גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הווירוס זה רק הטריגר: כך הקורונה דוחפת את שוק העבודה לרפורמה שחיכו לה במשך שנים

וירוס הקורונה משאיר יותר ויותר עובדים בבית ומאיץ את טרנד העבודה מרחוק, שעשוי להפוך לנורמה החדשה בשוק העבודה ● בזמן שהחברות המספקות את הטכנולוגיה לעבודה מהבית נוסקות, עובדים ומעסיקים צריכים ללמוד דרכים חדשות לתקשר, והמחוקקים צריכים להדביק את הפערים

עבודה מהבית / צילום: shutterstock
עבודה מהבית / צילום: shutterstock

התפרצות מגפת הקורונה הזניקה בסין את השימוש בפלטפורמות המאפשרות לנהל פגישות וירטואליות, לקיים הכשרות ולהתעדכן על ידי קולגות, כפי שמעידים עובדים וחברות טכנולוגיה במדינה. אבל לא רק בסין ההתפשטות המהירה של הווירוס הולידה ניסוי גדול בדרכי עבודה חדשות. למעשה, גם בארה"ב, שכבר התגלו בה 127 מקרי הידבקות, חברות מעודדות את עובדיהן להתרחק מהמשרדים. לפי חברת הנתונים הפיננסיים סנטיו, זינק מספר האזכורים של המונח "עבודה מהבית" במסמכים הציבוריים של החברות ל-77 בפברואר, לעומת 4 בלבד בפברואר 2019. רוב המסמכים האלה גם מזכירים את המילים "וירוס הקורונה".

יותר חברות מדברות על עבודה מהבית

הזדמנות לשנות הרגלים ישנים

ההתפרצות הפגינה את "הפוטנציאל הענק" של עבודה מרחוק, אומר קואן צ'ן, מייסד ומנכ"ל Infervision, חברת בינה מלאכותית בתחום הרפואה. "אנחנו נפגשים הרבה פחות פנים אל פנים. עבודה אונליין היא מורכבת יותר. אנחנו משתפים, מדברים, מתאמים עבודת צוות. הודות לפלטפורמות הדיגיטליות לא ידעתי שאחת העובדות שלי נמצאת עדיין במוקד התפרצות הווירוס. הרגשתי שהיא ממש לידי כל הזמן".

מי ישלם לכם על ימי הבידוד? מדריך הקורונה לעובדים ולמעסיקים 

בחלק מהמקרים, האימוץ הפתאומי של עבודה מרחוק העלה את הפרודוקטיביות, אומר צ'ן ומוסיף עוד תוצר לוודאי של המצב: "כמה מאנשי הצוות בני הדורות המבוגרים יותר, שלא השתמשו בכל הפלטפורמות האלה לפני כן, כעת מזמינים אוכל אונליין ומשתמשים בפלטפורמות למסחר מקוון".

בישראל, מעידה חברת קלטורה, המפתחת טכנולוגיות וידיאו, על עלייה בביקוש למוצר שלה מצד מוסדות לימוד אקדמיים וארגונים. "בעקבות התפרצות הקורונה, ארגונים מחפשים פתרונות שמונעים מהעובדים לטוס או אפילו להימצא בחדר אחד יחד, וכך קיבלנו פניות רבות להטמעת הטכנולוגיה שלנו המאפשרת פגישות אונליין ושיתוף בחדרי דיונים וירטואליים", אומרת סיגל סרור, סמנכ"לית משאבי אנוש בחברה.

ייתכן שאימוץ החירום של עבודה מרחוק תוביל לשינויים ארוכי טווח בהתנהגות, אומרת רוברטה ויטי, אנליסטית בחברת הייעוץ והמחקר גרנטר, המתמחה בניהול עסקי.

אחרי העלייה האחרונה במספר הנדבקים בווירוס מחוץ לסין, הסגירה של ערים שלמות בעולם וחברות שקוראות לעובדים החוזרים מאזורים נגועים להישאר בבית, חברות מווהאן ועד עמק הסיליקון משנות את האופן שבו הן עושות עסקים ועובדים מתנסים במה שעשוי להפוך לנורמה חדשה בקרב חלקים גדולים מכוח העבודה העולמי.

"המשבר הוא אתגר גדול מאוד לחברה האנושית", אמר לאחרונה מנכ"ל עליבאבא דניאל זאנג למשקיעים בשיחת רווחים, "אבל הוא גם הזדמנות לנסות צורת חיים חדשה ודרך חדשה לעבוד".

החלום שמתממש: עבודה ללא הסחת דעת

המעבר לעבודה מרחוק הואץ בשנים האחרונות, ככל שהטכנולוגיה התקדמה ושוק העבודה ההדוק נתן לחברות תמריץ להעניק לעובדים את הגמישות שהם רוצים. לפי אתר החדשות Vox, שיעור העובדים מרחוק בעולם נע מ-5% (עובדים קבוע מהבית) עד כמעט שני שלישים (עובדים לפעמים מהבית), תלוי באופן המדידה, אבל מה שברור הוא שלמגפה כמו הקורונה יש פוטנציאל להאיץ את הטרנד.

לפי סקר מ-2019 של האגודה האמריקאית לניהול משאבי אנוש, כמעט 70% מהמעסיקים אמרו שהם מתירים לעובדים לעבוד מהבית מדי פעם, ו-27% אמרו שהם מאפשרים עבודה מלאה מרחוק - עלייה מ-23% בשנה הקודמת. אסונות טבע ואיומים על בריאות הציבור יכולים לזרז את התהליך הזה.

קייט ליסטר, נשיאת חברת הייעוץ גלובל וורקפורס אנליטיקס, אומרת שכל דבר - משפעת עופות עד שיטפונות - גורם לעסקים ולרשויות ממשל לאמץ עבודה מרחוק. "זו נוטה להיות תגובה לאירוע זמני או פתרון טקטי לבעיה שוטפת", היא אומרת, ואז החברות מבינות שהן יכולות להפחית את עלויות הנדל"ן שלהן ואת פליטת הפחמן, והעובדים אוהבים לוותר על הנסיעות למשרד. "ברגע שהם עושים את זה, הם כבר לא פוחדים מהשינוי", היא אומרת.

יש אנשים שמבחינתם עבודה מהבית היא חלום שמתגשם. הודות לטכנולוגיות המאפשרות שיחות ועידה ושיתוף במקום העבודה, חברים רבים בכוח העבודה מרחוק אומרים שהם יכולים סוף סוף לעבוד ללא אותן הפרעות תכופות, האופייניות למשרדים עם חללים פתוחים, וללא הסחת הדעת של פגישות וישיבות תדירות. עד כדי כך שחברות ועובדים כבר מתחילים לחשוב על הארכת הניסויים הללו בעבודה מהבית גם אחרי שיוסר איום הנגיף החדש.

הניסיון של וורן וג'ינג ג'ונסון מטקסס מדגים את המתחים ואת היתרונות של המצב הזה. בני הזוג נכנסו לבידוד ביתי של שבועיים אחרי שג'ינג, נשיאת חברת פריזם רנדרינגס, חזרה מסין. היא התמקמה בחדר השינה כדי לנהל שיחות וידיאו עם עמיתים והתנצלה בפני אלה שראו את קרש המיטה שלה ברקע. "אני מתחבאת מבן זוגי", אמרה להם ג'ונסון, בת 54. בן הזוג, אדריכל בן 62 מחברת STG, התבצר בעצמו במשרד הביתי. במטבח התמקמה גורת הלברדור הצהובה שלהם.

לדברי ג'ונסון, הוא לא מתגעגע לנסיעה היומית שלו למשרד ביוסטון, הסמוכה לעיר מגוריו. בלי הנסיעה שנמשכת שעה, הוא יכול לעבוד יותר ולהתמקד בעמידה בתאריך יעד חשוב. חוץ מזה, לדבריו, הוא אפילו הצליח יום אחד "לחטוף שנת יופי" בצהריים.

שון מקליגן, סגן נשיא בכיר בחברת ניהול נתוני הענן Veeam Software, אומר שהוא נדהם מההצלחה של ניסוי העבודה מרחוק בחברה שלו. בסין, היכן ש-60 מעובדי החברה החלו לעבוד מהבית בעקבות התפרצות הקורונה, העובדים פיתחו תוכנית הכשרה מקוונת ללקוחות - תוכנית שהם נהגו להעביר במפגשים פיזיים. הם הפיקו, בין השאר, סרטוני וידיאו שצולמו בבית.

התפרצות הנגיף הובילה את מקליגן למסקנה שתפקידים כמו תמיכה טכנית יכולים להיעשות גם מרחוק, וכך לאפשר לחברה להשיג לקוחות מכל מקום באסיה ולאפשר זמני עבודה גמישים. "זה יהיה כנראה הצעד הבא", הוא אומר. "אני ממש מנסה למצוא פתרון לכל מי שלא יכול לעבוד מרחוק".

הסיוט שמאיים: תקלות טכניות ובדידות מזהרת

לצורת העבודה הזאת עשויים להיות גם צדדים פחות נעימים. כשהם תקועים בבית, עובדים מאבדים את האפשרות לקיים שיחה פנים אל פנים בנוגע לפרויקטים או סתם להשתתף בפטפוטים שוברי שגרה במהלך היום.

הם גם יכולים למצוא את עצמם מתמודדים עם ציוד לא מותאם לעבודה מרחוק או עם תקלות טכניות בלי טכנאי בקרבתם שיוכל לסייע: ה-Wi-Fi יכול להתנתק, המדפסות נתקעות.

קלי יוסט, מנכ"ל ומייסד חברת הייעוץ למקומות עבודה Flex+Strategy, אומר שלחברות רבות אין הטכנולוגיה הנכונה, פרוטוקול אבטחה ברור או גישה לרשתות פרטיות וירטואליות שנחוצה לעבודה מרחוק.

עם התגברות הטרנד של עבודה מהבית, יותר ויותר מומחים לבריאות הנפש מפנים זרקור גם למחיר הנפשי הכרוך בחלום העבודה בנעלי בית. דוח "מצב העבודה מרחוק" משנת 2019, שהפיקה חברת Buffer וסקר אלפי עובדים המועסקים באופן הזה, גילה ש-49% מהם מתקשים לדאוג לרווחתם. 22% התקשו להתנתק מהעבודה אחרי שעות המשרד, 19% דיווחו על בדידות ו-8% התקשו להניע את עצמם.

דזמונד לים, מנכ"ל חברת תוכנת כוח האדם וורקסטרים, חי ועובד במלון שרתון בפאלו אלטו, קליפורניה, מאז יום שלישי, לאחר שנכנס לבידוד בעקבות נסיעה לאינדיאנה ולאוהיו. אף שלא הייתה שם התפרצות קורונה, אשתו חששה מכך שהוא טס חמש פעמים ומכך שהוא עלול לחשוף את שני ילדיהם לנגיף. "אני מתגעגע למשפחה", הוא אומר, "אבל נורא נחמד להתמקד בעבודה". מצויד בלפטופ, מטענים ואוזניות, הוא עובד בחדרו ולוקח הפסקות כדי לרוץ על ההליכון בחדר הכושר של המלון.

העמית שלו בווהאן, סין, העיר שממנה התפשטה המגפה, לא נהנה מאותו שקט, מספר לים. הוא שוהה בביתו בחמשת השבועות האחרונים ומנסה להרגיע את בתו עם פרקים של סדרת הטלוויזיה לילדים "פפה פיג", כשהוא, אשתו והוריו מנסים לנהל את שיחות הוועידה שלהם.

יש עובדים שמחכים בקוצר רוח לחזור למשרד, כמו דריק טאן, שותף בפלטפורמת התשלומים העולמית פלייווייר. לדבריו, הוא מרגיש בודד בעבודה מביתו בסינגפור.

"לפעמים אתה רק רוצה להיות באותו חדר עם האנשים שעובדים איתך", הוא אומר. כשהמגפה תדעך, הוא רוצה לנסוע יותר ולעבוד מהבית פחות.

החוק מפגר אחרי ההתפתחויות בשטח

לדברי עו"ד סיון גבריאלי, ראש מחלקת דיני עבודה במשרד עו"ד סימון, עישר, דסקל ושות', "כבר שנים מדברים על כך ששוק העבודה העולמי עובר לצורת עבודה מהבית, אבל בפועל, החוק, הישראלי ובעולם עדיין לא ערוך לכך. לדוגמה, האם יש לנכות מתשלומי הארנונה, חשמל ואחרים, את הוצאות הבית לאור העובדה שהוא מקום העבודה?

"נקודה נוספת הדורשת ליבון היא שעות העבודה והזמינות, האם העובד זכאי לתשלום בגין שעות נוספות? במקרים כאלה, יש לוודא שהסכם ההעסקה מכסה את כל אותם הבלת"מים ומשפה את העובד על כך. אדם העובד מהבית באופן קבוע יכול לקזז הוצאות שונות. עם זאת, הוא לא זכאי להוצאות אחרות, כמו החזרי נסיעה.

"גם לגבי ביטוח לאומי יש לקונה בחוק: מה יעשה אדם העובד בביתו? במקרים רבים בפסיקה, נפסק כי על המעסיק לשפות את העובד גם אם נפצע בביתו, במסגרת עבודה מהבית. לאור זאת, חשוב לשים לב במועד ההתקשרות בהסכם העבודה שיש סעיף בהסכם המגדיר את ההחזרים שלהם זכאי העובד בגין עבודתו מהבית".

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות ; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם