גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ומי גר בקומה ה-30? אלו שוכרי העוגן שכל המשרדים צריכים

כמו קניונים ומרכזים מסחריים, גם בנייני משרדים יכולים ליהנות משוכרי עוגן שמושכים אחרים בעקבותיהם ● אילו חברות יכולות להיות עוגן לבניין (רמז: לא רק הייטק) ומה מרוויחות בעלות השטח

פרויקט פרי פלייס ברחובות / הדמיה: AA STUDIO
פרויקט פרי פלייס ברחובות / הדמיה: AA STUDIO

במאי 2018 רכש משרד עורכי הדין גורניצקי ושות' חמש קומות משרדים בבניין דלק מוטורס ברחוב לה גארדיה פינת המסגר בתל אביב בכ-80 מיליון שקל. בקומות התחתונות של הפרויקט, שמקימה חברת ויתניה, שני אולמות תצוגה לכלי רכב, במבנים נמוכים שנבנו ואוכלסו. מעל אחד המבנים מקימה ויתניה מגדל משרדים של 36 קומות, 40 אלף מ"ר.

משרד גורניצקי רכש את קומות 22-27 במגדל, בשטח של 1,260 מ"ר לקומה, ובסך הכול 6,300 מ"ר. העסקה כללה גם אופציה לרכישת שתי קומות נוספות בעתיד. המחיר הממוצע לקומה בפרויקט נע סביב 10,500-11,000 שקל למ"ר ברמת מעטפת, כך שהמחיר ששילמה פירמת גורניצקי משקף קרוב ל- 70 מיליון שקל לחמש קומות המשרדים, ועוד כ-13 מיליון שקל לקומת חניות.

אף על פי שרכשה את קומות המשרדים ולא שכרה אותן, פירמת גורניצקי היא מה שקרוי "דייר עוגן", כזה שמושך שוכרים אחרים למתחם ומעלה את האטרקטיביות שלו. מה הופך דייר בבניין משרדים לעוגן?

1. מקדם שיווק אפקטיבי

לדברי ירון שמיע, הבעלים של sgs, מבעלות המניות של ויתניה ומנהל השיווק של החברה, שוכר ראשון יכול לדחוף את הפרויקט קדימה ולשמש מקדם שיווק אפקטיבי. "לאחר העסקה של פירמת גורניצקי, רמת ההתעניינות עלתה פלאים ושיווקנו שם המון שטחים. בבניין ויתניה פדקו ברחוב משכית בהרצליה פיתוח השכרנו לאפל 6,000 מ"ר, וגם שם זו דוגמה קלאסית לבניין שהופך להיות ממותג בגלל דייר".

לאחרונה שכרה גם רשת חללי העבודה ROOMS, חברה-בת של פתאל, 4,850 מ"ר משרדים בקומות ה-32-34 במגדל הכשרת היישוב בבני ברק. המתחם צפוי להיפתח בעוד חודש. ROOMS שוכרת את השטחים מאבי לוי, לשעבר מנכ"ל מליסרון, שרכש את הנכס במסגרת קבוצת רכישה שארגנו קבוצות סופרין ווייס. החוזה נחתם ל-25 שנה, עם אופציה להארכה, לפי שווי שכירות המוערך ב-2.8 מיליון שקל לשנה.

גם ROOMS נחשבת בעיני בעלי קבוצת סופרין שוכר עוגן, שימשוך שוכרים פוטנציאליים למתחם. צחי סופרין סבור שחברת חללי עבודה מציעה משהו שאחרים לא מציעים: "למשכיר זה מבטיח כיסוי של כל הוצאות הקומה ותפעול מלא, במקום לחלק את הקומה ולהשכיר אותה לכמה שוכרים.

"לשוכרי המשנה, חללי עבודה נותנים את כל השירותים האפשריים: לאלה שרוצים לשכור חדר אחד או שולחן או רק אפשרות לקיים פגישה. ברגע שבבניין יש שירות כזה הוא פונה לקהל נוסף: חברות שצריכות מקום זמני לאכלס עובדים עד שמשרד יהיה מוכן, או שכבר נכנסו ורוצות לשכור עובדים לפרויקט נוסף וקצוב בזמן. אז במקום לשכור משרד שלם הם ישכרו חללי עבודה".

אחרי מה שקרה ל־Wework, אתה עדיין מאמין באיתנות של התחום?

"תלוי מאוד מי החברה שעושה את החללים המשותפים ומה היכולות פיננסיות שלה. הייתה איזו בועה בהערכת השווי שעשו בעולם ל-Wework משום שהציגה את עצמם כחברה טכנולוגית, אף על פי שבסופו של דבר היא עוסקת בנדל"ן ובתפעול של נכסים. ממה שאנחנו רואים, אין ירידה בביקוש לשטחים האלה.

"בבניין עצמו מתנהל משא ומתן עם חברה טכנולוגית שמעוניינת בשטח מכובד ואחד השיקולים שלהם שזה שיש לידם חברה שמציעה חללים שותפים שנותנת להם גמישות לגדול במידת הצורך. חברות מעוניינות בגמישות הזו".

2. איתנות פיננסית וחוזה ארוך טווח

לתרומתם של שוכרי עוגן במשרדים ישנם כמה היבטים, שאחד מהם הוא האיתנות הפיננסית של השוכר. מבחינה זו, השוכרים האטרקטיביים ביותר הם משרדים ממשלתיים שמינהל הדיור הממשלתי עורך עבורם את העסקאות, ולצדם בנקים וחברות ביטוח או חברות אחרות בעלות מוניטין ודירוג גבוה. שוכרים כאלה חותמים על עסקאות שכירות לשנים רבות ופוטרים את המשכירים מבעיות של מרדף אחרי כספי השכירות.

לדברי שמאי המקרקעין גיל מעין, מנכ"ל חברת הניהול והאחזקה מיקדן המנהלת כ-2 מיליון מ"ר נכסים בארץ, בזכות האיתנות הפיננסית, מקדמי ההיוון (היחס בין שווי הנכס לדמי השכירות) הם נמוכים יותר, ולכן השווי של עסקאות אלה עולה בהתאמה.

"אלה שוכרים שאתה לא צריך להתעסק איתם או לרדוף אחרי תשלום דמי הניהול, אתה יכול לנהל אותם בנחת", מוסיף אלדד פרי, יו"ר קבוצת פרי נדל"ן הבונה את פרויקט "פרי פלייס" בכניסה לעיר רחובות. הפרויקט כולל בין היתר 40 אלף שטחי משרדים ומסחר לצד שלושה מגדלים של 750 חדרי מעונות לסטודנטים - דירות מיקרו בשטח 35 מ"ר. החברה זכתה במכרז של המוסד לביטוח לאומי לשכירת 4,700 עד 6,000 מ"ר משרדים במגדל, ועתה החוזה בין הצדדים בשלב הטיוטות.

3. תורמים למיתוג ולתנועה במסחר

היבט נוסף שמציין פרי הוא ששוכרי עוגן מעודדים תנועה של אנשים בבניין ותורמים להכנסות של החלקים המסחריים בקומת הקרקע של הבניין. גם לדברי מעיין, הנכסים שמושכרים לטווח ארוך משפרים את המוניטין של הבניין וגם ממתגים אותו, והמיתוג הוא זה שמושך לקוחות נוספים.

"שוכרים ממשלתיים בדרך כלל מגיעים לפני הגופים האחרים. יש להם תוכניות עבודה ארוכות טווח, הסכמים עם העובדים ועוד היבטים שהם צריכים לבדוק, והם מתחילים בתהליך שנה-שנתיים מראש, עושים התמחרויות בין משרדים וסוגרים עסקה עוד לפני טופס 4, בניגוד לרוב השוכרים שמגיעים אחרי האכלוס.

"בתקופה הראשונה קשה יותר לאכלס את הבניין, כי מבחינה פסיכולוגית אנשים מוכנים לשלם אחרי שהם רואים את הבניין ואת מה שהם מקבלים. כשאתה מציג בניין שחלק גדול ממנו מאוכלס זה עוזר להשיג שוכרים".

פרי: "אם אתה נמצא ליד שוכר עוגן, יש לקוחות שיחפשו אותך. בפרויקט בבת ים אני נמצא ליד בית המשפט ויש ביקוש למשרדים שנותנים שירותים משפטיים: לא רק עורכי דין, אלא גם רואי חשבון שעוסקים בתביעות אקטואריות, טוענים רבניים, רופאים המתמחים בתביעות נזיקין ועוד. יש הרבה ממשקים בתחום המשפט. זה נותן לאזור צביון של תנועה במהלך יום העבודה".

חן לוטן, מנהלת נכסים מניבים בקבוצת לוינשטיין, אומרת כי "המיקום של הבניין מכתיב את שוכרי העוגן. יש לי נכס בבאר שבע ליד בתי המשפט, וכיוונו שהשוכרת שלנו תהיה הממשלה שהוא יהיה לטווח ארוך, אבל גם חברת הייטק יכולה להיות שוכר עוגן; חברות כמו גוגל ופלייטיקה שכרו לתקופות של חמש שנים + אופציה לחמש שנים נוספות.

"לחברות הייטק חשוב מאוד להיות ליד תחנת רכבת ומסעדות ואין להן בעיה להוציא כסף על שיפוץ בהתחלה ואז עלויות התאמה בהמשך. זו הסיבה שחברות הייטק גדולות מוכנות לחתום על חוזה ארוך טווח, אבל אין להן בעיה להחליט שהן יוצאות באמצע ומביאות שוכר משנה".

חן לוטן, לוינשטיין  / צילום: לוינשטין

סוג נוסף של שוכרים "כוכבים" קיים בתחום הרפואה. לדוגמה, בבית הרופאים בברזל 11 ברמת החייל, סמוך לבית החולים אסותא, שכולל 220 קליניקות רפואיות והוקם באמצעות קבוצת רכישה של סופרין, החברה מתגאה ברופאים בכירים שמושכים שוכרים אחרים. "יש דיירים מכובדים מאוד שהם דיירי עוגן, רופאים בכירים שמקבלים טרפיק גדול של פציינטים", מסביר צחי סופרין. "המומחה לפוריות פרופ' שלמה משיח הוא אחד מבעלי הקליניקות שהם עוגן".

בית הרופאים ברמת החייל בתל אביב / צילום: אסף פינצ'וק

לדברי שמיע מוויתניה, "שוכר עוגן הוא באמת מקדם שיווק רציני וזה שווה יותר מדמי שכירות יותר גבוהים. במקרה של גורניצקי זו אמנם הייתה עסקה רכישה, אבל בהחלט נכון ללכת לקראת שוכר כזה בדמי השכירות". 

מה מרוויחים העוגנים: הנחה בשיפוץ ובשכירות

שוכרי עוגן צפויים ליהנות פעמיים: גם ממחירים נמוכים לעומת השוק בהיותו שוכר איתן, אם העסקה נחתמת לפני תום הבנייה, וגם מתנאי תשלום טובים יותר על שיפוץ. נוסף לביטחון הפיננסי של השוכר, המחיר נקבע גם מהיקף שטחי המשרדים. "אין דין 5,000 מ"ר כדין 300 מ"ר", מסבירה לוטן.

גיל מעין אומר כי בנייני משרדים נמסרים ברמת מעטפת, והשוכרים מקבלים שיפוץ פנימי בהתאם לצורכיהם תמורת תוספת חודשית בדמי השכירות. לקבלן יהיה תמריץ גדול יותר להגדיל את תקציב השיפוץ לשוכרי עוגן השוכרים לטווח רחוק, תמורת תוספת נמוכה יותר לדמי השכירות.

לדברי פרי, "בדרך כלל להם משכירים קצת יותר בזול. התשואה נגזרת מרמת הסיכון: ככל ששוכר יותר חזק אתה מוכן להתפשר על התשואה. אין היגיון להשכיר בתשואה גבוהות של 8%-9% כמו שקורה פה; אין לזה אח ורע בעולם המערבי. אתה יכול לקבל משוכר עוגן תשואה של 6% שבעולם היא נחשבת פנטסטית. הרי הריבית בבנק היא אפס".

לדברי סופרין, "הכול תלוי בביטחונות. אם חברה אמריקאית פותחת נציגות בישראל ואומרת, 'אנחנו רוצים לשכור את השטח', והבטוחה שאני אקבל היא ערבות של החברה המקומית, יש לזה משמעות אחרת מאשר ערבות של החברה האמריקאית. לצורך הדוגמה, אם בניתי פרויקט שבו המחיר למ"ר הוא 100 שקל, שוכר טריפל איי ישלם 95 שקל למ"ר". 

עוד כתבות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק