גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: השינוי החשוב ביותר - לעגן בחקיקה שרק ראש המפלגה הגדולה ירכיב את הממשלה

איך אפשר למנוע סבב בחירות רביעי ולשקם את כושר ההכרעה של המערכת הפוליטית?

ההצבעה על פיזור הכנסת / צילום: Gettyimages/Anadolu Agency
ההצבעה על פיזור הכנסת / צילום: Gettyimages/Anadolu Agency

לא רק שאנחנו חווים מערכת בחירות שלישית בתוך שנה, השיח על מערכת בחירות רביעיות נתפס כריאלי ואפשרי. אז איך אפשר מנוע סבב בחירות רביעי ולשקם את כושר ההכרעה של המערכת הפוליטית?

מהלך ראשון לכיוון נעשה כבר לפני כמה שנים - העלאת אחוז החסימה שצמצמה את בעיית ייצוגיות היתר שהתבטאה בכנסת מפוצלת המבוססת על רסיסי מפלגות. נראה כי האפקט של המהלך הזה הבשיל במערכת הבחירות הנוכחית עם איחודן של 18 מפלגות ל-8 רשימות משותפות. ובנוסף מסתמן כי שתי המפלגות המרכזיות מתחזקות ומציגות לציבור שתי חלופות שלטוניות לגיטימיות.

אומנם כרגע אנו מצויים במבוי סתום, אך במבט רחב יותר, פירושו של דבר שיש בישראל אלטרנטיבה שלטונית, ישנם שני מוקדי כוח במערכת הפוליטית, וה"מפלגות הגדולות" מהוות כל אחת עוגן אפשרי ליציבות המערכת הפוליטית. מצב זה בריא יותר מבחינה דמוקרטית ומעיד על תחרותיות אמיתית של הבחירות.

ועדיין, מיד עם סיומה של מערכת הבחירות השלישית על המפלגות המובילות לאמץ מספר צעדים חיוניים שיובילו לשתי תוצאות מידיות: האחת, חיזוק יכולת ההכרעה והמשילות; והשנייה, עיצוב מערכת מוסמכת של איזונים ובלמים ביחסים שבין רשויות השלטון.

חיזוק ההכרעה עשוי להתממש באמצעות שינוי קטן שיכול לחולל אפקט גדול. יש לקבוע בחוק כי ראש הרשימה הגדולה יושבע באופן אוטומטי לתפקיד ראש הממשלה, מבלי שיזדקק להצבעת אמון של הכנסת עם הצגת ממשלתו. בכך נבטיח הימנעות מסיבובי בחירות בתדירות גבוהה, ונעניק יכולת משילות לראש הרשימה הגדולה שייהנה ממעמד מחוזק בבואו לנהל משא-ומתן. ייתכן אומנם שהוא יצליח להרכיב רק ממשלה מיעוט, אבל דווקא בחברה שסועה לעומק כמו החברה הישראלית, האפשרות של ממשלת מיעוט המבוססת על הסכמות אד-הוק בנושאים השונים שעל הפרק יכולה להציע, בהפוך על הפוך, מנגנון לבניית הסכמות. בעניינים מדיניים ממשלה כזו תמצא שותפים מסוימים, ובמדיניות חברתית-כלכלית עם שותפים אחרים. על אף שמדובר באתגר משילות משמעותי, אפשרות של ממשלת מיעוט שתצליח לתמרן בין השותפים השונים עשויה להביא בשורה לפוליטיקה הישראלית ויש לפתרון זה תקדימים רבים בעולם הדמוקרטי.

ייצוב מערכת האיזונים והבלמים בין רשויות השלטון הוא עניין מורכב וטעון. רפורמה כזו דורשת בראש ובראשונה אמון בין הרשויות ומידה רבה של לגיטימציה הדדית. זוהי משימה מאתגרת אף יותר על רקע הנסיבות הנוכחיות של חשדהו וחשדהו בין הרשויות. אבל אסור לנו לתת לגורמים פרסונליים לצבוע את כל התמונה. מעבר לפוליטיקאים ישנם מוסדות, ואלה ימשיכו להתקיים גם כשהפוליטיקאים יהפכו כבר ללא רלבנטיים ואחרים יבואו במקומם. לכן צריך להסתכל במבט רחב על היחסים בין הרשויות, ולהבין שבישראל לרשות המבצעת יש יותר מדי כוח ואין גורמים שמאזנים ובולמים אותה. חשוב לחזק גם את הרשויות האחרות: להעניק לכנסת יותר כלים של פיקוח ובקרה על פעילות הממשלה, לצמצם את תופעת חקיקת היתר של חברי הכנסת, לבצר את עצמאותו של בית המשפט ולהבטיח את ייצוגיותו וטוהר התנהלותו, לבסס את מקצועיותם של עובדי המדינה ולהימנע מפוליטיזציה של שורות השירות הציבורי שרק מזיקה לאינטרס הציבורי ומגבירה שחיתות.

בין לבין אסור לשכוח שהתשתית לכל המערכת הפוליטית שלנו הייתה ונשארה המפלגות. למרות שמוסד המפלגות מצוי במשבר מתמשך ומתאפיין בהתפרקויות ואיחודים תדירים, תוך השטחת הדיון האידאולוגי והרעיוני, המפלגות עדיין מייצגות בצורה הישירה ביותר את עמדות הבוחר. הן הגורם שיכול לאגד ולחבר ציבורים שונים, לאפשר הצמחת מנהיגות ולגבש רעיונות ושינויים לטובת הכלל. אלא שמימוש ייעודן מחייב לייצר תהליכי התחדשות והתאמה לעידן הנוכחי. עליהן להתייעל ולמצוא את הדרך האפקטיבית לייצר דיונים אידאולוגיים באמצעות הפלטפורמות החדשות להפצת מידע, מתוך הבנה שככל שירחיבו את ההשתתפות האזרחית וישילו מעל עצמן מנגנונים מסואבים הן ימקסמו את פעילותן הפוליטית ויטיבו עם כולנו האזרחים.

על מנת לקדם את כל הצעדים הללו דרושה פוליטיקה במובן הטוב של המילה. יצירתיות פוליטית שתשנה את המציאות, ותאפשר להצעיד קדימה את המדינה. מבט אל ההיסטוריה הפוליטית שלנו מספק דוגמא לכך. אחרי בחירות 1984 נוצר מבוי סתום. המדינה הייתה תקועה בבוץ הלבנוני, והתמודדה עם אינפלציה שנתית תלת ספרתית - רק הפטנט הישראלי של רוטציה בין שמעון פרס ויצחק שמיר הצליח לחלץ את ישראל מהמבוי הסתום אז.

על רקע המשבר הנוכחי וכל עוד יהיה קושי בהרכבת ממשלה יציבה והומוגנית, הדרך הנכונה תהיה להקים ממשלה, גם היא קצרת מועד, לטובת שתי המשימות הללו. ובדרך זו, גם אם נמצא את עצמנו במערכת בחירות נוספת תוך תקופה לא ארוכה, נדע כי שוקם כושר ההכרעה ויצרו תשתית להקמת ממשלות יציבות ואפקטיביות. 

הכותב הוא נשיא המכון הישראלי לדמוקרטיה

עוד כתבות

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

''גרניקה'' של פיקאסו, דוגמה לביקורת בדיעבד / צילום: ap, Manu Fernandez

החוקרים שמגלים: איזה תפקיד יש לתרבות במלחמה

ממוזיקה ואופנה ועד שירה ואמנות פלסטית, התרבות הישראלית בחצי השנה האחרונה מתכנסת בתוך עצמה ● חוקרים שדיברנו איתם מתעקשים שבניגוד לאימרה על מוזות בזמן מלחמה, הן לא שותקות, אבל גם לא ביקורתיות ● מה תפקיד האופנה בתיעוד, ומה אפשר ללמוד מסיפורם של משורר אנגלי והציור "גרניקה" על המשמעות שיצירות עשויות לקבל בעתיד?

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

שר האוצר סמוטריץ' וראש הממשלה נתניהו. הבור התקציבי מעמיק / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

מודי'ס בדוח על ישראל: הגירעון והחוב יהיו גבוהים מהצפוי. השלכות המלחמה על הכלכלה יימשכו שנים

סוכנות הדירוג לא שינתה את דירוג האשראי של ישראל והשאירה את התחזית השלילית, זאת לאחר שבפברואר הורידה את הדירוג ל-A2 ● במודי'ס ציינו כי למרות שהסיכון להסלמה לעימות צבאי עם איראן אינו זניח, הוא עדיין נמוך יחסית "בשל גורמים ממתנים"

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

הדאו ננעל בעליות בשבוע הטוב ביותר מתחילת השנה

נעילה חיובית באירופה ● מדד הניקיי ננעל בעליות של 0.5%, בורסת שנחאי ננעלה ללא שינוי ממשי, ומדד שנזן ננעל בירידה של 0.6% ● מניית שירות אחסון הענן דרופבוקס עולה לאחר שאמש פרסמה דוחות שעלו על התחזיות ● אחרי שני רבעונים של צמיחה שלילית, התמ"ג הבריטי עלה

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

הפגנה בירושלים נגד הקו הירוק / צילום: ap, Matt Rourke

התפרעויות נגד הקו הירוק: נזק של מאות מיליוני שקלים וחצי שנה עיכוב

בשבוע שעבר הוצתה מכונת קידוח בפרויקט ההקמה של הרכבת הקלה בבירה ● גורמים המעורבים בפרויקט חושדים כי היא הוצתה על ידי קומץ חרדים שמתנגדים להקמת הקו, וזה לא המקרה הראשון

''ספגטי'' טונה. כחולת סנפיר מיוון / צילום: אסף קרלה

אחת המסעדות הטובות בישראל שינתה גישה בגלל המלחמה - ובינתיים, זה כנראה משתלם

מסעדת העילית היפנית איי, שאיבדה טבח בנובה, נסגרה לכמה חודשים ● היא נפתחה מחדש נגישה יותר, תוך שמירה על עומק הטעמים והייחודיות

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה