גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מפולת בניו יורק: הדאו ג'ונס צנח 10% ביום הגרוע ביותר מאז מרץ 1987

בארה"ב, הפד השיק תמיכה של 1.5 טריליון דולר לשוק הריפו ● באירופה, ה-ECB הותיר את הריבית ללא שינוי אך הרחיב ב-120 מיליארד אירו את תוכנית ההקלה הכמותית ● הבורסה בקנדה רושמת את היום הגרוע מאז 1940 ● בורסות אירופה סגרו את יום המסחר הגרוע מעולם

סוחר מיואש בבורסת וול סטריט על רקע הירידות החדות / צילום: Associated Press
סוחר מיואש בבורסת וול סטריט על רקע הירידות החדות / צילום: Associated Press

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 

23:00

בורסות וול סטריט ננעלו בירידות חדות בעוד מפלס הפחד (VIX ) זינק לרמות שלא נראו מאז הסאבפריים. מניית בואינג לבדה גרעה 1,975 נקודות ממדד דאו ג'ונס שצלל ב-10% ובכך רשם את היום הגרוע ביותר מאז מרץ 1987.

מדד הנאסד"ק צלל ב-9.4% ומדד S&P 500 נפל ב-9.9%. בכך הצטרפו שני מדדי המניות לדאו ג'ונס בכך שהשלימו נפילה של 20% מהשיא, ומה שמסמן את סופו של השוק השורי הארוך בהיסטוריה. 

מדד הפחד זינק ב-39.44% מעל לרמה של 75 נקודות - הרמה הגבוהה ביותר מאז המשבר הפיננסי של 2008.

מחיר הנפט נפל בכ-6% ל-31 דולרים. הזהב צנח ב-4.4% ל-1,568 דולרים לאונקייה.

האירו מאבד 0.5% מול הדולר ל-1.12 דולרים. הדולר אינדקס קופץ ב-1% מול סך המטבעות.

21:30

המסחר בוול סטריט מתנהל תחת לחץ שלא פוסק למרות ההכרזה של הפד לספק נזילות של 1.5 טריליון דולר לשוק הריפו. הדאו ג'ונס צולל בכ-9%, הנאסד"ק ב-7.5% ומדד S&P 500 נופל ב-7.8%. מדד הפחד (VIX) מזנק בכ-35% לרמה של יותר מ-73 נקודת - רמה שלא נראתה מאז משבר הסאבפריים, ומה שמשקף את הלחץ בקרב המשקיעים.

מניותיהן של חברות התעופה מתרסקות בהמשך להפסקת הטיסות מאירופה לארה"ב, כפי שהחליט מוקדם יותר היום הנשיא טראמפ. מניית אמריקן אייליינס מתרסקת ב-10%, דלתא נופלת בעוד 16.5%.

20:00

המסחר בניו יורק מתנהל בירידות חדות בצל חשש מהתפשטות מגיפת הקורונה. מדד הדאו ג'ונס נופל ב-7.6%, הנאסד"ק צונח ב-6.6%, ומדד הפחד (VIX) מזנק ב-20% ונושק ל-65 נקודות.

הפד צפוי להזרים 1.5 טריליון דולר לשווקים ביומיים הקרובים על מנת לתמוך בשוק ההלוואות לטווח קצר.

אמריקן איירליינס  צוללת בעוד 9%, אפל  נופלת ב-7.5%, פייסבוק  נופלת ב-6.2%, אוטודיפו נופלת ב-10%, סיסקו מערכות  מאבדת 8%, אמזון  צונחת ב-6.7% וצ'ק פוינט  הישראלית מתרסקת ב-10%.

18:36

בורסות אירופה סגרו את יום המסחר הגרוע מעולם. מדד IBEX הספרדי צלל ב-13%, מדד פוסטי נפל ב-9.8%, הדאקס הגרמני והקאק הצרפתי נפו ב-11.4% כל אחת.

מוקדם יותר היום הנשיא טראמפ סגר את השמים לכניסת מטוסים מאירופה, אך החריג את בריטניה תחת הטענה כי הבריטים מתמודדים היטב עם התפשטות הקורונה.

הבנק המרכזי האירופי הותיר את הריבית מוקדם יותר היום, אך השית תמיכה לשווקים.

בוול סטריט התמתן הלחץ ולאחר נפילות של 9.5%, מדד דאו ג'ונס צונח ב-4% 'בלבד'. מדד הנאסד"ק מאבד 4.4% ומדד S&P 500 יורד ב-4.2%. מדד הפחד מזנק ב-13%.

הפד צפוי להזרים לשוק הריפו עוד תמיכה בשתי מנות של 500 מיליארד דולר בשלושה חודשים, כך דווח הערב.

חברת הטכנולוגיה הישראלית סופרקום  קופצת בנאסד"ק בניגוד למגמה לאחר שדיווחה שהטכנולוגיות שלה יכולות להתאים לניטור בני אדם במסגרת המאבק בהתפשטות הקורונה.

18:15

נמשכת המפולת בוול סטריט. מדד דאו ג'ונס צולל ב-9.5% ומתקרב ליום הגרוע מאז 1987. מדד הפחד מזנק 26% ל-68 נקודות. 

באירופה הדאקס והקאק מתרסקים ב-12%, מדריד ובלגיה נופלות ב-14%.

16:39

בורסת לונדון צוללת ב-9.5% ובכך רושמת את היום הגרוע מאז 1987. מדד הקאק צונח בכ-10% והדאקס נופל ב-9.45%.

המסחר בקנדה הופסק, ומיד לאחר מכן הבורסה צללה ביום הגרוע ביותר מאז 1940.

15:57

חודש המסחר בניו יורק לאחר הפעלת מנתק הזרם. המדדים המובילים צונחים בעד 8.5%, בהובלת מדד דאו ג'ונס שמוחק 2,000 נקודות מערכו. מדד הפחד (VIX) מזנק ב-30%

15:40

נפילה חדה של כ-7% במדד S&P 500 בפתיחת המסחר הביאה להפעלת מנגנון עצירת המסחר בוול סטריט. 

15:35

נפילות שערים חדות בפתיחת המסחר בוול סטריט. 

14:50

הבנק האירופי המרכזי החליט שלא לקצץ בשיעורי הריבית, למרות ציפיות השוק להפחתה על רקע מגפת הקורונה. הבנק הודיע על צעדים לתמיכה בהלוואות הבנקים, והרחיב את תוכנית ההקלה הכמותית (QE) שלו ב-120 מיליארד אירו.

נשיאת ה-ECB, כריסטין לגארד, אמרה מוקדם יותר החודש כי הבנק "מוכן לנקוט צעדים הולמים ומכווני מטרה" כדי להתמודד עם ההשפעות הכלכליות מהווירוס.

חברת השיט פרינסס קרוז של קרניבל הודיעה כי היא מפסיקה את פעילותה למשך 60 יום.

בבורסות אירופה נמשכות הירידות החזקות ומדדי סטוקס 600 וקאק בפריז נחתכים ביותר מ-7.5%. בגרמניה נרשמת ירידה של יותר מ-7%.    

13:15

המדדים בניו יורק הגיעו לזמן קצר בפעם השנייה השבוע במסחר בחוזים העתידיים לנקודת "הפסקת מסחר", ולאחר מכן חזרו מעט למעלה. החוזים על המדדים המובילים יורדים בכ-5% ומדד דאו ג'ונס מאבד 1,200 נקודות.

המדדים המובילים באירופה מאבדים כ-5%, בהובלת מניות חברות התעופה שנחתכות בכ-10%. 

המשקיעים מצפים להודעת הבנק האירופי המרכזי היום על מדיניות הריבית ועל צעדי תמריצים להתמודדות עם ההשפעות הכלכליות של הקורונה. 

10:55

שוקי אירופה צוללים עמוק בתגובה להחלטת טראמפ על ביטול על הטיסות מהיבשת לארה"ב. מדד סטוקס נחתך ב-כ-7%, עם צלילה של כ-10% במגזר הנסיעות והפנאי. האיסור של טראמפ ייכנס לתוקף ממחר (ו') בלילה, ויחול על 26 מדינות אירופיות.

10:00

ירידות שערים חדות במדדים באירופה בפתיחת המסחר. מדד סטוקס צולל 4%.

איטליה מהדקת את הסגר בתגובה לעלייה חדה במספר מקרי המוות כתוצאה מהווירוס, והורתה על סגירתם של על השירותים והעסקים הבלתי חיוניים. ראש הממשלה מסר כי רק סופרמרקטים ובתי מרקחת יישארו פתוחים. המגבלות באות על רקע זינוק של 30% אתמול במספר מקרי המוות במדינה, ליותר מ-800, הזינוק היומי הגדול ביותר מאז תחילת התפשטות הווירוס. איטליה כבר נמצאת תחת מגבלות על עסקים ותנועת אזרחים עד 3 באפריל.

בארה"ב נרשמת ירידה של קרוב ל-5% בחוזים העתידיים על מדד דאו ג'ונס. 

09:00

הנפילות בשוקי המזרח: בורסת אוסטרליה ננעלה בירידה של כ-7.4%, בורסת שנחאי איבדה 1.5% טוקיו ננעלה בירידה של 4.4% במדד ניקיי. מדד הנג סנג בהונג קונג יורד לקראת הסגירה ב-3.6%, ובשנזן נרשמות ירידות של 2.2% במדדים. מדד קוספי בקוריאה הדרומית ננעל ברמה של 3.9%.

נמשכות הירידות החדות המחיר הנפט והוא מאבד כ-4%. 

בארה"ב נרשמות ירידות חדות בחוזי המסחר לאחר שנאום טראמפ אמש לא הצליח להרגיע את החששות מפני אפשרות של האטה כלכלית בגלל הקורונה. הירידות באות לאחר שמדד דאו ג'ונס סיים תקופה היסטורית של 11 שנות שוק שורי לאחר שנסגר בטריטוריה דובית. החוזים העתידיים על המדד צונחים ביותר מ-1,000 נקודות ומצביעים על ירידה של כ-970 נקודות בפתיחה. 

07:00

נפילות חדות באסיה היום (ה') לאחר שמדד דאו ג'ונס צלל אמש בניו יורק לטריטוריה של שוק דובי, לאחר שארגון הבריאות העולמי (WHO) הכריז על התפרצות הקורונה כעל מגפה עולמית. 

מדד ניקיי בטוקיו יורד 3.3%. הין היפני, שנתפס כחוף מבטחים, נסחר ברמה של 104.18 ין לדולר, לאחר שכבר התחזק קודם לכן ל-103.08 ין לדולר. 

נפילות חדות של כ-5% נרשמות במחיר הנפט.

מדד קוספי בקוריאה הדרומית צולל אף הוא, ב-3.1%.

באוסטרליה נחתך מדד S&P/ASX 200 ב-5.5%, ואילו בהונג קונג נרשמות צניחות של 3.8% במדד הנג סנג.

בבורסת שנחאי נרשמות ירידות של 1.3%, ובשנזן של קרוב ל-2%.

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, נשא נאום אמש, ובו  הודיע על צעדים להתמודדות התפשטות וירוס הקורונה. הצעדים כוללים איסור על נסיעות מאירופה לארה"ב למשך 30 יום. טראמפ גם הודיע כי יבקש מהקונגרס לאפשר בחוק לספק הקלות מס, לרבות מצעדים אחרים לטובת קבוצות שנפגעות מהווירוס.

טראמפ נשא את הנאום לאחר הכרזה מצד ארגון הבריאות העולמי על הווירוס כמגפה. "אנו מודאגים עמוקות גם מהרמות המדאיגות של ההתפשטות ומחומרתה, ומהרמות המדאיגות של חוסר התגובה", אמר ראש ה-WHO. "צילצלנו בפעמון האזעקה חזק וברור". 

אמש ננעלו בורסות וול סטריט בירידות חדות בצל ההכרה בווירוס כמגפה עולמית. מדדי דאו ג'ונס ו-S&P 500 נכנסו לטריטוריה דובית - כלומר, השלימו נפילה של 20% מהשיא, והפד יצא בהודעה מיד לאחר מכן כי יספק תמיכה לשווקים.

בסופו של יום המסחר מדד דאו הדאו ג'ונס צלל בכ-5.8%, הנאסד"ק ו-S&P 500 נפלו ב-4.7% ו-4.9% בהתאמה. מדד הפחד (VIX) זינק ביותר מ-13%.

הפד הבטיח אמש להזרים עשרות מיליארדי דולרים נוספים למערכת הפיננסית בתקווה להקל על וול סטריט מלחצי נגיף הקורונה. ההכרזה, שניתנה דקות לאחר שהדאו צלל לטריטוריה דובית, מסמנת את נכונותו של הפד לתמוך בשווקים הפיננסיים שמחפשים תחתית.

בהתערבות השלישית רק השבוע, נמסר אמש כי הפד יזרים לפחות 175 מיליארד דולר נוספים לשוק הריפו (REPO), בנוסף ל-150 מיליארד דולר שהוזרמו ביום שני ולפחות 100 מיליארד דולר לפני כן. הגורמים למצוקת נזילות בשוק הריפו הוגדרו תחילה כטכניים ולא כשל מערכתי. 

שוק הריפו הוא אפיק מימון קצר מועד המבוסס על הסכמי רכישה חוזרת בין שני צדדים. הסכם רכש חוזר, או ריפו, הוא הלוואה לטווח קצר. הבנקים, קרנות הגידור וחברות המסחר סוחרים במזומן תמורת אג"ח ממשלתיות לטווח קצר, כגון שטרות האוצר של ארה"ב. עסקאות ריפו נעשות בדרך-כלל למשך לילה (Overnight), אבל הן יכולות להישאר פתוחות במשך שבועות. הסוג הנפוץ ביותר של ריפו הוא הסכם צד שלישי שבו בנקים המסחריים הגדולים פועלים כמתווכים בין גופים פיננסיים אחרים כמו קרנות גידור וקרנות הפועלות בשוק הכספים.

עוד כתבות

אסדת קידוח נפט בים התיכון (מול חופי לימסול) / צילום: Shutterstock, Andriy Markov

העסקה בוצעה 15 דקות לפני שטראמפ ביטל תקיפה באיראן. עכשיו נפתחה החקירה

שורה של עסקאות נפט עלו על הרדאר האמריקאי כאשר בוצעו זמן קצר לפני הצהרות חשובות של הנשיא טראמפ בנוגע למלחמה עם איראן ● כעת, משרד המשפטים האמריקאי בוחן ארבע עסקאות בהיקף כולל של 2.6 מיליארד דולר

אסף רפפורט / צילום: עמר הכהן

אסף רפפורט מסתובב עם פנקס צ'קים ורשימת חלומות, למרות שעסקת רשת 13 עוד לא אושרה

האישור לעסקת הרכישה של ערוץ 13 בידי קבוצת ההייטקיסטים טרם התקבל, אך הזרמת הכספים כבר החלה באמצעות הלוואות - לצד משיכת עיתונאים מהערוצים מתחרים לחברת החדשות ● בינתיים, בתאגיד צריכים להיערך במהירות לגיוס מחליפים, לקראת הבחירות הקרובות

אריק קורקוס / צילום: תמר מצפי

אחרי ארבע שנים: מנכ"ל מדטרוניק ישראל נפרד ומתכונן לתפקיד הבא

במהלך כהונתו של אריק קורקוס כמנכ"ל מדטרוניק הפכה ישראל לשוק אסטרטגי עבור חברת המכשור הרפואי הגדולה בעולם ● חברת החשמל משלבת רובוט בינה מלאכותית וקוראת לציבור לבחור לו שם, והשף אסף גרניט מוציא סדרת מוצרים חדשה על שמו ● אירועים ומינויים

וולבו ES90 חשמלית / צילום: יח''צ

זו מכונית שמתאימה להסעת אח"מים והיא מגיעה עם בונוס מפתיע

לוולבו ES90, מכונית השרד הגדולה של וולבו, יש עיצוב ייחודי, ממדים חיצוניים נדיבים ותא נוסעים ענק ● היא מתאימה יותר להסעת אח"מים מאשר לנהיגה נמרצת - אבל היא מסתירה בונוס בשטח ● מבחן דרכים 

יאן קום / צילום: ap, Manu Fernandez

בעקבות תרומת הענק: בית החולים שערי צדק יקרא גם על שם מייסד וואטסאפ

מייסד ווטסאפ יאן קום תרם 200 מיליון דולר לשערי צדק ● זו אינה תרומתו הראשונה: קום כבר תרם לבית החולים כ-25 מיליון דולר ● שמו של בית החולים ישונה ל'קום-שערי צדק' ● מנכ"ל בית החולים ציין כי לאורך השנים תרם קום ככל הנראה מיליוני דולרים לבתי חולים נוספים - וגם לאקדמיה

אזור פגיעת טיל איראני בבית שלמש, במערכה האחרונה מול איראן / צילום: כבאות והצלה לישראל

פחות אופטימיים, יותר דרוכים: איך המצב הביטחוני השפיע על הישראלים

מסקר של המכון הישראלי לדמוקרטיה הלך הרוח החברתי ברקע המצב הביטחוני, עולה כי 62% מהציבור מעריך שהסיכויים לחזרה ללחימה באיראן הם גבוהים ● לדברי ד"ר ליאור יוחנני, מנהל המחקר הכמותי במכון, הישראלים מצויים בתחושת המתנה, אך לא יודעים למה לצפות

פרויקט של מחיר למשתכן / צילום: Shutterstock

לא הצליחה למכור את דירות מחיר למשתכן שלוש שנים: האם החברה יכולה למכור אותן בשוק הפרטי?

חברת בנייה ביקשה לחייב את המדינה לאפשר לה למכור דירות שלא הצליחה למכור במסגרת מחיר למשתכן בשוק הפרטי ● המדינה התנגדה, ובית המשפט קבע כי אם ייענה לבקשתה, הדבר עלול לפגוע במוטיבציה של החברות למכור במסגרת התוכנית

רועי כחלון / צילום: יונתן בלום

מהעבודה בנגרייה המשפחתית עד לניהול 70 חברות ממשלתיות

רועי כחלון בנה חדרי ילדים בנגרייה של אבא - עד שאמו דחקה בו לצאת ללמוד: "מאותו הרגע לא יכולתי להפסיק" ● כרואה חשבון בפירמה מובילה הוא שיקם חברות במשבר, ואז עבר לרשות החברות - וטיפס עד לתפקיד המנכ"ל ● פרויקט 40 עד 40 

האסון בהר מירון, 2021 / צילום: ap

הסדרת ההילולה במירון יושמה, אך יש בעיות שנשארו לא מטופלות

אחרי האסון במירון, הממשלה מסדירה את אירוע ההילולה כל שנה מחדש ● אלא שזה רק מחדד את הכשל המהותי שוועדת החקירה הצביעה עליו ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי ניהול אירוע הילולת ל"ג בעומר במירון

איור: גיל ג'יבלי

מתכוונים למכור את הדירה ולקנות חדשה? תקראו את הכתבה הזו קודם

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● נתוני רשות המסים שהגיעו לידי גלובס חושפים: רבע מרוכשי הדירות שצריכים למכור את דירתם הישנה, מאבדים את הפטור ממס משום שאינם מצליחים למכור בתקופה המותרת, בשל הקיפאון בשוק ● רו"ח איריס שטרק: "שלושה חודשי הארכה זה פלסטר, צריך לפחות שנה"

מתו הקמפיין של בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

אל על ובזק משקיעות את התקציב הגדול ביותר, אבל הפועלים שוב לוקח את הדאבל

הפרסומת של הבנק מתברגת במקום הראשון בזכירות ובאהדה - בפעם הרביעית תוך פחות מחודשיים - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● ההשקעות הגדולות ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום, שייכות לחברת התעופה ולחברת התקשורת

רחפן נפץ / צילום: Reuters, Pavlo Bahmut/Ukrinform

עשור של אזהרות, מחדל בביצוע: כך נרדמה מערכת הביטחון מול איום רחפני הנפץ

כבר ב־2017 הוגדרו הרחפנים כאיום לאומי, אך דוחות המבקר חושפים כיצד מלחמות תקציב וסמכות עיכבו את המענה המבצעי ● כעת, כשרחפני סיב זולים גובים מחיר דמים בלבנון, מערכת הביטחון מנסה לגשר על הפער ברכש טכנולוגי מהיר ● בשטח נותרה השאלה הבוערת: איך מעצמת הייטק לא מצליחה להכריע איום טקטי שעולה 400 דולר בלבד?

מספר לווי המשכנתאות זינק במרץ / אילוסטרציה: Unsplash

מספר לווי המשכנתאות זינק במרץ, אך גם מספר המשכנתאות בפיגור

בחודש מרץ זינק מספר משקי הבית שנטלו משכנתא, למרות הדשדוש במכירת הדירות במשק ● במקביל, היקף הפיגורים רושם עלייה משמעותית והגיע ל־4.5 מיליארד שקל, אולם עדיין מדובר בשיעור קטן מבין בעלי המשכנתאות

האלוף במיל' עמוס ידלין, נשיא MIND Israel / צילום: אלן צ'פלסקי

יוזמה אזרחית חדשה תנסה להעמיק את השותפות בין ישראל לארה"ב

בכנס ה-AI הבינ"ל בוושינגטון תושק ביממה הקרובה תוכנית אסטרטגית המציעה מודל עדכני ליחסי ארה"ב וישראל, הכוללת שיתוף-פעולה רחב-היקף עם מימון ציבורי של מיליארד דולר בשנה למשך עשור ● את המהלך מובילים מכון SCSP שייסד מנכ"ל גוגל לשעבר אריק שמידט ומכון MIND Israel בהובלת פיני כהן והאלוף במיל' עמוס ידלין

הספינה MV Hondius עוגנת בנמל בפראיה, כף ורדה / צילום: ap, Misper Apawu

שלושה מתים בלב ים: כל מה שכדאי לדעת על הדרמה ב"ספינת המוות"

משרד הבריאות הרגיע היום כי בניגוד לשמועות, לא היה חולה האנטה בישראל, וארגון הבריאות העולמי ציין כי הסיכון מווירוס האנטה נמוך - אז מדוע בכל זאת עוקב כל העולם בנשימה עצורה אחרי ספינת MV Hondius שהפכה למוקד התפרצות הוירוס? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

החששות מהסלמה התפוגגו והבורסה ננעלה בעליות; והמניה שצנחה ביותר מ-10%

ת"א 35 עולה ב-1.2% ● המסחר בת"א מתנהל לאור ההסלמה הלילה בין ארה"ב לאירן ● המניות הדואליות חזרו ברובן בפערים שליליים ● עליות בחוזים בניו יורק, ירידות באירופה ● גב ים רכשה את מגרש טרה ברחוב יגאל אלון בתל אביב תמורת 830 מיליון שקל

תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן

״עצלנות למשקיעים״: הסולידית יוצאת נגד תמיר מנדובסקי

"הסולידית", משפיענית ההשקעות האנונימית ואושיית הרשת יצאה בביקורת חדשה נגד רב המכר "השקעות לעצלנים" שחיבר תמיר מנדובסקי ● לדבריה, הוא מעודד "בורות מרצון ואי-שאלת שאלות" ● מנדובסקי הגיב: "מעריך מאוד את 'הסולידית'. הדיון בינינו הוא פשוט: האם צריך דוקטורט כדי להתחיל להשקיע, או שאפשר פשוט לצאת לדרך?"

מצר הורמוז / צילום: ap, Asghar Besharati

למשקיעים בוול סטריט יש ראשי תיבות חדשים. אלה הסקטורים שירוויחו

לפי CNBC, אל ה-TACO, הסלוגן המפורסם שתאר את מדיניות הסחר ההפכפכה של טראמפ הצטרף אחד חדש: NACHO ● מה זה ואיך אפשר לעשות מזה כסף?

ר' / צילום: יונתן בלום

מהילדות בשכונת מצוקה ועד לתפקיד המכריע בענקית הביטחון הישראלית

היא חוותה קשיי קליטה כשעלתה מבלארוס, ובצבא נפצעה בתאונה שמנעה ממנה לסיים כקצינה ● אבל זה לא עצר את ר' מלהגיע לעמדות מפתח בתעשייה הביטחונית - בכיפת ברזל ובמערכות הלייזר ברפאל ● פרויקט 40 עד 40

משמרות המהפכה מחזיקים במפתחות הכלכלה באיראן. טהרן, החודש / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

עם תקציבים של מיליארדים: הזרוע שמנהלת את איראן וכנראה לא שמעתם עליה

שני גופים אסטרטגיים נפרדים באיראן חולקים את השם ח'אתם אל־אנביא ומחזיקים את הישרדות המשטר: מטה בינוי דורסני השואב מיליארדים מהמשק למשמרות המהפכה, ומפקדת חירום המנהלת את הלחימה ואת המצור בהורמוז ● כך פועל המנוע הכלכלי־מבצעי של טהרן