גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך הכי נכון לאבחן קורונה ומה ממליצים בבריטניה לתושבים: המדריך היומי לעולם במשבר

למה סי.טי עדיף על בדיקה של נוזלי פנים, מה צפוי למגזר הפיננסי, ומה אומרות כותרות העולם ● מדריך יומי של גלובס יגלה לכם את כל מה שכדאי לדעת וצריך להכיר, בדגש על כלכלה, מדע וסיקור עולמי

צוותי מד"א מצפים לנוסעי "ספינת הקורונה" / צילום: מד"א
צוותי מד"א מצפים לנוסעי "ספינת הקורונה" / צילום: מד"א

חזית המדע:

"סיטי עדיף על בדיקה גנטית לאבחון וירוס הקורונה"

בדיקות של נוזלי פנים האף, כיח או בדיקות דם, הן היום שיטת האבחון המובילה של וירוס הקורונה, והמטרה היא לזהות בבדיקה את הרצף הגנטי המדויק השיך לחיידק. אולם, במחקר שפורסם באתר כתב העת Radiology, על בסיס מחקר שנערך ביותר מ-1,000 חולי קורונה בסין, נטען כי בדיקת הסקר צריכה להיות דווקא סי.טי חזה. אנחנו רגילים לחשוב על בדיקת סי.טי כבדיקה יותר יקרה ופחות נגישה ואפילו פחות מדויקת מבדיקה גנטית של ההפרשות, אך מתברר שזה לא תמיד כך.

הדיוק של הבדיקה הגנטית עלול להיפגע בגלל סוגיות של אופן נטילת הדגימה, אתגרים בשינוי הדגימה וכן הדיוק של ערכת הבדיקה עצמה, והיכולות של טכנאי המעבדה. הבדיקה הנהוגה בישראל נחשבת מדויקת מאוד ועד כה כיוון שהמדינה קטנה ומספר החולים עדיין קטן גם הוא, רוב הבעיות הללו נחסכו, אבל בסין, למשל, החסרונות של בדיקת ההפרשות מדרכי הנשימה היו מאוד ברורים. יש לציין גם כי הבדיקה הגנטית של ההפרשות מבוצעת במעבדה ולעתים נדרשות שעות רבות עד קבלת תשובה. לעומת זאת בבדיקת סי.טי  התשובה מופיעה מול העיניים מיד. צוואר הבקבוק הוא רק זמינות הרדיולוגים המומחים לפענח את הבדיקה.

סי.טי חזה הוא בדיקה פשוטה יחסית ממשפחת הסיטי, שמשמשת ככלי שגרתי למדי היום בתהליך אבחון של דלקת ריאות. אם היום קצב בדיקות ההפרשות שניתן לעבד במעבדה הוא כמאה, הרי שבאמצעות מספר מכשירי סי.טי וטכנאים, ניתן להגיע לאותו קצב בערך. האבחון הוא לא פולשני, כלומר הרופא אינו בא במגע עם ההפרשות ולא עם הדם של החולה - זה יותר בטוח עבור הרופא.

והדיוק? במחקר נמצא כי מכשירי סיטי גילו 98% מהמקרים לעומת 71% שהתגלו בבדיקות הגנטיות. כ-81% מהחולים שלהם היו תוצאות שליליות (הוגדרו כבריאים) בבדיקה הגנטית אבל חיוביות (הוגדרו כחולים) בבדיקת הסי.טי מאוחר יותר הוגדרו כחולים עם התפתחות תסמינים ברורים יותר. נציין שוב כי מדובר בבדיקה גנטית מסוימת שבה השתמשו רופאים בוו-האן, סין, והבדיקה בה משתמשים בישראל אמורה להיות מדויקת יותר.

כרגע נראה כי צו השעה הוא שילוב בין הבדיקות, כאשר הבדיקה הגנטית יכולה לשמש לאבחון בקהילה אצל מי שחשוד כחולה אף שאין לו תסמינים (למשל כי בא במגע עם חולה אחר), אבל בעת אבחון אדם עם תסמינים כלשם, הסי.טי הופך לכלי חשוב יותר. 

גלי וינרב

טיפ כלכלי:

הסיכוי הבנקים יקרסו קטן, אז למה השוק מאבד אמון

מניות הבנקים האמריקאיים רושמות ביצועים גרועים פי שניים מהשוק הרחב, למי שהתפתה להאמין בפיזור סיכונים. 

כאשר המניות הבנקאיות המשיכו לעלות ב-2019, למרות ירידת שערי הריבית, כולם דיברו על האופן המוצלח שבו גיוונו את העסקים שלהם. הירידה בריביות בהחלט כאבה, אבל נדמה היה שלבנקים יש תמיד משהו לקזז אותה - תגבור שולחנות המסחר, מחזורי המימון מחדש של משכנתאות, כרטיסי האשראי או מעבר ממזומנים לניירות ערך.

דרך אחת לבדוק את האמון הזה מצד המשקיעים הייתה לראות את מכפיל הרווח העתידי של המניות הבנקאיות יחסית למדד 500 S&P בחלק השני של 2019. המכפיל הזה עלה מ-0.57 מהמכפיל של המדד באוגוסט ל-0.67 מהמכפיל של 500 S&P בדצמבר. השווקים כאילו אמרו, ריביות זה שטויות.

אבל כעת האמונה הזו התפוגגה עם קריסת התשואה שהביא נגיף הקורונה. גם מכפיל הרווח היחסי של הבנקים קרס, לרמה הנמוכה ביותר יחסית למדד הרחב מאז שנת 2000. במונחי מחיר מניות, המדד הבנקאי של 500 S&P איבד 22.9% בחודש האחרון, ואילו מדד 500 S&P איבד רק 12.4%. למרות רמות ההון הגבוהות יותר של הבנקים והמאמצים לעבור לעסקים יציבים יותר, הלקח הוא כנראה שהשווקים ישפטו אותם כמסוכנים הרבה יותר מחברות אחרות במצבי האטה כלכלית.

המשקיעים היו צריכים לחשוב על הסיכונים בשנה שעברה. ספירת מלאי מהירה של האתגרים שלהם בסביבת ריבית נמוכה וצמיחה איטית לא חושפת הרבה אפסייד (פוטנציאל עלייה). נכון, הדסקים של ניירות הערך יכולים אולי ליהנות מהתנודתיות שמייצרת הורדת ריבית. אבל בשוק פראי באמת, כזה של "תנודתיות רעה", הבנקים מפסידים בדרך כלל. בתיקון האחרון, בדצמבר 2018, הרבעון אז היה איום ונורא לדסקים של המסחר.

הריביות הנמוכות יעודדו עוד אנשים לממן מחדש משכנתאות או לקנות בתים, ולייצר לבנקים עמלות פתיחת תיקי משכנתאות. הבנקים גם נוטים לגדר סיכוני ריבית משכנתאות בדרכים שונות. אבל ההכנסה מהעמלות תקוזז אולי על-ידי ירידת ההחזרים וההשלכה שתהיה לכך על הערך החשבונאי של זכויות שירות המשכנתה (פירעון הקרן והריבית) והאג"ח מגובות המשכנתאות.

נגיף הקורונה מציע עוד אתגרים ייחודיים. המזומנים ייאגרו אולי בבנקים בצורה של פיקדונות, והמימון יהיה זול. זה טוב כשהריביות הנמוכות עוזרות להצית גידול בהלוואות. אבל אם חברות וצרכנים מפסיקים גם לקחת הלוואות, או שהם לווים רק כדי להתגבר על בעיות נזילות, הבנקים יוכלו או להוסיף לעצמם נכסים באיכות נמוכה, או לדחוף את התשואות עוד יותר למטה, על-ידי קניית אג"ח, במקום להלוות.

האטה בעסקים ובהוצאה על נסיעות עלולה לפגוע בהכנסות כרטיסי אשראי של הבנקים. לרבים מהם יש שותפויות כרטיסים חשובות עם חברות תעופה ובתי מלון. גם תשלומים חוצי-גבולות עלולים להיקלע לתקופה קשה כאשר חברות עוצרות פעילות. ההכנסות ממימון הובלה ימית ומסחר כבר נראות פגיעות.

כל זה לא אומר שהבנקים עושים עבודה גרועה בלהיות בנקים. הסיכוי לקריסות של בנקים נשאר קטן, ובנקים חזקים יותר כמו ג'יי.פי מורגן צ'ייס יוכלו אולי לנצל את הקשיים של בנקים אחרים כדי להגדיל נתחי שוק לטובת רווחים עתידיים.

אבל הבנקים הם עדיין בנקים. למרות שהרבה דברים השתנו במגזר הזה, העובדה שנשארה היא שבמחזור כלכלי מלא, זמנים רעים יכולים להיות רעים במיוחד בשבילם. 

וול סטריט ג'ורנל

מה קורה בעולם:

ממשלת בריטניה לאזרחים: קנו מעט ואל תהיו אנוכיים

ה"דיילי אקספרס" הבריטי מדווח כי החנויות והסופרמרקטים בבריטניה יגבילו את קניות המזון ונייר הטואלט, בשל ההסתערות של התושבים על המדפים. הממשלה הבריטית הפצירה בתושבים להתחשב בקונים האחרים ולהימנע מהתנהגות "אנוכית". בבריטניה נרשמו עד כה שלושה מקרי מוות כתוצאה מההתפרצות, וכ-300 מקרים מאובחנים. כלי התקשורת במדינה דיווחו כי הממשלה מתכוונת להטיל הגבלות על כינוסים דתיים כמו תפילות משותפות, כדי למנוע את התפשטות הנגיף. הצהובון הבריטי מדווח על ישיבת חירום של קבינט "קוברה" של הממשלה, שעוסק בתגובה של הממלכה להתפרצות. רבים בבריטניה מסתכלים בחשש על הנעשה באיטליה, שבה הוצבו 16 מיליון תושבים בצפון המדינה בהסגר ושבה בתי החולים קורסים מעומס חולים.

 עיתון ה"דיילי אקספרס" הבריטי / צילום: צילום מסך

לפי הכותרת הראשית של ה"זידוטיישה צייטונג" הגרמני שר הבריאות הגרמני יינס שפאן מתכוון לאסור על התקהלויות של יותר מ-1,000 בני אדם . מספר הנדבקים בגרמניה חצה אמש את רף ה-1,000 בני אדם. עד כה לא נרשמו קורבנות כתוצאה מהמחלה במדינה, אולם תייר גרמני מת כתוצאה מהמחלה במהלך חופשה במצרים. הקואליציה השולטת בגרמניה הסכימה על שורת צעדים כדי לסייע לכלכלה הגרמנית, ביניהם סיוע כספי לחברות הנמצאות במשבר נזילות כתוצאה מהמשבר, חקיקה שתתמוך במעבר לעבודה במשמרות (כפי שנעשה במהלך המשבר הפיננסי של 2008) וסבסודה, הקלות במס לחברות שנפגעו ועוד. שווי הצעדים עומד על כמה מיליארדי אירו, לפי הערכות כלי התקשורת במדינה. הקואליציה גם הסכימה על הגדלת ההוצאות על תשתיות במדינה, בניסיון לפצות על אובדן העסקים וליצור צמיחה במשק הגרמני ב-2020.

עיתון "זידוטיישה צייטונג" הגרמני / צילום: צילום מסך

הכותרת הראשית של העיתון הסינגפורי "The Straits Times" מתמקדת גם היא באיטליה, ומוכיחה כי בעוד המצב באסיה נראה תחת שליטה, המדינה האירופית הפכה להיות החזית הגלובלית במאבק בנגיף. בסין, למשל, כפי שנכתב בכותרת המשנה של העיתון, נרשמו ביממה האחרונה רק 40 מקרים חדשים של הנגיף - המספר הנמוך ביותר מאז שהמדינה התחילה בדיווחים. מלבד ארבעה מקרים, כולם דווחו בוואהן, מוקד ההתפרצות. בדרום קוריאה דווחו רק 69 מקרים חדשים, המספר הנמוך ביותר בשבועיים האחרונים. סינגפור עצמה הצליחה להתמודד היטב עם הגבלת ההתפשטות, ונרשמו בה עד כה 150 מקרים ואפס מקרי מוות. 

עיתון "The Straits Times" הסינגפורי / צילום: צילום מסך

אסף אוני

עוד כתבות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם