גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הקורונה כופה בדידות ודיכאון וזו מכה אדירה לקשישים"

משרד הבריאות הורה שלא לבקר את דיירי בתי האבות והמתנדבים התבקשו שלא להגיע למועדוניות הקשישים ● אם המצב יימשך, האוכלוסייה המועדת ביותר להידבקות מקורונה וגם לתחושת בדידות עלולה להיפגע הרבה יותר מכולם

קשישה / צילום :  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
קשישה / צילום : Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

ההוראה של משרד הרווחה לבתי אבות ובתי הדיור המוגן להימנע לחלוטין מהכנסת אורחים בשעריהם, מפנה זרקור אל אחת האוכלוסיות המועדות ביותר להידבק בקורונה וגם זו שמועדת יותר לתחושת בדידות בימים בתיקונם. הפגיעה בקשישים היא ממש פגיעה בבטן הרכה. הם נפגעים פעמיים; גם בשל הפגיעות המוגברת שלהם לנגיף, וגם בשל הצורך שלהם הגדול שלהם בקשר אנושי. לא מעט מהם נזקקים למועדוניות, חוגים או ביקורי מתנדבים.

אך כעת, כאשר ברחבי העולם ממשיכים למנות את מספרם העולה של חולי הקורונה והסוף לא נראה באופק, הרגישות החברתית כלפי אוכלוסיית הזקנים נפגעת. עמותות המסייעות לקשישים מספרות כי המצב כעת הופך קשה מיום ליום: לצד העסקים והכלכלה הנמצאים במרכז תשומת הלב - המחיר החברתי נותר סמוי מן העין, ואותו משלמים האנשים הזקוקים לרשת חברתית איתנה; אלו הנעזרים בעמותות, ובעיקר זקנים וערירים הזוכים לתשומת לב גדולה כשחג הפסח בפתח.

בעולם מסתכלים על ההתמודדות עם הנגיף בסין, שבה מספר הנדבקים עד כה הוא הגבוה ביותר, ואומרים שהמאבק בנגיף היה אפשרי אך ורק בזכות שימוש ב"פצצת אטום חברתית". אסרו על התקהלות, מפגשים חברתיים, סגרו בתי עסק, הופסקה כל פעילות חברתית, גם אם מדובר באוכלוסיות בודדות שאין להן תמיכה משפחתית והן נשלחות לשהייה ארוכה בבית, בין ארבע קירות.

סמי קידר, מנהל ארגון הל"ב המאגד את העמותות לזקן בישראל, מספר שחלק גדול ממרכזי היום עומדים כעת נטושים ונמצאים על סף קריסה כלכלית אדירה, הזקנים פוחדים לפקוד אותם בשל הסיכון המוגבר, והם לא מקבלים תקציב אף שהם נדרשים להמשיך ב’עסקים כרגיל’. "אם לא מגיעים 20 מתוך קבוצה של 40 אנשים, זה הרבה מאוד. הביטוח הלאומי אמנם הבטיח שישלמו עבור ימי ההיעדרות, אבל הם לא משלמים.

אנחנו לא מקבלים כסף". קידר מספר גם על ההשלכות על המבוגרים; "בדידות מביאה לדיכאון, דיכאון מביא למחלות, מחלות מביאות למוות. אם הזקן או הזקנה יישארו בבית ולא יגיעו, הם נכנסים לבדידות. זו מכה אדירה לאוכלוסייה הבוגרת. המצב הוא ממש קשה. אנחנו מעודדים את הזקנים להגיע למרכזי היום".

גידי כרוך, מנכ"ל עמותת לקט ישראל, גם הוא מספר על הפגיעה במעונות היום; כמעט כל מועדוניות הקשישים שאיתם עובדת העמותה, ביקשו לבטל את קבלת המזון, מפני שהן משהות כניסה של אנשים מבחוץ ומבקשים למנוע התקהלות של קשישים ‘בחברותא’ בחדר האוכל.

חברות מבטלות את ההתנדבות

רגע לפני גל ההתנדבויות הגדול של תקופת הפסח, רגע לפני אותם ימים בהם המוני מתנדבים מסייעים בחלוקת ואריזת מזון והקדשת זמן לביקור קשישים, עמותות רבות מציירות כעת תמונה דומה: המתנדבים מבטלים. כ-2,400 מהם כבר הודיעו על ביטול, בין אם מפני שהם נדרשים לבידוד, או בשל הפחד מפני התפשטות הנגיף ופוטנציאל ההדבקה שלו. ב"לקט ישראל", עמותה העוסקת בחלוקת מזון לכ-175 אלף בני אדם לאורך השנה ובעיקר בחגים, מספרים על 1200 מתנדבים שביטלו החודש את ההתנדבות אצלם, עוד לפני החמרת הצעדים. העמותה עצמה, החליטה כעת להשבית את כל ההתנדבויות בין כה בשל החשש הגובר, ויש לכך מחיר. "הפעילות שלנו בנויה על לוגיסטיקה - מביאים אלינו מזון ומחלקים הלאה. אם אנחנו צריכים להיכנס לתהליך של בידוד של אחד העובדים, אנחנו משביתים את כלל הפעילות ואין יותר חלוקה של מזון. זה סיכון שאנחנו צריכים לצמצם. אני מאוד מקווה שהלוגיסטיקה שלנו תצליח לעבוד ושנצליח לבודד אותה היטב, כך שחלוקת המזון בפסח לא תיפגע", מספר כרוך.

כרוך מספר גם על פגיעה כלכלית צורבת שהעמותה תיאלץ למצוא דרך להתמודד עמה, ודורש מהממשלה לפעול כדי לסייע לעמותות, בדיוק כפי שעשתה עם המגזר העסקי; "זה גם מוביל לפגיעה בהכנסות. יש חברות גדולות שגם תורמות בעבור ההתנדבות עצמה. חלק מהחברות הללו ביטלו את ההתנדבות השנה בגלל המשבר, בשל חשש של העובדים מפני התקהלות. זה מובן לנו, אבל זה פוגע לנו בפעילות. הפגיעה בהכנסות מגיעה לכדי כ-200 אלף שקל באופן מיידי. אנחנו ניאלץ לספוג את זה. וכשכל הבורסות אדומות - אנחנו צופים לירידה משמעותית בהיקף ההכנסות שלנו. יש לנו לא מעט תרומות מחו"ל.

אם המצב יימשך עוד חודשים, איפה העמותות יהיו? הממשלה הקימה קרן לעסקים קטנים, אבל צריך גם לחשוב עלינו, העמותות. אם מדברים על מיתון כלל עולמי, האבטלה גדלה וזה אומר שיותר אנשים זקוקים לעזרה. איפה העמותות בעניין הזה? איך תומכים בעמותות?"

מדי שנה, מתנדבים מאות אלפי עובדים דרך מקום עבודתם. חברות גדולות דוגמת אינטל, HP וסיסקו ועוד - מדרבנות את עובדיהן להתנדבות, בעיקר בתקופות החגים. אחד האירועים המוכרים בהקשר הזה, הוא "יום המעשים הטובים" של קבוצת אריסון. הקבוצה הודיעה על ביטול יום ההתנדבות שהיה אמור להתקיים ב-24 בחודש, בשל התפשטות נגיף הקורונה ולאור הוראות משרד הבריאות. לדברי העמותה, ביום המעשים הטובים השנתי משתתפים מאות אלפי מתנדבים מרחבי הארץ באמצעות רשויות מקומיות ועסקים, המסייעים לעמותות רבות. נכון לעכשיו אין מועד חדש לקיומו של יום ההתנדבות השנתי.

גם אינטל, בנק לאומי חברות גדולות נוספות מבטלות ימי התנדבות לקראת החגים.

"היחידים שפועלים הם ארגוני הסיוע"

ארגון לתת גם הוא מסייע לאוכלוסיות נזקקות, ובהן ניצולי שואה וזקנים עריריים. גם אנשיו מדווחים כי מתנדבים חוששים להגיע. "אנחנו תומכים בכ-1,000 ניצולי שואה לאורך השנה. מתנדבים לוקחים אותם מהבתים לארוחת חג מכובדת ויושבים איתם, מביאים כליזמרים ונותנים להם שי, כדי שירגישו שהם לא לבד ויהיו בחברה", אומר מנכ"ל הארגון, ערן וינטרוב. "לצערנו, בגלל הקורונה, החברות ביטלו את מרבית אירועי הפסח. אנחנו לא באים בטענות, זה מובן, אבל התוצאה עגומה. קבוצות של חברות שהיו אמורות להגיע גם למרכז הלוגיסטי ולסייע באריזת מזון, ביטלו. יש לנו קושי לוגיסטי אמיתי עכשיו. אנחנו זקוקים לקבוצות מתנדבים לטובת אריזת חבילות מזון וסיוע לנזקקים וניצולי שואה ומבקשים מהציבור לסייע לנו, גם בחלוקת מזון לאנשים מבודדים".

הארגון חבר למספר קרנות והכריז על הקמת קרן חירום ייעודית, שמטרתה להתמודד עם השלכות משבר הקורונה ולסייע באופן פרטני לקשישים וניצולי שואה. "למדינה אין שום קשב לנושאים שאנחנו מדברים עליהם כרגע, היחידים שפועלים הם ארגוני הסיוע. אנחנו מניחים שבחודשים הקרובים יווצר ואקום, ולכן החלטנו לפעול כעת כדי לסייע לפגיעים ביותר - לא רק נזקקים שנתמכים בשגרה, אלא גם קשישים ועריריים שנמצאים בבידוד, בין אם משופ שהם חוששים או צריכים להיות בבית. הדאגה כעת היא מוגברת, ויכול להיות שלחלקם גם יש קשיי שפה. יש אנשים שהנגישות שלהם למזון עלולה להיפגע. אנחנו רואים כבר עדויות לסופרים שהמדפים שלהם מרוקנים, ואנחנו כבר מרגישים עליית מחירים בתחום המזון".

"לשמור על קשר עם קשישים ולתת להם הרגשה שהם חלק"

התקשרות הבין אישית עם אנשים מבוגרים ויצירה של שרשרת חברתית חזקה היא קריטית, ודאי כעת, כאשר המרכז למחלות מדבקות וסכנויות בריאות ממליצים לבני 60 ומעלה להישאר בבית במידת האפשר ולהימנע מאירועים המוניים. "בצדק רב, ההגדרה של אנשים בני 60 ומעלה כקבוצת סיכון, מחייבת צעדים משמעותיים, ובהם צמצום הפעילות של המבוגרים בזירה החברתית. יש גם אנשים מבוגרים שעובדים ונפגעים מכך", אומרת פרופ' שרון שיוביץ-עזרא, ראשת מרכז הידע לחקר הזדקנות האוכלוסייה באוניברסיטה העברית. "יש יותר חששות, כמעט ולא מבלים במקומות ציבוריים ומנסים להיזהר עד כמה שניתן. נוצרת סיטואציה שבה אנשים מבוגרים פוחדים להיות בזירה החברתית, וגם בני משפחה חוששים להגיע אליהם כדי לא להעמיד אותם במצב שמסכן אותם. תחושת בדידות היא תחושה סובייקטיבית, אבל אפשר להניח שאם המצב הזה יימשך ותהיה פחות פעילות בחוץ, יכולה להתעורר תחושת בדידות, לצד החרדה שמתעוררת כשאתה חלק מקבוצת סיכון".

מה אנחנו כחברה צריכים לעשות כדי להתמודד עם המצב הזה?

"בשוהם הקימו קבוצת ווטסאפ לאנשים בבידוד, בה הם כותבים מה הם צריכים, ואנשים אחרים שלא בבידוד מסייעים להם, בין אם בקניות או בהוצאה של הכלב. כשיש לך כתובת, ואת יכולה לשאול שאלות ולקבל מענה בסיוע יומיומי, יש לזה משמעות. זה גם מגדיל את תחושת הקהילתיות. זה יכול לסייע גם בתחושת השייכות ולהקל בכל המצוקות הרגשיות. ועבור האוכלוסייה שאין לה ווטסאפ - אנחנו צריכים לשמור איתה על קשר כל העת ולהגיש לה סיוע, במיוחד סיוע רגשי. להתקשר יותר ולהתעניין, בעיקר כשאין יכולת לבקר, ולשאול כל הזמן איך אפשר לסייע. צריך לתת להם להרגיש שהם חלק, גם אם הנסיבות הן שאי אפשר לצאת מהבית". 

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט