גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: מנכ”ל דניה סיבוס התמודד עם שני תיקים פליליים חמורים, ואז הגיע אחד נוסף ומוגזם

רונן גינצבורג, מנכ"ל דניה סיבוס, חשוד בשלושה תיקים פליליים • שניים הוא צבר בפרשות דוד ביטן והקבלן גבי מגנזי, וכעת החליטה הפרקליטות, בצעד מרחיק לכת, על אחד נוסף בגין קריסת החניון ברמת החייל, שבו נהרגו שישה אנשים • וגם: מה יקרה למידע אישי שנאסף עלינו בעת משבר

רונן גינזבורג./ צילום: אמיר מאירי
רונן גינזבורג./ צילום: אמיר מאירי

1.

בזמן שירותו הצבאי היה איציק מרדכי היה אלוף פיקוד צפון, אלוף פיקוד דרום, ואלוף פיקוד מרכז ולכן זכה לכינוי: "אלוף שלושת הפיקודים". להבדיל אלף אלפי הבדלים, את מנכ"ל חברת דניה סיבוס, רונן גינזבורג, אפשר לכנות: "חשוד שלושת התיקים". גינזבורג חשוד במתן שוחד בפרשת ח"כ דוד ביטן לכאורה בתמורה לקידום פרויקטים של דניה סיבוס.

גינזבורג והחברה חשודים, ולמעשה כבר נאשמים, גם במסגרת פרשיית הקבלן גבי מגנזי. גינזבורג ודניה סיבוס מואשמים במקרה הזה כי תיאמו מחירים במכרז לבניית תשתיות של החברה הכלכלית שוהם. כתב האישום מייחס לשניים צד להסדר כובל בנסיבות מחמירות וקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות.

ואם בכך לא די אז בתחילת השבוע הודיעה הפרקליטות על החלטתה לזמן את גינזבורג ועוד שורה של חשודים להליך שימוע לפני הגשת כתב אישום בפרשת קריסת החניון ברחוב הברזל ברמת החייל שהביאה למותם של שישה אנשים. בשעות לפני הצהריים של ה-5 בספטמבר 2016 קרס החניון, שהיה לקראת השלמת הבנייה, מסיבה שלא הייתה ברורה. החניון שקרס אמור היה לכלול ארבע קומות ו-540 מקומות חניה.

לפי טענת הפרקליטות, גינזבורג, נמנע מכל מעורבות מקצועית של דניה סיבוס בהליך תכנון הפרויקט, חרף היותה אחראית בלעדית על התכנון מכח חוזה. "גינזבורג נמנע מלפעול ליישום המוטל על החברה ולא התווה כל מנגנון בחינה של התכנית ההנדסית, על מנת להבטיח את יציבות מבנה החניון ובטיחותו. לאורך כל התקופה ניהלה דניה את עבודות הקמת חניון הברזל על בסיס תכנית קונסטרוקטיבית לקויה ומסוכנת של תקרת החניון, מבלי שנתנה את דעתה לתכנית".

ללא קשר להסתבכותו בשני התיקים הפליליים הנוספים, הטלת אחריות פלילית על גינזבורג בפרשת קריסת החניון נראית כצעד מרחיק לכת. מה שעושה כאן הפרקליטות, אולי לראשונה, זה לדרוש ממנכ"ל של חברה מבצעת לפתוח בעצמו את התוכניות הקונסטרוקטיביות, לבחון אותן בקפידה ולעלות בעצמו על הכשל התכנוני. מדובר בכשל תכנוני שאותר על ידי מומחים בטכניון.

את אסון קריסת החניון ניתן להשוות לאסון קריסת אולם האירועים "ורסאי" בירושלים ב-2001. בדצמבר 2006 הרשיע ביהמ"ש המשפט המחוזי בירושלים את מפתח שיטת הפל-קל, המהנדס אלי רון, ושלושה מהנדסים נוספים בעבירה של גרימת מוות ברשלנות בקשר למותם של 23 בני אדם ופציעתם של 356 נוספים בהתמוטטות הרצפה. יחד עם רון הורשעו שלושה מהנדסים, שהיו קשורים לבניית הבניין שבו היה אולם האירועים. כמו כן הורשעו שלושת בעלי האולם. לעומת זאת, הקבלן שבנה את הבניין, יעקב אדיב, זוכה מהאשמות שיוחסו לו, לאחר שבית המשפט קבע שפעל בהצעת המומחים שישכנעו אותו שאין כל פגם בשיטת הפל-קל.

2.

מנהיגות נבחנת בשעת חירום. ודמוקרטיה נבחנת בשעת חירום. ומערכת אכיפת החוק נבחנת בשעת חירום. ועקב התפשטות נגיף הקורונה אנחנו ללא ספק בשעה כזו. בשבוע שעבר התרעתי מפני פגיעה לא-מידתית בזכויות הפרט במסגרת המאבק בקורונה. דיברתי על האתגר הגדול של המדינה ורשויותיה, להילחם באפקטיביות במגיפה, אך לעשות זאת תוך שמירה על זכויות היסוד של האזרחים. כתבתי כי "אנחנו על ספו של מצב חירום רפואי שמאלץ את המדינה לנקוט מהלכים פוגעניים ומרחיקי לכת, שהבולט שבהם הוא החובה שמוטלת על החולים ועל החוזרים מחו"ל להיכנס לבידוד. אולם גם בזמן מגיפה אנחנו עדיין דמוקרטיה, ואסור שהפגיעה בזכויות החולים, המבודדים והציבור בכללותו, תהיה בוטה מדי ובלתי מידתית".

רק שבוע חלף, המגפה הרימה ראש, הדאגה המוצדקת לבריאות הציבור גברה, וגם הסכנה לפגיעה בלתי מידתית של המדינה בזכויות הפרט גברה. בין היתר, פורסם כי נציגי גופי הביטחון שמשתתפים בדיונים על ההתמודדות עם הקורונה שוקלים שימוש בטכנולוגיות שפוגעות בפרטיות כדי לאכוף בידוד בית. לפי הפרסום של יואב אבן בחדשות 12, בין הצעדים שנשקלים: איכון טלפונים סלולריים, חדירה לפרטי כרטיסי אשראי של מבודדים והשתלטות מרחוק על מצלמות שמתעדות את המרחב הציבורי ואולי גם הפרטי.

בעת הזו צריך לומר בצורה ברורה: המאבק בקורונה אינו מצדיק פגיעה כה קשה בפרטיות של אזרחי ישראל. לא בגלל שהמאבק לא חשוב. הוא חשוב והכרחי. אלא מפני שהתועלת שיכולה לצמוח ממעקבים כל כך פולשניים אחרי האזרחים המבודדים, של החזרתם לבידוד, לא מצדיקה כניסה כה בוטה לחייהם הפרטיים. ניקח לדוגמה מצב שאדם שנמצא בבידוד וגר ביישוב כפרי יוצא לסיבוב התאווררות בשדה הסמוך לביתו ואינו פוגש אף אחד. או אדם שגר בעיר ויצא לסיבוב במכונית עם חלונות סגורים ומיד חזר לביתו. האם סיטואציות כאלו מצדיקות את איכון הטלפונים הסלולריים שלהם או תיעוד מצולם שלהם מסתובב בחוץ? האם צריך לנקוט נגדם סנקציה פלילית בשל התנהגות כזו?

דוגמה לפוטנציאל לפגיעה בוטה נוספת ובלתי מידתית בפרטיות של האזרחים ניתן היה למצוא באפליקציה שהשיק משרד הבריאות שנועדה לתת לציבור מידע על הווירוס ולאפשר לו לשוחח עם מומחים. ואולם, היא גם מבקשת מהמשתמשים בה מידע פרטי על מצבם הרפואי. מומחה הסייבר, רן בר זיק, חשף כי כל שנדרש כדי לכרות את המידע של משתמשי האפליקציה הוא דפדפן פשוט. עצם קיומה של האפליקציה ושל כל אמצעי אחר להעברת מידע לציבור הם מבורכים, אבל המדינה צריכה לדאוג לכך שמידע פרטי שהציבור מוסר לה יאובטח ולא יהיה פרוץ לכל דכפין.

בהמשך לכך, עולה השאלה מה יעשה בעתיד, אחרי שננצח את הקורונה עם המידע שהציבור מעביר כעת, בשעת הדחק, למדינה. מטבע הדברים, החששות והדאגה פורצים אצל כל אחד מאיתנו גבולות ואנחנו נזהרים פחות במסירת מידע רפואי פרטי מאשר בימים של שגרה. אבל כשהמשבר יעבור, לא נרצה שיעשה עוד שימוש במידע הזה. ולכן, המדינה צריכה להתחייב למחוק את המידע הפרטי שהיא תקבל על האזרחים בשעת המשבר ולא לעשות בו שימוש בעתיד או ללא הסכמתנו. ואם הרשות המבצעת לא פועלת כראוי וזכויות הפרט נפגעות יתר על המידה התפקיד של מערכת המשפט יהיה לבלום את הפגיעה ולהציב את תמרורי האזהרה בפניה.

נקלענו וכנראה עוד נראה בשבועות הקרובים אתגרים שקשה היה לחזות אותם. אתמול, למשל, הושם כל בית המעצר מגרש הרוסים בירושלים בבידוד מחשש להידבקות בקורונה (או במלים אחרות, בית המעצר הושם במעצר). כמאה אסירים ועשרות סוהרים הוכנסו לבידוד לאחר שקצינה מבית המעצר ירושלים דיווחה כי הייתה במגע עם חולה קורונה. במקביל, נערך שירות בתי הסוהר לסיטואציה שבה אסירים רבים יחלו. לצורך כך הוחלט לפנות את מתקן הכליאה סהרונים בדרום כדי להפוך אותו לכלא לאסירים שנדבקו בווירוס.

עד היום, שימש כלא סהרונים לצורך כליאתם של מהגרי עבודה שהגיעו מאפריקה, בעיקר מאריתריאה וסודן, לישראל דרך גבול ישראל-מצרים. אותם אנשים ששרת התרבות והספורט, מירי רגב, אמרה ב-2012 כי הם "סרטן בגוף שלנו - נעשה הכול להחזיר אותם בחזרה למקום מוצאם". אחר כך, רגב גם התנצלה על ההתבטאות האומללה והסבירה "התכוונתי לדימוי של תופעה - תופעת המסתננים המתפשטת בארץ.. בשום שלב לא השוויתי סרטן לבני אדם". על כל פנים, בכלא סהרונים הלך ה"סרטן" ופינה את מקומו לקורונה. מגיפה עולמית שצריכה להכניס את נבחרי הציבור שלנו, את כולנו, לפרופורציה כאשר אנחנו מדברים על סכנות לביטחון המדינה ושלומה. 

***חזקת החפות: יודגש כי שלושת ההליכים המשפטיים נגד רונן גינזבורג הם בעיצומם. גינזבורג מכחיש את המיוחס לו ועומדת לו חזקת החפות.

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית משרדי עורכי הדין הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסך-הכול 312 עורכי דין

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

מגמה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח מצרי: זו ההצעה האמריקנית לעסקת החטופים החדשה

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים