גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התוכנית שמחברת פלסטינים לחברות הייטק בישראל: המטרה - יצירת סצנת הייטק בגדה

תוכנית ההתמחות PIP מחברת בין צעירים מהגדה המערבית ומזרח ירושלים לבין חברות כמו גוגל ומיקרוסופט, סטארט-אפים וקרנות הון סיכון ● "יש המון צעירים פלסטינים מוכשרים שרוצים לפתח את הכישורים שלהם, ובישראל חסר כוח-אדם", אומרת אנה גול, מנהלת התוכנית

התוכנית שמחברת פלסטינים לחברות הייטק בישראל / צילום: Abed Omar Qusini, רויטרס
התוכנית שמחברת פלסטינים לחברות הייטק בישראל / צילום: Abed Omar Qusini, רויטרס

במבט ראשון, האירוע שנערך בחודש שעבר בגוגל קמפוס בהשתתפות קהל של כ-150 אנשים נראה אירוע סטנדרטי לחלוטין בתעשיית ההייטק. בין המשתתפים היו כמה שמות בולטים בהם היזם הוותיק יוסי ורדי, ומנהל מרכז הפיתוח הישראלי של גוגל, יוסי מטיאס, אבל גם 60 פלסטינים ופלסטיניות מהגדה המערבית וממזרח ירושלים.

האירוע הוא יוזמה של ארגון PIP - תוכנית התמחויות שמבקשת לחבר בין צעירים פלסטינים ובין הזדמנויות להתמחות בהייטק הישראלי. המטרה היא לתת לצעירים גישה להזדמנויות שלא קיימות עבורם בשטחי הגדה ובמזרח ירושלים, אחד האזורים העניים בישראל. את היכולות האלה, כך מקווים בארגון PIP, המתמחים "יחזירו" לכלכלה הפלסטינית, כאשר יעבדו בעתיד בחברות פלסטיניות ויקימו מיזמים משלהם באמצעות הידע שיצברו. בין הגופים שמשתתפים ניתן למצוא את גוגל, מיקרוסופט וסיסקו, קרנות ההון סיכון פיטנגו וגרוב וסטארט-אפים כמו Healthy.io, פילאיט ו-Freightos.

את התוכנית מנהלת בשנתיים האחרונות אנה גול יחד עם מרוואן מקביל, והיא הוקמה ב-2014 על ידי היזם והמשקיע הישראלי-אמריקאי ידין קאופמן. PIP אינה הפעילות הראשונה של קאופמן בגדה המערבית. שלוש שנים קודם לכן ייסד את קרן סדארה ונצ’רס עם שותפו הפלסטיני-אמריקאי, איש ההייטק סאעד נאשף, קרן ההשקעות הראשונה שהוקמה במיוחד להשקעה במיזמי הייטק פלסטיניים. מאז הקמתה היא אחת הקרנות הבודדות הפועלות בגדה המערבית, היקפה הוא 30 מיליון דולר והיא ביצעה עד כה 6 השקעות.

"לבוגרים פלסטינים יש מעט הזדמנויות לעבודה בהייטק הפלסטיני ללא ניסיון קודם בתחום", אומרת גול בשיחה עם "גלובס". "לכן, בוגרי האוניברסיטאות בעלי האמצעים בוחרים פעמים רבות לצאת מפלסטין ולמצוא את ההזדמנויות הללו בחו"ל, ואילו אלה בלי האמצעים צריכים לעבוד בעסק המשפחתי וכדומה, ולא בהייטק. ככה הסקטור הטכנולוגי בפלסטין חווה בריחת מוחות ומחסור בכוח-אדם מנוסה".

לפי נתוני PIP, בשטחים הפלסטיניים ישנן כיום 13 אוניברסיטאות שמייצרות מדי שנה כ-2,500 בוגרים בתחומי ההייטק. עם זאת, מרבית התפקידים הזמינים לבוגריהן כיום הם עבודות מיקור חוץ בשכר נמוך, המהוות 40% מהכנסות הסקטור. ההייטק הפלסטיני ברוואבי וברמאללה אומנם ראה צמיחה מסוימת בעשור האחרון, אך עדיין מדובר בתעשייה מצומצמת ביותר עם מאה חברות הייטק בסך הכל, וללא מקורות מימון. בקרב הצעירים הפלסטינים יש שיעור אבטלה של כ-40%, כך שרבים מבוגרי מקצועות ההייטק מתקשים להביא את כישוריהם לידי ביטוי בשוק.

"בישראל יש הרבה הזדמנויות בתחום הטכנולוגיה וחברות שמחפשות כוח-אדם, ובפלסטין יש המון צעירים מוכשרים שרוצים לפתח את הכישורים שלהם, לאחר שלמדו מדעי המחשב, מדעי הנתונים ומנהל עסקים ופיננסים", מוסיפה גול. "הרעיון הוא לגשר על הפער הזה ולתת הזדמנות לחברות הישראליות ולבוגרים הפלסטינים במקביל. הם יכולים ללמוד מהמנטור שלהם, לפתח קשרים בצוות שלהם, ולהיחשף לטכנולוגיות שלא קיימות בפלסטין כמו בינה מלאכותית, רובוטיקה ועוד".

התוכנית מספקת למתמחים ליווי וסיוע מבחינה מקצועית וכן במציאת מגורים ובכל היבטי החיים בישראל. החברות נדרשות לשלם למתמחים שכר השווה לפחות לשכר המינימום בישראל, שהוא גבוה פי יותר משלושה משכר המינימום בגדה. המתמחים מקבלים סיוע בשכר דירה, ולאחר סיום ההתמחות, הארגון עוזר להם לבצע משא ומתן על שכרם, שלדברי גול, עולה לרוב ל-8,500-10,000. במקביל, הארגון מפסיק לכסות את ההוצאות.

"לא הכרתי את ההייטק הישראלי"

התוכנית מומנה עד לאחרונה על ידי הממשל האמריקאי, אך ב-2019 החליט הקונגרס להפסיק את המימון לארגונים הפועלים בשטחי הרשות הפלסטינית. כיום נתמך הארגון בעיקר על ידי קרנות וארגונים של משפחות יהודיות עשירות מארה"ב, וכן על ידי תורמים פרטיים. עד כה השתתפו בתוכנית 67 מתמחים בתשעה מחזורים, והם שובצו להתמחויות ב-43 חברות בסכך הכל. ב-PIP מספרים שבתוכנית משתתפים מספר שווה של נשים וגברים, וכי למעלה מ-35% מהמתמחים עדיין עובדים עם החברות שלהם, וכשליש נוספים עברו לתפקידי ניהול בכירים בחברות פלסטיניות.

"אנחנו מקבלים כ-200 בקשות בכל מחזור, ומתוכם מתקבלים 40 מועמדים סופיים שישתתפו בארבעה אירועים וסדנאות. אחריהן אנחנו מנסים להתאים את המתמחים להתמחויות", היא אומרת. ההתמחויות אורכות בין שלושה לשישה חודשים, לפי צרכי החברה, וכמחציתן זוכות להארכה. לכן חברה שלקחה מתמחה במחזור מסוים לא תמשיך למחזור הבא, ולכן הארגון תמיד מחפש שותפים חדשים.

נטלי יוסף (23) היא אחת מבוגרות התוכנית. היא תושבת מזרח ירושלים, ובוגרת תואר ראשון בפיננסים ומנהל עסקים באוניברסיטת ביר זית. "לקראת סיום הלימודים התחלתי לעבוד כברוקרית. אהבתי את העבודה שלי אבל כמי שסיימה את הלימודים בהצטיינות תמיד הרגשתי שהיא לא מתאימה לי", היא מספרת.

יוסף החליטה להגיש מועמדות ל-PIP, שחיברה אותה עם קרן פיטנגו והתקבלה לצוות שהקים את זרוע ההשקעות החברתיות של הקרן, אימפקט פירסט. לאחר שלושה חודשים עברה לעבוד כמתמחה בקרן ההון סיכון, ונשארה שם עד היום כאנליסטית במשרה מלאה.

"עבדתי ברמאללה ויש שם רק שתי קרנות הון סיכון. הכלכלה הפלסטינית חסרה את סצנת ההייטק שיכולה לעזור לקדם אותה, בגלל חוסר מימון ומומחיות. יש לנו הרבה יכולות אבל עוד דרך ארוכה ללכת, ו-PIP נתנה לי את ההזדמנות להרוויח מאומה שכנה שמתגאה בסצנת ההייטק שלה. אפשר לראות איך זה איפשר לי לבנות דחף יזמי. בהמשך אני אוכל לצאת החוצה וליצור הזדמנויות בכלכלה הפלסטינית", היא אומרת.

"בהתחלה פחדתי כי לא הכרתי את השפה, וזה מחסום גדול לכל אחד, אבל ידעתי אנגלית מאוד טוב. לא הכרתי גם את סקטור ההייטק ולא את ישראל. אם הייתי לבד הייתי נתקלת בהרבה קשיים, אבל PIP עזרו לי בכל שלב, במהלך ההתמחות ואפילו אחריה - עד עכשיו. הם עזרו לי למצוא מגורים בהרצליה ליד העבודה, תמיד שאלו אם אני מרגישה בנוח בהתמחות ואם אני מרגישה שאני מפתחת את הכישורים שאני רוצה לפתח", היא מספרת. "אני רוצה להביא את המומחיות הזאת לפלסטין ולעזור לאנשים הצעירים להצליח לפרוח ולבנות משהו מהכישרונות שלהם".

"לאחר שחזרתי מהאוניברסיטה הגשתי מועמדות לחברות בישראל במשך שישה חודשים, אבל מצאתי את עצמי עובד בעיקר במסעדות", מספר חסן אבו דאלו (24), בוגר התוכנית, בעל תואר ראשון במדעי המדינה ב- Sciences Po בצרפת. היום אבו דאלו עובד כאנליסט בקרן ההון סיכון גרוב ונצ’רס. "עבדתי קודם לכן בסטארט-אפ בגדה המערבית, ואז ראיתי באינסטגרם פוסט של PIP, שנותן הזדמנות להכיר את האקוסיסטם הישראלי, שהוא מעיין ידע שלא הייתה לי הזדמנות להתחבר אליו לפני כן. PIP פתחה לי דלתות, וכשהגעתי לגרוב ניתנו לי הכלים להצליח, לבנות את עצמי ולצבור ידע מקצועי. לא שיערתי שאגיע לעבוד בקרן במשרה מלאה".

חסן אבו דאלו, אנליסט בקרן גרוב הישראלית / צילום: PIP

"בעתיד אני מקווה להצליח למנף את הידע שצברתי באקוסיסטם הישראלי כדי לעזור לקהילה הפלסטינית כולה. אני מקווה גם להראות לפלסטינים אחרים שזה אפשרי למצוא עבודה באקוסיסטם הישראלי", מוסיף אבו דאלו.

מתקשים למצוא דירה בישראל

"אנחנו ארגון א-פוליטי שפועל בצל הכבד של הפוליטיקה", אומרת גול. "לא מעט פלסטינים מעזה מגישים לתוכנית אבל ההשתתפות דורשת נגישות לשטחי ישראל. למרות שאני מנסה בכל שנה, מעולם לא הצלחתי לקבל אישורי כניסה בעבורם. אנחנו עובדים בתוך הגבולות שנקבעו עבורנו", היא מספרת. גול מוסיפה כי הארגון נמצא בקשר עם מוסדות אקדמיים בגדה כדי להגיע לבוגרים, אך מדובר בקשרים לא-פורמליים, למשל עם מרצים מסוימים. "באופן פורמלי, אוניברסיטאות פלסטיניות לא אמורות לקיים קשרים עם ארגונים ישראלים, או שפועלים מעבר לקו הירוק".

מלבד האתגרים בהרשמה לתוכנית ובמציאת המתמחים, גול מספרת על אתגרים שעולים גם אחרי מציאת התמחויות למשתתפים, בראשם, מציאת מקום מגורים עבור המתמחים בקרבת החברה. "זה רעיון מאוד זר עבור הרבה ישראלים שפלסטיני מרמאללה יגיע לגור איתם בעיר", מסבירה גול. "אנחנו עדיין מנסים להתגבר על האתגר הזה וזו יכולה להיות חוויה קשה למתמחים, כשהם תמיד נדחים על ידי בעלי דירות ומרגישים אפליה והדרה. אני לא נאיבית וזו המציאות של העולם שלנו, ואנחנו צריכים להתמודד איתה". 

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

העליות בוול סטריט מתחזקות: גוגל קופצת ביות מ-9%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הוא עורך דין צמרת, היא תעשיינית מצליחה, עכשיו השותפות ביניהם נחשפת

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים