גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהפך במפלגה הדמוקרטית: "יום שלישי הגדול" של ביידן

סגן הנשיא לשעבר רושם התאוששות חסרת תקדים ● האיש שהוספד רק בשבוע שעבר ניצח לפחות בתשע מ-14 מדינות ● הוא חילץ את טקסס מידי סנדרס, הביס אותו בכל הדרום, היכה אותו בצפו-מזרח ובמערב התיכון ● סנדרס נחל ניצחון חשוב בקליפורניה ● נראה שהדרך אל ההכרעה התארכה מאוד

מהפך במפלגה הדמוקרטית: "יום שלישי הגדול" של ג'ו ביידן / צילום: Marcio Jose Sanchez, AP
מהפך במפלגה הדמוקרטית: "יום שלישי הגדול" של ג'ו ביידן / צילום: Marcio Jose Sanchez, AP

צירוף המלים "אין הכרעה" נשמע כמו ההיפך מדרמה, משהו מעין "אין חדשות". אבל הכול יחסי, והיחס כאן הוא בין ציפיות לתוצאות.

בשבוע שעבר השתרר הרושם, שברני סנדרס אינו ניתן עוד לעצירה, ו"יום שלישי הגדול" יהיה מעמד הכתרתו הלא-רשמית כמועמד המפלגה הדמוקרטית לנשיאות.

ביום הזה, אתמול, הצביעו 14 מדינות של ארה"ב בעת ובעונה אחת בבחירות המקדימות. זה היה הסיבוב הגדול ביותר של עונת הבחירות. הוא נועד להכריע את הכף בשלב מוקדם. עונת המקדימות מסתיימת רשמית רק ביוני, אבל ניצחון מסיבי ביום שלישי הגדול היה מקצר אותה הלכה למעשה.

אומנם שתי המפלגות הגדולות ערכו בחירות מקדימות, אבל אצל הרפובליקנים הן היו רק עניין פורמלי, מפני שאיש אינו מאיים על בכורתו של הנשיא טראמפ. אצל הדמוקרטים הן עמדו להזניק את סנדרס ליתרון כה מוחץ במספר הצירים לוועידת המפלגה עד שהיה מקום להניח, כי החמצן יאזל מריאותיהם של יריביו.

החדשות מאתמול הן שהכף לא הוכרעה. בזמן כתיבת הרשימה הזו, הבוקר, סנדרס זכה בנתח האלקטורלי הגדול ביותר של יום שלישי הגדול: קליפורניה. אבל...

לא רק שחורים

ג'ו ביידן, סגן הנשיא רב-המעידות ועתיר-החולשות, שהוכרז מת פוליטי בסוף פברואר, הצליח לנצח אתמול לפחות בתשע מדינות. אחדים מניצחונותיו היו מרשימים, או מדהימים. הוא היכה לא רק את סנדרס, אלא גם את מייקל בלומברג, שתקציב הבחירות שלו היה חבית ללא תחתית (הוא הוציא 559 מיליון דולר).

ניצחונו המרשים ביותר של ביידן היה במדינת וירג'יניה, ליד וושינגטון הבירה. הוא קיבל שם 54% מהקולות, לאחר שהשקיע חצי מיליון דולר בפירסומות. בלומברג קיבל פחות מ-10%, לאחר שהשקיע 18 מיליון דולר. אכן, הכסף לא יענה את הכול (ובלומברג עשוי לפרוש מן המירוץ עוד היום).

הניצחונות האלה רחוקים מלהעניק לביידן יתרון ממשי במניין הצירים לוועידת המפלגה במילווקי, שבה יתמנה המועמד הדמוקרטי בסוף הקיץ. אבל הם מעניקים לו תנופה בלתי רגילה. מוטב לזכור שהוא נחל את נצחונו הראשון באיזשהן בחירות מקדימות רק בשבת שעברה, במדינת דרום קרוליינה. שם הוא ניצח בזכות תמיכה מסיבית של מצביעים שחורים. למצביעים האלה נודעת חשיבות עצומה במפלגה הדמוקרטית, אבל השאלה היתה תלויה ועומדת אם הוא מסוגל לנצח גם בין לבנים.

ובכן, התשובה ניתנה אתמול, והיא חד משמעית: כן, בהחלט, בשורה של מדינות, בשורה של אזורים.

הורישו לו את תומכיהם

הסקרים לא חזו את נצחונותיו. אבל אין זה מפני שהסקרים רעים. הסקרים הביאו בחשבון את נוכחותם של שני טוענים נוספים לנשיאות, שהתחרו עם ביידן על קולותיהם של דמוקרטים מתונים. השניים החליטו לפרוש ב-36 השעות שקדמו להצבעה, כדי לעזור לביידן לבלום את סנדרס.

המהלך הזה עורר מלכתחילה ספקות בין משקיפים פוליטיים: האומנם מועמד פורש יכול להוריש את תומכיו למועמד אחר? התשובה: יכול גם יכול, ויכולה גם יכולה.

קחו למשל את מדינת מינסוטה, במערב התיכון של ארה"ב, על גבול קנדה. ביידן ניצח בה אתמול בהפרש משכנע, אף כי לא הציב בה את כף רגלו אף פעם אחת במהלך שנה של מסע בחירות. הכיצד?

ובכן, הסנטורית של מינסוטה, איימי קלובוצ'אר, הייתה בעצמה טוענת לנשיאות עד יום ב'. היא הסתלקה מן המרוץ, מפני שהכירה בהתמעטות סיכוייה. היא סמכה מיד את ידיה על מועמדות ביידן, והעמידה את מלוא התשתית הארגונית שלה במינסוטה לרשותו. הוא ניצח שם מבלי להתאמץ.

לדעתי, התוצאות במינסוטה הן מן החשובות ביותר של יום שלישי הגדול, אף כי התקשורת האמריקאית מיעטה לעסוק בהן. חשיבותן נובעת מן הגיאוגרפיה. מרכז הכובד של הבחירות המקדימות עובר בשבוע הבא למערב התיכון. זו חוליה קריטית לחלוטין, מרכז היסטורי של תעשיה כבדה ושל איגודים מקצועיים. הדמוקרטים יתקשו לחזור לשלטון בלי תמיכה מסיבית מן המערב התיכון.

ניצחון של סנדרס במינסוטה היה מעמיד בספק ניכר את יכולתו של ביידן לנצח בשורה של מדינות מפתח במערב התיכון, כמו מישיגן (יום ג' הבא) ואילינוי (בעוד שבועיים). זה עדיין יכול לקרות, אבל סיכויי ביידן השתפרו פלאים.

מסצ'וסטס. לא, טקסס

קרו אתמול שורה של דברים מפתיעים, ודרגת ההפתעה השתנתה ככל שהתארך הערב. ב-11 בלילה, למשל, היה נדמה שהפתעת היום התחוללה במדינת מסצ'וסטס, בצפון מזרח ארה"ב. זו מדינת הבית של הסנטורית אליזבת' וורן, הטוענת למועמדות המפלגה לנשיאות, ומחזיקה בדעות שקוראים "פרוגרסיביות", זאת אומרת שמאליות-פופוליסטיות. היא יצאה בהתקפה חזיתית על ביידן בימים האחרונים של מערכת הבחירות.

מה מרות היו התוצאות בשביל הסנטורית וורן. ביידן הגיח הרחק מאחור, וניצח בהפרש משכנע. למען האמת, היא נדחקה למקום השלישי, אחרי סנדרס. איש לא ציפה לתוצאה הזו.

אבל הפתעת מסצ'וסטס התחילה להחוויר לאחר חצות (שעון וושינגטון), כאשר מספרים לא צפויים התחילו לזרום מטקסס. המדינה הענקית הזו, השנייה בארה"ב במניין אוכלוסייה, עמדה על פי רוב הסימנים לבחור בסנדרס. סיבה מרכזית אחת: 31% מתושביה הם 'לאטינוס', או היספאנים, יוצאי אמריקה הלטינית. סנדרס הצליח לגייס יותר לאטינוס מכל מועמד אחר.

רוב הערב, התוצאות מטקסס העמידו את סנדרס בעמדת יתרון. אבל סמוך לחצות התהפכה הקערה. ביידן עבר ליתרון ולא שמט אותו עוד. מוטב להבין שאפילו הפסד של ביידן בהפרש קטן היה נחשב להישג בלתי צפוי בהתחשב ביתרונו הארגוני של סנדרס ובהשקעת הזמן והכסף.

ניצחון של ביידן בטקסס הוא לא פחות ממהמם. הוא מקנה ליום שלישי הגדול את הזכות להיחשב למהפך. אין פלא שאנשי סנדרס היו הבוקר אבלים וחפויי ראש. אחד מהם ממדינת מישיגן, עבדול סאייד, הודה בשידור בסי.אן.אן, "לא לערב הזה ציפינו".

אדמה חרוכה

סנדרס עצמו נשא נאום משונה להפליא בעצרת במדינת הבית הזעירה שלו, ורמונט, על גבול קנדה, שבה נחל נצחון קל. הוא לא הזכיר אף אחת מן המדינות שבהן הובס, והעמיד פנים שהיום הנחיל לו ניצחון גדול. הוא גם יצא בהתקפה חזיתית מרה על ביידן, שהבהירה את כוונותיו מכאן ואילך: מלחמת אזרחים בתוך המפלגה - ואדמה חרוכה. לא ברור איך הוא יוכל להמליץ לתומכיו להצביע בעד ביידן נגד טראמפ אם יובס.

נראה בעליל שהסרת הכפפות הזו מתיישבת עם מצב הרוח בין פעילי מטה הבחירות שלו. עבדול סאייד הנ"ל, מבריק ורהוט, התלונן שהממסד הדמוקרטי נשא את ביידן "על קביים". זה כרגע הנרטיב: סנדרס נאבק נגד "הממסד הדמוקרטי", שיצא ממאורותיו כדי להביס את "התנועה" שהוא הקים כדי לכונן צדק חברתי עלי אדמות.

למרבה העניין, חלקים ניכרים של המדיה מאמצים את הנרטיב הזה. בדיקה לא שיטתית ב-48 השעות האחרונות מעלה, כי הצירוף "הממסד הדמוקרטי" מתאזרח עכשיו לא רק בראיונות או בפרשנויות, אלא אפילו במסירה עניינית של חדשות.

השימוש בו מעורר את כעסם של תומכי ביידן. האומנם אפשר להניח שכמה דמויות של "הממסד הדמוקרטי" יצליחו לעשות מניפולציה ושטיפת מוח למיליוני בוחרים בתוך שלושה ימים?

האין אנשי סנדרס מתחייבים בנפשם הפוליטית אם הם מפקפקים ברצינות דאגתם של מיליוני מצביעים דמוקרטיים, שברני סנדרס אינו מסוגל לנצח את דונלד טראמפ; או רצינות דאגתם שסנדרס מציע מרשם פוליטי כל כך קיצוני ,עד שהוא מאיים על אושיות המפלגה הדמוקרטית, שהייתה בחצי המאה האחרונה מפלגת מרכז-שמאל מתונה, בוודאי לא מפלגה רדיקלית מהפכנית.

אין ספק שמלחמה לנו כאן על נפשה של המפלגה הדמוקרטית. ג'ו ביידן הצליח לקום לתחיה בימים האחרונים מפני שהרבה דמוקרטים חושבים את סנדרס ל"טראמפ של השמאל". בניגוד לרוב הישראלים, הדמוקרטים אינם מחשיבים השוואה עם טראמפ למחמאה.

הרוח חוזרת ונכנסת

חולשותיו של ביידן מדברות בעדן. סקרי יציאה מן הקלפי מאשרים כישלון עצום ממדים שלו להגיע אל לאטינוס ואל צעירים. סקר יציאה בקליפורניה מראה, כי בעוד שסנדרס נהנה מתמיכתם של 72% מבני 18 עד 29, ביידן מקבל רק 5%. זה נתון מחריד. מזלו של ביידן הוא שקבוצת הגיל הזו קטנה יחסית, בסביבות 14% מן המצביעים, והיא אינה נוטה להצביע. הוא חזק הרבה יותר בין בני 65 ומעלה (37% לעומת 21% לסנדרס).

סקרי היציאה מאשרים שהנכס הגדול ביותר של ביידן הוא הנחת המצביעים שיש לו הסיכוי הגדול ביותר להכות את טראמפ. זה מה שחשבו המצביעים ברוב חודשי 2019, עד שהרוח התחילה לצאת ממפרשי ביידן, תוצאה של מסע בחירות כושל, ארגון לקוי, רטוריקה משעממת.

הרוח חוזרת ונכנסת בהם עכשיו. אבל לביידן יש רקורד ארוך מאוד של הכשלה עצמית. ברני סנדרס, לעומת זאת, הצליח לעורר התלהבות אותנטית, כך שעוד ארוכה הדרך. 24 השעות האחרונות האריכו אותה עוד יותר.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?