גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשהכסף של מישהו אחר, יש איחורים, חריגות וליקויים

מחקר שנעשה לאחרונה בטכניון מצא כי היקף החריגה בתקציב ובלוחות זמנים בפרויקטים של בנייה במגזר הציבורי גדול משמעותית מאלו במגזר הפרטי ● יוצאות הדופן לרעה במגזר הפרטי: קבוצות הרכישה

מחלף בבנייה / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
מחלף בבנייה / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

החריגות בתקציב, בלוחות זמנים ובאיכות בפרויקטים של בנייה במגזר הציבורי - גדולות משמעותית מאלו שאנחנו רואים במגזר הפרטי. כך עולה ממחקר שנעשה במכון הלאומי לחקר בנייה בטכניון על ידי פרופ' יחיאל רוזנפלד, ד"ר חנן בן-עוז והמהנדסת שרי ברד תורגמן.

תוצאות המחקר מלמדות כי בעוד שבחברות בנייה פרטיות, שיעור החריגה מהתקציב עומד על 0.2% ושיעור החריגה מלוח הזמנים עומד על 4.2%, ובחברות בנייה בורסאיות שיעור החריגה מהתקציב עומד על 1.5% ושיעור החריגה מלוחות זמנים עומד על 3.6%, הרי שכאשר מזמין העבודה הוא יזם ציבורי מוסדי, שיעור החריגה מהתקציב מטפס ל-3.5% ושיעור החריגה מלוחות הזמנים מגיע ל-12.9%.

חשוב לציין כי במגזר הפרטי יש חריג לרעה: כשמדובר בקבוצות משקיעים ובקבוצות רכישה, שיעורי החריגה בזמן ובתקציב עולים משמעותית. כשמזמין העבודה הוא קבוצת משקיעים, שיעור החריגה מהתקציב עומד על 6.5% ושיעור החריגה בלוחות הזמנים עומד על 14.7%, ואילו בקבוצות רכישה החריגה מהתקציב עומדת על 2.5% והחריגה מהלו"ז על 11.6%.

עם זאת, אף ששיעור החריגה בקרב קבוצות משקיעים וקבוצות רכישה גבוה, ואלו נמנות עם המגזר הפרטי, הרי שבשקלול סופי עדיין נשמר הפער בין המגזר הציבורי למגזר הפרטי, וזאת מאחר שמשקלן של קבוצות המשקיעים וקבוצת הרכישה בכלל השוק, קטן.

המצטיינות: החברות שנסחרות בבורסה

המחקר חשף שהחברות המצטיינות בהשגת יעדי הפרויקט הן חברות הבנייה מהמגזר הפרטי אשר נסחרות בבורסה (כגון שיכון ובינוי נדל"ן, אפריקה ישראל, אזורים וכו'), וחברות הבנייה הפרטיות אשר באופן מובהק משיגות תוצאות עדיפות על פני יתר סוגי החברות (כמו יזם ציבורי, קבוצות משקיעים וקבוצות רכישה).

מי מפספס יותר המגזר הציבורי או המגזר הפרטי

מה הסיבה לפער בין המגזר הציבורי למגזר הפרטי?

פרופ' יחיאל רוזנפלד: "לא לקחנו לעצמנו את הסמכות להסביר, לא נברנו בתוך הדברים ולא בטוח שאם היינו נוברים, יש לנו הכלים להסביר את זה. עם זאת, הסטטיסטיקה, כשהיא גדולה מספיק, מדברת בעד עצמה.

"בכל הנוגע להשקעות במגזר הציבורי, האינטרסנטיות היא בעיקר בצד של הקבלנים המבצעים, ופחות בצד של המממן, כי הוא לא מנהל את הכסף של עצמו. הוא לוקח אחרים שינהלו עבורו, ואלה שמנהלים עבורו מחפשים את הדרך הקלה. אין להם אינטרס ישיר לחסוך, אלא להצדיק, לתת הנמקה למה זה עלה יותר. בדרך כלל לא קשה למצוא אלף ואחת סיבות למה זה עלה יותר: חורף קשה במיוחד, הרגולציה השתנתה, הקבלן ברח, ובכך הם יוצאים ידי חובה, הם לא ייענשו על זה. מה יעשה הגוף הציבורי? יעביר למתחרה שלו שהוא בערך אותו דבר?! במנגנון הזה יש כשל מובנה, בצורה שבה נמסרות עבודות.

 פרופ' יחיאל רוזנפלד, הטכניון / צילום: שלומי יוסף, גלובס

"יש בדרך כמה גופים שהאינטרס שלהם הוא לא לחסוך בפרויקט, אלא רק לא לקלקל לעצמם את הסיכוי לקבל את העבודה הבאה. מנהל פרויקטים מטעם מזמין ציבורי צריך להמשיך להפעיל את העסק שלו. האינטרס שלו הוא שיהיה לו כל הזמן זרם של עבודות. אם יש לו הסברים טובים למה הפרויקט חרג - מבחינת עלות או מבחינת זמן, אז הוא מכוסה. הרי לא ייתנו לו בונוס מיוחד אם הוא יסיים את הפרויקט מוקדם מהמתוכנן".

אז מה המצב המיטבי?

"שהגוף היוזם יעסיק מנהלי פרויקטים משל עצמו. קחי לדוגמה את קבוצת עזריאלי, שיש אצלה גוף של ניהול פרויקטים שמנצח על כל המלאכה. האנשים האלה מחויבים למנהלי הארגון והם יודעים לשקלל נכון את האינטרסים. למשל, הם לא יעצרו פרויקט בגלל תקלה, כי הם מבינים שהתעכבות בפרויקט פירושה כסף, ואז זה יעלה הרבה יותר מאשר להביא קבלן שיפתור את הבעיה. לעומת זאת, בסקטור הציבורי אין סמכות למנהל הפרויקט לעצור את הפרויקט".

"השוק הפרטי מנוסה. בציבורי באים והולכים"

ניר ינושבסקי, סגן נשיא התאחדות הקבלנים ויו"ר אגף הבנייה בהתאחדות, אומר שהוא דווקא מופתע לטובה משיעורי הסטייה. כלומר, שיעורי הסטייה נמוכים מאלה שהוא מכיר, אך הסיבה לכך, להערכתו, היא שהמדגם במחקר שנעשה בטכניון קטן יחסית.

איך אתה מסביר את הפער בין המגזר הפרטי לציבורי?

"זו די מוסכמה, לפחות בעולם המערבי, שאנשי המקצוע שיודעים לבנות הכי טוב נמצאים בשוק הפרטי. השוק הפרטי גם יותר מנוסה. מה גם שבמגזר הציבורי יש תחלופה: רפרנטים באים והולכים. החברה החברה המשפחתית שלנו פעילה עשרות שנים והידע נשמר, וזה נכון ברבות מהחברות הקבלניות.

"שנית, במגזר הציבורי יש גם הרבה הטיות: היזם רואה עצמו מחויב לקבלן הזול ביותר, וזה כבר מסמן חריגה עתידית.

 ניר ינושבסקי, התאחדות בוני הארץ / צילום: עומר שאול

"דבר שלישי: יועצים משפטיים רוצים להגן על עצמם, והם למעשה מביאים לכך שפרויקטים מוערכים בחסר, גם מבחינה כספית וגם מבחינת משך הזמן שלהם. אתן לך דוגמה: אם אנו יודעים שלבנות דירה לוקח 30 חודש, ויוצא מכרז שמחייב את הקבלן ל-24 חודש, אז זה לא ריאלי. אבל תמיד יהיה קבלן שיחתום על מכרז כזה, ואז ברוב המקרים זה ייגמר בתביעה, בעוד שזה היה יכול מראש להימנע אם היו מעריכים את משך הבנייה ב-30 חודשים במקום 24".

מה לגבי כך שהמגזר הציבורי פחות רגיש לכסף, כי זה לא יוצא מהכיסים של המנהלים?

"לא הייתי אומר זאת. אני עובד עבור המדינה ולא ראיתי שלא אכפת להם מהנושא הכספי. במגזר הציבורי יש מערכת שלמה של בקרות, ובסה"כ הבקרה היא הרבה יותר גדולה.

"לדעתי, אחד הממצאים היותר מעניינים במחקר, הוא זה שמצביע על כך שככל שהמדינה משלמת יותר לחברת פיקוח, התוצר הוא פחות טוב. למה זה קורה? כי מוסיפים עוד בקרה ועוד בקרה, ויש לזה עלויות.

"ועוד דבר שהמדינה נופלת בו: למדינה אין מנגנון פתרון סכסוכים, ואז כשיש סכסוך עם הקבלן, מגיעים לבית משפט והעלויות גדלות, במקום ולשבת ולפתור את הסכסוך בבוררות".

באשר לממצא בדבר סטיות משמעותיות בקבוצות רוכשים ובקבוצות רכישה, הוא אומר, אינו מופתע: "היכן שיש יותר אנשי מקצוע והתמקצעות, שם הסטיות נמוכות יותר. לעומת זאת, כשחבר'ה נכנסים לדבר כזה בלי שיש להם הבנה בו, לא מפתיע שיש חריגות משמעותיות". 

 פרויקט מגורים בבנייה / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

יתרון לוותק: מנהלי פרויקט עם ניסיון משיגים ביצועים טובים יותר

מעניין לגלות שהמסקנה בנוגע לשיעור הרווחיות בפרויקטים כלל לא עמדה במרכז שאלת מחקרם של שלושת החוקרים כשהם יצאו לדרך. המטרה המקורית של מחקרם הייתה לבדוק את השפעת תפקודו של מנהל פרויקט מטעם היזם מבחינת עלויות, משך ואיכות הבנייה. "רצינו לבדוק", אומרת המהנדסת שרי ברד תורגמן, "עד כמה הנוכחות של מנהל פרויקט מסייעת להצלחת הפרויקט בעמידה ביעדי תקציב, לוח זמנים ואיכות".

לצורך הבדיקה בדקו החוקרים שלושה מצבים: האחד - מצב שבו היזם כלל לא נעזר במנהל פרויקט; השני - הוא מעסיק מנהל פרויקטים חיצוני; והשלישי - הוא מעסיק מנהל פרויקטים פנימי (In House) בנוסף למנהל פרויקט חיצוני או במקומו.

במחקר נבדקו כ-120 פרויקטים בבנייה ובתשתיות בהיקפים כספיים משתנים. ברד תורגמן: "גילינו כמה דברים מעניינים לעניין מנהל הפרויקט. ראשית, בישראל, מנהלי פרויקטים צעירים מנהלים פרויקטים בהיקפים גדולים, שזה דבר חריג ביחס למדינות מערביות מתקדמות. שנית, מרביתם של הפרויקטים בישראל מנוהלים על ידי מנהלי פרויקטים, בין אם על ידי חברות ניהול פרויקטים חיצוניות ובין אם באמצעות מנגנון ניהול פרויקטים פנימי (In House)".

הנחת המחקר, היא מספרת, הייתה שככל שהוותק של החברה היזמית יהיה גדול יותר, כך ביצועי הפרויקט יהיו טובים יותר. בפועל התברר שזו לא התוצאה. ברד תורגמן: "אצל יזמים בעלי עד 20 שנות ותק ראינו עלייה מובהקת בביצועי הפרויקט (כלומר ירידה בהיקפי החריגות) ואילו אצל יזמים עם ותק של יותר מ-20 שנות ותק הייתה קפיצה לא מוסברת בחריגות הבנייה. אז זיהינו, בעצם שמרבית הפרויקטים שיוזם המגזר הציבורי, נמצאים בקטגוריה זו של ותק מעל 20 שנה.

"לאחר שהפרדנו בין הנתונים של המגזר הפרטי למגזר ציבורי, התוצאות הראו באופן מובהק שבמגזר הפרטי - ככל שוותק היזם גדול יותר כך ביצועי הפרויקט טובים יותר, בעוד במגזר הציבורי - לא נמצא קשר בין ותק הארגון לבין ביצועי הפרויקט".

בנוסף התברר שיזם מהמגזר הפרטי המפעיל מנגנון ניהול פרויקטים אורגני (In House), בנוסף למנגנון ניהול ופיקוח חיצוני או במקומו, משיג תוצאות טובות יותר באופן מובהק בביצועי הפרויקט ביחס לכל מנגנון ניהול אחר.
"הממצאים", מוסיף ד"ר חנן בן-עוז, "הבהירו שבמבחן העלות מול התועלת, תרומתם של מנהלי הפרויקטים עולה עשרת מונים על עלותם. ואכן, אנחנו מזהים שימוש הולך וגובר בפונקציה של מנהלי פרויקטים מטעם היזם באופן אורגני. ערכה של אוטוריטה ניהולית והנדסית שאחראית על סנכרון תהליך הביצוע הופך לנהיר ליזמים".

"בלא מעט פרויקטים", אומר ראש המכון, פרופ' רוזנפלד, "היזם שוכר את שירותיה של חברת ניהול, ומבקש ממנה לנהל את הפרויקט. חברות הניהול מנהלות את הפרויקטים באופן גנרי ושיטתי, שאינו מותאם בצורה מדויקת לאופי המיוחד של כל פרויקט בהיבטים פיזיים, הנדסיים, משאבי אנוש ועוד.

"שורה התחתונה, מנהל פרויקט אין-האוס של היזם, ובעיקר אם זה יזם פרטי (הכוונה למגזר הפרטי, לרבות חברות הנסחרות בבורסה - ה.מ), זה המנגנון היעיל ביותר גם מבחינת עלויות וגם מבחינת זמנים". 

עוד כתבות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

ציור הקיר להחזרת החטופים, ובהם אלמוג מאיר ג'אן / צילום: באדיבות משפחת מאיר

עדויות מהשבי: "חיילים עוברים עינויים, מורעבים בכלובים"

פיגוע ירי בבקעת הירדן: מחבל פתח באש לעבר רכבים שנסעו בכביש 90 מצפון ליריחו, בן 30 נפצע בינוני • תושבים בצפת מדווחים על יירוט, לא נשמעה אזעקה • ירי רקטי לעבר גורן, גרנות הגליל וראש הנקרה • דיווחים פלסטיניים: צה"ל תוקף בצפון הרצועה ובמקביל פועל באיו"ש • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

עדי, עפרה ועירית שטראוס / צילום: אוסף פרטי

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה, עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות שטראוס ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו השלושה 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבית הלבן בהודעה רשמית אחרי קרב הגרסאות: נתניהו אישר שתצא משלחת לוושינגטון

דובר צה"ל: ""במסגרת האימונים יתורגלו תקיפות מאסיביות וארוכות טווח" • גבר בן 38 נהרג מפגיעת רקטה במפעל בקריית שמונה, כמה נוספים נפצעו קל • נתניהו לסנטור ריק סקוט: "החלטת ארה"ב עודדה את חמאס. שלא יסמכו על הלחץ הזה - זה לא יעבוד"  • עדכונים שוטפים

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבימ"ש השלום צו חיפוש במשרד של שני עורכי דין ● השניים טענו כי המסמכים נתפסו ע"י צו של בימ"ש השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את ערעורם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: רונן חורש

האוצר על הצעת משרד הבינוי לעזור לקבלנים: "לא ישימה בעליל"

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן אמר כי יבוצע פיילוט לסיוע לקבלנים שיאחרו במסירת דירה בשל המלחמה, תחילה בשלוש ערים - בשדרות, בקריית שמונה ובשלומי • מנכ"ל האוצר הייזלר: "לא מכיר את ההצעה"

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בנעילת הבורסה; אופקו הלת' זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● הבורסה מסכמת את הרבעון הראשון: "מדדי ת"א-35 ות"א-90 רשמו תשואה חיובית של כ-5% וכ-11%, בהתאמה" ● זינוק של כ-50% בצבר ההזמנות של רפאל ● ביל אקמן: "מניית בורסת ת"א זמינה במחיר מציאה" ● דלק תחלק דיבידנד בסך של רבע מיליארד דולר ● בנק ישראל לא יאפשר לאחים נאוי לשלוט בישראכרט עם שיעור החזקות נמוך מ-30%

שר האנרגיה אלי כהן (משמאל) בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין ג'ורג' פפנסטאסיו / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

מתעלמת מטורקיה: ישראל מקדמת את חיבור רשת החשמל עם קפריסין ויוון

בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין, ג'ורג' פפנסטאסיו, דן שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן בנוגע לשיתוף פעולה בתחום האנרגיה ● השניים סיכמו כי פרויקט הכבל החשמלי התת-ימי שיחבר את רשת החשמל של ישראל לקפריסין וממנה ליוון, ואל רשת החשמל האירופית, יקודם בעדיפות גבוהה

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"