גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעולם רק מחכים לטורניר הספורט הגדול הראשון שיבוטל

השפעות הקורונה על עולם הספורט כבר מורגשות היטב ● בעולם שמגלגל טריליונים רבים - כל פגיעה ספורטיבית מתורגמת מיד לפגיעה כלכלית ● הולכים ומתרבים סימני השאלה סביב קיומם של אירועי הספורט הגדולים הקרובים - בהם יורו 2020 והאולימפיאדה בטוקיו

טיהור באצטדיון בנאפולי, איטליה, לפני המשחק בין הקבוצה המקומית לאינטר מילאנו  / צילום: Ciro De Luca, רויטרס
טיהור באצטדיון בנאפולי, איטליה, לפני המשחק בין הקבוצה המקומית לאינטר מילאנו / צילום: Ciro De Luca, רויטרס

המשחק של מכבי ת"א ביורוליג שוחק השבוע ביד אליהו כמעט ריק. הפועל ירושלים אירחה את המשחק האירופי שלה ללא קהל. כמה ממשחקי הגביע בכדורגל בישראל בוטלו השבוע. משחקי סוף השבוע בליגה הישראלית נדחו. וכמו שזה נראה כרגע הספורט הישראלי והעולמי עומדים בפני סגירה כמעט מוחלטת.

העובדה שההחלטה על איסור לקיים בישראל אירועים עם יותר מ-5,000 צופים בשל נגיף הקורונה התקבלה על-ידי המדינה, מעקרת כל יכולת לתמרון. בלא מעט אירועים ספורטיביים בעבר, שבהם היו מעורבות קבוצות ישראליות, היו אלו הקבוצות שנדרשו לעמוד על הרגליים האחוריות מול גופי הספורט השונים. ככל שמעמדן של הקבוצות היה חזק יותר - כך הן הצליחו למנוע ביטולים ולקיים משחקים.

הכוח ההיסטורי של מכבי ת"א בכדורסל באירופה איפשר לה בעבר להמשיך ולהנחית כאן קבוצות כדורסל בעת מלחמת המפרץ, לקיים משחקים למרות פיגועי התופת של שנות ה-2000 ולארח את הפיינל-פור ב-2004 - למרות גל פיגועים ששטף את תל אביב וירושלים.

הסיפור הפעם שונה לחלוטין. מגיפת הקורונה היא כלל-עולמית והגלובליזציה לא מכירה במדינות נקיות יותר או פחות. אירופה סוגרת שעריה, המזרח סגור, והספורט העולמי מתחיל להתרגל לאפשרות של ביטול אירועי ענק. עד כדי כך שסוכנויות ההימורים כבר פתחו יחסי הימור על אירועים שיבוטלו, והיחסים הולכים ויורדים בכל יום שעובר.

להלן רשימת המגה-אירועים של החודשים הקרובים שסימן שאלה גדול מוטל על קיומם: טורניר הרולאן גארוס בפריז וטורניר ווימבלדון בטניס, יורו 2020 בכדורגל ואולימפיאדת טוקיו. ובתווך כל האירועים המתמשכים - ובעיקרם הליגות השונות והגדולות: ליגות הכדורגל באירופה, ליגת האלופות, ומי יודע מה יהיה עם עונת ה-NBA ותחרויות פורמולה 1.

מאחר שאירוע מרכזי גדול, למשל טורניר יורו 2020, הוא יחסית קצר ומתחיל ונגמר בנקודת זמן אחת כעבור כמה שבועות - הרי שהחלטה על ביטולו, למרות המשמעויות הכלכליות העצומות, היא הרבה יותר פשוטה. הוא עוד לא התרחש, לא יצא לדרך, ולכן אין פגיעה משמעותית לפחות ברוח הספורט.

השאלה המרכזית והבעייתית יותר נוגעת לליגות שמתנהלות כרגע. ניקח למשל את הפרמיירליג האנגלית, שם עומדת ליברפול לזכות באליפות היסטורית ראשונה מאז 1990. הקבוצה מובילה את הליגה ביותר מ-20 נקודות הפרש, וכמעט בלתי אפשרי לראות מצב שקבוצה יריבה תצליח לגנוב לה את התואר.

אבל בימים האחרונים מדברים על כמה אפשרויות באנגליה בעקבות נגיף הקורונה וההשפעתו על הספורט. הראשונה, שהליגה פשוט תופסק והעונה תבוטל באופן מוחלט. כלומר, ליברפול לא תהיה אלופה. אפשרות שנייה, הליגה תמשיך להיות משוחקת עד סיומה מאחורי דלתיים סגורות. זה קורה כבר בליגות אחרות באירופה, למשל באיטליה, שקבעה כי כל תחרויות הספורט ישוחקו ללא קהל. לא ברור מה יותר גרוע - כדורגל שמשוחק ללא אוהדים או עונה שמתבטלת לפני סיומה.

אפשרות נוספת היא שהעונה תסתיים כעת, והדירוג הנוכחי ייקבע את המיקום הסופי של הקבוצות - כלומר, ליברפול תוכתר לאלופה. בעייתי? בהחלט. מאחר שיש הרבה קבוצות שיחושו שהן נפגעו. למשל, לקבוצות שנמצאות כרגע במקומות האחרונים בליגה לא תינתן האפשרות לנסות ולהציל את עורן על המגרש. ירידת ליגה משמעותה, ודאי בפרמיירליג האנגלית, אובדן אדיר של כסף ומכה אנושה.

ומה לגבי הקבוצות שנלחמות על כניסה למקומות 1-4 שמבטיח את הכסף הגדול של ליגת האלופות - מה תגיד הקבוצה שבמקום החמישי, נגיעה מכניסה לליגת האלופות, אם העונה תסתיים עכשיו. בקיצור, סיפור מורכב שבו לפחות מחצית מהקבוצות בכל ליגה יכולות להרגיש מקופחות .

על השאלה אם לקיים משחקים ללא קהל יש דילמה גדולה. מצד אחד, עיקרון הספורטיביות יישמר והליגות יתקיימו, אבל מה המשמעות של משחקי ספורט ללא קהל. את התמונה העגומה יכולנו לראות השבוע כאשר מכבי ת"א אירחה ביד אליהו אנדולו אפס הטורקית באולם שלושת רבעי ריק. אין בזה שום טעם.

מעבר לכך, יש לא מעט בעיות ארגוניות ומשפטיות לגבי אירועים שיבוטלו - למשל טורניר יורו 2020. אם יבוטל, מה המשמעות לגבי הנבחרות שהעפילו לטורניר ועשו היסטוריה בעצם העפלה - האם בכך אבדה להן הזכות לשחק בטורניר, או שאופ"א תהייה מחויבת להן בטורניר הבא. בקיצור, אין לזה סוף.

מי יישא בהפסדים?

לצד סימני השאלה הארגוניים והמשפטיים יש את הצד הכלכלי. הספורט לא שונה ממגזרים אחרים שסופגים מכה אדירה בשל הנגיף. עם זאת, לאירועי הענק יש השלכה גדלה הרבה יותר.

מבט בדוחות של אופ"א מגלה שטורניר היורו האחרון ששוחק ב-2016 היווה 42% מההכנסה השנתית באותה שנה (1.9 מיליארד אירו מתוך 4.5 מיליארד). אבל יותר מזה, אופ"א מרשה לעצמה להפסיד בדרך כלל בשנים שאין בהן יורו, כי היא יודעת שעונת היורו היא בונזזה שסוגרת את הבור ומשאירה נתחים ורזרבות הלאה.

היורו האחרון שהתקיים (2016) היה אחראי באותה שנה ל-85% מהרווח של אופ"א - בשנה שאופ"א בונה עליה כשנת הרווח העיקרית שלה. ב-2020 אופ"א שוב בונה ומסתמכת על היורו לסגור בורות ולהשאיר כסף לשנים הבאות.

הכסף הזה משורשר כלפי מטה - ההתאחדויות לכדורגל האירופיות, שכרגע לא ברור אם יראו אותו, במידה ולא יהיה יורו וכך הלאה והלאה. וכל זה עוד לפני שדיברנו על האפשרות של פגיעה בליגת האלופות, מרכיב ההכנסה השני הכי גדול של אופ"א בשנה הזאת.

נלך לטניס וניקח את תרחיש האימה של טורניר וימבלדון. זהו מועדון טניס בפרברי לונדון, שכל כולו עומד וממתין לשבועיים בשנה, שבה הוא מאפשר לטניסאים לעלות על הדשא במגרשים המרכזיים. טורניר ווימבלדון הכניס ב-2019 סכום של 256.7 מיליון ליש"ט, שהשאיר רווח לפני מס של כ-40 מיליון ליש"ט.

על בסיס ההכנסות האדירות הבטוחות האלו שנה אחרי שנה נלקחה הלוואה של 175 מיליון ליש"ט לבניית גג באצטדיונים המרכזיים, בהחזר שנתי גדול. מה יקרה אם ההכנסות ייפגמו השנה? אפשר יהיה להניח בוודאות די גדולה שהטניסאים שרגילים לפרסים כספיים נדיבים ייאלצו לשאת בנטל, במקרה הטוב לשנה אחת בלבד או שתיים.

קהל או זכויות שידור?

איך פותרים את הקונפליקט בין הדילמה של קיום משחקים ללא קהל לבין הפסקת הליגות או התחרויות? מאחר שהכל מתחיל ונגמר בכלכלה ובאובדן הכנסות, אפשר כמובן להניח כי גופי הספורט השונים, שנשענים בעיקר על הכנסות מטלוויזיה, יעדיפו לקיים את חלקם. כלומר, לקיים בצורה צולעת משחקים ללא קהל, ובלבד שלטלוויזיה יהיה מה לשדר.

מרכיב ההכנסות מזכויות שידור מהווה בספורט יותר מ-50% מההכנסה הכוללת. וכל עוד הטלוויזיה תשדר ושחקנים ירוצו על המגרש, גם הספונסרים שמפרסמים על חולצות השחקנים, ובצדי המגרש ימשיכו ליהנות מחשיפה. זה אמנם לא תמיד יהיה הגיוני - למשל, כאשר חלק גדול מהקבוצות והליגות מפרסמות על מדי המשחק שלהן חברות תעופה, בתקופה שעולם התעופה מושבת. אבל מבחינה משפטית החשיפה לפחות תהיה קיימת והחוזה יתקיים. וזה נכון גם לגבי חברות ההימורים, שמפרסמות בסכומי עתק אצל הקבוצות ובתעשיית הספורט כולה, ויפעילו לחץ לקיים את המשחקים.

ובעולם שנכנס לכאוס מוחלט, השאלה היחידה כרגע בעולם הספורט נוגעת לאפקט הדומינו: סביר להניח שאירוע הספורט הגדול הראשון שיבוטל יקשה להצדיק את קיומם של האירועים הבאים. 

עוד כתבות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?