גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקורונה ושוק הנדל"ן: אילו פרויקטים חשופים למשבר ומה יקרה למחירי הדירות

מה המחיר הכלכלי של סגר על יהודה ושומרון • למה פרויקטי בנייה בשלבים מתקדמים חשופים יותר למשבר • האם החברות הקטנות פגיעות יותר מהגדולות, ומה יקרה למחירי הדירות? • "גלובס" עושה סדר

פרויקט בנייה בגבעת אברהם בבית שמש / צילום: בר אל
פרויקט בנייה בגבעת אברהם בבית שמש / צילום: בר אל

בענף הנדל"ן עוקבים בדאגה אחרי ההתפתחויות של משבר הקורונה. כמי שחוו משברים רבים, ראשי התאחדות הקבלנים, נפגשו כבר בשבוע שעבר עם ח"כ ניר ברקת בניסיון להעביר מסר חד: סגר על יהודה ושומרון משמעותו השבתה מיידית של חלק ניכר מאלפי אתרי הבנייה שפזורים בכל רחבי הארץ. אלא שגם להם ברור שההחלטה תתקבל לפי קצב התפשטות הנגיף, שכבר כעת הביאה לסגירה של בית לחם. וזו רק סוגיה אחת של המשבר הבריאותי על הענף שנוגע לכולנו. "גלובס" יצא למצוא תשובות.

סגר יוביל להשבתת הענף

ראול סרוגו / צילום: כדיה לוי

ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ ובעלי חברת "סרוגו חברה לבנייה": "מה שמעסיק אותי בימים אלה אותי זה למנוע מצב של סגר בשטחים. סגר כזה משמעותו ש-70 אלף עובדים פלסטינים לא יוכלו לבוא לעבוד בישראל, מה שאומר השבתה כמעט מוחלטת של שני שליש מכלל הפרויקטים בארץ. יש לזה משמעות מרחיקת לכת, אפילו יותר ממה שקורה בתחום התעופה וענף התיירות. הנזק שיגרם לענף הבנייה, הוא אדיר.

"מסירתן של כמאה אלף דירות תדחה באופן ניכר, של חודשים ויותר, בלי שום אפשרות שרוכשי הדירות יקבלו פיצוי כלשהו, כי זה כח עליון. אני מצפה שמשרד האוצר יפעל ויאפשר להכניס כמה עשרות אלפי עובדים מיהודה ושומרון לישראל, ולתת להם אישורי לינה. נכון להיום יש 15 אלף עם אישורי לינה, ואפשר להגדיל את זה בעוד כמה עשרות אלפים. כבר עכשיו יש לנו קרוב ל-500 עובדים מסין שיצאו לחופשה בינואר, ולא חזרו וגם זה מתחיל להיות מורגש. התבשרנו שיש עכשיו סגר בבית לחם, משם מגיעים כ-8,000 עובדים פלסטינים.

"מבחינת חומרי הגלם, אנחנו עדיין חיים על מלאי שנמצא פה בישראל, אבל כבר מתחילים להרגיש את המחסור בחומרים וציוד שהיה אמורים להגיע ממדינות שנמצאות עמוק במשבר כמו סין ואיטליה. יש פרויקטים שהתחילו עם חיפוי של שיש שמגיע מסין, ואי אפשר להחליף אותו עם שיש מטורקיה. גם חלק גדול מהציוד הקשור בהרכבת מעליות, וחומרי גלם למטבחים, מגיע מסין".

לבחון את סטטוס הפרויקט

יגאל גוברין, יו"ר איגוד המהנדסים ומבעלי חברת ניהול הפרויקטים "וקסמן, גוברין, גבע": "השאלה הגדולה היא כמה זמן האירוע יימשך. ככל שהמשבר יימשך זמן רב יותר הבעיות ילכו ויגדלו. צריך להסתכל באיזה שלב נמצא כל פרויקט. פרויקטים שנמצאים בשלבים מוקדמים, פחות פגיעים בשלב זה, אך אם אתה נמצא בשלבים מתקדמים התמונה שונה.

"אם הפרויקט מתקדם מאוד ונמצא לקראת טופס 4, והיית כבר צריך להרכיב מעליות שחלק גדול מהן מגיע מסין, והן תקועות, אז קרוב לוודאי שתיתקע גם עם מסירת הפרויקט. כבר עכשיו אנחנו מרגישים בעיות הנובעות מעיכוב בשרשרת האספקה של חומרי בנייה, כשהחלופות לסין הן בעייתיות. איטליה היא לא חלופה וגם בטורקיה מרגישים את הבעיה. יש גם התחלה של ניצול לא הגון של המצב במובן של העלאת מחירים של חומרי בנייה. יש ספקים שמנצלים את ההזדמנות".

אורך הנשימה של החברות השונות

אהוד דנוך / צילום: שלומי יוסף

אהוד דנוך, מנכ"ל סולל ובונה מקבוצת שיכון ובינוי: "אין ספק שמדובר באירוע. אם אתה מנתח את מה שקורה עכשיו אתה מבין שחברות שיש להן שותפים זרים, או עובדים זרים חשופות יותר לפגיעה. אנחנו רואים שאין יוצא ואין בא ממקומות שונים בעולם וברור שבטווח הארוך תהיה לכך השפעה.

"יותר מזה, הסינים לא נמצאים עד ה-10 למרץ במפעלים שלהם, וזה אומר שאין ייצור. ולכן ברור שיהיו עיכובים במסירת חומרי גלם וציוד, בארץ ובעולם. בשיכון ובינוי אנחנו מתעסקים גם בבנייה וגם בתשתיות, ויש לנו את המרכז הלוגיסטי שלנו ותאגיד של עובדים זרים שלנו, ולכן אני חושב שאנחנו מרגישים די בנוח ודי בטוחים שנעמוד ביעדים ובמשימות שלנו. חברות שלא ערוכות, עם מלאי של חומרי הגלם, ולא ערוכות מול מפעלים או אפילו ייצור עצמי של חומרי גלם, יצטרכו להתמודד עם נזקים".

ישראל ערוכה למשברים

דניאלה פז ארז, מנכ"לית ובעלים של חברת "פז כלכלה והנדסה": "אנחנו מדינה למודת משברים, ומשבר מהסוג הזה קורה גם כשיש מצב חירום ביטחוני. לכן המחשבה שמדובר במשהו שיישאר איתנו כמה חודשים, משאירה את מדינת ישראל במקום יותר טוב ממדינות אחרות, כי אנחנו יודעים כיצד לעבור מהמורות כאלה. מבחינתי הקורונה, לא יכולה לגרום למצב קשה בענף הנדל"ן. המשבר של 2008 גרם לזעזוע נקודתי שכלל סגירת בנקים, חוסר יכולת לגייס כספים, וצורך לפתרון תזרימי שחייב חברות למכור קרקעות. אלא שאחרי זה השוק התאושש, התאים את עצמו, וחזר לשגרה אחרת. אני מאמינה שגם במצב הזה נדע להסתגל.

"ברמת המאקרו, הקורונה מייצר צורך, כלל עולמי, להורדת ריבית, שזה מה שקרה ב-2008. יכול להיות שתהיה הסטת ביקושים לכיוון של הנדל"ן, שהוא נחשב תמיד יותר בטוח לטווח היותר ארוך. אנחנו יכולים למצוא את עצמנו בסחרור של גידול בביקושים. בנוסף, מדינת ישראל נמצאת במצב של צורך בדירות. אנחנו נצטרך לתת מענה לביקושים האלה. ולכן, נראה שנחווה קושי בטווח הקצר, כי אני לא רואה משפחה שקונה דירה במצב אי הוודאות הנוכחי".

כל הסימנים מלמדים שהמיתון כבר כאן

יאיר דוכין / צילום: כדיה לוי

ד"ר יאיר דוכין, מרצה בחוג לכלכלה באוניברסיטה העברית: "אין לנו ידע על התנהלות המגפה, ואני לא זוכר בעשורים האחרונים אירוע גלובאלי שדומה לזה, ושפגע בכלכלה בצורה כל כך קשה וכל כך מהירה. לכן אנחנו צריכים לנהל את התרחישים שלנו לפי מה שנמצא בין שני תסריטי קיצון.

"האחד, שבקרוב ימצאו פתרון לקורונה, ואז השוק יחזור לעצמו בתוך רבעון אחד או שניים. השני, שהמגפה מחמירה ולא נמצא לה פתרון. זה כבר מכניס אותנו למצב שבו אנשים יושבים ודוחים רכישת דירות, עד להתבהרות המצב. במצב כזה אנו צפויים להתרוקנות משרדי המכירות ומשרדי התיווך.

"תרחיש שכזה יביא בסופו של דבר זה גם לירידות מחירים, כי היזמים הרי רוצים למכור דירות. ואולם אני לא רואה את הירידות האלה מגיעות בזמן הקרוב ממש. זה בטח שלא דומה לשוק ההון שמגיב במהירות רבה. את ההשפעות נראה בעוד רבעון אחד או שניים, משום שכרגיל, שוק הדירות מאוד איטי בתגובות שלו. המצב הזה, ללא קשר לנסיבות המיוחדות שלו, כבר מוכר לנו יותר כמיתון, וכשענף הבנייה נקלע למיתון, צפויה האטה גדולה בקצב הבנייה".

זו בסך-הכול מכה קלה בכנף

פרופ' דני צ'מנסקי / צילום: תמר מצפי

פרופ' דני צ'מנסקי, שותף בחברת הייעוץ צ'מנסקי בן שחר, ראש תחום התמחות בנדל"ן ושמאות מקרקעין, מכללת רופין: "ההשפעה של הקורונה על ענף הנדל"ן והדיור תהיה לא יותר מאשר מכה קטנה בכנף, ובעוד לא יוצר מחצי שנה, נשכח ממנה והחיים יחזרו למסלולם. את זה אני אומר לפי מודלים שבדקו התפשטויות של מגיפות כגון הסארס. בעבר הרחוק, מגיפות כאלה התפשטו במשך חודשים, משום שבתקופת קולומבוס אנשים התניידו באניות. היום הם מתניידים במטוסים, ועל כן ההדבקה נעשית במהירות. לכן הבידוד והפסקת הטיסות ממקום למקום הם צעדים הכרחיים לעצירת המגיפה, כשהמדדים לאומדן קצב התפשטות המחלה הם מספר הנדבקים ביום, ומספר הנפטרים היומי.

"אנחנו כבר רואים שבסין הקצב הזה פוחת, בחלק גדול מהמדינות מקפידים על בידוד והפסקת קווי תעופה, כמונו למשל, ומדינות שטרם עשו את זה עד כה - יעשו את זה בקרוב. כרגע המגיפה טרם הגיעה לשיאה, אבל הצעדים שנוקטים כנגד התפשטותה יגרמו לכך, שההשפעה שלה תהיה קצרת טווח. דיור לעומת זאת, הוא משהו שקשור בפרמטרים ארוכי טווח של מאוד, של ביקושים והיצעים. אז לטווח הרחוק יהיה סגר על השטחים, וחומרי גלם מסין לא יגיעו, מה שיעכב את העבודות ויעלה את עלויות הבנייה, אבל כשמדובר בדירות, זה באמת לא הרבה". 

 

צפי לירידות קלות במחירי הדירות

ליליה נחמן מנכ"לית רשת תיווך הנדל"ן אנגלו-סכסון / צילום: ענבל מרמרי

ליליה נחמן, מנכ"לית רשת התיווך אנגלו סכסון: "נכון לרגע זה כמעט שלא מרגישים האטה בתנועת הקונים והמוכרים, אבל אני מעריכה שאם המצב הנוכחי יישאר גם בתקופה הקרובה - כלומר יותר ויותר אנשים ייכנסו לבידוד, והחשש מהמחלה יימשך - נתחיל לחוש במצב שכמה מהמוכרים והקונים יהיו מוגבלים במגעים שלהם.

"מצד שני, סקירה שערכתי בין הזכיינים מעלה, שכוחם של הרוכשים עולה בימים האלה. מוכרי הדירות נמצאים בלחץ למכור את הדירות במחירים שהם רוצים, ומחשש שבעתיד עלול לפקוד אותנו מיתון הם מוכנים יותר להתפשר על המחירים. במקביל - רוכשי דירות לוחצים יותר, והתוצאה שזכייני הרשת רואים היא התחזקות בכוח הרוכשים. הדינמיקה הזו, שאנו רואים אצלנו ברשת מנוגדת לטענות שמושמעות באחרונה אודות עליית מחירים. אני לא צופה שיהיו עליות מחירים בטווח הקרוב, אם כבר יהיו ירידות קלות".

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● גיוס של 23 מיליון דולר ל-Restore Medical בתחום אי ספיקת הלב ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

5,000 מהנדסים חדשים: רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש