גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תשכחו מחופשה ברומא: צעד אחר צעד - איטליה נמחקת ממפת התיירות העולמית

תסריט הבלהות מתממש: לצד ההשלכות הכספיות לתיירים שמבטלים את חופשתם בארץ המגף, באיטליה מזהירים מקריסת הענף שאמון על 13% מהתמ"ג של המדינה ● ובישראל? ירידה של 40% בהזמנות לאיטליה, שעל חשבונה באה התעניינות גוברת ליעדים חלופיים

הקולוסיאום שומם / צילום: Alessandra Tarantino, Associated Press
הקולוסיאום שומם / צילום: Alessandra Tarantino, Associated Press

מישהו עוד זוכר את גל האנטי-תיירות של האיטלקים שמחו נגד תיירים שמציפים את מדינתם? מאבן שואבת לתיירים מכל העולם, וירוס הקורונה הפך את איטליה למדינה מוקצית תיירותית. לצד ההשלכות הכספיות לתיירים שמבטלים את חופשתם בארץ המגף, באיטליה מזהירים מקריסת ענף שאמון על 13% מהתמ"ג של המדינה.

ב-2018 ביקרו באיטליה 63.5 מיליון תיירים. נתוני 2019 עדיין לא סוכמו, אבל הם משקפים מגמת עלייה שהייתה אמורה להמשיך גם ב-2020. ההכנסות של ארץ המגף מתיירים הגיעו ל-42 מיליארד אירו בשנה. מס התייר שהפרישה התעשייה הזו לממשלה נאמד בכ-600 מיליון אירו ב-2019, כשהוא תקף בערים בהן רומא, מילאנו, פירנצה וכמובן ונציה.

המספרים המרשימים הללו מתרסקים יחד עם התפשטות וירוס הקורונה באיטליה, על 2,036 החולים המאובחנים ו-52 המתים שבה - הרחק ממדינות אירופה האחרות. צרפת למשל עם 191 חולים מאובחנים, וגרמניה עם 165.

לצד אזהרות של עוד ועוד מדינות שלא לבקר באיטליה, חברות תעופה מבטלות טיסות בזו אחר זו, ותיירים ששריינו חופשות במדינה, מבטלים. בימים האחרונים עולות לרשתות תמונות של אתרי תיירות שוממים.

הזינוק של איטליה במעלה הטבלה העולמית למספר הנדבקים בווירוס הקורונה היה בבחינת "גיים צ'יינגר" גם עבור התייר הישראלי. ממחלה שנמצאה "אי-שם" בסין ובמדינות אסיה, הווירוס הגיע למרחק של 3 שעות טיסה והפיל מכה על הענף, בתזמון אומלל של שיאי הנסיעות לחו"ל בפסח ולקראת החופש הגדול עם גל של ביטולי טיסות ועוצר הזמנות עתידיות.

מדינה אהובה על התייר הישראלי

איטליה היא מדינה אהובה על התייר הישראלי: בסיכום 2019 של רשות שדות התעופה היא דורגה כשלישית בתנועת הנוסעים מישראל. ארה"ב ניצבת בראש הרשימה; אחריה טורקיה, בעיקר כיעד ביניים; ושלישית כאמור איטליה עם תנועה של יותר מ-1.53 מיליון נוסעים בטיסות בינלאומיות מנתב"ג - מספר זה שיקף עלייה של 7% לעומת השנה הקודמת, כשאיטליה אף עברה את צרפת.

"את פסח אפשר להגיד שגמרנו", אומר גורם בענף. "זו מכה של ממש. יש לנו ביטולים של נופשונים - זה התחיל מאיטליה, אבל לא רק. אנחנו מקווים שבחודשיים הקרובים יימצא פתרון, ונוכל לפצות על המשבר בחופשות קיץ".

"מימים של פריחה ותכנון של פרויקטים ומאות הזמנות לעונה, בפרק זמן של 10 ימים ירדנו ממאה לאפס", אומר בעלי חברת הנסיעות סולו איטליה, יאיר די קסטרו. "נמחקו לנו כ-1,500 הזמנות עתידיות של נוסעים. זו צניחה חופשית שאתה יודע היכן היא התחילה, אבל אתה לא יודע מתי זה יגמר".

מזה 23 שנים שחברת סולו איטליה מציעה חופשות לאיטליה בלבד במתכונת של טיולים מאורגנים ובמתכונת של טיולי תמריץ לחברות וארגונים. "גם אם משרד הבריאות ירגיע ויגיד שאפשר לחזור לשגרה, ואין בידוד, אני מאמין שההתאוששות לא תהיה מיידית. כיום אנחנו עובדים על 2021, כשהמטרה היא לשרוד את 2020. מנגד, אנחנו אופטימיים ולא נשברים, כי אנחנו יודעים שאיטליה תחזור למפה, מפני שהמותג שלה חזק יותר מאשר המשבר הזה".

לפי יניב שולנדפרי, מבעלי אתר הזמנות כרטיסי הטיסה אליס, השינוי הדרמטי הגיע עם הודעת משרד הבריאות שהמליצה שלא לטוס כלל מחוץ לישראל, כאשר מצבה של איטליה חמור יותר, שכן היא חלק מ"הרשימה השחורה" של המדינות שהחוזרים מהן צריכים לשהות שבועיים בבידוד.

גם שולדנפרי טוען כי עונת הפסח "נמחקה", אך הוא מציין התעוררות מסוימת להזמנות רחוקות; "יש צניחה אבסולוטית בהזמנות, אבל אנחנו רואים הזמנות עתידיות ליעדים כמו לונדון וניו יורק וגם לאיטליה. מחירי הטיסות זולים כיום בכ-30%, כשחברות התעופה מחפשות פחות להרוויח ויותר לשרוד".

גורם אחר בענף אישר ירידה של 40% בהזמנות לאיטליה, שעל חשבונה באה התעניינות גוברת ליעדים חלופיים דוגמת יוון, גיאורגיה, בולגריה וטורקיה. גם הוא סבור כי ההמלצה הגורפת לנסיעות היא שהובילה לעצירה בהזמנות מחד ולמודעות גוברות מאידך. לדבריו, "אנשים בודקים ברמה נקודתית היכן מקור הווירוס במדינות השונות, ועל סמך זה בוחנים לאן לטוס. בנוגע לאיטליה - למרות שהמוקד מתייחס לצפון המדינה, יש חשש לטוס לכל חלקיה".

מגרשים תיירים ומבטלים טיסות

מאז זליגת הקורונה לאירופה, כ-1,800 אזרחי איטליה עזבו את ישראל. מאות ישראלים שחזרו מאיטליה נמצאים בבידוד, כאשר רוב הנדבקים בישראל הם כאלה ששבו מאיטליה בעת האחרונה - גם הנתון הזה מרחיק את איטליה מהתכנון לחופשה עתידית. לצד התיירים שעזבו את ישראל, מאות סורבו בכניסתם לישראל ונאלצו לשוב על עקבותיהם בו-במקום.

איטליה היא אחת מעשר מדינות המקור הבולטות לתיירות נכנסת בישראל: ב-2019 ביקרו בישראל כ-200 אלף תיירים מאיטליה - מספרם עלה בשנים האחרונות, ויש להניח כי השנה הגידול הזה ייעצר יחד עם בלימת התיירות הנכנסת משאר המדינות.

עוד ועוד מדינות מזהירות את אזרחיהן שלא לנסוע ליעדים בצפון איטליה, ועשרות חברות תעופה מבטלות טיסות לאיטליה: בשבוע שעבר עצרה אל על את טיסותיה ל-4 ערים באיטליה. חברת התעופה אליטליה צמצמה את פעילותה בקווים לישראל ב-75% וירדה לטיסה יומית אחת במקום 4 טיסות יומיות בשגרה. רינאייר, חברות הלואו קוסט הגדולה באירופה, הודיעה על קיצוץ של 25% בלו"ז הטיסות שלה - בעיקר ליעדים באיטליה (בין 17 למרץ ועד 8 באפריל). איזי ג'ט, וויז אייר, טורקיש איירליינס ובריטיש איירוויז כבר ביטלו או צמצמו טיסות לאיטליה, וגם חברות התעופה האמריקאיות הודיעו על ביטול טיסות, בהן דלתא ואמריקן איירליינס שהשהו את טיסותיהן למילאנו בגלל "צניחה בביקוש" שבאה בעקבות אזהרת מסע שהוציאה ארה"ב לחבל לומבארדיה באיטליה (אזהרה בדרגה 4 שמשמעה: יש להימנע מנסיעות ליעד).

גם הניסיון של האיטלקים להרגיע את הפאניקה סביבם לא הועיל: שר החוץ של איטליה, לואיג'י די מאיו, מחה נגד דיווחים כוזבים במדינות שונות שלטענתו מסבים נזק לאיטליה יותר מאשר הווירוס עצמו. "אם אנחנו מאפשרים לילידם שלנו ללכת לבתי הספר, תיירים יכולים להרגיש בנוח לבקר באיטליה", אמר, כשהוא מזכיר כי באיטליה יש יותר מ-7,000 ערים כשרק עשרות מהן נפגעו מהווירוס.

הניסיון הזה לא ממש עוזר: לפי פרסומי לשכת התיירות האיטלקית, 90% מהתיירים שתכננו לבקר באיטליה בחודש מרץ, ביטלו את ביקורם. ברשות התיירות המקומית העריכו כי מדובר בנזק של 200 מיליון אירו לחודש אחד (מספר שאינו כולל את ההוצאות של התיירים מסביב, מסעדות, קניות, מוניות וכו').

ברשות אף הגדירו את משבר הקורונה כמשבר השחור ביותר בענף התיירות, שממדיו כבר כעת גדולים בהרבה מממדי המשבר שהגיע בעקבות אסון התאומים ב-2001. ההערכות הקודרות הן שאם המשבר הזה לא ייעצר, ענף התיירות - שאחראי כאמור על 13% מהתמ"ג האיטלקי - ישקע. אלפי עסקים קטנים לא ישרדו, מזהירים ברשות התיירות האיטלקית, וזאת אם לא תוענק לענף התיירות תמיכה משמעותית שתכלול גם סולידריות מטעם האיחוד האירופי. 

עוד כתבות

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך השתנתה אף היא, מ״יציבה״ ל״שלילית״ ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב