גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: הגיעה העת לעשות סדר בעובדות בנושא מחירי הגז בעולם

השנתיים האחרונות היו תקופה של עליות ומורדות עבור מחירי הגז בעולם, שהתאפיינה בשוק גלובלי הדוק יחסית במהלך רוב 2018 בתמיכת מחירי נפט, פחם ופחמן גבוהים יותר שהובילו לזינוק במחירים ● בישראל נראה כי מחירי הגז צפויים להמשיך לרדת

אסדת לוויתן / צילום: אלבטרוס
אסדת לוויתן / צילום: אלבטרוס

רוב הנתונים על מחירי הגז המצוטטים בתקשורת הם מחירי ספוט. אלה מחירים הנקבעים בעסקאות גז חד פעמיות ויש לגביהם רמת ודאות גבוהה. מחירי הספוט נקבעים ב-2 סוגי עסקאות:

1. עסקאות "מעבר לדלפק" (OTC) אשר מהוות שוק ענק אך לא שקוף שבו קונים ומוכרים מתקשרים ביניהם ישירות. נתוני המחיר נאספים, מעובדים ומדווחים באמצעות גופי תמחור מקצועיים כגוןPlatts, ICIS ו-Argus שנמצאים בקשר שוטף עם הסוחרים.

2. זירות מסחר בורסאיות (Exchange) שבהן מתבצע סחר בגז בין מספר רב של גורמים באופן ממוחשב ובכפוף לרגולציה קפדנית. זירות מסחר )כגוןPegas, ICE, Petronext, CME) מרכזות את הנתונים ומעדכנות במהלך המסחר את מחירי העסקאות בכל 15 דקות. חלק מהסוכנויות המידע (כגון ICIS) כוללות את העסקאות שנעשו בזירות השונות בדיווח היומי שלהם.

כ-30% מהסחר בגז נעשה בזירות מסחר והיתר בשוק ה-OTC, אף שיש הבדלים גדולים בין המדינות השונות. העסקאות בשוק ה-OTC ממוקדות יותר בגז לאספקה מיידית בעוד שזירות מסחר כמו ה-ICE עוסקות גם בחוזים עתידיים שעשויים להתייחס לאספקת גז עד 6 שנים קדימה.

המחירים ב-hub מושפעים לא רק מתנאי יסוד כמו היצע, ביקוש ומזג אוויר, אלא גם משיקולים פסיכולוגיים וגורמים נוספים. חשיבותם של מחירי ה- hub נובעת מהיותם ברירת מחדל עבור ספקים. לדוגמה, ספק שברשותו מטען גז טבעי נוזלי (גט"ן) ללא קונה מובטח ונמצא באוקיינוס האטלנטי, כאשר המחיר בארה"ב (Henry Hub) הוא 3 דולר והמחיר בבריטניה (NBP) הוא 5 דולר, ועלויות ההובלה דומות, הספק יעדיף להשיט את המטען לבריטניה.

מחיר השוק בהולנד (TTF), ה-hubהמרכזי באירופה, הוא דוגמה להיקף ההשפעה של מחיר שוק אזורי. אף שהולנד מפיקה (38 bcm לשנה), מייבאת (35 bcm) ומייצאת (32 bcm), היקף הגז בעסקאות שבוצעו בשוק זה הגיע ב-2019 ל-2,660 bcm. מדובר לפיכך בכמות ניכרת של גז שמחליף ידיים "על הנייר" ובמידע רב שזמין לצורך תמחור אמין. המחירים אינם כוללים הולכה ושירותים אחרים ולכן למחיר שנקבע נוספות עלויות שונות בהתאם. בנוסף, מחירי ה-hub משמשים לעיתים קרובות כנקודת ייחוס (בנצ'מרק) להשוואה למחירים בעסקאות ובחוזים אחרים. עם זאת, מחיר הספוט/hub אינו - כפי שלעיתים נהוג לחשוב - המחיר הממוצע בשוק.

מחירים ארוכי טווח

קנייני גז אינם יכולים להתבסס על שוק הספוט בלבד. גם אם מחירי הספוט לעיתים נמוכים, הם עלולים לנסוק בפתאומיות וזמינות הגז גם היא אינה תמיד מובטחת, כך שקנייני גז זקוקים לחוזים ארוכי טווח עם מחיר מובטח על מנת לספק את הביקושים. חוזים אלה מסוכמים במו"מ בין קונה למוכר ונותרים חסויים. הרוכש יכול אז לנצל את הגמישויות שנקבעו בהסכם כדי להקטין את הכמות הנרכשת (עד למינימום החוזי ולעיתים אף פחות מכך) ולבצע התאמות לרכישות בשוק הספוט כאשר מחירי הספוט/hub נמוכים יותר.

מבחינת המוכרים, יש צורך בחוזים לטווח בינוני-ארוך של כ-15 שנה על מנת להבטיח מחיר שיאפשר ליזם לבצע את ההשקעות המתוכננות.

חוזי גז בינלאומיים ארוכי טווח מתומחרים על פי 3 מנגנונים שונים: הצמדה למחירי נפט, מו"מ בילטרלי ותחרות "גז על גז" - ביטוי שמשמעותו זהה להצמדה למחירי hub. מחירי הגז החוזיים מצוטטים לעיתים קרובות במונחי הצמדה של אחוז מסוים ממחיר ה- hubומדי פעם בתוספת פרמיה או הנחה על מחיר זה.

לפי הערכות, חוזי גז טבעי נוזלי (גט"ן) בעולם במהלך 2019, כאשר המחיר הממוצע של נפט מסוג ברנט עמד על 64 דולר לחבית, היתרגמו למחיר אספקה של 9.5 דולר ליחידת חום בחוזים ארוכי טווח. מתחילת השנה הגיעו המחירים בחוזים ארוכי טווח ל-5.3 דולר ליחידת חום באירופה ול-10 דולר ליחידת חום בצפון-מזרח אסיה.

ב-2018, 60% מסך הגז בצנרת שנסחר בעולם תומחר בשיטת תחרות גז על גז - בעוד שרק 30% מהגט"ן תומחר בשיטה זו והיתר עדיין נסחר על בסיס חוזים ארוכי טווח.

מחירי הגז בישראל

בארץ ישנם מספר מחירי גז אשר נגזרים הן מחוזים ארוכי טווח והן מחוזי ספוט. בישראל עדיין אין זירת מסחר (אך יש תוכניות להקמת hub). המחיר הגבוה ביותר בשוק כיום משולם ע"י חברת החשמל לשותפות תמר ועומד על 6.3 דולר ליחידת חום (עם מנגנון עדכון מחיר ב-2021). הסיבה לכך היא שיטת ההצמדה שנקבעה ע"י רשות החשמל ב-2012, שכוללת הצמדה למדד המחירים האמריקאי בתוספת 1% כל שנה עד 2020 (והפחתה של 1% מ-2020) ובשל העובדה שבתקופה שבה נחתם החוזה, מחירי ה- hubבאירופה עמדו על יותר מ-10 דולר ליחידת חום בעוד שבאסיה המחיר נע בין 15-20 דולר.

המחיר הנמוך ששולם בישראל בשנים האחרונות אף הוא ע"י חברת החשמל ונובע מהרכישה של מספר מטעני גט"ן ספוט במחיר 3.6 דולר ליחידת חום (מחיר זה אינו כולל את העלויות השקועות של המצוף וספינת הגיזוז אשר מייקרים את המחיר ב-2.5-5 דולר נוספים), וכן חוזה קצר טווח של שנתיים עם שותפות לוויתן במחיר 4.79 דולר ליחידת חום, שאספקתו החלה בינואר 2020.

בנוסף, יצרני החשמל הפרטיים משלמים בין $4.7-$4.9 ליחידת חום במסגרת חוזים ארוכי טווח. מחיר אטרקטיבי זה הושג באמצעות הצמדת מחיר הגז למחיר ייצור החשמל, אשר נמצא במגמת ירידה בישראל.

מסקנות

השנתיים האחרונות היו תקופה של עליות ומורדות עבור מחירי הגז בעולם שהתאפיינה בשוק גלובלי הדוק יחסית במהלך רוב 2018 בתמיכת מחירי נפט, פחם ופחמן גבוהים יותר אשר הובילו לזינוק במחירי גז ספוט. מצב זה השתנה באוקטובר 2018 עם תחילת עודף היצע של גט"ן וביקושים נמוכים יותר אשר הובילו לקריסת המחירים הנוכחית. מחירי ה- hub נפלו השנה ל-2.5-4 דולר ליחידת חום, אשר משקפים גם את סגירת הפער בין המחיר באירופה ובאסיה.

לפי סוכנות האנרגיה הבינלאומית, מחירי הספוט באירופה ובאסיה יתייצבו בעתיד בתחום שנע בין המחיר השולי לטווח קצר של יבוא גט"ן מארה"ב (4-7 דולר ליחידת חום) והמחיר השולי לטווח ארוך של פיתוח מיזמי יצוא גט"ן חדשים ברחבי העולם (ממוצע משוקלל של 7.5 דולר ליחידת חום שיעבור את סף ה-10 דולר ב-2025).

בכל הנוגע לישראל, נראה שמחירי הגז צפויים להמשיך לרדת עם הגדלת ההפקה ממאגר לוויתן ולאחר מכן ממאגר כריש, שחתום על חוזים במחיר ממוצע של 4.5 דולר ליחידת חום.

ג'ינה כהן היא מומחית גז בינלאומית ומרצה בטכניון. מיקי קורנר הוא מהנדס וכלכלן ויועץ בתחום האנרגיה

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר