גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: צו השעה מחייב את הבנקים המרכזיים לאמץ אלטרנטיבה בטוחה למזומן

משבר הקורונה מחדד את הצורך בקיומו של אמצעי דיגיטלי אמין, נגיש וחוצה-גבולות, שיוכל לשמש הן לתשלומים והן לשמירת ערך, במיוחד בתקופות של חוסר ודאות ● הנפקת מטבעות דיגיטליים על ידי בנקים מרכזיים היא פתרון מתבקש

חיטוי שטרות כסף מפני נגיפים בבנק בסין  / צילום: רויטרס
חיטוי שטרות כסף מפני נגיפים בבנק בסין / צילום: רויטרס

בעקבות התפשטותה של מגיפת קורונה בעולם, המליץ באחרונה ארגון הבריאות העולמי להגביר את השימוש בטכנולוגיות תשלום דיגיטליות במקום במזומן. הנחיותיו של הארגון מעצימות את אחיזתן של ספקיות שירותי התשלומים וענקיות הטכנולוגיה בשוק התשלומים ומחזקות את תהליך הפלטפורמיזציה של הכסף.

בעשור שבו קטן השימוש במזומן, אבל מתחזק מעמדו כמקור לשמירת ערך, בנקים מרכזיים נדרשים להאיץ את הנפקתו של מטבע דיגיטלי ריבוני ולפעול בשיתוף פעולה למיסוד מערך תשלומים חוצה-גבולות.

בצד הנחיותיו של ארגון הבריאות העולמי בנוגע לשימוש בטכנולוגיות תשלומים, התחילו מדינות ברחבי העולם לבצע חיטוי של שטרות הכסף. באחרונה הציפו בלוגרים אנונימיים בסין את מצוקתן של אוכלוסיות מוחלשות במדינה, כמו האוכלוסייה המבוגרת או הפועלים בשוק הדגים הסיני, שאינם נגישים לאפילקציות תשלומים כמו וויצ'אט וחוששים לעשות שימוש במזומן.

חוסר הוודאות בשווקים הפיננסיים מביא משקיעים לחפש מקלט בטוח לכספם, וחלופה בולטת לשמירת ערך היא המזומן. המשבר העולמי סביב התפשטות מגיפת הקורונה מחדד את הצורך בקיומו של אמצעי אמין, דמוקרטי ונגיש לכל אזרח, שיוכל לשמש הן אמצעי תשלום והן אמצעי לשמירת ערך, בוודאי בתקופות של חוסר ודאות.

למטבעות דיגיטליים של בנקים מרכזיים (CBDC: Central Bank Digital Coin) יש מאפיינים דומים למזומן: הם מהווים התחייבות של המדינה, נתפסים כאמצעי תשלום אמין ויכולים לשמש גם מקור לשמירת ערך. משבר הקורונה מחדד את הצורך להאיץ את הנפקתם של CBDC, תוך מציאת האיזון העדין בין היתרונות לבין הסיכונים שהם עלולים לייצר ליציבות הפיננסית, לניהול המוניטרי ולצורך לשמור על פרטיות המידע.

המזומן הוא (עדיין) המלך

סקר שפורסם באחרונה על ידי הבנק להסדרי סליקה בינלאומיים (BIS), ושנעשה בקרב בנקים מרכזיים המייצגים כ-90% מהתל"ג העולמי, כולל ישראל, מציג כי בעשור האחרון מחזור המזומן בעולם גדל והלך, תוך שדפוסי השימוש בו משתנים.

הציבור עושה פחות שימוש במזומן כאמצעי תשלום, על רקע מעבר לאמצעי תשלום מתקדמים, אבל הוא מגדיל את השימוש בו כאמצעי לשמירת ערך (Store of value). על מגמה זו משפיעים הריבית והאינפלציה הנמוכות, הגידול בתל"ג ומידת האמון של הציבור במערכת הבנקאית.

למרות מגמה זו, השימוש במזומן עדיין משמעותי. בארה"ב למשל, המזומן שומר על מעמדו כאמצעי התשלום המועדף, ועל פי נתוני הפדרל ריזרב, הוא משמש ליותר משליש ממוצע הרכישות היומי ברחבי ארה"ב.

באחרונה, כמה ערים גדולות בארה"ב, ובהן ניו יורק וסן פרנסיסקו, בלמו מגמה שתומרצה על ידי חברות כרטיסי אשראי, להפוך בתי עסק לחנויות ללא מזומן, והן אסרו בחקיקה אי-קבלת מזומן כדי למנוע הדרת אוכלוסיות מוחלשות מצריכת מוצרים ושירותים. מטעמים דומים, מקדמים הבנקים המרכזיים של אירופה ובריטניה מהלכים מול המערכת הבנקאית במטרה לוודא המשכיות של שרשרת אספקת הכסף ונגישות למזומן לאוכלוסיות החפצות בכך.

האמון חוזר לבנקים המרכזיים

בסקר שפורסם בחודש שעבר על ידי הפורום הרשמי למוסדות מוניטריים ופיננסיים (OMFIF), ושבו השתתפו אזרחיהן של 13 כלכלות מפותחות ומתפתחות, נבחנה מידת האמון שהם רוכשים לגופים הפועלים במרחב התשלומים הדיגיטלי. בנקים מרכזיים זכו לדירוג האמון הגבוה ביותר בסקר, בעוד ענקיות הטכנולוגיה דורגו במקום האחרון (דירוג שלילי). אחרי הבנקים המרכזיים דורגו ספקיות שירותי תשלומים (כמו פייפאל), ואחריהם בנקים מסחריים וחברות כרטיסי אשראי (גם הם בדירוג שלילי).

ממצאי סקר זה עמדו בבסיס ההודעה שפרסם באחרונה נגיד הבנק המרכזי הקנדי, על אימוץ תוכנית מגירה להשקת מטבע דיגיטלי (CBDC) בתרחיש שבו תגדל דומיננטיות השימוש באמצעי תשלום של הסקטור הפרטי.

סקר ה-BIS מעריך כי בשלוש השנים הבאות, בנקים מרכזיים המייצגים כחמישית מאוכלוסיית העולם (כ-1.6 מיליארד בני אדם), ינפיקו CBDC. בשבוע שעבר פרסם הבנק המרכזי האנגלי מודל מוצע להנפקת CBDC להערות הציבור, לאחר שהבנק המרכזי השבדי הודיע באחרונה על השקת ניסוי במטבע הדיגיטלי e-krona, ואילו הבנק המרכזי האירופי פרסם מחקר ובו מוצגים פתרונות לאתגרים המרכזיים בתחום היציבות הפיננסית, הניהול המוניטרי ופרטיות המידע.

ל-CBDC יש מאפיינים דומים למזומן ויתרונות כאמצעי תשלום ואמצעי לשמירת ערך על פני אמצעים אחרים. עם זאת, בצד היתרונות שהם מציעים, מטבעות דיגיטליים של בנקים מרכזיים עלולים גם לייצר חשיפה לסיכונים (ראו טבלה בהמשך).

המהפיכה הטכנולוגית של העשור האחרון חוללה שינוים במבנה התיווך הפיננסי. מחקר של פרופ' תומס פיליפון שפירסם BIS בתחילת החודש, מלמד כי אימוץ טכנולוגיות פיננסיות תרם לקיטון בעלות התיווך הפיננסי ולהכלה הפיננסית. עם זאת, חוקרי BIS מצאו כי אימוץ של טכנולוגיות פיננסיות עדיין נתקל בכשלי שוק מסורתיים.

מרחב התשלומים הדיגיטלי מזכיר את האינטרנט בראשית ימיו - קצותיו פרומים כשמיכת טלאים דיגיטלית. מצב זה מעניק יתרון לענקיות הטכנולוגיה, ששולטות במידע ובטכנולוגיות המשבשות, ובראשן בינה מלאכותית. לבנקים מרכזיים, שקיבלו את מנדט אמון הציבור, יש תפקיד קריטי באיחוי הקצוות הפרומים.

לא די בכך שכל מדינה תנסה להוביל במרוץ להנפקת מטבע דיגיטלי ריבוני. בנקים מרכזיים נדרשים לשתף פעולה ולמסד מערך תשלומים חוצה-גבולות. רק כך יובטחו מרחב בטוח וגשרי אמון בין כל השחקנים הרלוונטיים: ענקיות הטכנולוגיה, בנקים מסורתיים, חברות פינטק והצרכן הפיננסי.

יתרונות וחסרונות באימוץ מטבע דיגיטלי של בנק מרכזי (CBDC)

הכותבת היא מנהלת המחקר של המכון לחקר יישומי בלוקצ'יין בפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב ועמיתת מחקר בכירה במרכז לחקר סייבר באוניברסיטת חיפה; בעבר כיהנה כמנכ"לית בפועל של הבורסה לניירות ערך בתל אביב

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר