גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אין הצדקה לעלייה המשמעותית במחיר מניית אופקו בניגוד למגמה בשוק"

שווי השוק של חברת הפארמה אופקו צמח בסוף השבוע האחרון בכ-600 מיליון דולר ● אנליסט אי.בי.אי, סטיבן טפר, מסמן את מניית פריגו כאפשרות השקעה מעניינת בתקופה הנוכחית, על רקע בהלת הקורונה בשווקים ● הוא מציין כי "חברת אופקו אינה היחידה שמציעה שירותי אבחון לקורונה"

פיליפ פרוסט בפתיחת המסחר של אופקו / צילום: תמר מצפי
פיליפ פרוסט בפתיחת המסחר של אופקו / צילום: תמר מצפי

התפשטותו של נגיף קורונה בעולם גילחה בימים האחרונים מיליארדים רבים משוקי ההון העולמיים, ומניות מסקטורים מגוונים נסחרו בירידות חדות. בבורסת תל אביב בלטה לחיוב מניית הפארמה אופקו, שזינקה לאחר שהחברה הודיעה כי פיתחה ערכה לאבחון קורונה.

עם זאת, סטיבן טפר, אנליסט הפארמה של בית ההשקעות אי.בי.אי, מצנן את ההתלהבות. לדבריו, "אין שום הצדקה לעלייה הכל כך משמעותית במחיר המניה של אופקו, בניגוד למגמה בשוק". לעומת זאת, הוא מסמן דווקא את פריגו כמניה שעשויה להיות מעניינת בתקופה הנוכחית.

טפר מציין כי נגיף קורונה, שהתפרץ לפני יותר מחודשיים במחוז חוביי שבסין, מתפשט כיום ביותר מ-100 מדינות בעולם, עם יותר מ-100 אלף נדבקים ואלפי מתים. בסין, שבה נדבקו עד כה כ-81 אלף בני אדם, המגיפה נבלמה כמעט לחלוטין, ומוקדי ההתפרצות המרכזיים בשבועות האחרונים הם קוריאה הדרומית, איראן ואיטליה, עם אלפי נדבקים בכל אחת מהמדינות. "אבל זה לא סוף הסיפור", אומר טפר. "בשבועות האחרונים הצטרפו מספר רב של מוקדים ברחבי העולם, שבהם היקף הנדבקים התחיל לצמוח בעשרות רבות כל יום, והגיעו להיקף הדבקה שבין 300 ל-1,200 איש בכל מדינה".

מדינות "הגל השלישי" של התפשטות הקורונה, לדבריו, כוללות מדינות מפותחות, מהחזקות בכלכלה העולמית: גרמניה, צרפת, ספרד, שווייץ, בריטניה, ארה"ב ויפן. "להערכתנו, קיים סיכוי סביר שגם הגל השלישי יתפתח למגיפה, שתגיע לאלפי חולים בעשרות מדינות. השאלה הגדולה היא מתי זה ייבלם. האם נגיע למספרים של עשרות ומאות אלפים במדינות המפתח ברחבי העולם? כמו כן, מה ניתן ללמוד מהתפתחות הנגיף בסין ומהבלימה שלו לאחר כחודשיים? והאם עונת הקיץ תבלום את התפשטות נגיף הקורונה, בדומה למה שרואים עם נגיף השפעת?"

טפר מוסיף כי ככל שהמגיפה מתפתחת ומתפשטת ברחבי העולם, מתברר כי עדיין מוקדם לקבוע מהו שיעור התמותה המדויק מהמחלה. אף ששיעור התמותה בסין (שבה נמצאו כ-75% מהנדבקים בעולם) עומד על כ-4%, בשאר המדינות קיימת שונות גבוהה, שנעה בין כ-1% (בקוריאה הדרומית ויפן) לכ-5% (באיטליה).

"ייתכנו כמה פקטורים שמשפיעים על השוני בין המדינות, ובהם איכות ויעילות מערכות הבריאות, מדיניות הבידוד והטיפול במרחב הציבורי, היקף השימוש בבדיקות האבחון ואופן הספירה של הנדבקים (נשאים/חולים), ההרכב הדמוגרפי של הנדבקים בכל מדינה, הבדלים גנטיים בין אוכלוסיות שונות ברחבי העולם ושינויים גנטיים שעוברים על הנגיף במהלך ההתפשטות ברחבי העולם", מציין טפר.

תחום המוצרים להפסקת עישון עשוי להתחזק

כאמור, טפר מתייחס לשתי חברות פארמה דואליות (שנסחרות במקביל בוול סטריט ובתל אביב) - אופקו ופריגו. "אופקו דיווחה לקראת סוף השבוע שעבר שהיא מתחילה להציע שירותי אבחון לנגיף קורונה דרך רשת המעבדות שלה - בשורה שהובילה לעלייה של כ-60% בשווי המניה", הוא אומר. "יש לציין כי היא לא החברה היחידה שמציעה שירותי אבחון לקורונה, וגם שתי רשתות הדיאגנוסטיקה הענקיות Quest ו-LabCorp, ששולטות בשוק האבחון הקליני, הודיעו בסוף השבוע כי הן מציעות בדיקות כאלה. רשת המעבדות של אופקו מחזיקה אחוזים בודדים מנתח השוק, וצפויה בהתאם לקבל נתח שוק מצומצם יותר של הבדיקות לקורונה".

לדבריו, "הארגון לבקרת מחלות (CDC) הפיץ בסוף השבוע כ-1.1 מיליון ערכות לאבחון קורונה למעבדות ברחבי ארה"ב וכ-4 מיליון ערכות צפויות להישלח בימים הקרובים. להערכתנו, בשבועות הקרובים צפויות להישלח עוד עשרות מיליוני ערכות נוספות. עלות הערכה עצמה וחומרי הגלם ממומנים על ידי CDC, שמקבל תקציב ממשלתי ללחימה במגיפות בכלל ובקורונה בפרט. להערכתנו, אופקו תקבל במקסימום 2 עד 3 מיליון ערכות בדיקה בחודשים הקרובים (נתח שוק של 5% מ-50 מיליון בדיקות). הרווח שעושות המעבדות מביצוע הבדיקה, מגיע לעשרות דולרים בודדים לכל בדיקה. בחישובים שלנו, לאופקו צפויה השנה תוספת רווח של בין 50 ל-100 מיליון דולר, בתרחיש קיצוני של התפשטות רחבה מאוד של הנגיף ברחבי ארה"ב (תרחיש חמור משמעותית ממה שמסתמן בסין)".

המסקנה שאליה מגיע טפר היא כי "בשורה התחתונה, אין שום הצדקה לעלייה הכל כך משמעותית במחיר המניה של אופקו, בניגוד למגמה בשוק. שווי השוק של מניית אופקו צמח בסוף השבוע בכ-600 מיליון דולר. יש לזכור כי על מניית אופקו קיימים היקפי שורט גבוהים, שכנראה עזרו בדחיפת מחיר המניה (short squeeze)".

מנגד, על פריגו, שאמנם נסחרה בעלייה קלה ביום ראשון בבורסת תל אביב, אבל ירדה אתמול גם בתל אביב וגם בניו יורק, כותב טפר: "זוהי חברה שמתמחה במוצרי צריכה בתחום הבריאות והטיפול העצמי, ויכולה להיות מניה מאוד מעניינת בתקופה הנוכחית". לדבריו, יש לכך כמה סיבות. הראשונה היא שהחברה ממוקדת במוצרי צריכה בסיסיים, כמו תרופות, מזון לתינוקות ומוצרים להיגיינת הפה - מוצרים שאנשים יצרכו גם בתקופות משבר.

סיבה נוספת להערכה של טפר בעניין פריגו היא שרוב מוצרי החברה הם במותג פרטי, ונמכרים לצרכן במחיר נמוך יותר מהמותגים המקבילים, כך שהם מתאימים למאפייני הצריכה בזמנים של מיתון. סיבה שלישית היא שלפריגו יש מגוון תרופות שאינן במרשם רופא, לטיפול בצינון ושיעול, חום וכאבים - תרופות שלהערכתו של טפר, הצריכה שלהן צפויה לעלות משמעותית עם התפשטות הקורונה. "נזכיר כי למרות ההיסטריה, כ-90% מהנדבקים יסבלו ממחלה קלה עד בינונית, עם תסמינים של צינון, שיעול, חום וכאבים. רק מיעוט מהחולים יפתחו דלקת ריאות קשה ויזדקקו לאשפוז ולטיפול הרבה יתר אגרסיבי", כותב טפר.

סיבה נוספת להערכתו בעניין פריגו, לדבריו, היא שהחברה דומיננטית גם בתחום המוצרים להפסקת עישון - תחום שלדעתו עשוי להתחזק בטווח הבינוני, "כשהציבור יפנים כי פגיעה בדרכי הנשימה והריאות גם מגדילה משמעותית את הסיכון למות ממחלה נגיפית לכאורה פשוטה כמו קורונה, ולא רק ממחלה קשה כמו סרטן הריאות". 

עוד כתבות

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

דירוג הערים היקרות בעולם: מי ראשונה ואיפה תל אביב?

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר