גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי קרב הבלימה: כך מתמודדת סין עם סכנת קריסה מיידית של מיליוני עסקים קטנים

פטור זמני מהפרשות לפנסיה, הורדת ריבית ודחייה בהחזר הלוואות ● אחרי שלב הבלימה של נגיף הקורונה, סין מתמודדת עם חשש לקריסה מיידית של מיליוני עסקים קטנים שתוביל לאבטלה המונית ● עד כה פירסמה המדינה 800 תקנות לסיוע לעסקים הקטנים, אך מצבם נותר אנוש

עובדות מפעל נייקי בסין בצל איום הקורונה / צילום: Peng Zhaozhi/Xinhua, AP
עובדות מפעל נייקי בסין בצל איום הקורונה / צילום: Peng Zhaozhi/Xinhua, AP

מועדון הקריוקי "גה מי" בעיר ג‘נגג'ואו, מחוז חנאן, הצטייד באספקה מוגדלת של פירות וחטיפים לקראת חופשת ראש השנה הסיני שחלה בסוף ינואר. קריוקי הוא בילוי פופולרי מאוד בקרב צעירים סינים וראש השנה נחשב מסורתית לתקופת שיא מבחינת פעילות. אלא שמאז ערב ראש השנה, כבר חודש וחצי, המועדון סגור כחלק מצעדי ההסגר. הפירות מזמן נרקבו והחטיפים ממשיכים להתיישן על המדפים, כשהמועדון נאלץ להמשיך לשלם משכורות ושכר דירה אך אינו רושם כלל הכנסות. בראיון לעיתון מקומי העריך מנהל המועדון כי הפסדיו חצו כבר את מיליון היואן (חצי מיליון שקל).

900 קילומטר מזרחה משם בעיר קונשאן, מחוז ג‘יאנגסו, וואנג קה, מנהל חברת מסחר אלקטרוני קטנה, הגיש כבר ב-10 בפברואר את מסמכי הבקשה לחזרה לעבודה, כולל פרטים מלאים על כל עובדיו, לחברת הניהול בבניין המשרדים, שמעבירה אותם לאישור הרשויות. אחרי 10 ימים קיבל וואנג הודעה כי במסמכים נפלה טעות והוא צריך למלא אותם מחדש. וואנג הגיש אותם שוב אך ימים ארוכים חלפו ותשובה לא הגיעה. כשהצליח סופסוף לתפוס את המשרד האחראי בטלפון, נמסר לו שהם עסוקים והוא צריך להמשיך לחכות. לדבריו, בעוד חברה גדולה השוכנת בבניין המשרדים שלו קיבלה אישור מהיר לחזור לפעילות, החברות הקטנות והבינוניות נתקלו בעיכובים. בסופו של דבר האישור המיוחל לפתוח הגיע רק ב-5 במרץ, 25 יום אחרי הבקשה. להערכת וואנג, כל יום ללא פעילות גרם לו להפסד של 10,000 יואן (5,000 שקל).

עסקים פרטיים כמו מועדון הקריוקי בג‘נגג'ואו וחברת המסחר האלקטרוני בקונשאן הם חוליה קריטית בכלכלה הסינית. עסקים קטנים ובינוניים מהווים יותר מ-90% מכלל החברות בסין, מעסיקים 80% מהעובדים העירוניים ואחראים ל-60% מהתוצר הלאומי הגולמי ו-50% מההכנסות ממסים. עסקים אלו הם הנפגעים הקשים ביותר מההשבתה המתמשכת שנכפתה על המשק הסיני לצורך המלחמה בקורונה, השבתה שמעמידה מיליונים מהם במצב של חיים ומוות ממש, קרובים לקריסה ולפשיטת רגל.

לא לפיטורים , כן להורדת שכר

המשק הסיני אמנם שב בהדרגה לעבודה בשבועות האחרונים אבל קצב החזרה לפעילות של חברות קטנות ובינוניות איטי בהרבה. לחברות הקטנות קשה יותר להחזיר עובדים התקועים בעירם, להשיג חומרי גלם, להצטייד באביזרי מיגון מספיקים ומעל לכל לקבל את כל האישורים הדרושים לשוב לפעילות מהרשויות, המתעדפות ארגונים גדולים.

לפי הנתונים הרשמיים, מעל 90% מהחברות בסין חזרו לעבוד, גם אם לא לפעילות מלאה. לעומת זאת, בקרב עסקים קטנים ובינוניים שיעור החזרה לעבודה עמד על 52% בלבד נכון ליום שישי שעבר. עבור עסקים קטנים בתחומי מסעדנות, תיירות, שירותים וקמעונאות הסיוט עוד רחוק מלהסתיים, כשבמצב חוסר הוודאות הטראומטי הנוכחי הלקוחות הסינים רחוקים מלחזור לדפוס הצריכה של לפני הקורונה.

בעוד חברות גדולות יכולות להסתמך על יתרות מזומנים מהעבר כדי לצלוח את התקופה, במקרה של עסקים קטנים ובינוניים הרזרבה קטנה בהרבה.

בסקר שפרסמו בחודש שעבר חוקרים מאוניברסיטאות פקינג וצ'ינחואה בבייג'ינג דיווחו 34% מהעסקים הקטנים כי יוכלו לשרוד עד חודש במצב תזרים המזומנים הנוכחי שלהם. עוד 51% מהעסקים אמרו כי יוכלו לשרוד עד שלושה חודשים בתזרים הנוכחי.

עסקים סינים קטנים גילו בחודשיים האחרונים לא מעט יצירתיות בניסיון לשרוד איכשהו את התקופה הקשה. מסעדות שעוברות לעבוד דרך משלוחים זה עניין שבשגרה, אבל יש גם ברים שאימצו שיטה זו. ללקוחות שרוצים לשתות בביטחון היחסי של הבית, שולחים הברים כמויות מדויקות של המרכיבים הדרושים להכנסת הקוקטייל האהוב עליהם ודף הוראות הכנה. סוכני נדל"ן, שגילו כי הלקוחות לא ששים לבוא לראות נכסים בימים אלו, פנו ללייבסטרימינג כדי לשווק דירות ואפילו מכוני כושר מקיימים אימונים אונליין. אלא שכל זה רחוק מלהספיק ובדרך כלל לא מכסה אפילו את ההוצאות השוטפות של העסק.

הממשלה הסינית הבינה כבר בתחילת המשבר כי העסקים הקטנים הם החוליה החלשה בשרשרת וקריסה מסיבית שלהם תוביל לאבטלה גבוהה, מתכון לחוסר יציבות חברתית ואיום פוטנציאלי על השלטון של המפלגה הקומוניסטית. בחודש וחצי האחרונים פרסמה הממשלה המרכזית בסין לא פחות מ-146 תקנות שונות לסיוע לעסקים קטנים. הרשויות האזוריות פרסמו עוד 654 תקנות, שחלקן מפרטות את ההוראות המרכזיות ואחרות מרחיבות אותן.

בימים ארוכים של השבתה כפויה ההוצאה המרכזית של עסקים קטנים היא תשלום שכר לעובדים. אלא שבכל הנוגע להקטנת כוח האדם בתקופת המגפה הרשויות הסיניות, שכאמור חוששות בעיקר מהיווצרות אבטלה, דווקא הקשיחו את הנהלים על פיטורי עובדים, אפילו בהיקף קטן. במקום פיטורים הרשויות קוראות למעסיקים להגיע להסכמה עם העובדים על קיצוץ שכר, אפילו עד שכר מינימום, והפחתת שעות עבודתם כדי לצמצם הוצאות.

כדי להקטין בכל זאת את העלויות של העסקים הקטנים והבינוניים הכריזה סין בחודש שעבר על מתן פטור מהפרשת תשלומים לפנסיה, ביטוח אבטלה וביטוח תאונות עבודה לעובדים בחודשים פברואר עד יוני. ההערכה היא כי היקף הפטור עומד על 71 מיליארד דולר בכל סין ואמור להפחית עד 10%-15% מההוצאה של מעבידים על תשלומים לעובדים. העובדים עצמם ימשיכו להפריש מהמשכורת את חלקם לביטוחים, והממשלה היא זו שאמורה להשלים את הפרשות המעביד החסרות מכיסה בחודשים הקרובים. הרשויות הסיניות מאפשרות לעסקים קטנים ובינוניים גם לדחות את ההפרשות לקרן הדיור של עובדים עד סוף יוני.

בערים ובמחוזות השונים הוסיפו כאמור הטבות משלהם. כך למשל בבייג'ינג הציעו לעסקים קטנים ובינוניים השוכנים בנכסים בבעלות המדינה פטור מתשלום שכירות בפברואר, כל עוד הם שומרים על רמה נמוכה של פיטורים. במקביל ויתרה בייג'ינג על אגרות שונות לעסקים קטנים ובינוניים, כמו עבור טיפול בביוב ועל בדיקת ציוד מיוחד.

בשנחאי ומחוז גואנגדונג מציעים 50% החזר על ההפרשות לביטוח אבטלה בשנה שעברה למעבידים שישמרו על קיצוץ נמוך במשרות. עסק קטן או בינוני בגואנגדונג שחתם על חוזה עם חברה ממשלתית ואינו יכול לעמוד בהתחייבויות בשל המגפה, יוכל לבקש לשנות את תנאי החוזה שלו בהתאם.

לעסקים הקטנים אין גישה להלוואות

ובכל זאת, עם כל הכבוד להטבות, מה שהעסקים הסינים זקוקים לו במיוחד כרגע זה אשראי, שיאפשר להם לצלוח את התקופה הקשה. מסורתית המערכת הבנקאית הסינית ידועה כנוקשה מאוד בכל הנוגע למתן הלוואות לחברות קטנות ובינוניות, שאינן יכולות להציע בטוחות מספיקות. לפי דוח של המוסד הלאומי הסיני למימון ופיתוח, לשני שלישים מ-80 מיליון עסקים קטנים במדינה לא היתה גישה להלוואות נכון ל-2018.

הקושי לקבל הלוואה מהבנק הצמיח לאורך השנים מגזר תוסס של "בנקאות צללים", מוסדות לא מפוקחים שחילקו אשראי חוץ בנקאי. אלא שהחל מ-2017 הרשויות בסין יצאו למבצע חיסול אגרסיבי של תעשיית ההלוואות הפרועה מחשש להיווצרות בועת אשראי מסיבית. המבצע הוביל לסגירה או קריסה של אלפי פלטפורמות למתן אשראי, מה שהגביר עוד יותר את מחנק האשראי לעסקים הקטנים.

מאז תחילת המשבר יזמו הרשויות הסיניות שורה של פעולות במטרה לדאוג לקו אשראי נרחב יותר לעסקים קטנים. במהלך פברואר הודיעה הממשלה הסינית כי תזרים לבנקים הממשלתיים 800 מיליארד יואן כדי לשפר נזילות ולהקצות הלוואות לעסקים קטנים בריבית מועדפת. בנוסף הרשויות הסיניות מעודדות בנקים להעניק תקופת חסד לעסקים קטנים ולדחות החזרים להלוואות עד סוף יוני.

הצעדים הסינים טומנים בחובם גם לא מעט סיכונים עתידיים למשק הסיני. האוכלוסיה הסינית המזדקנת כבר מפעילה לחץ על מערכת הפנסיה הסינית וכעת הכנסותיה צפויות להצטמצם עוד יותר כתוצאה מהפטור הזמני בהפרשות למעסיקים. במקביל, תקופת החסד הבנקאית והאשראי הרחב עלולים להגדיל משמעותית את שיעור ההלוואות הרעות ולאיים על יציבות המערכת הפיננסית. אלא שנראה כי בשלב הזה הסינים חייבים להמר ולקחת סיכונים עתידיים כדי למנוע קריסה מיידית של עסקים קטנים.

עוד כתבות

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו, הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה הכול: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית ● השקל מזנק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר