גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד המשפטים בודק את הטענות לאי-סדרים במח"ש בנוגע להעסקת חברות ללא מכרז

משרד המשפטים בודק את הטענות שנחשפו ב"גלובס", שלפיהן מח"ש העסיקה לאורך שנים שתי חברות שסיפקו לה שירותים של בדיקות פוליגרף, תוך לכאורה מעקף של חוק חובת מכרזים והעדפת ספקים ● חשש כי גורמים במח"ש היו מצויים בניגוד עניינים מול אחד מספקי הפוליגרף

המחלקה לחקירות שוטרים. משרד המשפטים בודק את הטענות לאי-סדרים / צילום: רפי קוץ
המחלקה לחקירות שוטרים. משרד המשפטים בודק את הטענות לאי-סדרים / צילום: רפי קוץ

משרד המשפטים החל לבדוק את הטענות לאי-סדרים לכאורה בעבודת המחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) שנחשפו ב"גלובס". במשרד המשפטים החלה בדיקה של הפרשייה שנחשפה ב"גלובס" ב-30 בדצמבר 2019, ולפיה מח"ש העסיקה לאורך העשור האחרון שתי חברות שסיפקו לה שירותים של בדיקות פוליגרף, תוך לכאורה מעקף של חוק חובת מכרזים, העדפת ספקים והעברת תשלומים שלא בהתאם לחוק.

המידע אודות אי-הסדרים לכאורה במח"ש התקבל בעקבות פניות של תנועת "הצלחה" שבדקה הליכי מכרז של הארגון. על בסיס המידע שהתקבל בעקבות הפניות הללו, חשף "גלובס" כי בעשור האחרון, משנת 2010, ולצורך ביצוע בדיקות פוליגרף שהיא מבצעת במסגרת חקירותיה לחשודים עדים, שכרה מח"ש את שירותיהן של שתי חברות שמבצעות בדיקות פוליגרף: "ש. ברוק", חברה בבעלות שלמה ברוק, ו"פוליגרף שגיא" שבבעלות נתי שגיא.

"ש. ברוק בע"מ" סיפקה למח"ש שירותי בדיקות פוליגרף בשנים 2016-2010 והחל ממרץ 2018, ואילו "מכון פוליגרף שגיא" נשכר למתן שירותים למח"ש בתקופת הביניים, בין השנים 2016-2018. לפי המידע שנחשף ב"גלובס", בתקופת ההתקשרות שולמו לברוק כ-400 אלף שקל, לתקופה של חמש שנים, ולשגיא כ-461 אלף שקלים לתקופה בת שנתיים.

עד כאן הכול טוב ויפה. אלא שבדיקת האופן שבו נשכרו שירותי שתי חברות הפוליגרף והעסקתן בידי מח"ש במשך כעשור, העלתה חשש שהדברים נעשו שלא בהתאם לדין ולכאורה תוך שימוש ב"תרגילים" שנועדו לעקוף את הוראות החוק. הבדיקה העלתה, בין היתר, כי מח"ש שכרה את שירותי שתי החברות ללא מכרז פומבי, אך גם ללא קבלת פטור ממכרז מהגופים הרלוונטיים. יתר על כן, עלה חשש כי כדי להתחמק מהצורך לבקש פטור מחובת המכרז, יצרה מח"ש מנגנון של תשלומים רטרואקטיביים (תשלומים "בדיעבד") לשתי החברות.

אף שמח"ש היא גוף ציבורי שכפוף לחוק המכרזים, רק ב-2018 פרסמה לראשונה מח"ש מכרז פומבי לקבלת שירותים של בדיקות פוליגרף. ומי זכה לאחרונה במכרז? חברת "ש. ברוק", אותה חברה שעמה נעשו התקשרויות בשנים שקדמו למכרז.

מיקום זהה

בתוך כך, הגיעו לידי "גלובס" פרטים נוספים אודות ההתקשרויות של מח"ש עם החברות של ברוק ושל שגיא. אותן שתי חברות בדיקת פוליגרף בודדות שעמן התקשרה מח"ש במשך עשור ללא מכרז מסודר. למשל, התברר ל"גלובס" כי משרדיהם של ברוק ושגיא סמוכים מאוד זה לזה. ברוק ושגיא פועלים, או לפחות פעלו עד לאחרונה, שניהם מקומה 17 במגדלי פז ברחוב שוהם 5 ברמת גן.

עוד על הקשר האמיץ בין שני ספקי השירותים של מח"ש ניתן למצוא מבדיקת פוליגרף שנערכה ב-2017, לבקשת מח"ש. הבדיקה נערכה מטעם מכון הפוליגרף של שגיא לבקשת מח"ש. אולם שם הבודק הוא לא אחר מאשר שלמה ברוק. מדובר במידע שמעלה חשש שמא ברוק המשיך לעבוד עם מח"ש, באמצעות המכון של שגיא.

תלונות אנונימיות

ולבסוף, מידע שהגיע לידיעת תנועת "הצלחה" ו"גלובס" מעלה חשש שמא גורמים במח"ש בתקופה הרלוונטית היו מצויים בניגוד עניינים מול ברוק. מהמידע שבידי "גלובס" עולה כי ב-2015 התקבלו במשטרה תלונות אנונימיות נגד אישה המקורבת לברוק, שהייתה קצינה בכירה במשטרה. בתלונות נטען כי הקצינה והמזכירה שלה נעדרות מהעבודה, אך מדווחות באופן כוזב על נוכחות בפועל באמצעות מילוי טופס ידני (ולא מחתימות כרטיס עובד).

בינואר 2016 הורתה ראש אגף משאבי אנוש במשטרה על בדיקת התלונה על-ידי קצין ביחידת להב 433. הקצין בדק את הנושא, וב-6 במרץ 2016 העביר דוח מפורט המעלה חשד לפלילים ביחס לקצינה ולמזכירתה. לכאורה, במצב דברים כזה המשטרה מחויבת להעביר את התיק למח"ש. אולם, הדבר לא קרה. כעבור זמן קצר הודיעה הקצינה המקורבת לברוק על התפטרות מתפקידה.

במאי 2016 נפתחה חקירת מח"ש בעניינה של הקצינה, אך התיק הוחזר למשטרה להמשיך טיפול משמעתי בספטמבר 2016. הואיל ושוטר שפרש מוסיף להיות נתון לדין המשמעתי רק למשך תקופה של 180 יום ממועד סיום שירותו, באותה עת כבר הייתה הקצינה פטורה מדין משמעתי.

כיצד הקצינה "ידעה" לפרוש מהמשטרה בסמוך לאחר העברת הדוח אודות התנהלותה למח"ש, תוך ויתור על חופשת הפרישה שלה? מדוע היא לא נחקרה במשטרה למרות ממצאי הקצין הבודק בעניינה? את התשובות אין לנו, אולם נזכיר ששלמה ברוק הפסיק לספק שירותי בדיקות פוליגרף למח"ש במאי 2016, בסמוך למועד פתיחת החקירה במח"ש נגד מזכירתה של הקצינה. לאחרונה ברוק חזר לתת את השירותים למח"ש בעקבות זכייתו במכרז. 

מח"ש: "פועלים בתיאום מלא עם משרד המשפטים"

ממח"ש נמסר בתגובה: "מח"ש כמו כל יחידות משרד המשפטים פועלת בתיאום מלא עם הגורמים המוסמכים במשרד המשפטים בכל הנוגע להתקשרויות ותשלומים לספקים, תוך התחשבות בשיקולי ובצרכי היחידה. בהתאם לכך, הנהלת מח"ש גם היא אינה עוסקת בהתקשרות עם ספקים חיצוניים, וכל ההחלטות בעניין מתקבלות אך ורק על סמך הנחיות ואישורים של הגורמים המוסמכים במשרד המשפטים".

עוד נמסר ממח"ש כי "לגבי הטענות לניגוד עניינים מול חברת "ש. ברוק", הרי שהתלונה בנוגע לקצינה (המקורבת לברוק) לא הועברה למח"ש אלא נבדקה במשטרה, וממצאיה הובילו לסגירת התלונה. הדבר נודע למח"ש לאחר שהסתיימה בדיקה זו, ועל כן מח"ש לא נדרשה ואף לא הייתה המוסמכת לטפל בעניין. התלונה שהועברה למח"ש הייתה בעניינה של המזכירה - ובסיום החקירה הוחלט על העמדת המזכירה לדין משמעתי. על כן הטענות בדבר העברת התיק בחלוף המועד שבו ניתן להעמיד לדין משמעתי אינן רלוונטיות כלל".

בנוגע לטענה שלפיה שני משרדי הפוליגרף עובדים באותו בניין, באותה קומה וחולקים אותו משרד ברמת גן מסרה מח"ש כי: "ככל הידוע לנו ועפ"י הנתונים שהוצגו לנו על-ידם מדובר בשני ספקים שונים. לא מוכר לנו קשר כלשהו בין שני המשרדים".

עוד מסרה מח"ש כי "לא היה שום קשר אישי בין שלמה ברוק לבין ראש מח"ש לשעבר וסגנו - הקשר נוצר ונשאר במסגרת תפקידו כבודק פוליגרף במח"ש. בהסכם מול הבודק שנבחר לעבוד עם מח"ש נכלל סעיף, שלפיו הוא מחויב לתת מענה ליחידה 24 שעות ביממה במשך כל השבוע; ובהיעדרו - מוטלת החובה על הספק למצוא בודק מטעמו לביצוע הבדיקה (באחד המקרים הבוחן המחליף היה ברוק, במקרים אחרים חוקרים ממשרדים אחרים ביצעו את הבדיקות). יתר על כן, כפי שעולה בפניה, משרדו של שגיא ביצע בדיקות פוליגרף רבות מאוד עבור מח"ש. העובדה שרק באחד המקרים הבודק המחליף היה ברוק, מלמדת על כך שהמסקנה בדבר קשר בין משרדיהם של ברוק ושגיא, על פניו נראית לא מבוססת".

שלמה ברוק, הבעלים של חברת "ש. ברוק", מסר בתגובה: "אני נותן שירותים מקצועיים למח"ש ולגופים ממלכתיים אחרים. בחירתם בי נעשתה על בסיס הידע והכישורים המקצועיים שלי בשילוב עלות השירות. להדגיש כי הזמנת העבודה והתשלום המתקבלים ממשרדי הממשלה הרלוונטיים שלהם אני נותן שירות, מתקבלים כנגד חשבונית ותשלום מס כחוק. למיטב ידיעתי, מח"ש כמו גופים ממלכתיים אחרים שלהם אני נותן שירות, הם גופים מבוקרים המתנהלים לפי חוק".

עוד כתבות

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

הדירקטוריון שאמר לא למיליארד דולר

דירקטוריון אינמוד הודיע כי אף אחת מההצעות שהוגשו לרכישת החברה אינה מתאימה ● על חברת האסתטיקה הרפואית התחרו שתי קבוצות, אחת ישראלית ואחת קוריאנית, וההצעות היו לשווי של יותר ממיליארד דולר

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לטובת בן גביר: הקואליציה מקדמת איסור על בג"ץ להתערב בכהונת שרים

ועדת הכנסת אישרה היום להקים מחדש את הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי 2", שיאפשר למנות שרים הנאשמים בפלילים וימנע מבג"ץ להתערב במינויים ● היועמ"שית התנגדה בעבר להצעת החוק

אפי מלכין, הממונה על השכר באוצר / צילום: דוברות משרד האוצר

לראשונה מאז הקורונה: משרד האוצר מסדיר את העבודה מהבית במגזר הציבורי

לגלובס נודע כי הפיילוט במגזר הציבורי הופך לקבוע ומתרחב ● בקרוב, 700 אלף עובדים צפויים לקבל יום עבודה אחד מהבית לפי ההמלצות שמגבש הממונה על השכר

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

כוחות מקסיקניים ברחובות מקסיקו סיטי / צילום: ap, Ginette Riquelme

השוטר שהפך לברון סמים: החיסול הדרמטי במקסיקו, וההשלכות

מנהיג קרטל חליסקו "אל מנצ'ו" חוסל במבצע נועז של צבא מקסיקו, שהביא לסיומו של מצוד בינלאומי ממושך ● מותו הצית גל נקמה הכולל חסימות כבישים ומהומות אלימות - שהפכו ערי נופש לאזורי קרב ● הכאוס הביא לביטולי טיסות ולאזהרות מסע למדינה

אנבידיה / צילום: שלומי יוסף

אנבידיה רוכשת חברת דאטה ישראלית בכ-75 מיליון דולר

החברה הנרכשת היא אילומקס, שעוסקת בניהול הדאטה הארגוני וביצירת שפה משותפת בין מאגרי המידע השונים לשם אימון והפעלת בינה מלאכותית

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד, והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

נחשון קיויותי, יו''ר ומבעלי ב.ס.ר הנדסה / צילום: באדיבות החברה

בסר הנדסה בדרך להנפקה לפי שווי של עד 1.5 מיליארד שקל

לגלובס נודע כי החברה מתכננת להנפיק כ-20% ממניותיה לפי שווי של בין 1.3 ל-1.5 מיליארד שקל לפני הכסף ● בספטמבר האחרון, פועלים אקוויטי רכשו 10% ממניות החברה לפי שווי של כמיליארד שקל אחרי הכסף

איור:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

התרגיל שנכשל: עקף את המתווך דרך אשתו - וישלם דמי תיווך כפולים

פסק דין חדש של המחוזי בת"א מציב תמרור אזהרה לרוכשי הדירות: חתמתם על סעיף "פיצוי מוסכם"? בית המשפט עשוי לחייב אתכם לשלם אותו, גם אם טענתם שהמתווך לא היה "הגורם היעיל" בעסקה ● השופטת אביגיל כהן: "במקרה זה המערער ניסה בחוסר תום לב למנוע מהמשיב להשתלב בקידום העסקה ולהפוך ל"גורם יעיל"

מושגים לאזרחות מיודעת. מניית זהב / צילום: Craig Coope

מכירת צים: מהו הכלי שמעניק למדינה זכות וטו?

עסקת צים נחתמה, אבל היא עדיין ניצבת בפני מכשול אפשרי מצד המדינה • למה למדינה יש זכות וטו, ובאילו תנאים היא יכולה להשתמש בה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

בנייה / אילוסטרציה: Shutterstock

מדד תשומות הבנייה למגורים עלה ב–0.6% בינואר, השכר ממשיך להיות המרכיב הדומיננטי

מדד תשומות הבנייה המשיך לעלות גם בחודש הראשון של 2026, אם כי בשיעור מזערי ● ללא העלייה בשכר העבודה, ירד המדד ב־0.2%

סדרת הדרמה ''הבת'' / צילום: אוהד רומנו

לראשונה: קשת מוכרת סדרת מקור לאפל טיוי

פלטפורמת הסטרימינג אפל טיוי רכשה לשידור את סדרת הדרמה "הבת" של קשת 12 בעסקה שהוגדרה מהגדולות שביצעה זרוע ההפצה של הקבוצה • דורון שליט יעמוד בראש השלוחה הישראלית של חברת התרופות באייר ● ומינויים חדשים בלי קופר ו-PTC ● אירועים ומינויים

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

לא רק עם איראן: היערכות למלחמה רב-זירתית

בצל פריסת הכוחות האמריקאית: בישראל משלימים היערכות לפתיחת זירות נוספות ● בלבנון דווח כי השגרירות האמריקנית פינתה עשרות מעובדיה ● סטודנטים בטהראן ממשיכים להפגין נגד המשטר - תיעודים של הצתת דגלי איראן הופצו ברשתות • נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ממשיך בהזרמת הכוחות למזרח התיכון ובהפעלת לחץ על איראן במסגרת המו"מ ● עדכונים שוטפים

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

עבודה מהבית / צילום: Shutterstock

עדכון המס שגורם לחברות לחשב מחדש את מדיניות הרילוקיישן שלהן

ה־OECD אישר לאחרונה עדכון לאמנת המס הקובע מתי עבודה מרחוק במדינה זרה עלולה לחשוף חברות לחיוב במס ● לפי ההחלטה, אם העובד עובד למעלה מ־50% מזמן מהבית והעבודה במדינה הזרה חיונית לפעילות העסקית - התאגיד ישלם מס של עשרות ואף מאות מיליוני דולרים

כותרות העיתונים בעולם

זו אחת ממערכות הנשק המתקדמות בעולם והיא עכשיו בידיים של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן תרכוש מערכות מתקדמות מרוסיה כדי לשקם את יכולות ההגנה האווירית שלה, מנהיג המעצמה העולמית שיבוא לבקר בישראל בשיא המתיחות מול איראן, ופרו-פלסטינים בגרמניה מתכננים להפגין ליד מחנה ריכוז • כותרות העיתונים בעולם 

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

המניות שהפכו ללהיט, דווקא כי אין להן קשר לבינה מלאכותית

ההימור הנוכחי של וול סטריט הוא על חברות שנתפסות כחסינות מפני איומי הבינה המלאכותית ● אלו מגיעות מסקטורים מפתיעים וכוללות למשל את מקדונלד'ס ויצרנית הטרקטורים ג'ון דיר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א לאחר החלטת הריבית; מדד הבנקים קפץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3%, מדד ת"א 90 איבד מערכו כ-0.8% ● בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה ● ירידות קלות בניו יורק, הביטקוין קורס, הדולר יורד ● בתזמון מאתגר: פאלו אלטו החלה להיסחר הבוקר בת"א ● פה ושם - במיטב ובבנק אוף אמריקה אומרים: המניות בבורסת ת"א ובוול סטריט יקרות מידי

חוות השרתים סארברפארם במושב בני ציון / צילום: ט. ג. הפקות

מהגדולות בישראל: חוות השרתים שתוקם באשדוד בהשקעה של 1.5 מיליארד דולר

יחד עם קרן תשתיות ישראל, סרברפארם תיבנה חוות שרתים באשדוד בהיקף של 130 מגה-וואט ● בשלב הראשון יושקעו כ-1.5 מיליארד דולר לבנייה, ובהמשך עוד כ-4.5 מיליארד דולר יושקעו להצטיידות החווה ● מדובר באחת מחוות השרתים הגדולות ביותר בישראל המתוכננות בימים אלה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

נגיד בנק ישראל מגיב לסמוטריץ': "אני לא קם בבוקר, פותח חלון ומחליט מה גובה הריבית"

אמיר ירון התייחס בראיון לגלובס להחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 4%, וכך לקטוע רצף של שתי הפחתות ● הוא התייחס למצב הכלכלה, ל"רוחות המלחמה" שהיוו שיקול מרכזי בהחלטת הוועדה, הגיב בתקיפות לדרישתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחזור בו מהחלטתו, וגם סיפר איפה הוא מוכן להתגמש בדיונים בכנסת על רפורמת הבנקים הקטנים