גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יוסי אברהמי: "ברור לי שהמלונאות הולכת להיות יהלומים"

אחרי שנים רבות שבהן עסק בבנייה למגורים, היזם יוסי אברהמי מצטרף לטרנד המלונאות של אנשי הנדל"ן ● לאחרונה קנה ברבע מיליארד שקל קרקע בת"א, המיועדת לדירות ולמלון, הוא עובד על מיזמים בקרואטיה, ולא זנח גם את מגורי היוקרה: "יש המון יהודים בעולם שאוהבים נדל"ן יוקרתי"

יוסי אברהמי  / צילום: איל יצהר, גלובס
יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר, גלובס

סוס מנצח לא מחליפים - זה כנראה מה שמנחה את הקבלן יוסי אברהמי, שהחל את הקריירה שלו כקבלן באילת, וגם 40 שנה אחרי כן, וכששמו מתנוסס על כמה פרויקטים יוקרתיים בתל אביב, הוא עדיין ממשיך לבנות באילת, ש"אין לה מתחרים מבחינת מזג האוויר והמחירים".

מחירים? אתה רציני? למשפחה ישראלית עדיף לטוס ליוון מאשר לאילת.

"אני על הקו למיקונוס, ואילת לא יותר יקרה. משאר האיים כן, אבל לא ממיקונוס. ובכל מקרה, לא מיקונוס ולא האיים יכולים להתחרות באילת מבחינת מזג אוויר בחורף".

אברהמי כבר בנה הרבה למגורים, ועכשיו עושה את צעדיו הראשונים בתחום המלונאות. הפרויקט המלונאי הראשון שלו יהיה גם הוא באילת. זהו פרויקט סי סייד, על קו החוף בעיר, שיכלול 100 חדרי מלון לצד 200 יחידות מגורים. פרויקט נוסף, המשלב מלונאות, מגורים ומסחר, הוא פרויקט איירפורט, שיוקם בשטח של שדה התעופה הישן של אילת.

הרשת המלונאית תכלול גם שני פרויקטים בתל אביב: האחד יהיה ברחוב הירקון, וישלב מלונאות ומגורים (עוד עליו בהמשך), ולגבי השני עדיין מתנהל משא ומתן. הוא מספר שכבר הקים חברת ניהול שתנהל עבורו את הפעילות הזו. לרשת המלונאית המתהווה של אברהמי יצטרף ריזורט בקרואטיה, המשתרע על פני 350 דונם, ומוקם בשיתוף חברה מקומית.

רחוב הירקון 7 בתל אביב / צילום: שלומי יוסף, גלובס

מה גרם לך להיכנס לתחום הזה?

"בכל העולם יש הרבה יותר תיירות, לאנשים בעולם יש יותר זמן חופשי לנפוש ולצאת ולהסתובב וכולם רוצים לראות את המקום האחר, ומספר הכניסות לישראל הולך וגדל. למרות הטילים, למרות המלחמות ולמרות המחירים, נכנסו בשנה שעברה 4.5 מיליון תיירים, וזה הולך ועולה. אם יהיה קצת שקט, נגיע ל-10 מיליון. ברור לי שזה הולך להיות יהלומים. אני מכניס לשם הון עצמי ואשקיע ואנהל, וכך אני עושה לי רשת של בתי מלון".

זה רווחי בכלל? אנחנו שומעים את בתי המלון בישראל אומרים שמתח הרווחים נמוך כי העלויות גבוהות מאוד.

"העלויות גבוהות, המשכורות גבוהות, הצרכים כאן אחרים: ביטחון וכשרות, שלאירופי אין, ובאופן טבעי המחירים גבוהים יותר. זה גם תלוי בלוקיישן: כמובן שבמקום שבו הקרקע יקרה, בעל בית המלון רוצה להחזיר את ההשקעה שלו, והמחיר נהיה גבוה. בסוף אפשר לראות כמה הם מרוויחים ולראות למה המחירים שלהם גבוהים".

"רצו שהטבלאות ייצאו פיקס"

אברהמי נולד בירושלים וגדל בקריית גת, במשפחה שבה 12 ילדים. את דרכו בענף הנדל"ן החל בנגב - הוא בנה בין היתר למפעלי ים המלח ורותם דשנים, ולאחר עבודה מוצלחת למשרד התיירות בנגב, התגלגל איתו לאילת. שם הקים עבור המשרד את חוף נביעות ואת בית הגשר, שבו פועל כיום בית ספר לשיט. בהמשך בנה את הטיילת של מלון רויאל ביץ', ואת טיילת השלום.

בד בבד החל לבנות פרויקטים למגורים בעיר, שהראשון שבהם הוא פרויקט בנה דירתך. "זו הייתה תוכנית כמו מחיר למשתכן", הוא מספר. "240 דירות, שנרשמו אליהן 800 משפחות, והזוכים נבחרו בהגרלה". בהמשך בנה עוד כמה פרויקטים למגורים, שחלקם כללו דירות שמיועדות הן למגורים והן להשקעה, כמו למשל פלאמורה, פרויקט מגורי יוקרה הממוקם מול ה"יו סוויטס" (מרידיאן לשעבר), פרויקט VIP פארק ים, בשכונת שחמון בעיר, ועוד אחד עתידי - פרויקט ונציה, באזור המלונות.

יש ביקוש למגורים באילת?

"יש ביקוש, עובדה שאנו בונים שם כבר 30 שנה. בחמש-שש השנים האחרונות יש מחסור בקרקעות, משום שהמדינה לא משווקת קרקעות לשוק החופשי. היא שיווקה מעט, רק למחיר למשתכן, שזה רק 15% מהעם, אולי 20%.

"את כל הקרקעות הם שיווקו למחיר למשתכן. הם לא התחשבו במציאות, רצו שהטבלאות שלהם ייצאו פיקס. את תוכנית ההתחדשות העירונית לא פיתחו ולא נתנו לזה להתקדם. והחוקים גם ככה קשים - הביורוקרטיה כל כך גדולה וההיתרים כל כך קשים. כל פקיד מחזיר אותך שנתיים אחורה. מחכים שנגיע לסוף המסלול ואז אומרים לנו: תתחילו מההתחלה. זה אחד הדברים שמאריכים את תקופת הבנייה, וגורמים לעוד הוצאות.

"60% מערך הדירה בתל אביב הוא מיסוי, כולל על העובדים, הרשויות, הביורוקרטיה הכללית בענף הבנייה. צריך להיות הארי פוטר לפעמים בשביל להצליח".

בעבר ביקרת את תוכנית מחיר למשתכן. למה אתה חושב שהיא גרועה?

"לקחו את כל הקרקעות ושיווקו אותן למחיר למשתכן, בלי להתחשב באחרים - מה עם מתגרשים, מתגרשות, כל ה-80% שהם העם? זה יצר מחסור אדיר בשוק. אני לא אומר שלא צריך לטפל בזוגות צעירים, אבל אי אפשר לטפל בכנפיים של המטוס ואת המנוע לזרוק לים. הם שכחו את השאר, רצו בהיסטריה לסדר להם את הטבלאות ולא הסתכלו על כל היתר. הם הרימו את המיסוי בכל השוק, מצד שני פה הם ויתרו על המון הכנסות למדינה, ונהיה בלנס הפוך".

מדברים הרבה על זה שרוצים לפתח את הפריפריה. יש היתכנות למשוך עוד אנשים מהמרכז לאילת?

"רק אם תהיה רכבת. זה יותר חשוב מהקזינו שמדברים עליו. רכבת היא כלי תחבורה שיכול להוביל מספרים עצומים של אנשים במחיר מוזל. צריך לעשות רכבת בדחיפות. שימו לב מה קורה במנהטן: אנשים שגרים בפרברים של מנהטן עולים לרכבת ובתוך 35 דקות נמצאים במנהטן".

אוקי, אבל בינתיים, מה קורה באילת?

"אני רואה פריחה. האקשן חזר. הרבה ישראלים באים לכאן כדי לקנות ללא מע"מ. אבל אילת עוד לא עשתה את הבום העל-קולי שלה. אני מקווה שיחליטו על רכבות. זה דבר זול ונגיש ומהיר מאוד. אדם יעלה על רכבת ובתוך שעה וחצי הוא בורח מהחורף ומגיע לאילת".

פרויקט סי סייד שמקים אברהמי, ממש על הים, כולל 100 יחידות מלונאיות, ו-200 דירות קטנות - כדירות מגורים, דירות נופש, וגם כדירות להשקעה, במחירים של 24-35 אלף שקל למ"ר. לדבריו, יש גם לקוחות שקנו בפרויקט חמש-שש דירות. "אילת היא בין הערים הטובות בארץ מבחינת תשואה", הוא אומר. "4%, ומי שמוכן להשכיר את דירתו לתקופות קצרות, יכול אפילו להגיע ל-10% תשואה".

"רק צריך לבחור את השמאי"

הרגל השנייה שלו נטועה בתל אביב, שאליה נכנס לפני כ-18 שנה. הוא התחיל מפרויקט View בנוה עופר והתקדם לצפון תל אביב: הוא הקים את אחד המגדלים במגדלי נאמן (שבו, אגב, הוא מתגורר בעצמו), את פרויקט הפילהרמונית בכוכב הצפון - פרויקט יוקרה הכולל שני מגדלים בני 10 קומות האחד, ובהקמה - פרויקט נגה, הכולל כ-400 יחידות דיור, סמוך לתיאטרון נגה ביפו.

הפרויקטים שלו בתל אביב הם בין הפרויקטים היחידים למגורי יוקרה שנבנים בעיר שלא במסגרת קבוצת רכישה. "חלקן הגדול של קבוצות הרכישה מסובכות, והקליינטים לא יוצאים שבעי רצון. יש כאלה שמחכים שמונה ותשע שנים ולא רואים את הסוף. אצלנו קונים קרקעות בכסף פרטי לחלוטין, בליווי בנקאי. אנחנו גם היזם וגם הקבלן, מה שמוזיל עלויות".

גולת הכותרת של עסקאותיו בתל אביב, היא ללא ספק עסקה שעשה לפני כשנה - רכישת קרקע בדרום רחוב הירקון (ליד הרברט סמואל), במחיר מציאה של 250 מיליון שקל, בעוד השמאי העריך את הקרקע ב-300 מיליון שקל, ושני מתמודדים אחרים הציעו פחות ממנו. "שמאי זה דבר מדעי", הוא אומר בבדיחות. "רק צריך לבחור את השמאי. אני הלכתי לפי השוק, המספרים הסתדרו לי. הכונס קבע שזכיתי, ואז הגיעה הצעה נוספת, גבוהה יותר. עלינו על כך שזו נוכלות. מי שהציע את זה כנראה רצה שניתן לו משהו כדי שהוא ייעלם, אבל כשעלינו על זה הוא משך את ההצעה".

על הקרקע היוקרתית הזו הוא מתעתד להקים את דניאל טאואר - פרויקט משולב של מלון ומגורי יוקרה. באשר למחיר שבו ישווקו הדירות, הוא עוד לא יודע לומר, אך מציין שבפרויקט סמוך, David Promenade Residences בירקון 55, נמכרו דירות אפילו במחיר של 140 אלף שקל למ"ר. "זה המיקום הכי חזק בישראל", הוא אומר.

מי הרוכשים של דירות היוקרה האלה?

"בעבר היו הרבה צרפתים, משפחות יהודיות. היום פחות, בגלל הרגולציה שיש על הבנקים מקשים עליהם מאוד, וגם האירו נחלש מול המטבע הישראלי. זה נתן נוק אאוט לא קטן. יש הרבה יהודים מחו"ל, משקיעים רציניים מאוד לדירות יוקרה, שיצאו מהארץ לפני איקס שנים, ובינתיים התעשרו, והחלום שלהם היום הוא לקנות בארץ דירת יוקרה. יש המון יהודים בעולם שאוהבים נדל"ן יוקרתי".

אין האטה בשוק דירות היוקרה?

"לפני שבועיים מכרנו בתוך שש שעות שש דירות במחיר כולל של 50 מיליון שקל".

מחוץ לתל אביב בונה אברהמי את פרויקט היוקרה טורקיז בחיפה - 400 דירות בשלושה מתחמים במורדות הכרמל, וכן פרויקט בקריית מוצקין. מלבד זאת, יש לו פרויקט בהרצליה וברמת גן, ושני פרויקטים של פינוי-בינוי, ברמת גן ובחיפה. מחוץ לישראל יש לו פרויקטים למגורים בבלגרד - מאות יחידות דיור במיקום בו שכנה השגרירות האמריקאית בעיר, בלימסול ובלובליאנה.

יש סיכוי שמחירי הנדל"ן יירדו?

"במרכז תל אביב אני לא מאמין שיירדו. כל עוד שלא ישחררו קרקעות ולא יפשטו הליכים - זה לא יקרה.
"איך זה שאני בונה בהרבה מקומות בעולם ואף יזם לא בא לפה? הוא מפחד לבוא לבנות פה. הביורוקרטיה פה גדולה והחוקים קשים ונוקשים, הוא יישאר בלי מכנסיים. למה חברות טורקיות לא באות לכאן כמו שאני בא למדינות אחרות? שם הכול עובד, אין ביורוקרטיה שכל אחד מרים את היד ומעכב עוד שנה".

למרות הכול, אתה עושה ואפילו מרוויח.

"אבל בגלל זה גם מחירי הדירות גבוהים. בסוף זה מתגלגל אלייך, כצרכנית. באה המדינה, דופקת עוד 8% מס בקנייה, ובסוף אומרים שיקר פה. תורידו מסים, תורידו ביורוקרטיה, תפשטו את עניין העובדים, הרישוי, התחדשות עירונית - אז יהיו מחירים טובים. כשאין עגבניות, הן יקרות".

החברה מונה כיום 120 עובדים, בהם כמה מבני המשפחה (שניים מילדיו של אברהמי עובדים בחברה, אחותו, יפה, היא מנהלת השיווק, וגם ילדיה עובדים בחברה). השלב הבא באבולוציה של החברה הוא הקמת פרויקט משולב מגורים מלונאות ומסחר, הפעם בירושלים, באזור הכניסה לעיר. "אצל תושבי חוץ", הוא אומר, "יש ביקוש ספציפי לירושלים". הוא מתעתד להקים שם שני בניינים בני 40 קומות כל אחד, שיכללו כ-400 דירות ומרכז מסחרי למטה. "ככה הם קושרים את עצמם למדינה, קושרים את המשפחה, הילדים יודעים שיש להורים בית בישראל, ומבקרים יותר".

יש לך הרבה פרויקטים בבת אחת באוויר. אתה לא מפחד? אתה ישן טוב בלילה?

"הכול יכול להיות, מלחמה, קורונה. מי שלוקח ריסק, שותה שמפניה, ומי שלוקח יותר מדי ריסק, אוסף את בקבוקי השמפניה".

יש מחשבות להיכנס לבורסה?

"בינתיים לא, אך יכול להיות שאצטרך לחלק את החברה, אני רוצה בעוד 10 שנים לצאת לפנסיה, ואז יהיה לי יותר נוח אם היא תהיה ציבורית".

עוד כתבות

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים תמורת 27 מיליון שקל

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?