גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות - חרדתו של שונא החיידקים: כך מפספס טראמפ את ההזדמנויות שמספק לו הנגיף

נשיא ארה"ב חורק שיניים ● נגיף הקורונה מאיים על הצלחותיו הכלכליות ועל בחירתו החוזרת ● אבל הוא מחמיץ הזדמנות נדירה להנהיג, לעודד, לנחם ● והוא מחמיץ, כי אין לו "גן האמפתיה"

טראמפ במרכז למניעת מגפות / צילום: רויטרס - Tom Brenner
טראמפ במרכז למניעת מגפות / צילום: רויטרס - Tom Brenner

התכונה המטרידה ביותר של דונלד טראמפ? זו הצריכה להטריד לא רק את אויביו, אלא אולי אפילו יותר את אוהביו? אני חושב שהתשובה כמעט מובנת מאליה: גירעון האמפתיה.

תמיד אפשר לחשוד באהבת הזולת הפומבית של פוליטיקאים. האם היא כנה, או נועדה רק ליחסי ציבור? לא משנה לענייננו. פוליטיקאים יודעים כמה חשוב לנשק תינוקות, לחבק אבלים, למחות דמעה של צער או של כאב. משתלם להם להיות אמפתורים, או כמו שביל קלינטון נהג להגיד לאמריקאים במצוקה, "אני מרגיש את כאבכם".

לא כן הנשיא ה-45 של ארה"ב. אצלו לא תמצאו צל-צילה של אמפתיה. זה הנשיא שבהופעתו הראשונה ב"ארוחת הבוקר של התפילה" (מאורע דתי שנתי בבית הלבן), בתחילת 2017, הכריז באירוניה שהוא "מתפלל לטובת הרייטינג של ארנולד שוורצנגר", מחליפו הלא מוצלח בתוכנית הטלוויזיה ‘המתמחה'. קודמיו נהגו להתפלל לשלומו של המין האנושי, ומפעם לפעם היו מדברים בכנות, אמתית או מעושה, על חולשותיהם שלהם. רב-אמן האמפתיה קלינטון השמיע מונולוג על חטאיו ועל כפרתו, והקטין באופן הזה את נזקה של פרשת מוניקה לוינסקי, 1998.

"אין זו אשמתנו"

בשבוע שעבר סר הנשיא בחוסר חשק ניכר אל המרכז הממשלתי למניעת מגיפות (CDC) בעיר אטלנטה. המרכז הזה עומד בחזית המאבק נגד התפשטותו של נגיף הקורונה.

טראמפ הכריז שם בגלוי, בלי ניד עפעף, שהוא אינו רוצה להוריד את נוסעי 'גרנד פרינסס' מסיפון אנייתם, בחופי קליפורניה. עשרות מהם, אולי מאות, הם נשאי Covid-19. הוא אינו רוצה בהם, הוא אמר, מפני שהם יגדילו בן-לילה את מספר הנשאים על אדמת ארה"ב. "אין זו אשמתנו" שהם נשאים, הוא אמר, ומיהר להוסיף שגם "אין זו אשמתם".

עצם השימוש במילה "אשמה" הוא מקפיא דם. הוא מזכיר, לי לפחות, את הסיווגים של ימי משבר האיידס הראשונים, כמעט לפני 40 שנה. ממשל רייגן סירב לגייס את משאביו למאבק באיידס מפני שרבים מאנשיו ומתומכיו חשבו שהקורבנות העיקריים באמריקה, הלוא הם גברים הומוסקסואליים, לקו בנגיף "באשמתם".

טראמפ לא העז לאכוף את רצונו. הוא הודיע מלכתחילה שזו דעתו "האישית". הוא הניח לסגנו, מייק פנס, שהוא העמיד בראש כוח המשימה לטיפול בקורונה, להורות על הבאתם של הנוסעים הנשאים אל החוף.

שומעים ובוכים, או לא

יש ביטוי עממי באנגלית האמריקאית, שפשוטו אינו כמשמעו. התרגום המכאני של I hear you, "אני שומע אתכם" (לא ציון מגדרי), חוטא למקור. I hear you מתכוון להטעים לא רק את עצם השמיעה, אלא את פתיחותו של השומע, ואת רצונו להבין את כוונת המשמיע.

בפברואר 2018, טראמפ אירח בבית הלבן תלמידים, הורים ומורים שנקלעו לניסיונות רצח המוניים בבתי ספר בארה"ב. צלם חד-עין הנציח את הפתק שיועצי הנשיא תחבו לידו לקראת הפגישה. הוצעו בו חמישה חיוויים, שהנשיא יוכל להשתמש בהם. אחד מהם היה צירוף המילים I hear you. טראמפ לא השתמש בהן.

בשנה האחרונה של נשיאותו, ברק אובמה ניסה לשכנע את הרוב הרפובליקאי בקונגרס להחמיר את הבקרה על רכישת כלי נשק פרטיים. הוא דיבר על כישלונו במעמד בבית הלבן, ודמעות ניגרו מעיניו.

טראמפ, שעמד אז בעיצומן של הבחירות המקדימות לנשיאות, נשאל בראיון טלוויזיה אם הוא בכה אי פעם. "כן", הוא אמר, "כאשר הייתי בן שנה".

בראיון לערוץ טלויזיה דתי הוא אמר, שהוא "עסוק מכדי להיות רגשי... אני אוהב לעשות. אני לא בכיין גדול".

לאחר שנבחר לנשיא הוא לעג לדמעותיו של אחד מראשי הדמוקרטים בקונגרס, הסנאטור צ'אק שומר. "דמעות מזויפות", הוא קרא להן, וביקש את כתובתו של "המורה למשחק", אשר לימד את שומר לבכות. מאז, מפעם לפעם הוא מוסיף לשמו של שומר את התואר "הבכיין" (Cryin' Chuck).

הכול בידי שמיים?

ב-2009, קבוצה של מדענים במערב ארה"ב טענה כי זיהתה ואריאנט גנטי, המשפיע על אמפתיה. הוא נודע עד מהרה בכינויו "גֶן האמפתיה". האומנם אפשר לטעון, שגנטיקה מקדימה לקבוע את הכרעותיו המוסריות של אדם? בחינת "הכול בידי שמיים"?

חוכמתם המופלגת של הקדמונים העניקה את התשובה הניצחת עוד לפני 2,000 שנה. רבי חנינא אמר, "הכול בידי שמיים חוץ מיראת שמיים"; תשובה שהרמב"ם הפך לאחד מיסודות התיאולוגיה שלו. אולי אנחנו חופשים להרחיב את בית הקיבול של "יראת שמיים", ולכלול בה את סך כל הבחירות המוסריות.

בין אם דונלד טראמפ החמיץ את גן האמפתיה ברחם אמו, ובין אם ויתר עליו לאחר שבקע משם, קשה להעלות על הדעת נשיא אמריקאי חשוך אמפתיה יותר ממנו. התנהגותו במשבר הקורונה מעידה על מוגבלות רגשית עמוקה וגם על חולשה פוליטית גדולה.

אפשר להבין מפני מה המשבר הזה מביא אותו לחריקת שיניים. הוא מאיים על הצלחותיו הכלכליות, שמונה חודשים ופחות לפני הבחירות לנשיאות. אבל כרוכות בו גם הזדמנויות, בראש ובראשונה ההזדמנות להנהיג אומה במשבר, לשכך את חרדותיה, לעודד אותה; להיות צ'רצ'יל, שזו תמיד משאת נפשו של כל מנהיג אמריקאי.

תחת זאת אנחנו שומעים תזכורות, שנשיא ארה"ב שונא חיידקים, תמיד שנא אותם ("מיזופוב"). בזמן כתיבת הרשימה הזו אנחנו שומעים כי האיש שעתה זה התמנה לראש סגל הבית הלבן קיבל עליו הסגר עצמי ליום-יומיים, מפני שבא במגע אפשרי עם נשא של Covid-19. נקל לשער את חרדתו של המיזופוב. העולם כולו סוגר על ביתו הלבן.

עוד כתבות

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; טבע זינקה ב-13%, שופיפיי התרסקה ב-18%, אובר ב-6%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.6% ורשם את רצף העליות הארוך ביותר השנה, שישה ימים ● שיא של שש שנים ברכישות העצמיות של מניות ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, נוספו 210 אלף מנויים ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל וקוואלקום ● חקירה בארה"ב: האם טסלה הטעתה את המשקיעים? ● רדיט וליפט עלו לאחר שעקפו את ציפיות האנליסטים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן