גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סטטוס ניהול משבר: האמון במשרד הבריאות ייסדק; משרד האוצר בכלל לא במגרש

אם עד כה כל אחד חיפש ומצא רב אינטרנטי אישי, משבר הקורונה מחזיר את הצורך בקבלת מידע אחיד ואמין ● משרד הבריאות הוא הראשון שממלא את החלל באמצעות מיתוג נכון, אבל מה יקרה כשתתעורר מחאה על מוכנות המערכת? ● וגם: על חלון ההזדמנויות של העיתונות ● ה"משבריסט"

אולפן חדשות 13 / צילום: באדיבות חדשות 13
אולפן חדשות 13 / צילום: באדיבות חדשות 13

בואו נעשה סדר, מבחינה בריאותית: ההגעה של הקורונה לישראל וההתפשטות שלה במדינה היא אתגר משמעותי חריג בחומרתו, אבל היא עדיין לא בבחינת משבר. היא מותחת את מערכת הבריאות עד לקצה היכולת שלה, אבל כל עוד זה בקצה גבול היכולת ולא מעבר לו - היא עדיין לא בבחינת משבר. ואני מאוד מקווה שהיא לא תגיע לכדי משבר, כי ספק אם אנחנו - או מישהו - ערוכים לכך.

הסיבה המרכזית לכך שהמערכת עדיין לא במשבר (ואני באמת מקווה שהיא לא תגיע לשם) היא שעיקר המאמץ בזירה הבריאותית הועבר למעגל החיצוני, שהוא אזרחי המדינה. אם ננסה לעצור רגע ולהסתכל על הדרך שעשינו, בתוך כשבועיים אזרחי מדינת ישראל עברו תהליך מזורז של פרידה מאורח חייהם החופשי וסיגלו לעצמם מגבלות, שהוטלו עליהם על-ידי הממשלה ורשויות הבריאות.

ייתכן והצעדים שננקטו יצליחו להשיג הישג יוצא דופן בחזית הבריאותית אבל המחיר הכלכלי, החברתי והנפשי שאותו ישלמו מיליוני אזרחי המדינה והמותגים והעסקים שפועלים בה, הוא כבר ללא ספק אלמנט משברי. בניגוד למדינה שצריכה להיערך לחירום - עבור בעל עסק, היערכות למצב חירום היא פעילות במתכונת מצומצמת של ירידה בהכנסות למשק תקופה, של מחסור בעובדים, של מחסור בחומרי גלם, של תקלה או טענה שפוגעת במוניטין שלו ועליה הוא משלם - לא של עצירה מוחלטת של הפעילות בתוך פחות משבועיים - וזאת מבלי להבין לכמה זמן זה יקרה ומבלי שטיל אחד נורה אל שטחי המדינה.

היכונו לשיימינג הגדול

אין ספק, הכניסה של הקורונה לחיינו שינתה אותם. תחושת אי-הוודאות עולה, וכך גם החרדה. האופטימיות שלנו נפגעת, הקהילתיות שלנו נפגעת, הסולידריות שלנו מקבלת מכה בכנף ומוחלפת ממגע אנושי לטאצ' סקרין - שגם עליו צריך למרוח אלכוג'ל. במציאות כזו אנחנו מחוברים יותר - בעיקר למסך - חשופים לאותם חמשת אבות המזון הדיגיטלי: Fun , חוויות, מידע, רעיונות וחינוך. רק שהפעם הם מוקדשים לקורונה.

אנחנו צוחקים על הקורונה, על הבידוד, על המחסור בנייר טואלט ועל הניתוק המבורך של מי שנמצא בבית האח הגדול.

אנחנו מעלים חוויות מהבידוד, מהתור בסופר, מרימים לאיטלקים על שירת המרפסות שלהם ומקווים לאמץ את זה אצלנו.

אנחנו מעבירים מידע על ההנחיות האחרונות, על מספרי הנדבקים, מסלול ההדבקה, מקומות שבהם ניתן למצוא מצרכים ואלכוג'ל, ועסקים שמעדכנים על סגירה או על מצרכים שהם מחלקים כי חבל שהם יושלכו לפח.

אנחנו מעלים ומשתפים ברעיונות להתמודדות נכונה יותר (לדעתנו), על האופן שבו איטליה, ארצות-הברית או גרמניה מתמודדות, על כך שקורונה היא כמו\לא כמו שפעת, על קריסת העצמאים ועל המחשבה לבטל את חבילות הספורט, כי כרגע הן לא מספקות ערך.

ואנחנו מחנכים, וגם עושים את זה בפומבי. אנחנו נראה פוסטים על עסקים שמנצלים את המצב כדי להרוויח ממנו - כמו אלה שהאשימו את סופר פארם על מכירת אלכוג'ל ב-32 שקל למרות שבשבוע שעבר הם מכרו ב-10 שקלים, אנחנו נראה פוסטים על מבודדים שהפרו את הבידוד שלהם כדי ללכת לספר ואנחנו נגנה את פרופ' שלמה מעוז שאמר בראיון כי לעסק שיקרוס בגלל עצירה של שבועיים אין זכות קיום.

בניסוח אחר, ניסיונות החינוך הם למעשה הצבעה על אדם, ארגון או עסק שחרג מהנורמות החברתיות המוסכמות שהתגבשו במשך השנים ומכאלה שהתחדדו בצל משבר הקורונה (הציבורי, לא הרפואי) וגינוי שלו או של המעשים שלו בפומבי - כלומר שיימינג או ניסיונות לבצע שיימינג.

הסיכוי למשבר רשת יורד

למרות האיסור במגע, אי-הוודאות והחרדה מייצרות מנגנון של יחד - ness. אין כמו וירוס זר מהמזרח הרחוק כדי לגרום לנו להיות מאוחדים יותר, לוותר על עצמנו ולהקשיב להנחיות של מישהו. תחושת האחדות הזו מייצרת נורמות חברתיות חדשות, שבמסגרתה אנחנו סופגים יותר, מכילים יותר ופחות מפרסמים ביקורת על אחרים. ואם לא ספגנו את תחושת האחדות הזו ואנחנו כן מנסים ליזום שיימינג, נגלה שבמקרה הטוב מעטים מצטרפים אליו ובמקרה הרע הוא מסתובב כנגדנו - כלומר, אנחנו נתפסים כאלה שחורגים מהנורמות החברתיות המוסכמות ולכן חוטפים את השיימינג.

התחושה הזו גורמת לכך שהסיכוי להיכנס למשבר רשת יורד - זה לא אומר שלא יהיה שיימינג או ניסיונות שיימינג, זה אומר שיהיו פחות כאלה ובעיקר תהיה פחות התגייסות, פחות דבק שיימינג שיניע את הזעם ויגרום לשיימינג להפוך למשבר.

התחושה הזו לא מעניקה חסינות גורפת, היא תכיל מקרים כמו קריסת האתר של שופרסל בתזמון רע מאוד אבל לא את "טעויות התמחור המקומיות" של סופרפארם. הסיבה לכך, היא ששופרסל נתפסת כמי שעושה מאמצים עילאיים כדי לתת שירות ולהגיע לקצה העולם במציאות בלתי אפשרית ואילו סופר פארם (ועסקים אחרים) נתפסים כמי שמנסים לנצל את הביקוש לאלכוג'ל - שהפך במציאות הזו למוצר יסוד.

לתחושה הזו יש גם מחיר כואב והוא מגולם עבור מי שנתפס כחותר תחת הביחד-ness הזה. בשל עצירת הפעילות הכלכלית והשבתת פעילותם של עסקים קטנים, פוטנציאל הסיכון הוא אנשים פרטיים: מפירי בידוד במקרה הטוב - אלה שרובנו יחשבו שמגיע להם - וחולים, שלא ידעו שהם חולים, והדביקו אחרים. ובמציאות שבה משרד ממשלתי עושה אאוטינג לאזרחים וחושף את מסלול החיים שלהם, כולל התחנות המביכות שבהן הם ביקרו בשבועיים האחרונים, המחיר הזה יכול להיות גבוה מדי, כולל פגיעה נפשית.

חלון ההזדמנויות של העיתונות

השעה הקשה שלפניה אנחנו ניצבים היא גם מנגנון שעוזר לנו לבחון את החיים החדשים שלנו, את המשמעויות של החיים בעולם הדיגיטלי ולהסיק מסקנות. וללא ספק, המרוויחה הגדולה של השעה הזו היא הסמכות.

אם עד עכשיו, בחיי היום-יום כל אחד חיפש ומצא לו רב אינטרנטי בהתאם לחשיפה שלו לקבוצות הפייסבוק, הוואטסאפ, הטלגרם או בהתאם לחשיפה שלו לאינסטגרם ולטיק טוק (אם מדובר בצעירים). אבל במלחמה כמו במלחמה, המגוון הזה יכול לתת תשובות, אבל לא תשובות קונקרטיות. בזמן כזה הסמכות - אותו מושג שהיה כאן לאורך כל ההיסטוריה והלך לאיבוד בעשור הקודם - חוזר לחיינו.

בין אם זו הייתה הכוונה ובין אם כך זה יצא, משרד הבריאות הוא הראשון שממלא את החלל באמצעות מיתוג ערוץ הטלגרם שלו כמקור מידע אמין, שבו זורמים הדיווחים היחידים המאומתים. אבל כמו שכל מדריך בצופים יודע, עם הסמכות באה האחריות, וההמלצה על ערוץ הטלגרם של עמית סגל הייתה ניצול חורג של הערוץ - עד כה זו הייתה חריגה חד-פעמית. ממול, משרד האוצר והמוסד לביטוח לאומי, שני גופים שיש להם קשר ישיר למשבר שנחת על מיליוני אזרחים ואלפי עסקים, אבל בניגוד למשרד הבריאות קולם לא נשמע.

ועל כן, זירת המבוגר האחראי נשארה בידי משרד הבריאות. לא מן הנמנע שמדובר בהחלטה מודעת, מתוך רצון להישאר מתחת לרדאר ולא למשוך אש. כך או אחרת, גם משרד הבריאות צפוי בקרוב לקבל סדק במיתוג, כשקולות הרופאים מהשטח יתחילו לצוף. כשההבנה של היעדר המוכנות לכמות רופאים בבידוד (מדברים על 1,000) תחלחל, תגיע איתה גם המחאה. אז יעמוד המשרד באתגר רציני הרבה יותר.

זוהי גם שעתה של העיתונות - אותו יצור מהמאה ה-19 שכבר הוספד. על רקע ההיצף ברשתות החברתיות והפייק ניוז, הדיווחים הלא מאומתים ובעיקר על רקע סימן השאלה באשר לאינטרסים שמניעים את מקבלי ההחלטות בימים אלה - לעיתונות יש פוטנציאל להגדיר מחדש את עצמה במרחב התוכן שלנו. אגב, זה נכון לכלי תקשורת בכל העולם. 

אסף שמואלי הוא מומחה לשיימינג ומשברי רשת ובעל בלוג המשבריסט. בשנים האחרונות פרסם את ניתוחיו גם ב"דה מרקר". בעל תואר ראשון בתקשורת ושני במינהל ומדיניות ציבורית.

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק