גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"האמירה שהעולם שייך לצעירים הכי פתטית. כיף לי שעוד לא הגעתי לשיא בגיל 54"

לכל התוהים, דוד ד'אור לא נעלם. הוא ממשיך להופיע, יוזם הפקות, עובד על אלבום חדש, וגם על תערוכת ציורים, ומת על הגיל שלו

דוד ד'אור / צילום: אוהד רומנו
דוד ד'אור / צילום: אוהד רומנו

משפחת ד'אור גרה על אי בגבעתיים. יש בו בית נפלא, מעשה ידיו של דוד, שריצף, הדביק, ניגר ויצר את האווירה החמה ויוצאת הדופן בבחירת החומרים והסגנונות - ישן עם חדש, ויטנג’ ומודרני. סמוך למטבח יש כלוב גדול ושני תוכים, אחד מהם צועק: "בבקשה, בבקשה", ויש גם חצר. יורדים כמה מדרגות לתוך גן עדן קטן. שני כלבי פומרניאן משתוללים בין כלובים של צ'ינצ'ילות, צבים מיוחדים, ארנבונים וכלוב גדול עם המון ציפורים צבעוניות, ופינה למטילות ולגוזלים.

אם זה היה תלוי בד'אור, כבר מזמן היה עובר עם אשתו פזית ושני ילדיו לבית במושב, קרוב לטבע ממש. הוא מדמיין האנגר ענק שישפץ לבדו, יתלה על הקירות את הציורים שלו, שמוצגים עכשיו בגלריה הוראס ריכטר ביפו, ותהיה גם במה שתארח ערב-ערב אמן אחר. מסביב ישתול בוסתן שבו יסתובבו בעלי חיים שאסף והציל. אבל כרגע, האופוזיציה מבית חזקה. הילדים כבר גדולים ועסוקים בשלהם ופזית עסוקה בעיקר בו ובקריירה שלו, אז אין לה פנאי ועניין לחשוב כרגע על עוד פרויקטים מעבר לאלה שהם מריצים יחד.

וכאן המקום לומר לכל האנשים ברחוב ששואלים אותו "לאן נעלמת?" - שאלה שיכולה להוציא כל אמן מאיזון נפשי - שהוא לא נעלם. להפך. הוא עסוק מאוד. רק השבוע הופיע ב"מסע בשניים" - שני קונצרטים במוזיאון ת"א יחד עם הפסנתרנית אורית וולף, זוכת פרס רוזנבלום לאמנויות הבמה על עשייה רב תחומית, ומי שאמורה לשתף פעולה בעונה הבאה עם התזמורת הפילהרמונית.

"היא פסנתרנית עילוי, שהייתה בת זוגו לשעבר של רב שהכרתי", אומר ד'אור, כובע צמר על ראשו, כפות הרגליים על הכיסא שליד שולחן המטבח. "הוא אמר לי שאני מוכרח להכיר אותה ויהיה מדהים אם נעבוד יחד, ואני הנהנתי, כי אני מקבל לא מעט הצעות כאלה. ואז היא התקשרה, נפגשנו, והאתגר להיות רק איתה ועם הפסנתר סקרן אותי מאוד. יש לה יכולות יוצאות דופן. אני שר את ‘'שמור על העולם ילד' והיא יכולה להכניס פנימה פתאום את שופן או צ'ייקובסקי והמופע הופך למרגש, מעניין ועמוק, בדיוק סוג השותפויות שאני אוהב. כמו שיתוף הפעולה שהיה לי עם אתי אנקרי ושלמה בר".

חוץ מזה, יש לו הופעות מכורות, הופעות בחו"ל, והפרויקטים הגדולים המשפחתיים. פזית מנהלת אותו "ביד רכה", כמו שהוא מכנה את זה, מאז שהבין שניהול של מנהלים חיצוניים פחות מתאים לו. "הכרנו בבית ספר וזה אחד הדברים הכי טובים שיש, כי היא החברה שלי ומכירה את כל נימי נפשי. היא לקחה על עצמה את הצד הכספי והניהולי ואני אחראי על כל מה שקשור באמנות. כל ערב יש לנו שיחה לאן הולכים מפה, איפה מחדשים".

אז יש חלוקת תפקידים ברורה.

"מבחינה כלכלית אני מה זה גרוע. אני לא יודע מה מספר חשבון הבנק שלי, אף פעם לא חתמתי על צ'ק. כספים, רואי חשבון וניירות אני לא מכיר ולא רוצה להכיר, והיא לקחה את זה עליה. היא בכלל מעצבת תכשיטים מחוננת ומציגה את התכשיטים שלה יחד עם הציורים שלי בהוראס ריכטר, אבל מתעסקת בי 24/7, בתיאומים, סגירת חוזים, גבייה, וגם בניהול שתי ההפקות הגדולות שלנו, ערב הסליחות הגדול לפני יום כיפור וההופעות עם הפילהרמונית.

"זה מתחיל מרעיון. יום אחד זרקתי לה, 'בואי נעשה ערב סליחות' והלכתי לישון. היא, ביכולות המדהימות שלה, הפכה את זה למופע. את ערב הסליחות לפני יום כיפור אנחנו כבר בונים עכשיו. צריך לסגור עם חמישה-שישה אמנים בסדר גודל של אהוד בנאי, אמיר דדון ועמיר בניון, לגייס תקציבים, תאורה וסאונד, הכול".

הפקה שכבדה כלכלית בלי גב של חברה גדולה.

"ואנחנו מממנים אותה לבד. אני אחראי על העיבודים המוזיקליים והתוכן. יושב עם עורך הווידיאו להחליט מה ייראה על המסכים, בגדים, חצי שנה עבודה. ויש את הפילהרמונית, לבנות את הרפרטואר הקלאסי, לעבד ל-120 נגנים, ליצור משהו שיקרב עוד אנשים למוזיקה".

יש בכלל שורת רווח במגה-פרויקטים כאלה?

"לפעמים כן ולפעמים לא".

צריך גם הכנסה שוטפת.

"יש מהופעות מכורות, בחו"ל, פה שיר, שם שיר. לצערי אני לא עושה אירועים".

וכך אתה מפסיד הכנסה מצוינת.

"אנשים לא חושבים עליי באינסטינקט כשהם מתכננים חתונה, למרות שהכנסתי כבר כמה חתנים וכלות לחופה ומאוד נהניתי. זה לא פשוט לשיר מול בורקס ורבע עוף, כי כל תו ומילה חשובים לי מתוך אמונה שהטקסט עובר דרך המלודיה. כמי שגדל על ‘עטור מצחך’, אני חושב על משפטים שלמים משירים וזה מפתח את המוח והאינטלקט. תרבות משפיעה על איזה אדם אתה. יש מקום לקל, אבל לא הכול צריך להיות רק 'פאן פאן פאן'. חסר לי העומק באמנות".

העומק העכשווי הוא פייטני. חזרה למקורות.

"אמנים הם אנשים רגישים שיודעים לזהות דברים לפני כולם. באלבום הראשון שלי, ב-91’, שילבתי עוד ודרבוקות עם הפילהרמונית ובאקדמיה למוזיקה כעסו שפגעתי בקדושה. עם שלמה בר עשיתי מוזיקת עולם ב-96’, ואחרי מותו של אבי הייתי כל יום בבית הכנסת והקלטתי פיוטים עם פטריק סבג. הם הגיעו לפיטר גבריאל ששאל אם ‘לכה דודי’ זה שיר חדש והזמין אותי לפסטיבלים שלו בחו"ל. כשבאתי איתם למנהלת של גלגלצ היא אמרה שלא תשמיע את המוזיקה הזאת, ואז באו עובדיה חממה ומאיר בנאי וזה נכנס ועוד איך".

ואתה כבר לא נוגע בחומרים האלה.

"אני נוגע רק בסליחות. הוצאתי שלושה אלבומים של ‘שירת רבים’ שעשו את שלהם. אני רוצה לחדש וכותב רק כשיש לי מה להגיד. ההופעות עם הפילהרמונית מרגשות אותי. עכשיו עברנו לסימפונט רעננה, 50 נגנים ולא 120, מה שלא מצריך אולמות גדולים. בסדרת החורף אני משלב רפרטואר עברי, צביקה פיק ונתן יונתן, עם פנטום האופרה ויצירות קלאסיות, וכל הקהל שר".

הוא בן 54 ומת על הגיל שלו: "האמירה שהעולם שייך לצעירים הכי פתטית. כשהייתי צעיר לא היה לי כסף, ההורמונים השתוללו יותר מדי, המחשבה לא הייתה זכה. אחרי גיל 40 אומרים לך, תחיה, ומגיל 50, כשהילדים כבר גדלו, אני לא מרצה אף אחד. אין לי חלומות יותר מדי גדולים להגשים, חוץ מפינת החלומות שלי, שתשלב מוזיקה, ציור ובעלי חיים. אצלי הכול קשור לקרביים וללב. סגרתי את עצמי בסטודיו בפלורנטין שבועות כשהתחלתי לצייר כי אני מאוד טוטאלי".

אתה מציג בגלריה כדי למכור?

"ממש לא, כי אני רואה מה הם עושים לאנשים. לרובם נקשרתי, אבל לפעמים, אם משפחה רוצה חלק ממני תלוי בסלון שלה, אני מסכים. אני מציג כי אמן צריך לחשוף את היצירה שלו".

אלבומו האחרון "משהו טוב" לא זכה לחיבוק שציפה לו. "חלק מהשירים נכנסו לפלייליסט של גלגלצ, וחלק היו אמורים לתפוס, ולא תפסו. אבל אחרי האכזבה יש לי דרייב מזה שטרם הגעתי לשיא וכיף לי שעוד לא הגעתי לשיא בגיל 54".

הופעת מול האפיפיור כמה פעמים, שרת למנהיגי העולם, זה לא נחשב שיא?

"זה קסם להופיע באירועים כאלה, אבל זו בדידות מזהרת, אתה לא במיטה שלך, עם המשפחה שלך. המנהיגים מכירים אותי ואם יש משהו שיכול להתאים לי בוותיקן או בכל מקום אחר ורוצים מישהו שייצג את היהדות, יקראו לי, אבל אני לא רודף אחרי זה. בגילי אני לא צריך את זה. זה כבר לא המרכז של חיי. אני עובד על אלבום חדש שלא יודפס כנראה; לקחנו חלל בתערוכת 'צבע טרי', שם אתלה תמונות שלי ונעשה מיצג. אני רוצה שאנשים יחוו את החוויה שלי כשאני מצייר עם המוזיקה שהספוטיפיי בוחר בשבילי, את החיבור בין האוזניים, העיניים והלב". 

אישי: בן 54, גר בגבעתיים, נשוי ואב לשניים
מקצועי: מופיע הערב (5.3) במוזיאון ת"א, ב-19.3 בהיכל התרבות מודיעין וב-22.3 בשדה בוקר. כמו כן, תערוכה שלו תוצג במסגרת "צבע טרי" בחודש מאי הקרוב.

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"