גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

דעה: מתי הפכו המילים "רוב יהודי" לגסות?

חולשתה הפוליטית של כחול לבן כמעט והביאה אותה להשביע ממשלה בקולות הרשימה הערבית ● בכך לא רק הפרה את הבטחתה לקהל הימני שבחר בה, אלא קודם כל נטשה את הרעיון החשוב ביותר בשמו דיבר השמאל הפוליטי בשנים האחרונות: הרוב היהודי

איימן עודה, יו"ר הרשימה המשותפת / צילום: גיל אליהו, ג'יני
איימן עודה, יו"ר הרשימה המשותפת / צילום: גיל אליהו, ג'יני

גנץ אולץ השבוע לבחור בין כישלון פוליטי לחרפה מוסרית. הוא בחר בחרפה מוסרית, אבל יקבל כישלון פוליטי. היה וכחול לבן לא תתפצל בחודשי האביב, היא תובס, בסבירות גבוהה, בבחירות הסתיו. זה לא יקרה בגלל שהפרה את הבטחת הבחירות המפורשת שלה שלא להסתמך על הרשימה המשותפת. המעשה הזה אומנם בלתי נתפס, אלא שהאלקטורט שוכח כמעט הכל. אפילו פארסה פוליטית בסדר גודל כזה. כחול לבן תתרסק כי בהסכמתה להסתמך על נציגי הרשימה הערבית היא בחרה להתכחש לאחד מרעיונות-העל המרכזיים במורשת הציונית: רוב יהודי.

עם נטישתה את רעיון הרוב היהודי, זה ששימש במשך שנים את השמאל כמשקל נגד לרעיונות הימין הפוליטי, מסתלקת הנהגת כחול לבן משדה המשמעות המרכזי שעשוי היה להצמיח לה מצביעים. היא נותרת ללא כל רעיון מסדר אותו היא מציעה לחברה הישראלית, וללא כל בשורה. היא הופכת למפלגה שמגבלותיה האידאולוגיות חופפות באופן מושלם את מגבלותיה האריתמטיות. אם אתה מתחבר איתה לשישים ואחד אתה מתחבר מבחינתה לרעיון פוליטי לגיטימי.

האליבי הפוליטי המושלם

זה כבר כמה עשורים שהימין מדבר בשם זכותנו על הארץ. אלא שבאותה השעה בדיוק, ולמרות עוצמת טיעוניו, מצליח מצדו השמאל להציב כנגד זכות זו את החובה לשמור על רוב יהודי. השמאל עשה זאת עד היום בגאון ובלי להתבייש. הוא לא ראה בזה עניין שפוגע בזכויות המיעוט הערבי או מבזה אותו. הוא ראה בכך את תמצית קיומנו. כפירוש הנכון והאותנטי ביותר לציונות ההרצליינית: יהודים החיים במדינה יהודית ושומרים מכל משמר על הרוב היהודי שבתוכה. לצד זאת, כלל חזונו של השמאל (כמו של הימין), באופן טבעי ומוצדק, את קיומה של קהילת מיעוט משגשגת ופורחת, אשר נהנית משוויון זכויות מלא. הרעיון הזה לא היה עוד רעיון. זה היה הרעיון הכי חשוב של השמאל. הוא דיבר ופעל בעיקר בשמו.

זו לא הייתה אורית סטרוק, וגם לא אשתו של בצלאל סמוטריץ', שאמרה "אני לא רוצה להתחתן איתם, אני לא רוצה לחיות איתם, אני לא מוכרת את הסיפור של ההתנחלויות, שבו הם יבואו אליי לסוכה ואני אקנה אצלם בכפר, ונוכל לחיות בעושר ואושר בין הים לירדן. אנחנו נחיה כאן בסכסוך דמים ממושך שיוביל לזה שישראל תהיה מדינה ללא רוב יהודי. ובלי רוב יהודי אין מדינה יהודית. גם אם יהיו כאן אלף חוקי לאום. המאבק שלי הוא מאבק על מדינה יהודית". זו הייתה ציפי לבני. וכמוה דיברו בלהט כל דוברי השמאל המרכזי.

רעיון הרוב היהודי הוא רעיון כה מושרש בישראל שהשמאל ידע להשתמש בו בתור האליבי הפוליטי המושלם. הוא היה ההצדקה לכל תכנית מדינית שהציע לציבור. הרוב היהודי אפשר לשמאל להציע לקהל הישראלי את העמקת אופציית גירוש היהודים מביתם, וזאת בחסות רעיון ציוני בעל מוניטין גבוה. השמאל דיבר על "רוב יהודי" כל עוד זה שירת את רעיון הנסיגות מארץ ישראל. הוויכוח עם השמאל הכאיב. אבל רק בגלל שהוא היה מאתגר. הייתה כאן טענה ציונית חזקה שבשמה הוא טען. אם נשמור על שלמות הארץ נפסיד את הרוב היהודי.

נגזר בידוד על הבושה

אלא שתאוות השלטון של כחול לבן וטרפת רק-לא-ביבי הצליחה להרוס גם את העניין הזה. תמורת הקמת ממשלה ללא נתניהו הסכימה כחול לבן לכפור ברעיון הרוב היהודי. לראשונה בתולדות ישראל ביקשה כחול לבן לבסס ממשלת מיעוט קטנה הנשענת על קולותיהם של חברי הכנסת הקיצוניים ביותר מהרשימה המשותפת. מפלגתו של בני גנץ לא הסתפקה בלזנוח את רעיון הרוב היהודי. לראשונה טענה מפלגת שלטון בישראל כי הרעיון הזה אינו לגיטימי. היא יותר מרמזה כי מדובר ברעיון גס וגזעני.

בתחילה נשמע מכיוונה הרעיון לאבחן באופן מלאכותי בין בל"ד לחד"ש ורע"ם-תע"ל. הראשונה לא הייתה ראויה לכריתת ברית מבחינתה, אך האחרונות בהחלט כן. אלא שסירובם של האוזר והנדל לתמוך בממשלה כזו, והמחסור החמור במנדטים, הגמיש עוד קצת את אמות המידה המוסריות של כחול לבן. כעת גם חברי בל"ד זכו לתעודת הכשר. גם מצד מי שעד לפני זמן לא רב כינה אותם "הזועביז". חברי הרשימה המשותפת המתנגדים כולם לאופייה של ישראל כמדינה יהודית, היו אמורים להיות אלה שעל בסיס השותפות איתם תציג כחול לבן את האלטרנטיבה הערכית לשלטון נתניהו. כנראה שגם על הבושה נגזרה תקופת בידוד של 14 ימים בהם היא אינה מראה את פניה ברחובות.

עם מתן האישור העקרוני של גנץ לחבור לרשימה הערבית הוסרו כמה מסכות. השילוב של חולשה פוליטית יחד עם רפיסות אידאולוגית מצד כחול לבן הוציאה משותפיה הפוטנציאליים את המיטב. כך למשל חברת הכנסת תומא סלימן, המתונה מחד"ש, שיתפה את הציבור בכך שהיא חושבת שחוק השבות מיותר. חבר הכנסת אחמד טיבי, הפרגמטי מרע"ם-תע"ל, הכריז שארץ ישראל היא מושג קולוניאליסטי שהוא כופר בקיומו. חולשת הקונצנזוס הציוני החלה לדבר. והיא עשתה זאת בשפה הערבית.

ביום שלישי בבוקר ישראל נזקקה נואשות לנס. אחרת נראה היה שכחול לבן תמשיך במכירת החיסול של כל רעיון ציוני שהיינו שותפים לו. אלא שאז, בטיימינג המושלם ביותר הגיע פורים. ובעיצומו של החג שב רעיון רוב היהודי אל מרכז הבמה. אחרי שכבר נדמה היה שהתרסק על הקרשים, פצוע ומדמם, ללא יכולת לעמוד על רגליו, עשה הרוב היהודי קאמבק מדהים. הוא התייצב מחדש בזירה כשהוא מונע בגופו את הקמת ממשלת גנץ-טיבי-יזבק. זה היה הרבה יותר מסמלי שאורלי לוי הכריזה על מותה של ממשלת כחול-לבן והמשותפת בעיצומו של חג פורים.

פורים הוא חגה של הקהילה היהודית בשושן. לא בדיוק הקהילה הציונית ביותר במונחים של ראשית בית שני. זו הקהילה הפרסית העשירה והמצליחה שוויתרה על רעיון ארץ ישראל ולא חזרה לירושלים בעליית עזרא הסופר. זו הקהילה שאבותיה הגולים מיהודה תלו את כלי הנגינה מהמקדש על ענפי עץ הערבה הבבלי, ומאז השתדלו לשכוח את צלילי שירת הלוויים שהתנגנו בציון.

אבל זו גם הייתה הקהילה שברגע יהודי אחד ידעה להיקהל ולעמוד על נפשה. בשונה מכל סיפור דומה בתנ"ך - לקהילה הזו לא היו נביאים והאל לא ירד משמיים כדי להושיט לה עזרה. לא בעצמו, לא על ידי מלאך ולא על ידי שרף. במאמץ אנושי ובהרבה אומץ הבינה קהילת שושן את תמצית קיומה. היא ידעה שהרעיון הבסיסי הוא להביא רווח והצלה ליהודים גם בתוך המצוקה הפוליטית שהייתה מצויה בה. היא פיתחה, שנים לפני שהציונות המודרנית עשתה זאת, את הרעיון לפיו רק היהודים מסוגלים להגן על עצמם. הישענות על גורם חיצוני תמיט עליהם אסון. במוקדם או במאוחר.

כל הקולות שווים

הרעיון לפיו ניתן לשמר מדינה יהודית משגשגת שהרוב היהודי בה הוא עילת קיומה, מבלי שהממשלה נשענת על רוב בעם היהודי הוא רעיון מוזר ומסוכן. אני מנסה לדמיין את בן גוריון מעביר את חוק השבות כשהוא נשען על חברי הכנסת הערבים לצורך השגת רוב. אפשר גם לדמיין את העלאתם של למעלה ממיליון יהודי ברית המועצות לשעבר, על כל ההשקעה שפרויקט לאומי כזה מצריך, בשעה שהממשלה נסמכת על קולותיהם של הקיצוניים בערביי ישראל. מישהו באמת יכול לדמיין את זה?

אז האם החובה לגבש רוב יהודי בטרם ניגשים להרחבת ההסכמה הפוליטית אומרת שהאזרחים הערביים שווים פחות, או שאינם נספרים? למרות הביקורת בכיוון הזה שנשיא המדינה, ראובן ריבלין, רמז לה - בפירוש לא. כל הקולות שווים, ללא קשר לשאלת זהותו הלאומית של המצביע, אלא שישראל היא לא רק מדינה דמוקרטית. היא מבקשת להיות גם יהודית. וככל שהיא באמת רוצה להמשיך ולהיות כזו הקואליציות מוכרחות עדיין להיבנות קודם כל על בסיס ייצוג של רוב יהודי. אחר כך, ועל בסיס קווי יסוד של מדינה יהודית ודמוקרטית, ניתן לצרף כל גורם שיקבל אותם.

אני לא תמים ולא מיתמם - הרשימה הערבית המתנגדת להגדרת המדינה כיהודית תסרב לתנאי שיהפוך אותה לשותפה במדינה היהודית. אלא שבדיוק בשל כך אסור להסתמך עליה מלכתחילה. זה לא אנחנו שכופרים בישראל הדמוקרטית. זו נציגות המיעוט הערבי בכנסת שכופרת בישראל היהודית.

הכותב שימש בארבע השנים האחרונות יועצה הבכיר של שרת המשפטים לשעבר איילת שקד ואחראי מטעמה על ענייני הכנסת והממשלה במשרדה. בנוסף, שימש מרכז ועדת השרים לחקיקה וכמרכז ועדת שקד-לוין להגברת המשילות בישראל. הוא תלמיד לתואר שלישי באוניברסיטה העברית

עוד כתבות

תמיר עזרזר, סגן נשיא בכיר לפיתוח שבבים, חותך את הסרט האדום בחניכת מרכז הפיתוח החדש בבאר שבע / צילום: אנבידה

תגייס מאות עובדים: אנבידיה חונכת את מרכז המו"פ החדש בבאר שבע

ענקית השבבים חנכה היום באופן רשמי את מרכז המחקר והפיתוח החדש שלה בבאר שבע, שמשתרע על פני כ־3,000 מ"ר ● דמי השכירות מוערכים בכ-2.5 מיליון שקל בשנה לחוזה של כ-10 שנים ● במרכז מועסקים כיום יותר מ־150 עובדים, ובחברה מתכננים להרחיב את הפעילות באמצעות גיוס של מאות עובדים נוספים

בניין להב 433 / צילום: גלובס

פרשת השחיתות בהסתדרות: המשטרה הקפיאה עשרות מיליוני שקלים של בכירי מנורה מבטחים

במסגרת התפתחות נוספת בפרשת "יד לוחצת יד", המשטרה הקפיאה עשרות מיליוני שקלים בחשבונות מנורה מבטחים ובחשבונות אישיים של חלק מבכיריה ● לפי החשד, החברה קידמה את פוליסת התרופות של ההסתדרות באמצעות טובות הנאה ותשלומים לסוכן הביטוח עזרא גבאי, במטרה להשפיע על חידוש ההתקשרות ולהגדיל את רווחיה

אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הנחית מכה של מיליארדים על ת"א וירושלים. העיריות מצאו מסלול עוקף

העליון דחה את בקשת עיריות ת"א וירושלים לדון שוב בפסיקה משנה שעברה, שביטלה היטלי השבחה על דירות מכוח תמ"א 38 ● המשמעות: ציפייתן להכנסות של מיליארדי שקלים נגוזה ● אולם הן מצאו פתרון יצירתי: תביעות המבוססות על טיעוני שמאות בסכומים גבוהים

האטה ממושכת בקצב הצמיחה של התעסוקה בענף ההייטק / צילום: Shutterstock

לא רק ג'וניורים: זינוק חד במספר מחפשי העבודה בהייטק

דוח חדש של שירות התעסוקה מצביע על שינוי במאפייני שוק העבודה בענף ההייטק ● אף שמספר המועסקים בענף ממשיך לעלות, קצב הגיוסים נבלם, ושיעור דורשי העבודה מההייטק מכלל דורשי העבודה כמעט שולש מאז 2022 ● במקביל, הדוח מצא מתאם בין התרחבות השימוש בבינה מלאכותית לבין העלייה במספר דורשי העבודה, בעיקר בקרב עובדי תוכנה

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מעל מיליארד דולר: בנק ישראל התערב בשוק המט"ח גם ביוני

בנק ישראל חשף כי במהלך חודש יוני נרכשו דולרים בהיקף של כמיליארד דולר, וזאת "לצורך שמירה על המשך הפעילות הסדירה של השווקים" ● בחודש שעבר היה שינוי כיוון חד בשקל, שנחלש מ-2.8 שקלים לדולר ל-3 שקלים

מני כלפון, מנהל השקעות באלטשולר שחם גמל ופנסיה / צילום: סם יצחקוב

מנהל ההשקעות שבטוח: אלו המניות שחובה להחזיק בתיק

מני כלפון, מנהל השקעות באלטשולר שחם גמל ופנסיה, מסביר מדוע התקופה הקרובה "מעניינת במיוחד", אך מזהיר מתנודתיות ומניתוח מניות ברשתות החברתיות ● ממליץ על "המניות הגדולות והמובילות שהוכיחו את עצמן" ומסמן שתי הזדמנויות בת"א

מלון הנסיכה באילת / צילום: ויקימדיה

אחרי למעלה מעשור: האם המלון הנטוש באילת יחזור לפעילות?

חברת איירפורט סיטי הודיעה כי בכוונתה להקים, יחד עם מנכל"ית פתאל לשעבר אביה מגן, רשת ניהול מלונות חדשה ● במסגרת המהלך מתוכננת בין היתר גם הפעלה מחודשת של מלון הנסיכה באילת, שעמד נטוש במשך יותר מעשור

משרדי רשת 13 / צילום: Shutterstock

רשת 13 לממשלה: אין לכם סמכות שלא להכיר במועצת הרשות השנייה

במכתב ששלחה רשת 13 היא תוקפת את החלטת הממשלה שלא להכיר בפעולות מועצת הרשות השנייה ולפעול בניגוד להחלטת בג"ץ ● פסק הדין של בג"ץ איפשר למועצה היוצאת לפעול, ובין היתר לבחון את עסקת המכירה של רשת 13 לקבוצת ההייטקיסטים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

נגיד בנק ישראל הפתיע, אך מזהיר: "תוואי הריבית הוא לא איגרת חוב או הבטחה"

בנק ישראל הפחית פעם נוספת את הריבית, שעומדת כעת על 3.5% ● לצד זאת, התחזית של חטיבת המחקר שידרה אופטימיות – עם צפי לשתי הורדות נוספות בשנה הקרובה ● בראיון לגלובס, הנגיד מתייחס לנתונים שיכולים להעיב על המהלך, ומסביר עד כמה התחזקות השקל הייתה שיקול מרכזי

רחפן FPV בפעולה / צילום: Shutterstock

מיליארד שקל כבר הושקעו: המלחמה הסודית ברחפני הסיב של חיזבאללה

חודשיים לאחר שנתניהו הקצה תקציב של 2 מיליארד שקל למלחמה באיום הרחפנים בצפון, מערכת הביטחון כבר פיזרה מחצית מהסכום במרוץ טכנולוגי נגד השעון ● מפיתוח יירוט עם גלי מיקרו, דרך גדרות לחיתוך הסיב האופטי ועד עסקאות המיליונים עם מאגוס, עין שלישית וקלע

רמי לוי / צילום: יונתן בלום

הרחפנים של רמי לוי מגיעים לבורסה: קאנדו דרונס גייסה 19 מיליון שקל

חברת הרחפנים האוטונומיים קאנדו דרונס, שנאלצה לוותר על חלום המוניות המעופפות ועברה לפיתוח רחפנים חמושים בעקבות המלחמה, השלימה IPO לפי שווי של 102 מיליון שקל ומניותיה יחלו להיסחר בימים הקרובים ● למרות צבר הזמנות מבטיח, הדוחות חושפים הפסדים מעמיקים וגירעון בהון העצמי ונושאים הערת "עסק חי"

טראמפ וארדואן בפגישה בבית הלבן / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ, ארדואן והקרב על עתיד נאט"ו: הפסגה שעשויה לשנות את המאזן באזור

טורקיה תארח את ועידת ברית נאט"ו השבוע, אחרי שנים שבהן סורבה ● טראמפ צפוי להיפגש בוועידה עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי ועם בן חסותו של ארדואן ● הנושאים הבוערים, המטרה של ארדואן והחששות בישראל ● גלובס עושה סדר

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע מדווחת על תוצאות מעודדות בניסוי ומתקדמת עם הנוגדן לטיפול במחלת העור ויטיליגו

החברה הודיעה כי הנוגדן שמפתחת החברה לטיפול במחלה, TEV-'408, הדגים שיפור בפיגמנטציה של העור בקרב המטופלים, כאשר מחציתם דיווחו על שיפור ניכר או ניכר מאוד במצבם

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

בעלי המניות בטאואר התנגדו למדיניות התגמול החדשה, אך שכרו של המנכ"ל יעלה

מדיניות התגמול שהציעה חברת השבבים לא אושרה ע"י בעלי המניות באסיפה השנתית, כאשר בין המתנגדים היו כנראה גופים מוסדיים מישראל וגם מארה"ב ● העלאת השכר של המנכ"ל ראסל אלוואנגר אושרה, אך העלאת הבונוס המקסימלי שלו ואת ההקצאה ההונית השנתית לבכירי החברה נדחו

מיכאל קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים ביטוח / צילום: נטי לוי

90 מיליון שקל של בכירי מנורה הוקפאו: החשדות וההתפתחויות בפרשת השחיתות בהסתדרות

פרשת השחיתות בהסתדרות שהתפוצצה לפני שמונה חודשים מסתעפת, עם הודעת המשטרה על הקפאת חשבונות של חברת מנורה מבטחים וקברניטיה - בהם מנכ"ל הקבוצה ארי קלמן, מנכ"ל חברת הביטוח מיכאל קלמן והיו"ר יהודה בן אסייאג ● מניית החברה נופלת ביום שאחרי הדיווח ● מהם עיקרי החשדות?

שיגור טיל של SpaceX / צילום: ap

SpaceX מצטרפת למדד נאסד"ק 100. עד כמה תהיו חשופים אליה?

יצרנית הטילים של אילון מאסק תיכלל במדד הטכנולוגיה במשקל נמוך יחסית

אילוסטרציה: Shutterstock

57 אלף שקל ברוטו בחודש: מחקר חדש מסמן את המקצועות הלוהטים של ההייטק

לפי מחקר חדש של חברת ההשמה GotFriends, חוקרי סייבר הם בעלי השכר הגבוה ביותר בענף ● עוד עולה כי תל אביב מאבדת את הבכורה לטובת מוקדי ההייטק בשרון ובפתח תקווה - שם המשכורת הממוצעת היא כ־44 אלף ● וגם: האם הצליחו להחזיר את ההייטקיסיטים למשרד?

מה ההשלכות של הפרת פס''ד, ומה בג''ץ החליט? / אילוסטרציה: Shutterstock

מה ההשלכות של הפרת פסק דין, ומה בג"ץ החליט?

הממשלה הודיעה כי לא תכיר בהחלטות מועצת הרשות השנייה, אף שבג"ץ קבע כי היא רשאית להמשיך לפעול בהרכבה הנוכחי ● מה בדיוק נפסק, מדוע טוענת הממשלה שההחלטה סותרת את החוק, והאם ניתן לאכוף את פסק הדין באמצעות הליך ביזיון בית המשפט? ● המשרוקית מסבירה

מרין לה-פן / צילום: Reuters

דרמה בצרפת: לה-פן תוכל תיאורטית להתמודד לנשיאות בשנה הבאה

בית המשפט אישר את הרשעתה של מנהיגת הימין הצרפתי בעבירות שחיתות, אך קיצר משמעותית את תקופת הקלון שנגזרה עליה ● ההחלטה עשויה לפתוח בפניה את הדרך להתמודדות בבחירות לנשיאות ב־2027, ותאלץ אותה להכריע בקרוב אם לרוץ בעצמה או לפנות את הבמה ליורשה הפוליטי ז’ורדן ברדלה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

לא בהכרח מצב המשק: מה ניתן ללמוד מסקר מצב החברה הישראלית של JPPI על הכלכלה?

כשהבורסה מטפסת ב־140% אבל האמון הכלכלי של חצי מהציבור צונח, ברור שהמספרים היבשים כבר לא מספרים את אותה המציאות ● סקר המכון למדיניות העם היהודי (JPPI) החדש מציג תמונה מורכבת ומפתיעה על אמון ופוליטיקה, וממחיש כיצד הפערים הולכים ומעמיקים ● אלה התובנות שעולות מהנתונים