גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מרוויחה מהקורונה: מחזורי הקניות של הישראלים באמזון זינקו ב-63%

זאת בפברואר 2020 בהשוואה לפברואר 2019, לצד ירידה דרמטית של 73.4% במחזורי הקניות בעלי אקספרס, חביב הקונים הישראלים

קניות באינטרנט / צילום: שאטרסטוק
קניות באינטרנט / צילום: שאטרסטוק

וירוס הקורונה משליך גם על הקניות המקוונות: הגולשים מדירים את קניותיהם מהאתרים הסיניים ומחזקים את האתרים האחרים. לפי נתוני חברת האשראי מקס (לשעבר לאומי קארד), מזוהה ירידה דרמטית שמגיעה ל-73.4% במחזור הקניות בעלי אקספרס, חביב הקונים הישראלים, בהשוואה של החודשים פברואר 2020 מול פברואר 2019. לפי נתוני מקס, כמות העסקאות באתר עלי אקספרס ירדה ב-19.4%.

עוד מזהים במקס כי באתרים שאינם סיניים חלה צמיחה דרמטית: כמות העסקאות באמזון בחודש החולף זינקה ב-84%, ומחזורי העסקאות זינקו ב-63%. כמות הרוכשים באמזון עלתה ב-71.5%. גם אתר הקניות הבריטי אסוס מרוויח מהקורונה עם עלייה של 21% בכמות העסקאות, עלייה של 16.5% במחזורי הקניות ועלייה של 22% בכמות הרוכשים. האתר הבריטי נקסט זכה לעלייה של כ-7% במחזורים, עלייה של כ-4% בכמות העסקאות ועלייה של 6% בכמות הרוכשים.

"אמזון היא המרוויחה הגדולה מהמצב, והיא ממשיכה לבסס את שליטתה בשוק הישראלי", אמר סמנכ"ל לקוחות פרטיים ואשראי במקס ירון טיקטין. "ניתן לראות את הסטת המחזורים בחודש האחרון וצמיחה של 63% במחזורים ואף יותר במספר העסקאות 84% - מה שמבטא עלייה ברכישות על-ידי לקוחות פרטיים".

טיקטין הוסיף כי "הצרכן הישראלי אוהב לרכוש באונליין, ועל אף השפעת הקורונה, אני מאמין כי היקף המחזורים במסחר המקוון לא ייפגע בצורה דרמטית, אלא תמהיל האתרים ישתנה".

בשנה שעברה נחתו בדואר ישראל כ-68 מיליון חבילות של קניות הישראלים באינטרנט, כאשר לפי נתוני הדואר, האתר שממנו הישראלים רכשו הכי הרבה פריטים הוא עלי אקספרס. מאז פרוץ הקורונה חבילות רבות לא הגיעו - קונים קיבלו הודעות שהמוצר שרכשו לא יסופק, גם בעקבות ביטול הטיסות מסין לישראל - ואחרים עדיין ממתינים לחבילה שהזמינו ושנעלמה לה אי-שם. סניפי הדואר הרבה פחות עמוסים בימים אלה. עם זאת, בדואר ישראל עדיין לא מורגשת העצירה בהזמנות, היות שעדיין מסופקות חבילות שהוזמנו לפני פרוץ משבר הקורונה. 

מדואר ישראל נמסר: "בחודש פברואר קיימת האטה טבעית בהזמנות מסין בגלל החגים הסיניים, ורואים שמול התחזית יש ירידה של כ-30% בהזמנות מסין, כאשר בתחילת מרץ נראה שיש שינוי מגמה וגידול בהזמנות מסין".

הזינוק בקניות באמזון - לא רק בישראל

את הזינוק בקניות באמזון מרגישים לא רק בישראל. שלומי נידם, מנכ"ל נידם תקשורת המחזיקה עשרות חנויות בפלטפורמות של אמזון, זיהה זינוק של 219% בהיקף המכירות בחנות מקוונת שהוא מפעיל באתר אמזון גרמניה, כשהזינוק הזה תועד על פני החודשים ינואר-פברואר לעומת אשתקד. מדובר בחנות למוצרי אלקטרוניקה, קוסמטיקה, מזון ועוד. בתקופה שמ-1 בינואר עד 2 במרץ נמכרו בחנות באמזון גרמניה כ-7,000 מוצרים בהיקף של 538 אלף אירו.

כמו כן, נידם מזהה זינוק במכירות גם בחנות שהוא מפעיל באתר אמזון ארה"ב - בחנות זו היקף המכירות זינק ב-111% בהשוואה לחודשים ינואר-פברואר אשתקד עם מכירה של 3,325 יחידות בהיקף של כ-430 אלף דולר.

החנויות שבבעלות נידם מדורגות בין 500 המוכרים הגדולים של אמזון במדינות השונות. בחנויות, המגלגלות עשרות מיליוני דולרים בשנה, נמכרים גם מוצרים של מותגים בינלאומיים בתחום האלקטרוניקה, ואלה, אומר נידם ל"גלובס"' חווים את הגידול הדרמטי ביותר בתקופה זו, בשל החשש ממחסור במוצרים המיוצרים במדינות המזרח הרחוק לאור המלאי שאוזל.

לדברי נידם, "בשונה מהתנהלות של חנויות באופליין, באונליין שרשרת האספקה היא אחרת, והמלאי גמיש ורחב יותר, כשאנחנו עובדים מול עשרות ספקים במדינות שונות. בעולמות של האונליין אם מוצר נגמר, ובעמוד יופיע אפס במלאי, אותו מוכר מדרדר את עצמו בדירוג של אמזון. זה יכול להיות מוכר שיורד ממקום 100 למקום 5,000 - ומשם הטיפוס חזרה הוא קשה. לכן מוכרים באונליין לא ימהרו לסמן מלאי אפסי, ומוצרים ישונעו ממדינות שונות כדי לענות על הביקוש. מדובר על מוצרים ממותגים של אפל, דל, סמסונג; וגם בעולמות האופנה באדידס, נייק טומי הילפיגר וכדומה - בכל אלה אנחנו מזהים גידול בקניות שנובע בעיקר מהחשש של צרכנים שהמלאי שלהם ייגמר. אחרי שפורסם שאפל צופה שיהיה מחסור באייפונים, הייתה הסתערות על מוצרי אפל, ובכלל, תחום המובייל ומוצרי המחשוב, בדגש על מעבדים וכרטיסי זיכרון, מככבים כפועל יוצא של הפרסומים בחדשות - אחרי שדרום קוריאה נכנסה לרשימת מדינות הקורונה, היה זינוק במכירות של מוצרים של סמסונג ושל LG מחשש שהמלאי ייגמר".

מעבר לקניות של מוצרי אלקטרוניקה, נידם מספר על קנייה של מוצרים לבית, כאשר עולמות האונליין משמשים תחליף לעולמות האופליין עם החשש לצאת מהבית למקומות הומים, שקיים לדבריו יותר באירופה ופחות בארה"ב. בחנויות של נידם לא משווקים "מוצרי קורונה", כלומר מסיכות, כפפות ומוצרי חיטוי. "מתחילת המשבר נמכרו באמזון מוצרים כאלה בהיקף של 3.5 מיליון דולר ביום", הוא אומר. "אנחנו קיבלנו החלטה לא למכור מוצרי קורונה".

האם הביקוש הוביל לעלייה במחיר של מוצרי אלקטרוניקה ובכלל?

"כן, אנחנו רואים עלייה של 15%-30% למשל בתחום של כרטיסי זיכרון למחשבים. בחלק מהמקרים מדובר בעלייה מחירים שמקפת את המחסור במלאים, ובחלקם מדובר בניצול של המוכרים לאור הביקוש. אנחנו ערוכים לכך שגרף העלייה בקניות יירד ברגע שממדי המשבר יתמתנו, ותהיה נסיגה בהשפעה שלו. אנשים ילמדו לחיות עם הווירוס הזה, יחד עם הנסיגה של סין שכבר פותחת מחוזות בדרום סין שהיו נצורים וששם מרוכזת רוב התעשייה. אנחנו מעריכים שלקראת חודש אפריל תהיה ירידה בגרף המכירות".

בכתבה שפורסמה ב-CNBC מובא גם הצד השני של השלכות הקורונה על מוכרי אמזון, כאשר החשש הוא למלאים שלא יסופקו. אמזון שלחה הודעה למוכרים שבה המליצה להם שלא לקבל הזמנות על מוצרים שהם עשויים שלא לספק - לחלקם המליצה אמזון לשים הודעה "חופשה" על עמוד המכירה כדי שלא לצנוח בדירוג שלהם כמוכרים בעקבות מחסור במלאים. 

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות