גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: מנכ”ל דניה סיבוס התמודד עם שני תיקים פליליים חמורים, ואז הגיע אחד נוסף ומוגזם

רונן גינצבורג, מנכ"ל דניה סיבוס, חשוד בשלושה תיקים פליליים • שניים הוא צבר בפרשות דוד ביטן והקבלן גבי מגנזי, וכעת החליטה הפרקליטות, בצעד מרחיק לכת, על אחד נוסף בגין קריסת החניון ברמת החייל, שבו נהרגו שישה אנשים • וגם: מה יקרה למידע אישי שנאסף עלינו בעת משבר

רונן גינזבורג./ צילום: אמיר מאירי
רונן גינזבורג./ צילום: אמיר מאירי

1.

בזמן שירותו הצבאי היה איציק מרדכי היה אלוף פיקוד צפון, אלוף פיקוד דרום, ואלוף פיקוד מרכז ולכן זכה לכינוי: "אלוף שלושת הפיקודים". להבדיל אלף אלפי הבדלים, את מנכ"ל חברת דניה סיבוס, רונן גינזבורג, אפשר לכנות: "חשוד שלושת התיקים". גינזבורג חשוד במתן שוחד בפרשת ח"כ דוד ביטן לכאורה בתמורה לקידום פרויקטים של דניה סיבוס.

גינזבורג והחברה חשודים, ולמעשה כבר נאשמים, גם במסגרת פרשיית הקבלן גבי מגנזי. גינזבורג ודניה סיבוס מואשמים במקרה הזה כי תיאמו מחירים במכרז לבניית תשתיות של החברה הכלכלית שוהם. כתב האישום מייחס לשניים צד להסדר כובל בנסיבות מחמירות וקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות.

ואם בכך לא די אז בתחילת השבוע הודיעה הפרקליטות על החלטתה לזמן את גינזבורג ועוד שורה של חשודים להליך שימוע לפני הגשת כתב אישום בפרשת קריסת החניון ברחוב הברזל ברמת החייל שהביאה למותם של שישה אנשים. בשעות לפני הצהריים של ה-5 בספטמבר 2016 קרס החניון, שהיה לקראת השלמת הבנייה, מסיבה שלא הייתה ברורה. החניון שקרס אמור היה לכלול ארבע קומות ו-540 מקומות חניה.

לפי טענת הפרקליטות, גינזבורג, נמנע מכל מעורבות מקצועית של דניה סיבוס בהליך תכנון הפרויקט, חרף היותה אחראית בלעדית על התכנון מכח חוזה. "גינזבורג נמנע מלפעול ליישום המוטל על החברה ולא התווה כל מנגנון בחינה של התכנית ההנדסית, על מנת להבטיח את יציבות מבנה החניון ובטיחותו. לאורך כל התקופה ניהלה דניה את עבודות הקמת חניון הברזל על בסיס תכנית קונסטרוקטיבית לקויה ומסוכנת של תקרת החניון, מבלי שנתנה את דעתה לתכנית".

ללא קשר להסתבכותו בשני התיקים הפליליים הנוספים, הטלת אחריות פלילית על גינזבורג בפרשת קריסת החניון נראית כצעד מרחיק לכת. מה שעושה כאן הפרקליטות, אולי לראשונה, זה לדרוש ממנכ"ל של חברה מבצעת לפתוח בעצמו את התוכניות הקונסטרוקטיביות, לבחון אותן בקפידה ולעלות בעצמו על הכשל התכנוני. מדובר בכשל תכנוני שאותר על ידי מומחים בטכניון.

את אסון קריסת החניון ניתן להשוות לאסון קריסת אולם האירועים "ורסאי" בירושלים ב-2001. בדצמבר 2006 הרשיע ביהמ"ש המשפט המחוזי בירושלים את מפתח שיטת הפל-קל, המהנדס אלי רון, ושלושה מהנדסים נוספים בעבירה של גרימת מוות ברשלנות בקשר למותם של 23 בני אדם ופציעתם של 356 נוספים בהתמוטטות הרצפה. יחד עם רון הורשעו שלושה מהנדסים, שהיו קשורים לבניית הבניין שבו היה אולם האירועים. כמו כן הורשעו שלושת בעלי האולם. לעומת זאת, הקבלן שבנה את הבניין, יעקב אדיב, זוכה מהאשמות שיוחסו לו, לאחר שבית המשפט קבע שפעל בהצעת המומחים שישכנעו אותו שאין כל פגם בשיטת הפל-קל.

2.

מנהיגות נבחנת בשעת חירום. ודמוקרטיה נבחנת בשעת חירום. ומערכת אכיפת החוק נבחנת בשעת חירום. ועקב התפשטות נגיף הקורונה אנחנו ללא ספק בשעה כזו. בשבוע שעבר התרעתי מפני פגיעה לא-מידתית בזכויות הפרט במסגרת המאבק בקורונה. דיברתי על האתגר הגדול של המדינה ורשויותיה, להילחם באפקטיביות במגיפה, אך לעשות זאת תוך שמירה על זכויות היסוד של האזרחים. כתבתי כי "אנחנו על ספו של מצב חירום רפואי שמאלץ את המדינה לנקוט מהלכים פוגעניים ומרחיקי לכת, שהבולט שבהם הוא החובה שמוטלת על החולים ועל החוזרים מחו"ל להיכנס לבידוד. אולם גם בזמן מגיפה אנחנו עדיין דמוקרטיה, ואסור שהפגיעה בזכויות החולים, המבודדים והציבור בכללותו, תהיה בוטה מדי ובלתי מידתית".

רק שבוע חלף, המגפה הרימה ראש, הדאגה המוצדקת לבריאות הציבור גברה, וגם הסכנה לפגיעה בלתי מידתית של המדינה בזכויות הפרט גברה. בין היתר, פורסם כי נציגי גופי הביטחון שמשתתפים בדיונים על ההתמודדות עם הקורונה שוקלים שימוש בטכנולוגיות שפוגעות בפרטיות כדי לאכוף בידוד בית. לפי הפרסום של יואב אבן בחדשות 12, בין הצעדים שנשקלים: איכון טלפונים סלולריים, חדירה לפרטי כרטיסי אשראי של מבודדים והשתלטות מרחוק על מצלמות שמתעדות את המרחב הציבורי ואולי גם הפרטי.

בעת הזו צריך לומר בצורה ברורה: המאבק בקורונה אינו מצדיק פגיעה כה קשה בפרטיות של אזרחי ישראל. לא בגלל שהמאבק לא חשוב. הוא חשוב והכרחי. אלא מפני שהתועלת שיכולה לצמוח ממעקבים כל כך פולשניים אחרי האזרחים המבודדים, של החזרתם לבידוד, לא מצדיקה כניסה כה בוטה לחייהם הפרטיים. ניקח לדוגמה מצב שאדם שנמצא בבידוד וגר ביישוב כפרי יוצא לסיבוב התאווררות בשדה הסמוך לביתו ואינו פוגש אף אחד. או אדם שגר בעיר ויצא לסיבוב במכונית עם חלונות סגורים ומיד חזר לביתו. האם סיטואציות כאלו מצדיקות את איכון הטלפונים הסלולריים שלהם או תיעוד מצולם שלהם מסתובב בחוץ? האם צריך לנקוט נגדם סנקציה פלילית בשל התנהגות כזו?

דוגמה לפוטנציאל לפגיעה בוטה נוספת ובלתי מידתית בפרטיות של האזרחים ניתן היה למצוא באפליקציה שהשיק משרד הבריאות שנועדה לתת לציבור מידע על הווירוס ולאפשר לו לשוחח עם מומחים. ואולם, היא גם מבקשת מהמשתמשים בה מידע פרטי על מצבם הרפואי. מומחה הסייבר, רן בר זיק, חשף כי כל שנדרש כדי לכרות את המידע של משתמשי האפליקציה הוא דפדפן פשוט. עצם קיומה של האפליקציה ושל כל אמצעי אחר להעברת מידע לציבור הם מבורכים, אבל המדינה צריכה לדאוג לכך שמידע פרטי שהציבור מוסר לה יאובטח ולא יהיה פרוץ לכל דכפין.

בהמשך לכך, עולה השאלה מה יעשה בעתיד, אחרי שננצח את הקורונה עם המידע שהציבור מעביר כעת, בשעת הדחק, למדינה. מטבע הדברים, החששות והדאגה פורצים אצל כל אחד מאיתנו גבולות ואנחנו נזהרים פחות במסירת מידע רפואי פרטי מאשר בימים של שגרה. אבל כשהמשבר יעבור, לא נרצה שיעשה עוד שימוש במידע הזה. ולכן, המדינה צריכה להתחייב למחוק את המידע הפרטי שהיא תקבל על האזרחים בשעת המשבר ולא לעשות בו שימוש בעתיד או ללא הסכמתנו. ואם הרשות המבצעת לא פועלת כראוי וזכויות הפרט נפגעות יתר על המידה התפקיד של מערכת המשפט יהיה לבלום את הפגיעה ולהציב את תמרורי האזהרה בפניה.

נקלענו וכנראה עוד נראה בשבועות הקרובים אתגרים שקשה היה לחזות אותם. אתמול, למשל, הושם כל בית המעצר מגרש הרוסים בירושלים בבידוד מחשש להידבקות בקורונה (או במלים אחרות, בית המעצר הושם במעצר). כמאה אסירים ועשרות סוהרים הוכנסו לבידוד לאחר שקצינה מבית המעצר ירושלים דיווחה כי הייתה במגע עם חולה קורונה. במקביל, נערך שירות בתי הסוהר לסיטואציה שבה אסירים רבים יחלו. לצורך כך הוחלט לפנות את מתקן הכליאה סהרונים בדרום כדי להפוך אותו לכלא לאסירים שנדבקו בווירוס.

עד היום, שימש כלא סהרונים לצורך כליאתם של מהגרי עבודה שהגיעו מאפריקה, בעיקר מאריתריאה וסודן, לישראל דרך גבול ישראל-מצרים. אותם אנשים ששרת התרבות והספורט, מירי רגב, אמרה ב-2012 כי הם "סרטן בגוף שלנו - נעשה הכול להחזיר אותם בחזרה למקום מוצאם". אחר כך, רגב גם התנצלה על ההתבטאות האומללה והסבירה "התכוונתי לדימוי של תופעה - תופעת המסתננים המתפשטת בארץ.. בשום שלב לא השוויתי סרטן לבני אדם". על כל פנים, בכלא סהרונים הלך ה"סרטן" ופינה את מקומו לקורונה. מגיפה עולמית שצריכה להכניס את נבחרי הציבור שלנו, את כולנו, לפרופורציה כאשר אנחנו מדברים על סכנות לביטחון המדינה ושלומה. 

***חזקת החפות: יודגש כי שלושת ההליכים המשפטיים נגד רונן גינזבורג הם בעיצומם. גינזבורג מכחיש את המיוחס לו ועומדת לו חזקת החפות.

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד