גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקורונה ושוק הנדל"ן: אילו פרויקטים חשופים למשבר ומה יקרה למחירי הדירות

מה המחיר הכלכלי של סגר על יהודה ושומרון • למה פרויקטי בנייה בשלבים מתקדמים חשופים יותר למשבר • האם החברות הקטנות פגיעות יותר מהגדולות, ומה יקרה למחירי הדירות? • "גלובס" עושה סדר

פרויקט בנייה בגבעת אברהם בבית שמש / צילום: בר אל
פרויקט בנייה בגבעת אברהם בבית שמש / צילום: בר אל

בענף הנדל"ן עוקבים בדאגה אחרי ההתפתחויות של משבר הקורונה. כמי שחוו משברים רבים, ראשי התאחדות הקבלנים, נפגשו כבר בשבוע שעבר עם ח"כ ניר ברקת בניסיון להעביר מסר חד: סגר על יהודה ושומרון משמעותו השבתה מיידית של חלק ניכר מאלפי אתרי הבנייה שפזורים בכל רחבי הארץ. אלא שגם להם ברור שההחלטה תתקבל לפי קצב התפשטות הנגיף, שכבר כעת הביאה לסגירה של בית לחם. וזו רק סוגיה אחת של המשבר הבריאותי על הענף שנוגע לכולנו. "גלובס" יצא למצוא תשובות.

סגר יוביל להשבתת הענף

ראול סרוגו / צילום: כדיה לוי

ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ ובעלי חברת "סרוגו חברה לבנייה": "מה שמעסיק אותי בימים אלה אותי זה למנוע מצב של סגר בשטחים. סגר כזה משמעותו ש-70 אלף עובדים פלסטינים לא יוכלו לבוא לעבוד בישראל, מה שאומר השבתה כמעט מוחלטת של שני שליש מכלל הפרויקטים בארץ. יש לזה משמעות מרחיקת לכת, אפילו יותר ממה שקורה בתחום התעופה וענף התיירות. הנזק שיגרם לענף הבנייה, הוא אדיר.

"מסירתן של כמאה אלף דירות תדחה באופן ניכר, של חודשים ויותר, בלי שום אפשרות שרוכשי הדירות יקבלו פיצוי כלשהו, כי זה כח עליון. אני מצפה שמשרד האוצר יפעל ויאפשר להכניס כמה עשרות אלפי עובדים מיהודה ושומרון לישראל, ולתת להם אישורי לינה. נכון להיום יש 15 אלף עם אישורי לינה, ואפשר להגדיל את זה בעוד כמה עשרות אלפים. כבר עכשיו יש לנו קרוב ל-500 עובדים מסין שיצאו לחופשה בינואר, ולא חזרו וגם זה מתחיל להיות מורגש. התבשרנו שיש עכשיו סגר בבית לחם, משם מגיעים כ-8,000 עובדים פלסטינים.

"מבחינת חומרי הגלם, אנחנו עדיין חיים על מלאי שנמצא פה בישראל, אבל כבר מתחילים להרגיש את המחסור בחומרים וציוד שהיה אמורים להגיע ממדינות שנמצאות עמוק במשבר כמו סין ואיטליה. יש פרויקטים שהתחילו עם חיפוי של שיש שמגיע מסין, ואי אפשר להחליף אותו עם שיש מטורקיה. גם חלק גדול מהציוד הקשור בהרכבת מעליות, וחומרי גלם למטבחים, מגיע מסין".

לבחון את סטטוס הפרויקט

יגאל גוברין, יו"ר איגוד המהנדסים ומבעלי חברת ניהול הפרויקטים "וקסמן, גוברין, גבע": "השאלה הגדולה היא כמה זמן האירוע יימשך. ככל שהמשבר יימשך זמן רב יותר הבעיות ילכו ויגדלו. צריך להסתכל באיזה שלב נמצא כל פרויקט. פרויקטים שנמצאים בשלבים מוקדמים, פחות פגיעים בשלב זה, אך אם אתה נמצא בשלבים מתקדמים התמונה שונה.

"אם הפרויקט מתקדם מאוד ונמצא לקראת טופס 4, והיית כבר צריך להרכיב מעליות שחלק גדול מהן מגיע מסין, והן תקועות, אז קרוב לוודאי שתיתקע גם עם מסירת הפרויקט. כבר עכשיו אנחנו מרגישים בעיות הנובעות מעיכוב בשרשרת האספקה של חומרי בנייה, כשהחלופות לסין הן בעייתיות. איטליה היא לא חלופה וגם בטורקיה מרגישים את הבעיה. יש גם התחלה של ניצול לא הגון של המצב במובן של העלאת מחירים של חומרי בנייה. יש ספקים שמנצלים את ההזדמנות".

אורך הנשימה של החברות השונות

אהוד דנוך / צילום: שלומי יוסף

אהוד דנוך, מנכ"ל סולל ובונה מקבוצת שיכון ובינוי: "אין ספק שמדובר באירוע. אם אתה מנתח את מה שקורה עכשיו אתה מבין שחברות שיש להן שותפים זרים, או עובדים זרים חשופות יותר לפגיעה. אנחנו רואים שאין יוצא ואין בא ממקומות שונים בעולם וברור שבטווח הארוך תהיה לכך השפעה.

"יותר מזה, הסינים לא נמצאים עד ה-10 למרץ במפעלים שלהם, וזה אומר שאין ייצור. ולכן ברור שיהיו עיכובים במסירת חומרי גלם וציוד, בארץ ובעולם. בשיכון ובינוי אנחנו מתעסקים גם בבנייה וגם בתשתיות, ויש לנו את המרכז הלוגיסטי שלנו ותאגיד של עובדים זרים שלנו, ולכן אני חושב שאנחנו מרגישים די בנוח ודי בטוחים שנעמוד ביעדים ובמשימות שלנו. חברות שלא ערוכות, עם מלאי של חומרי הגלם, ולא ערוכות מול מפעלים או אפילו ייצור עצמי של חומרי גלם, יצטרכו להתמודד עם נזקים".

ישראל ערוכה למשברים

דניאלה פז ארז, מנכ"לית ובעלים של חברת "פז כלכלה והנדסה": "אנחנו מדינה למודת משברים, ומשבר מהסוג הזה קורה גם כשיש מצב חירום ביטחוני. לכן המחשבה שמדובר במשהו שיישאר איתנו כמה חודשים, משאירה את מדינת ישראל במקום יותר טוב ממדינות אחרות, כי אנחנו יודעים כיצד לעבור מהמורות כאלה. מבחינתי הקורונה, לא יכולה לגרום למצב קשה בענף הנדל"ן. המשבר של 2008 גרם לזעזוע נקודתי שכלל סגירת בנקים, חוסר יכולת לגייס כספים, וצורך לפתרון תזרימי שחייב חברות למכור קרקעות. אלא שאחרי זה השוק התאושש, התאים את עצמו, וחזר לשגרה אחרת. אני מאמינה שגם במצב הזה נדע להסתגל.

"ברמת המאקרו, הקורונה מייצר צורך, כלל עולמי, להורדת ריבית, שזה מה שקרה ב-2008. יכול להיות שתהיה הסטת ביקושים לכיוון של הנדל"ן, שהוא נחשב תמיד יותר בטוח לטווח היותר ארוך. אנחנו יכולים למצוא את עצמנו בסחרור של גידול בביקושים. בנוסף, מדינת ישראל נמצאת במצב של צורך בדירות. אנחנו נצטרך לתת מענה לביקושים האלה. ולכן, נראה שנחווה קושי בטווח הקצר, כי אני לא רואה משפחה שקונה דירה במצב אי הוודאות הנוכחי".

כל הסימנים מלמדים שהמיתון כבר כאן

יאיר דוכין / צילום: כדיה לוי

ד"ר יאיר דוכין, מרצה בחוג לכלכלה באוניברסיטה העברית: "אין לנו ידע על התנהלות המגפה, ואני לא זוכר בעשורים האחרונים אירוע גלובאלי שדומה לזה, ושפגע בכלכלה בצורה כל כך קשה וכל כך מהירה. לכן אנחנו צריכים לנהל את התרחישים שלנו לפי מה שנמצא בין שני תסריטי קיצון.

"האחד, שבקרוב ימצאו פתרון לקורונה, ואז השוק יחזור לעצמו בתוך רבעון אחד או שניים. השני, שהמגפה מחמירה ולא נמצא לה פתרון. זה כבר מכניס אותנו למצב שבו אנשים יושבים ודוחים רכישת דירות, עד להתבהרות המצב. במצב כזה אנו צפויים להתרוקנות משרדי המכירות ומשרדי התיווך.

"תרחיש שכזה יביא בסופו של דבר זה גם לירידות מחירים, כי היזמים הרי רוצים למכור דירות. ואולם אני לא רואה את הירידות האלה מגיעות בזמן הקרוב ממש. זה בטח שלא דומה לשוק ההון שמגיב במהירות רבה. את ההשפעות נראה בעוד רבעון אחד או שניים, משום שכרגיל, שוק הדירות מאוד איטי בתגובות שלו. המצב הזה, ללא קשר לנסיבות המיוחדות שלו, כבר מוכר לנו יותר כמיתון, וכשענף הבנייה נקלע למיתון, צפויה האטה גדולה בקצב הבנייה".

זו בסך-הכול מכה קלה בכנף

פרופ' דני צ'מנסקי / צילום: תמר מצפי

פרופ' דני צ'מנסקי, שותף בחברת הייעוץ צ'מנסקי בן שחר, ראש תחום התמחות בנדל"ן ושמאות מקרקעין, מכללת רופין: "ההשפעה של הקורונה על ענף הנדל"ן והדיור תהיה לא יותר מאשר מכה קטנה בכנף, ובעוד לא יוצר מחצי שנה, נשכח ממנה והחיים יחזרו למסלולם. את זה אני אומר לפי מודלים שבדקו התפשטויות של מגיפות כגון הסארס. בעבר הרחוק, מגיפות כאלה התפשטו במשך חודשים, משום שבתקופת קולומבוס אנשים התניידו באניות. היום הם מתניידים במטוסים, ועל כן ההדבקה נעשית במהירות. לכן הבידוד והפסקת הטיסות ממקום למקום הם צעדים הכרחיים לעצירת המגיפה, כשהמדדים לאומדן קצב התפשטות המחלה הם מספר הנדבקים ביום, ומספר הנפטרים היומי.

"אנחנו כבר רואים שבסין הקצב הזה פוחת, בחלק גדול מהמדינות מקפידים על בידוד והפסקת קווי תעופה, כמונו למשל, ומדינות שטרם עשו את זה עד כה - יעשו את זה בקרוב. כרגע המגיפה טרם הגיעה לשיאה, אבל הצעדים שנוקטים כנגד התפשטותה יגרמו לכך, שההשפעה שלה תהיה קצרת טווח. דיור לעומת זאת, הוא משהו שקשור בפרמטרים ארוכי טווח של מאוד, של ביקושים והיצעים. אז לטווח הרחוק יהיה סגר על השטחים, וחומרי גלם מסין לא יגיעו, מה שיעכב את העבודות ויעלה את עלויות הבנייה, אבל כשמדובר בדירות, זה באמת לא הרבה". 

 

צפי לירידות קלות במחירי הדירות

ליליה נחמן מנכ"לית רשת תיווך הנדל"ן אנגלו-סכסון / צילום: ענבל מרמרי

ליליה נחמן, מנכ"לית רשת התיווך אנגלו סכסון: "נכון לרגע זה כמעט שלא מרגישים האטה בתנועת הקונים והמוכרים, אבל אני מעריכה שאם המצב הנוכחי יישאר גם בתקופה הקרובה - כלומר יותר ויותר אנשים ייכנסו לבידוד, והחשש מהמחלה יימשך - נתחיל לחוש במצב שכמה מהמוכרים והקונים יהיו מוגבלים במגעים שלהם.

"מצד שני, סקירה שערכתי בין הזכיינים מעלה, שכוחם של הרוכשים עולה בימים האלה. מוכרי הדירות נמצאים בלחץ למכור את הדירות במחירים שהם רוצים, ומחשש שבעתיד עלול לפקוד אותנו מיתון הם מוכנים יותר להתפשר על המחירים. במקביל - רוכשי דירות לוחצים יותר, והתוצאה שזכייני הרשת רואים היא התחזקות בכוח הרוכשים. הדינמיקה הזו, שאנו רואים אצלנו ברשת מנוגדת לטענות שמושמעות באחרונה אודות עליית מחירים. אני לא צופה שיהיו עליות מחירים בטווח הקרוב, אם כבר יהיו ירידות קלות".

עוד כתבות

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש