גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  גלובלי ושוקי עולם

בעולם רק מחכים לטורניר הספורט הגדול הראשון שיבוטל

השפעות הקורונה על עולם הספורט כבר מורגשות היטב ● בעולם שמגלגל טריליונים רבים - כל פגיעה ספורטיבית מתורגמת מיד לפגיעה כלכלית ● הולכים ומתרבים סימני השאלה סביב קיומם של אירועי הספורט הגדולים הקרובים - בהם יורו 2020 והאולימפיאדה בטוקיו

טיהור באצטדיון בנאפולי, איטליה, לפני המשחק בין הקבוצה המקומית לאינטר מילאנו  / צילום: Ciro De Luca, רויטרס
טיהור באצטדיון בנאפולי, איטליה, לפני המשחק בין הקבוצה המקומית לאינטר מילאנו / צילום: Ciro De Luca, רויטרס

המשחק של מכבי ת"א ביורוליג שוחק השבוע ביד אליהו כמעט ריק. הפועל ירושלים אירחה את המשחק האירופי שלה ללא קהל. כמה ממשחקי הגביע בכדורגל בישראל בוטלו השבוע. משחקי סוף השבוע בליגה הישראלית נדחו. וכמו שזה נראה כרגע הספורט הישראלי והעולמי עומדים בפני סגירה כמעט מוחלטת.

העובדה שההחלטה על איסור לקיים בישראל אירועים עם יותר מ-5,000 צופים בשל נגיף הקורונה התקבלה על-ידי המדינה, מעקרת כל יכולת לתמרון. בלא מעט אירועים ספורטיביים בעבר, שבהם היו מעורבות קבוצות ישראליות, היו אלו הקבוצות שנדרשו לעמוד על הרגליים האחוריות מול גופי הספורט השונים. ככל שמעמדן של הקבוצות היה חזק יותר - כך הן הצליחו למנוע ביטולים ולקיים משחקים.

הכוח ההיסטורי של מכבי ת"א בכדורסל באירופה איפשר לה בעבר להמשיך ולהנחית כאן קבוצות כדורסל בעת מלחמת המפרץ, לקיים משחקים למרות פיגועי התופת של שנות ה-2000 ולארח את הפיינל-פור ב-2004 - למרות גל פיגועים ששטף את תל אביב וירושלים.

הסיפור הפעם שונה לחלוטין. מגיפת הקורונה היא כלל-עולמית והגלובליזציה לא מכירה במדינות נקיות יותר או פחות. אירופה סוגרת שעריה, המזרח סגור, והספורט העולמי מתחיל להתרגל לאפשרות של ביטול אירועי ענק. עד כדי כך שסוכנויות ההימורים כבר פתחו יחסי הימור על אירועים שיבוטלו, והיחסים הולכים ויורדים בכל יום שעובר.

להלן רשימת המגה-אירועים של החודשים הקרובים שסימן שאלה גדול מוטל על קיומם: טורניר הרולאן גארוס בפריז וטורניר ווימבלדון בטניס, יורו 2020 בכדורגל ואולימפיאדת טוקיו. ובתווך כל האירועים המתמשכים - ובעיקרם הליגות השונות והגדולות: ליגות הכדורגל באירופה, ליגת האלופות, ומי יודע מה יהיה עם עונת ה-NBA ותחרויות פורמולה 1.

מאחר שאירוע מרכזי גדול, למשל טורניר יורו 2020, הוא יחסית קצר ומתחיל ונגמר בנקודת זמן אחת כעבור כמה שבועות - הרי שהחלטה על ביטולו, למרות המשמעויות הכלכליות העצומות, היא הרבה יותר פשוטה. הוא עוד לא התרחש, לא יצא לדרך, ולכן אין פגיעה משמעותית לפחות ברוח הספורט.

השאלה המרכזית והבעייתית יותר נוגעת לליגות שמתנהלות כרגע. ניקח למשל את הפרמיירליג האנגלית, שם עומדת ליברפול לזכות באליפות היסטורית ראשונה מאז 1990. הקבוצה מובילה את הליגה ביותר מ-20 נקודות הפרש, וכמעט בלתי אפשרי לראות מצב שקבוצה יריבה תצליח לגנוב לה את התואר.

אבל בימים האחרונים מדברים על כמה אפשרויות באנגליה בעקבות נגיף הקורונה וההשפעתו על הספורט. הראשונה, שהליגה פשוט תופסק והעונה תבוטל באופן מוחלט. כלומר, ליברפול לא תהיה אלופה. אפשרות שנייה, הליגה תמשיך להיות משוחקת עד סיומה מאחורי דלתיים סגורות. זה קורה כבר בליגות אחרות באירופה, למשל באיטליה, שקבעה כי כל תחרויות הספורט ישוחקו ללא קהל. לא ברור מה יותר גרוע - כדורגל שמשוחק ללא אוהדים או עונה שמתבטלת לפני סיומה.

אפשרות נוספת היא שהעונה תסתיים כעת, והדירוג הנוכחי ייקבע את המיקום הסופי של הקבוצות - כלומר, ליברפול תוכתר לאלופה. בעייתי? בהחלט. מאחר שיש הרבה קבוצות שיחושו שהן נפגעו. למשל, לקבוצות שנמצאות כרגע במקומות האחרונים בליגה לא תינתן האפשרות לנסות ולהציל את עורן על המגרש. ירידת ליגה משמעותה, ודאי בפרמיירליג האנגלית, אובדן אדיר של כסף ומכה אנושה.

ומה לגבי הקבוצות שנלחמות על כניסה למקומות 1-4 שמבטיח את הכסף הגדול של ליגת האלופות - מה תגיד הקבוצה שבמקום החמישי, נגיעה מכניסה לליגת האלופות, אם העונה תסתיים עכשיו. בקיצור, סיפור מורכב שבו לפחות מחצית מהקבוצות בכל ליגה יכולות להרגיש מקופחות .

על השאלה אם לקיים משחקים ללא קהל יש דילמה גדולה. מצד אחד, עיקרון הספורטיביות יישמר והליגות יתקיימו, אבל מה המשמעות של משחקי ספורט ללא קהל. את התמונה העגומה יכולנו לראות השבוע כאשר מכבי ת"א אירחה ביד אליהו אנדולו אפס הטורקית באולם שלושת רבעי ריק. אין בזה שום טעם.

מעבר לכך, יש לא מעט בעיות ארגוניות ומשפטיות לגבי אירועים שיבוטלו - למשל טורניר יורו 2020. אם יבוטל, מה המשמעות לגבי הנבחרות שהעפילו לטורניר ועשו היסטוריה בעצם העפלה - האם בכך אבדה להן הזכות לשחק בטורניר, או שאופ"א תהייה מחויבת להן בטורניר הבא. בקיצור, אין לזה סוף.

מי יישא בהפסדים?

לצד סימני השאלה הארגוניים והמשפטיים יש את הצד הכלכלי. הספורט לא שונה ממגזרים אחרים שסופגים מכה אדירה בשל הנגיף. עם זאת, לאירועי הענק יש השלכה גדלה הרבה יותר.

מבט בדוחות של אופ"א מגלה שטורניר היורו האחרון ששוחק ב-2016 היווה 42% מההכנסה השנתית באותה שנה (1.9 מיליארד אירו מתוך 4.5 מיליארד). אבל יותר מזה, אופ"א מרשה לעצמה להפסיד בדרך כלל בשנים שאין בהן יורו, כי היא יודעת שעונת היורו היא בונזזה שסוגרת את הבור ומשאירה נתחים ורזרבות הלאה.

היורו האחרון שהתקיים (2016) היה אחראי באותה שנה ל-85% מהרווח של אופ"א - בשנה שאופ"א בונה עליה כשנת הרווח העיקרית שלה. ב-2020 אופ"א שוב בונה ומסתמכת על היורו לסגור בורות ולהשאיר כסף לשנים הבאות.

הכסף הזה משורשר כלפי מטה - ההתאחדויות לכדורגל האירופיות, שכרגע לא ברור אם יראו אותו, במידה ולא יהיה יורו וכך הלאה והלאה. וכל זה עוד לפני שדיברנו על האפשרות של פגיעה בליגת האלופות, מרכיב ההכנסה השני הכי גדול של אופ"א בשנה הזאת.

נלך לטניס וניקח את תרחיש האימה של טורניר וימבלדון. זהו מועדון טניס בפרברי לונדון, שכל כולו עומד וממתין לשבועיים בשנה, שבה הוא מאפשר לטניסאים לעלות על הדשא במגרשים המרכזיים. טורניר ווימבלדון הכניס ב-2019 סכום של 256.7 מיליון ליש"ט, שהשאיר רווח לפני מס של כ-40 מיליון ליש"ט.

על בסיס ההכנסות האדירות הבטוחות האלו שנה אחרי שנה נלקחה הלוואה של 175 מיליון ליש"ט לבניית גג באצטדיונים המרכזיים, בהחזר שנתי גדול. מה יקרה אם ההכנסות ייפגמו השנה? אפשר יהיה להניח בוודאות די גדולה שהטניסאים שרגילים לפרסים כספיים נדיבים ייאלצו לשאת בנטל, במקרה הטוב לשנה אחת בלבד או שתיים.

קהל או זכויות שידור?

איך פותרים את הקונפליקט בין הדילמה של קיום משחקים ללא קהל לבין הפסקת הליגות או התחרויות? מאחר שהכל מתחיל ונגמר בכלכלה ובאובדן הכנסות, אפשר כמובן להניח כי גופי הספורט השונים, שנשענים בעיקר על הכנסות מטלוויזיה, יעדיפו לקיים את חלקם. כלומר, לקיים בצורה צולעת משחקים ללא קהל, ובלבד שלטלוויזיה יהיה מה לשדר.

מרכיב ההכנסות מזכויות שידור מהווה בספורט יותר מ-50% מההכנסה הכוללת. וכל עוד הטלוויזיה תשדר ושחקנים ירוצו על המגרש, גם הספונסרים שמפרסמים על חולצות השחקנים, ובצדי המגרש ימשיכו ליהנות מחשיפה. זה אמנם לא תמיד יהיה הגיוני - למשל, כאשר חלק גדול מהקבוצות והליגות מפרסמות על מדי המשחק שלהן חברות תעופה, בתקופה שעולם התעופה מושבת. אבל מבחינה משפטית החשיפה לפחות תהיה קיימת והחוזה יתקיים. וזה נכון גם לגבי חברות ההימורים, שמפרסמות בסכומי עתק אצל הקבוצות ובתעשיית הספורט כולה, ויפעילו לחץ לקיים את המשחקים.

ובעולם שנכנס לכאוס מוחלט, השאלה היחידה כרגע בעולם הספורט נוגעת לאפקט הדומינו: סביר להניח שאירוע הספורט הגדול הראשון שיבוטל יקשה להצדיק את קיומם של האירועים הבאים. 

עוד כתבות

צבא מרוקו (ארכיון) / צילום: ap, Abdeljalil Bounhar

הלקוחה הערבית של התעשיות הביטחוניות רוצה טיל ישראלי

כותרות העיתונים בעולם: מרוקו הפכה בשנים האחרונות ללקוחה בולטת של התעשיות הביטחוניות הישראליות וכעת עשויה לפנות לרכש טילים, החותים עלולים להוביל למשבר דלק בינלאומי, ושר החוץ הטורקי מציג האשמות חדשות נגד ישראל ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

חי גאליס, מנכ''ל ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

"איש השנה" של תעשיית הנדל"ן המסחרי באירופה: חי גאליס מנכ"ל BIG מועמד לתואר

מנכ"ל BIG, חי גאליס, מועמד לתואר "איש השנה" של מגזין ACROSS בזכות התרחבות החברה באירופה ● חברת גלידת מגנום ישראל חנכה משרדי מטה חדשים באיירפורט סיטי בהשקעה של 7 מיליון שקל ● וגם: אלינור קופלר השיקה קולקציית חורף למותג התינוקות שלה ● אירועים ומינויים

מה צפוי במדד המחירים לצרכן? / צילום: Shutterstock

האינפלציה מפתיעה לטובה באוגוסט אבל מחירי הדירות ממשיכים לעלות

מדד אוגוסט עלה ב-0.7%, והאינפלציה השנתית עומדת על 1.5% ● הירקות, התחבורה והדיור התייקרו; הפירות, ההלבשה והמזון הוזלו ● שכר הדירה לשוכרים חדשים זינק ב-4.4%; מחירי הדירות עלו חודש שני ברציפות ● האנליסטים: "הנתונים ופערי הריבית מול ארה"ב יעצרו את הפחתות הריבית של בנק ישראל"

עופר רוזנבאום על רקע הטלגרם של דניאל עמרם / צילום: תמונה פרטית, צילום מסך

עופר רוזנבאום ירכוש 60% מ"דניאל עמרם", לפי שווי של 10 מיליון שקל

לגלובס נודע כי עמרם צפוי להמשיך לנהל את הפלטפורמה, אך לקבוצת רוזנבאום תהיה היכולת לקדם את התכנים הרלוונטיים לה וללקוחותיה

יוסי כהן / צילום: שלומי יוסף

התפקיד החדש של יוסי כהן בחברת הקוונטום הישראלית

ראש המוסד לשעבר יוסי כהן מונה לנשיא המועצה המדעית של חברת הקוונטום הישראלית הקטנה QXL ● לאחר ההודעה שפורסמה לפני שעה קלה, עלתה מניית החברה ב- 10% וכעת היא נסחרת לפי שווי של 63 מיליון דולר

גילעד אלטשולר / צילום: סם יצחקוב

גילעד אלטשולר עומד לגרום לרשות המסים לחייך. כמה ישלם על העסקה?

בעקבות עסקת הענק לרכישת השליטה בבית ההשקעות אלטשולר שחם ע"י חברת הביטוח ווישור, מומחי מס מעריכים כי המס שתקבל המדינה ינוע בין 190 ל־230 מיליון שקל

אילוסטרציה: Shutterstock

החודש שהכה את התחזיות: אלטשולר שחם כובש את צמרת התשואות באקורד סיום פנטסטי

התשואות באוגוסט היו טובות מהצפי בשוק • העליות בוול סטריט החזירו את אלטשולר שחם לפסגת התשואות של חודש אוגוסט, בכל המסלולים העיקריים • כלל ממשיכה להוביל מתחילת השנה במסלול הכללי והמנייתי בהשתלמות, מור בולט בפנסיה

''הארנה של ישראל'' בלוד / הדמיה: כלכלית לוד

יותר גדולה מהיכל מנורה: "הארנה של ישראל" יוצאת למכרז

בעיר לוד יוזמים את בנייתה של ארנה בהשראת O2 בלונדון, שתכלול כ-20 אלף מקומות ותכניס לה עד 200 מיליון שקל בשנה ● היקף ההשקעה נאמד ביותר ממיליארד שקל במודל פרטי-ציבורי

הדמיה: Shutterstock

הכולסטרול החדש והשאלה הגדולה: איך מונעים את התקף הלב הבא?

שני ניסויים כושלים העלו ספקות לגבי מנגנוני טיפול שנחשבו מבטיחים, כמו הפחתת "הכולסטרול החדש", אבל חוקרים חושבים שעדיין יש להם סיכוי ● וגם: ההמלצה שכנראה לא שמעתם עליה ● מדעי אריכות החיים, מדור חדש 

ריצ'רד פרנסיס / עיבוד: AI, מקור: אלעד מלכה

מקום 10: המנהל שהחזיר את טבע לצמיחה - "כשיש נתונים ברורים, צריך לפעול מהר"

ריצ'רד פרנסיס קיבל לידיו את חברת טבע אחרי שלב הקיצוצים עם משימה: להקפיץ אותה מדרגה ● השנה כבר הוביל רכישה ראשונה זה עשור ● 30 המנהלים והמנהלות הטובים 2026 

האחים אמיר, דנה עזריאלי, שמואל דונרשטיין ועופר ינאי / צילום: יונתן בלום, אריק סולטן, איל יצהר, אבישג שאר ישוב

זה כבר הפך לתופעה: המנכ"ל השכיר הלך הביתה, הבעלים זז לקדמת הבמה

שורה של בעלים בחברות ציבוריות הזיזו את המנכ"ל השכיר ולקחו את התפקיד על עצמם, בדרך-כלל בסיטואציה משברית ● מומחים מזהים "יתרון אדיר" אצל מי שמכירים את הקרביים של החברה, וגם בעלי המניות יוצאים לרוב נשכרים ● מנגד, יש מי שמזהירים מפני שחיקה בממשל התאגידי כש"אין מי שמסוגל להגיד למנכ"ל-בעלים שהוא טועה"

כרטיסים לפארק דיסני / צילום: Reuters

פוסט ויראלי שואל: איך מחיר כרטיס יכול לעלות ב-5,300% ב-50 שנה?

תמונה שהופצה ברשת מציבה זה לצד זה כרטיס כניסה לדיסני מ־1971, שעלה 3.5 דולר, וכרטיס מ־2026 במחיר של 189 דולר ● הפער במחירים עורר זעם בקרב גולשים, במיוחד לאחר שהתברר כי האינפלציה ויוקר המחיה מסבירים רק חלק קטן ממנו ● אז מה מאפשר לדיסני להמשיך להעלות מחירים, ועדיין להצליח לגרום למבקרים להמשיך להגיע בהמוניהם?

עו''ד בני ארביב, יו''ר המועצה הארצית לתכנון ובנייה / צילום: יוסי זמיר

"חוק התכנון והבנייה בנוי טלאי על טלאי, הגיע הזמן לשנות אותו"

עו"ד בני ארביב מונה לאחרונה ליו"ר המועצה הארצית לתכנון ובנייה, ומכיוון שצמח במערכת, הוא מכיר מקרוב את הבעיות ואת היעדרם של פתרונות מהירים ● בראיון ראשון ובלעדי הוא מצהיר כי הרפורמה בהיטלי השבחה לא הסתיימה, ומבטיח להעביר סמכויות לוועדות המקומיות, ולהשאיר בידי המחוזיות רק נושאי ליבה

אולם תצוגה של שלמה NEW / צילום: יח''צ

בהשקעה של 15 מיליון שקל: קבוצת שלמה משיקה רשת מכירת רכב חדשה

קבוצת שלמה משיקה רשת חדשה של מרכזי סחר תחת השם "שלמה NEW" ● הערכות בענף: עשויים לשמש בעתיד כתשתית לפעילות יבוא רכב

מטוס אייר קנדה בנתב''ג / צילום: איל יצהר

לא רק האמריקאיות: חברת התעופה הקנדית בדרך לישראל

אייר קנדה הקדימה את חזרתה לישראל ל-30 בנובמבר ותפעיל ארבע טיסות שבועיות, שיהיו הקו הישיר היחיד לקנדה ● חזרתה מצטרפת למגמת התחזקות של פעילות חברות התעופה הזרות בישראל לקראת החורף

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה אדומה בתל אביב בהובלת סקטור האנרגיה

מדדי הדגל בתל אביב ננעלו בירידות חדות, בהובלת סקטורי האנרגיה והקלינטק שצללו בכ-3.8% וב-3.2% בהתאמה ● מניות נופר, דוראל ואנלייט הובילו את המגמה השלילית, בעוד שמדד נדל"ן מניב חו"ל היה היחיד ששחה נגד הזרם ונצבע בירוק ● הדולר סיים יום תנודתי ביציבות ● נקסט ויז'ן מרכזת עניין ברקע פתיחת סיקור אוהד מצד בתי השקעות בינלאומיים; בגירה קפצה ברקע לדיווח על התקשרות חדשה אסיה

מה צפוי במדד המחירים לצרכן? / צילום: Shutterstock

מה צפוי במדד המחירים לצרכן שיתפרסם היום?

מדד המחירים לצרכן באוגוסט צפוי לעלות בחדות ב־0.7%־0.9% ולהעלות את האינפלציה השנתית • המדד צפוי לחדד את הדילמה סביב תוואי הורדת הריבית בהמשך

מטוס מעקב יוצא למשימה מנושאת המטוסים האמריקאית לינקולן / צילום: Reuters, US Navy

הפנטגון חושף: אלה ההפסדים בארבעת החודשים הראשונים של המלחמה מול איראן

לפי מסמך רשמי של הפנטגון, ארבעת החודשים הראשונים של המלחמה באיראן הביאו להוצאות בסך 33.4 מיליארד דולר ולאיבוד של כ־30 מל"טים גדולים ● מעבר לכך, במזכירות ההגנה האמריקאית מודים כי המלחמה אתגרה אותם מאוד בהיבט כלכלת החימושים ויצרה "צווארי בקבוק" בשרשראות האספקה

משרדי Joonko. בעיגול: עילית רז / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

ה-FBI חשף פרטים חדשים על הונאת המיליונים של היזמת הישראלית

אחרי יותר משלוש שנות חקירה, מייסדת ג'ונקו עילית רז הודתה בארה"ב בהונאת ניירות ערך ● עפ"י מסמכי משרד המשפטים האמריקאי, היזמת הישראלית זייפה תדפיסי בנק ומסמכי לקוחות כדי לגייס 27 מיליון דולר מקרנות מובילות ● רז מחכה לגזר הדין, בעבירות שהעונש המרבי בגינן בחוק האמריקאי עומד על 20 שנות מאסר

בנק סיטי / צילום: Shutterstock

בעקבות סערת הבטיחות בתחום ה-AI: ענק ההשקעות שמוריד חשיפה לוול סטריט

בנק סיטי הוריד את המלצתו על שוק המניות האמריקאי מ"משקל יתר" ל"נייטרלי", תוך שהוא מצביע על כך שהאטה בפיתוח מודלים של AI עלולה לכווץ את תחזיות הרווחים של החברות בוול סטריט ● ואיך השווקים יגיבו להעלאת ריבית של הפדרל ריזרב?