גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנשיא ששונא את הנגיף: איך מתמודד טראמפ עם הקורונה

הכול בהישג ידו של הבנק המרכזי - חוץ, כנראה, מחיידקים ● תרופת השבוע שעבר, קיצוץ דרמטי של הריבית, לא הרגיעה איש ● טראמפ, לעומת זאת, משליך מכל הבא ליד ● בימים שבהם נחוצות חמלה ואהבת הזולת, הנשיא ה"מיזופוב" מתקשה למצוא אותן

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מבקר ב"מרכז לבקרת מחלות ומניעתן" באטלנטה בסוף השבוע / צילום: Alex Brandon, Associated Press
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מבקר ב"מרכז לבקרת מחלות ומניעתן" באטלנטה בסוף השבוע / צילום: Alex Brandon, Associated Press

בראשית היה רופא סיני צעיר בעיר ווהאן, שהבחין בנגיף חדש וניחש את קטלניותו הפוטנציאלית. הוא הזהיר את הממונים עליו, הוזמן לחקירה במשטרה, ונצטווה לחזור בו בכתב. אחר כך נצטוו 60 מיליון סינים להצטופף בדירותיהם, ולא לצאת בלי רשות.

אחר כך אנשי הצוות של 'פרינסס דיאמונד', ספינת תענוגות בחופי יפן, שכחו לפתוח את הדוא"ל שלהם במשך שלושה שבועות.

אחר כך באו איראן ואיטליה, ואיראנים ואיטלקים נעשו שגרירים נודדים של נגיף קורונה, שנטל לבסוף את השם הכבד Covid 19.

אחר כך נשיא ארה"ב ונאמניו הכחישו את חומרת האיום; והמרכז למניעת מגפות שלח ערכות בדיקה לקויות; ושבועות יקרים הלכו לאיבוד.

אחר כך באה הבורסה. נשיא ארה"ב התעניין בשלומה קצת הרבה יותר ממה שהתעניין בשלומם של נשאי Covid-19. תעזבו שטויות, הוא אמר, אין ממה לפחד.

אבל הבורסה, שהוא לא חדל להתפאר בגאיית מדדיה, פחדה מאוד. לא עזרה, אלא זמנית מאוד, החלטת הבנק המרכזי לקצץ בחצי אחוז את הריבית קצרת-המועד, הנמוכה מאוד מלכתחילה.

הבורסה בניו יורק. עמדות סניטציה לידיים פוזרו בוול סטריט / צילום: Richard Drew, Associated Press

הסעודים - וחכמתו של לנין

אחר כך בא הנפט. ביום ראשון בלילה ירד מחירה של חבית נפט גולמי מזן Brent ל-32 דולר. זה היה מחירה, פחות או יותר, בהתאמה לאינפלציה, ב-1973, כאשר האמברגו הערבי פתח את משבר האנרגיה.

כמה זמן יעמוד שוק הנפט בהתמוטטותו, לא ברור. זה בעיקרו תרגיל סעודי, שנועד "לעזור" לרוסים להסכים לקיצוץ נמרץ של תפוקת הנפט. אולי הסעודים פשוט נאמנים לחוכמתו של לנין, כי הכרח שיהיה רע יותר לפני שיהיה טוב יותר.

מה שמעוללת עכשיו הקורונה אינו צריך הפלגות לשון: רבע מאוכלוסיית איטליה בהסגר, בכירי ממשל איראניים חולים ומתים, ארצות מכריזות מצב חירום בזו אחר זו, ישראל מפלילה יציאה חד-צדדית מהסגר, מקומות ציבור מתרוקנים, תיירות ושעשועים קורסים.

כובע בייסבול אדום

אי-שם במועדון גולף פרטי בפלורידה ישב ביומיים האחרונים דונלד טראמפ, וחרק שיניים. ביום שישי התפרסמו נתוני התעסוקה בארה"ב, שנאספו ערב התפרצותו של משבר הקורונה. 273 אלף מקומות עבודה נוספו בחודש פברואר. האבטלה פחתה עד 3.5%, מה ששקול בעיני כלכלנים כנגד תעסוקה מלאה. המשק עמד על רגליים יציבות ומוצקות, והנשיא היה רשאי בהחלט לתבוע אשראי, שמונה חודשים לפני שיעמוד לבחירה חוזרת.

עכשיו הכול תלוי באוויר, גם מפני שיש גבול טבעי ליכולתם של מהלכים מוניטריים לצנן חרדה ציבורית מפני מגפה (אם כי צריך למהר ולהגיד שאיננו יודעים עדיין איפה מתוח הגבול הזה); וגם מפני ששאלות מתחילות להישאל אם הטיפול במשבר הקורונה בארה"ב נמצא בידיים טובות.

הבית הלבן ותומכיו בקונגרס ובתקשורת מתלוננים על "פוליטיזציה" של המשבר בידי הדמוקרטים. אבל זו היתממות, שאין מנוס מלייחס למצוקה פוליטית. הנשיא הופיע לביקור במרכז הפדרלי למניעת מגיפות (CDC) באטלנטה ביום ו' חבוש בכובע הבייסבול האדום של מטה הבחירות שלו, עם הכתובת "השאירו את אמריקה גדולה" (Keep America Great). אם זו אינה פוליטיזציה, קצת קשה לדעת מה פוליטיזציה היא.

הנשיא והחיידקים

הנשיא רוחש טינה עמוקה לנגיף הקורונה. זה אינו ציון קנטרני, גם אם הוא נשמע כזה. באחד מציוציו המוקדמים הוא התלונן ספציפית ש"הדמוקרטים מוציאים שם רע לקורונה". הביוגרפיה העממית של טראמפ כוללת את תכונת המיזופוביה, זו הידועה בדרך כלל באנגלית כ"ג'רמופוביה", זאת אומרת חרדה כפייתית מפני מגע עם זיהומים.

דיווחים בתקשורת, שלא אושרו אבל גם לא הוכחשו, ייחסו לנשיא תגובה של כעס, כאשר שמע שמטוס של חיל האוויר נשלח להחזיר את הנוסעים האמריקאיים על סיפון 'דיאמונד פרינסס' מנמל יוקוהמה, יפן. דעתו על אמריקאים חולים מעבר לים ידועה. הוא אמר בשעתו, כי יפה מאוד שרופאים אמריקאים מתנדבים לעזרת ארצות עניות, אבל אם הם נדבקים בנגיף האבולה (למשל), זה עניינם, לא עניינה של אמריקה.

בסוף השבוע שעבר, כאשר שמע על תלאותיה של "גראנד פרינסס", ספינת תענוגות אחרת, בחופי סן פרנסיסקו, הנשיא הכריז בקול רם, שהוא אינו רוצה להביא את נוסעיה אל החוף, מפני שזה יגדיל בבת אחת את הסטטיסטיקה של חולים ונשאים על אדמת ארה"ב. מחלתם, הוא אמר, "אינה אשמתנו". הוא אמנם הזדרז להוסיף שהיא גם "אינה אשמתם", אבל הציניות שנדפה מן המלים האלה סתרה את המאמץ הרגיל בימי מגיפות לעודד חמלה ואהבה לזולת.

האפיון "לא אשמתם" הזכיר במידת מה את הדיבורים של תחילת עידן האיידס, בשנות ה-80, על אלה שנדבקו "באשמתם" (גברים הומוסקסואליים) ו"לא באשמתם" (ילדים חולי המופיליה). לא לגמרי ברור על יסוד מה נעשית אבחנה כזאת, אז או עכשיו. האומנם יש קורבנות הראויים להיות אכסנייתו של נגיף קטלני?

"המושל הוא נחש"

ראיות מצטברות למצב-רוחו של הנשיא ניתנו בימים האחרונים במתח הניכר בינו בין המדען הממשלתי הבולט ביותר בטיפול במניעת מגיפות, ד"ר אנתוני פאוצ'י. זה האחרון, הלוחם במגיפות עוד מתחילת שנות ה-80, מתהלך על בהונותיו בניסיון שלא לפגוע בנשיא או לעורר את חמתו. אבל סתירות ענייניות חזרו והתגלעו ביניהם, כמו למשל התעקשותו של הנשיא ש"כל מי שרוצה יכול להיבדק" בשעה שברור לחלוטין כי אין די ערכות בדיקה ולא יהיו עוד זמן מה.

ברגע אחר, הנשיא תקף בסגנון חסר תקדים את המושל הדמוקרטי של מדינת וושינגטון (לא העיר, המדינה), ג'יי אינזלי. וושינגטון, בקצה הצפון-מערבי של ארה"ב, היא קרש הקפיצה של הנגיף. התפשטותו האגרסיבית התחילה בבת אבות ליד סיאטל, הגדולה בערי וושינגטון. אינזלי התלונן תחילה על היעדר סיוע מצד הממשל. סגן הנשיא מייק פנס יצא למדינת וושינגטון כדי לפקח ולתאם. הוא והמושל החמיאו זה לזה, כפי שאנשים מנומסים עושים במקרים כאלה.

טראמפ אמר לעיתונאים, "אני אמרתי למייק שלא להחמיא למושל, מפני שהמושל הוא נחש. אמרתי לו, אם תהיה נחמד אליו הוא ישתמש בך... יש לנו הרבה בעיות עם המושל... אז מייק יכול להיות מרוצה ממנו, אבל אני לא".

וכך, בעיצומו של משבר המצריך את אמון הציבור בממשלתו, הנשיא תוקף את מושל המדינה החיונית ביותר, ועולב בו. אתמול הודיע הבית הלבן כי הנשיא יחרים השבוע את הארוחה הדו-מפלגתית המסורתית בגבעת הקפיטול לכבוד יום פטריק הקדוש, פטרונם של כל האירים. הוא יעשה כן בגלל האיבה השוררת בינו ליושבת ראש הדמוקרטית של בית הנבחרים, ננסי פלוסי. למצב העניינים הזה אין כנראה תקדים בהיסטוריה הפוליטית של ארה"ב.

ובינתיים, ג'ו וברני

וושינגטון אגב היא אחת מחמש מדינות שבהן יתקיימו השבוע ביום שלישי בחירות מקדימות לנשיאות. הסקרים בימים האחרונים הראו יתרון לג'ו ביידן על פני ברני סנדרס בכל אחת מן המדינות האלה, אם כי בוושינגטון יתרונו קטנטן.

כיוצא בזה קטן יתרונו של ביידן גם במדינה החשובה ביותר המצביעה מחר, מישיגן. סנדרס מרכז שם את כל מאמציו בניסיון לזכות במקצת מן התנופה שאבדה לו בשבוע שעבר, כאשר הובס ב-10 מ-14 מדינות שהצביעו ב"יום שלישי הגדול".

סנדרס מקווה לנצח במישיגן על יסוד התנגדותו רבת השנים להסכמי סחר חופשי, בלתי פופולריים במערב התיכון של ארה"ב, שמישיגן כלולה בו. יהיו התוצאות במישיגן אשר יהיו, היא לא תטרוף את הקלפים, אבל יש לה הפוטנציאל להאריך את ההתכתשות במפלגה הדמוקרטית.

זו תהיה התוצאה הרצויה ביותר בעיני הנשיא, בייחוד אם המפלגה תיקרע לגזרים עד ועידתה, באמצע יולי. הוא גם מקווה שעד אז יסור צלו של Covid-19, ערים ומדינות ייצאו מן ההסגר, והשוורים יחזרו וידהרו בוול סטריט.

אבל פגיעת הקורונה אינה מוטלת עוד בספק. הציפיה הכמעט כללית היא שנתוני התעסוקה הבאים יראו האטה ניכרת בשכירת עובדים, אם גם לא בהכרח בפיטורים. הבנק המרכזי עומד כנראה להוסיף ולקצץ את הריבית בעוד שבועיים, כדי להקל על מצוקת אשראי, ממשית או חזויה. אבל יש דברים שהם מעבר להישג ידו של הפדרל ריזרב, למשל חיידקים.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; בורסות אירופה נצבעו אדום

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ועבר לירידות ● ירידות בבורסות אירופה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

בלינקן מבהיר: "ארה"ב לא הייתה מעורבת בתקיפה באיראן"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל • עדכונים בולטים 

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות