גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כשהמשקיעים נעלמים, המדינה צריכה לסייע; יש חברות שהמשק חייב את קיומן"

בניסיון להבין את ההשלכות של התפשטות נגיף הקורונה על המשק, מפנה "גלובס" גם היום ארבע שאלות זהות לבכירים בכלכלה הישראלית • מי מהבכירים חשב שיש לסייע בעיקר באמצעים פיסקליים ובאיזה תנאים הם סבורים שצפוי להתפתח מיתון במשק

רם בלינקוב, אמי פלמור, אהרון אהרון / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, גלובס
רם בלינקוב, אמי פלמור, אהרון אהרון / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, גלובס

"חשוב שהסיוע יהיה לחברה ולא לבעלי המניות שלה"

רם בלינקוב, יו"ר נת"ע ולשעבר הממונה על התקציבים באוצר

רם בלינקוב / צלם: תמר מצפי

האם המשק גולש למיתון?
"אם המשבר הזה יימשך מספר שבועות או יותר - אין בכלל ספק שהמשק ייכנס למיתון. במקרה כזה אנחנו מדברים על משבר הרבה יותר חריף ממה שראינו כאן ב-2008. אז אנשים דאגו בעיקר לפנסיות שלהם והמשקיעים בנכסים פיננסיים ספגו פגיעה בערך הנכסים. הפעם אנחנו רואים שלושה וקטורים של חרדה שפוגעים בביקושים וגם בהיצע.

"קודם כל אנשים חרדים לבריאותם וזה גורם להם להתנהג בצורה קיצונית. אנשים מתרחקים מאירועים המוניים וכשראש הממשלה בנימין נתניהו מבקש מהם להפסיק ללחוץ ידיים - כולם מצייתים כי זה הבריאות שלהם. החרדה השנייה היא כמו ב-2008, לפנסיות ולהשקעות הפיננסיות. החרדה השלישית היא למקומות העבודה. נכון שגם ב-2008 היה חשש מפני גל פיטורים, אבל הפעם האפקט הוא מיידי. אנחנו כבר רואים מאות ואלפי עובדים שיוצאים לחופשות כפויות. ענף התיירות הוא דוגמה בולטת. מדברים על אל על ועל המלונאים, אבל יש המון עסקים קטנים שמקור פרנסתם נעלם. מוניות למשל. ברגע שיהיו מפוטרים, נראה את הביקושים יורדים עוד, וזה עלול להביא לעוד מפוטרים וכן הלאה.

"נקודת האור היחידה היא שאפשר להעריך שההתאוששות מהמשבר תהיה מהירה במיוחד אם יימצא פיתרון אקסוגני, למשל אם יתברר שהמגיפה נעצרת בקיץ, או פיתרון פרואקטיבי כמו חיסון".

מה צריך לעשות?
"היכולות של בנק ישראל די מוגבלות. מדברים על הצד הפיסקלי, אבל אני לא בטוח שהרחבה פיסקלית היא פתרון נכון במצב הנוכחי. אני הייתי מקל על הסקטור העסקי בצעדים שיש להם משמעות פיסקלית (כגון דחיית תשלומים ומסים) - שאפשר לומר שזו גם סוג של הרחבה פיסקלית. ראיתי שאחד הבנקים הציע דחייה בתשלומי החזרי המשכנתאות - זה נראה לי צעד שאפשר לעשות אותו גם ברמה הלאומית".

האם יש הצדקה לבידוד?
"כמו תמיד כמעט בכלכלה, השאלה היא מה החלופה. אני לא מכיר את השיקולים לעומקם, אבל נראה לי שבמקרה הזה החלופה הרבה יותר מסוכנת ושההחלטה בסך הכל נכונה".

איך לעזור לחברות כמו אל על?
"בלי להתייחס לחברות ספציפיות, זה נכון שיש חברות שיש להמשך פעילותן חשיבות למשק. מה שכן, חשוב מאד שהסיוע יהיה לחברה ולא לבעלי המניות של החברה".

"בעתות משבר, יש חובה לשחרר בדחיפות את תקציבי הרשות"  

אהרון אהרון, מנכ"ל רשות החדשנות

מנהל רשות החדשנות, אהרון אהרון  / צילום: איל יצהר, גלובס

האם המשק גולש למיתון?
"מוקדם לדעת. אם הווירוס יחלוף בזמן הקרוב, אני סבור שנראה התאוששות מהירה, אולם אם המשבר ימשיך והפעולות שהמדינות עושות (כמו סגירת גבולות, פגיעה במעבר סחורות ופגיעה ביבוא ויצוא), קיים חשש להאטה כלכלית עולמית, שבוודאי תפגע גם בישראל. אני בטוח כי בנק ישראל, בדומה לגופים מקבילים בעולם, נדרש לסוגיה ויציע חבילות סיוע ופתרונות מוניטריים שיצמצמו למינימום את הפגיעה במשק.

"עם זאת, חשוב לזכור כי מדינת ישראל מגיעה למשבר במצב של אי ודאות. העובדה כי אין תקציב מאושר לשנת 2020 ומתקיימת מדיניות האוצר שמטרתה צמצום הגירעון - מביאה את ישראל למשבר הקורונה מנקודת חולשה מובנית".

מה צריך לעשות?
"רשות החדשנות מופקדת על המו"פ בישראל ונוצרה, בראש ובראשונה, על מנת לטפל בכשלי שוק ולהבטיח פיתוח חדשנות פורצת דרך - אנו נמצאים כעת במצב משברי של ההייטק. בחציון המקביל בשנה שעברה, רשות החדשנות נתנה מענקים של כמעט מיליארד שקל - כשבנקודה זאת השנה - אנו עדיין עומדים על אפס.

"יש לנו אינדיקציות, כבר עכשיו, על פגיעה בלתי הפיכה במיזמים, על ביטול תוכניות מו"פ חדשניות בחברות ואף על פיטורין וסגירה או מעבר לחו"ל של סטרטאפים.

"בנקודה זו, העובדה שעשרות אלפי עובדים נמצאים כעת בבידוד, העובדה שחברות מנועות מנסיעה בעולם ומפגישות עם משקיעים ושותפים, ואינן מגיעות לכנסים בינלאומיים - תביא ללא ספק לפגיעה משמעותית גם בפעילות המו"פ וגם בפעילות העסקית של החברות.

"בנוסף, אם תהיה האטה בקצבי הגיוס של חברות צעירות בשילוב ליכולת גיוס חוב נמוכה לחברות בשלבי מכירות ראשוניות, אנחנו עלולים לאבד הזדמנות לצמיחת ההייטק עם היציאה מהמשבר.

"כפי שנקבע במאמר של הכלכלנית הראשית באוצר בדצמבר 2019, בעתות משבר, כדוגמת הנוכחי, יש חובה, לשחרר בדחיפות את תקציבי רשות החדשנות לחברות - זה המינימום הנדרש על מנת להימנע מנזק עתידי רחב היקף. חשוב להבין כי גם מבחינה תקציבית וגם מבחינת מגפת הקורונה הבעיה העיקרית הינה חוסר ודאות, המאיצה משברים כלכליים וקריסת חברות".

האם יש הצדקה לבידוד?
"אין לי ידע ומידע בנושא הנידון ולכן אני והארגון בראשו אני עומד מצייתים להוראות משרד הבריאות".

איך לעזור לחברות כמו אל על?
"במדינת ישראל יש חשיבות לחברת תעופה לאומית בעיקר במצבי חירום. חברת תעופה לאומית, בדומה לתעשיית ייצור מקומית, כמו חקלאות וכדומה - היא קריטית לכלכלה הישראלית ושומרת על חוסננו הכלכלי בתקופות משבר ולאורך שנים. משברים מסוגים שונים, מטבעם שיגיעו מעת לעת והיכולת שלנו לעמוד מולם כחומה בצורה, תלויה במידה רבה ביכולנו לייצר ולאפשר למשק שלנו לפעול עצמאית - גם בהינתן בעיה גלובלית או מקומית מסוג שאנו חווים כיום". 

הפחתת החרדה ותחושת הכאוס משפיעה על הכלכלה

אמי פלמור, לשעבר מנכ"לית משרד הפנים

אמי פלמור, מנכ"לית משרד המשפטים היוצאת, בטקס הפרידה שנערך היום  / צילום: רפי קוץ

האם המשק גולש למיתון?
"המשק מגיב בינתיים למשבר, שבמובנים רבים יכול להיות דומה לתגובה על תקופת מלחמה; כולל פגיעה בתיירות, באירועים, בעסקים קטנים. השאלה כמה זמן זה יימשך ומה תהיה הההשפעה על העובדים במשק, וכל האדוות האפשריות אם יתרחב מעגל הבלתי מועסקים - בין אם בגלל בידוד ובין אם בגלל פיטורין".

מה צריך לעשות?
"הממשלה קודם כל צריכה להפגין את יכולותיה ופתיחותה בתפקוד וניהול סיכונים בשעת חירום, כפי שנערכה לכך בהקשרים של פגיעה משמעותית בעורף בתרחיש של מתקפת טילים, שגם הוא מניח נטרול של מאות אלפי אנשים ופעילות כלכלית נרחבת. ממשלה מתפקדת משדרת ביטחון ויציבות, ולהפחתת החרדה ותחושת הכאוס יש השפעה על הכלכלה.

"שמירה על תפקודים חיוניים בתעשיה, במגזר העסקי ובשירותים הממשלתיים השונים, מתן שירותים מרחוק, פתרונות לטיפול ביתי, התמודדות עם מוסדות החינוך, ויצירת סדרי עדיפויות עניינים לגבי מי זקוק לתמיכה וכיצד להקצות את המשאבים, בהינתן שאין יכולת לתת פיצוי מלא לכולם".

האם יש הצדקה לבידוד?
"אני מאמינה למנכ״ל משרד הבריאות וסומכת על שיקול דעתו. ההחלטה על הבידוד מוצדקת. לממשלה שליטה טובה על עשרות אלפי עובדיה שלה, ועליה להפגין אכיפה קפדנית קודם כל כלפיהם, כדי להעביר מסר ברור לשאר המעסיקים".

איך לעזור לחברות כמו אל על?
"יש משמעות לחברת תעופה לאומית במדינה הנתונה למצבי חירום, ונטולת נגישות יבשתית. הדבר נכון לגבי כל חברות התעופה הישראליות". 

עוד כתבות

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בבורסת תל אביב; מניית ישראל קנדה מזנקת ב-5%, נייס ב-6%

המניות הדואליות חוזרות בפערים קטנים ● הבוקר: ירידות באסיה, עליות קטנות בחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ויורד מתחת ל-3.13 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● אמזון עקפה את וולמארט והפכה לחברה הגדולה בעולם לפי הכנסות ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן