גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בחדר האינטימי שלי: טיפול נפשי אונליין יכול להפר את הבדידות בבידוד

על אף זמינותם של שירותים רבים למתבודד, כולל "שירותים חברתיים", השהייה הנכפית בבידוד דווקא בזמן משבר ועלייתה של חרדה קיומית קשה מאוד לרובנו ● טיפול אונליין הוא מענה מושלם להתמודדות עם מצוקת הקורונה

טיפול נפשי אונלייין / אילוסטרציה: שאטרסטוק
טיפול נפשי אונלייין / אילוסטרציה: שאטרסטוק

בואו נעצור רגע ונדמיין את העולם של לפני 15 שנים. נזכר איך כדי לאכול אוכל שמתחשק לנו, הלכנו למסעדה, וכדי לקנות בגד שמשך את עינינו, עמדנו בתור לחדר ההלבשה בחנות. עולם שבו סחבנו בעצמינו את הקניות מהשוק, וכמובן קפצנו לחבר כדי לראות את הנעליים החדשות שקנה ולהתעדכן בשלומו. וכשהיינו במצוקה, יכולנו ללכת לפסיכולוג ולשבת מולו על הספה בקליניקה.

נכון, אנחנו עדיין מעורבים בפעילויות כאלו היום, אבל במציאות של 2020 כל אחת מההתרחשויות האלו יכולה להיות מוחלפת באלטרנטיבה אונליינית מספקת.

משבר הקורונה העולמי נחווה על ידי רבים מאיתנו כאירוע המחזיר אותנו אחורה בזמן, לימי המגפות. לימים בהם האדם נותר חסר אונים מול איתני הטבע. חזרה לזמנים בהם הרפואה קצרה מלהושיע. או כמו שאמרה לי אמי בת השמונים ושש, "ראיתי הרבה סכנות בחיי, צנע, מלחמות, שנאת חינם אבל לא תיארתי לעצמי שאראה גם מגיפה עולמית". חוויה כזו הייתה כבר אמורה להיות מחוץ ללקסיקון הסכנות שלנו.

אבל אולי דווקא עכשיו, דווקא בתוך מציאות שבה אדם הולך ומסתגר בדלת אמותיו, וירוס הקורונה עם כל האימה שהוא מטיל, פוגש אנושות המוכנה להתמודדות עמו. אם נסמוך על הצהרות המומחים, הוירוס אינו קטלני בכ-95% מהמקרים. לעיתים הוא אפילו קל יותר ממחלות שאנו מכירים כבר ולא נבהלים מהן. ההתמודדות המורכבת ביותר שהוא תובע מאיתנו, אולי, היא דווקא הבידוד. מיליונים בעולם כולו, נמצאים בחדר סגור לימים רבים. האם אנחנו מצוידים היטב להתמודדות הזו?

בשנים האחרונות החברה מעודדת ומפתחת אמצעים רבים כדי לספק את כל מבוקשנו במרחב הפרטי, בבית. זו מציאות שבה כל דבר יכול להופיע בפתח ביתנו אם נרצה והבית יכול להפוך למרחב העבודה שלנו, ולמקום שבו אנחנו לומדים ומבלים. אנו מצפים שגם הצרכים הרגשיים שלנו יסופקו ללא צורך במגע פיזי עם הסביבה. עולם הדייטים האינטרנטי, לדוגמא, נותן לנו אשליה שאנחנו יכולים למיין את המועמדים לזוגיות באופן מיטבי, להכיר ללא מגע ונוכחות פיזית, כמעט עד החתונה. הרשתות החברתיות מייצרות אינטראקציה חברתית נרחבת, גם אם מעוררת ביקורת. ואל נשכח את קשרי הווטסאפ ושיחות הוידאו, המאפשרים קשר יום יומי עם הקרובים לנו.

אחת ההתפתחויות המעניינות של העשור האחרון היא האפשרות לקבל טיפול רגשי ונפשי אונליין מאנשי מקצוע מוסמכים. מספר הולך וגדל של מטפלות ומטפלים הגיע להכרה שדרוש שינוי. הרעיון שבטיפול שני אנשים או יותר נפגשים במרחב משותף, מנותק מהמציאות של המטופלת, ולכן מאפשר עבודה "נקייה" יותר, הוא אידיאל. זה אידיאל שמרחיק לא פעם אוכלוסיות שלמות מקבלת טיפול התואם את צרכיהם.

בעולם גלובלי, שבו אנשים מוצאים את עצמם לתקופות קצרות וגם ארוכות, בארץ זרה, בסביבה שאינה הסביבה הטבעית שלהם, ושאינה מספקת להם את התמיכה החברתית והמשפחתית לה הם רגילים, הצורך בטיפול מתאים מודגש במיוחד. היכולת לבחור את המטפל המתאים, בשפה המתאימה, ולאפשר טיפול ללא הפרעה הקשורה בשינוי במקום המגורים או נסיעות תכופות לשם עבודה, היא בעלת ערך רב. זה נכון גם בימי רגיעה, ועל אחת כמה וכמה בעת משבר.

טיפול אונליין הוא מענה מושלם להתמודדות עם מצוקת הקורונה. על אף זמינותם של שירותים רבים למתבודד, כולל "שירותים חברתיים", השהייה הנכפית בבידוד דווקא בזמן משבר ועלייתה של חרדה קיומית, קשה מאוד לרובנו. במצבי איום ופחד, נטייתו של האדם היא לקרבה פיזית, להצטופפות ולויסות משותף של הפחד. לא להתבודדות. ילד, שמפחד ממפלצות דמיוניות בארון בלילה, מקל על פחדיו על ידי פניה להוריו ולנוכחותם. מבוגרים מחפשים את הקרבה של משפחה או חברים כדי להקל על עומס נפשי. אבל במציאות הקורונה, משאבי תמיכה אלו עלולים להיות בלתי זמינים. לכן, מטפלים המאפשרים למבודדים תמיכה רגשית ומענה פסיכולוגי מקצועי באופן מקוון, מפרים את בדידותם בתוך הבידוד, ומגישים עזרה אפקטיבית בזמן משבר, חשובים במיוחד.

האנושות עשתה צעדים גדולים קדימה ב-15 השנים האחרונות. עם כל הקושי, מגיפת הקורונה פוגשת אותנו בזמן שבו אנחנו באמת יכולים להתמודד איתה, לא רק במובנים של עבודה מהבית או לימודים מרחוק. גם הטיפול הנפשי, שיכול להיות ממש קריטי לרבים מאיתנו שמבחינתם ההתמודדות הנפשית היא הקשה ביותר, יכול להגיע למרחב בו אנחנו שוהים בבידוד. ולעזור. 

הכותבת היא פסיכולוגית קלינית מומחית, מתמחה בטיפול בחרדה ומנהלת שירותי הייעוץ הפסיכולוגי במכללת שנקר

עוד כתבות

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היסטוריה מחר בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף מחר לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים, וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע