גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אילו היה פורץ משבר כזה לפני חמש שנים, הוא היה הרבה יותר בעייתי, כי כל תחום התקשורת היה פחות חזק"

כיצד מתמודדות חברות ההייטק עם המצב החדש, שבו עובדיהן אינם מגיעים למשרד ● מה הן עושות כשהמשקיעים בורחים מהשוק, בעוד הלקוחות סובלים מחוסר-ודאות ● ואילו הזדמנויות טמונות במשבר? מנכ"לי אודיוקודס, פריון ואלוט משיבים על כך בשיחה עם "גלובס"

המשבר הנוכחי, שנוצר בעקבות התפשטות מגיפת הקורונה, אינו דומה לאף משבר קודם - כך מסכימים שלושה מנכ"לים של חברות טכנולוגיה ישראליות, שקיימו שיחה על המצב עם "גלובס". השלושה - שבתאי אדלרסברג מאודיוקודס, דורון גרסטל מפריון וארז ענתבי מאלוט, מספרים על ההתמודדות עם הסיטואציה החדשה, שבה עובדי החברות אינם מגיעים למשרדים, המשקיעים בורחים משוק ההון והלקוחות סובלים גם הם מחוסר ודאות - ומדברים גם על ההזדמנויות שמייצר המשבר.

"כל אודיוקודס עברה לעבוד מהבית"

חברת אודיוקודס, שבראשה עומד אדלרסברג, מספקת פתרונות בשוק התקשורת ופתרונות VoIP. "המצב בחברה סביר", אומר המנכ"ל. "מיום ראשון עברנו לעבודה מהבית בישראל ובארה"ב. למעשה, אני לא מרגיש שינוי בעבודה, משום שיש לנו את הדבר הכי חשוב, שזה גם התחום שבו אנחנו עוסקים - מערכות לתקשורת ושיתוף. אנחנו משתמשים במערכת של מיקרוסופט Teams, וכל החברה עברה לעבוד מהבית כאילו כלום לא קרה".

לדברי אדלרסברג, החברה אף עורכת בימים אלה כנס אונליין לכ-100 משתתפים מאזור אסיה-פסיפיק. "המשבר קשה מאוד ומצער, אבל אנחנו בדיוק משיקים מוצר בשם Meeting Insights, שעונה על הצרכים האלה, ויודע להקליט ישיבות", הוא אומר.

לדבריו, "הרבעון הראשון הולך בהתאם לתכנון. בעיות הייצור נפתרו, וסין חוזרת לייצר כמו שצריך. הרבעון טוב, כי יש פעילות מוגברת סביב הנושא של מיקרוסופט Teams, שמתחזק כמו אש בכל העולם. מישהו שקרוב למיקרוסופט אמר שמסוף ינואר יש עלייה של 500% בשימוש בתוכנה. אנחנו חזק בתוך האקוסיסטם של מיקרוסופט. לגבי הרבעונים הבאים, אני מניח שהרבעון השני, כמו אצל כולם, לא יהיה מבריק, כי אין פגישות ואין אירועים. אני עוד לא יודע לאמוד. מצד שני, נושא התקשורת סופר-חשוב".

על ההתנהלות מול המשקיעים אומר אדלרסברג כי מתקבלות בחברה שיחות ממשקיעים ואנליסטים, שמנסים להבין את המצב. "אני יחסית רגוע, משום שלהבדיל מתקופות אחרות, יש אמון חזק של ציבור המשקיעים בחברה", הוא אומר. "אפילו אתמול, כשהמדדים ירדו דרמטית, אנחנו סבלנו מירידה קטנה יותר".

יש דמיון למשברים קודמים?

אדלרסברג: "לא, זה מצב חדש לחלוטין. מעולם לא היתה סיטואציה שבה אנשים מרותקים לבתים שלהם. משבר כזה, אילו היה קורה אפילו לפני חמש שנים, היה הרבה יותר בעייתי, כי כל תחום התקשורת היה פחות חזק. כיום, אין ספק שניהול חברות שיש להן מערך טוב של תקשורת ושיתוף פעולה, יעבדו בצורה הרבה יותר טובה ממי שתקוע במערכות ישנות".

  המשבר מייצר לכם הזדמנות?

אדלרסברג צוחק: "הצרה שלי היא שאני תמיד אופטימי, אבל זה הביא אותנו לאן שהגענו. אנחנו רואים ממש עלייה במערכות הפנימיות של החברה בדרישה לפתרונות בסביבת מיקרוסופט".

מנכ"ל אודיוקודס מוסיף כי היה שמח לראות "צעדים נמרצים יותר" מצד הרשויות, כמו מערך בדיקות נרחב. "בעת הזאת לא מספיקים צעדים אינקרמנטליים, אלא נדרשת תוכנית להיפטר מהנגע כמה שיותר מהר".

"הפיזור מגן על פריון"

חברת פריון, שבראשה עומד המנכ"ל גרסטל, מספקת תוכנות ושירותים בתחום המוניטיזציה של אפליקציות והפרסום הדיגיטלי. גרסטל ומנהלת משאבי האנוש של החברה, עדי זכאי מאטס, מציינים כי עובדי פריון קיבלו הנחיה לעבוד מהבית - הן בישראל והן בפריז, בקייב ובניו יורק, שבהן פועלת החברה.

"בפריז יש עוצר, אז עובדים מהבית, אבל גם בניו יורק, שם המשרדים שלנו פתוחים, המלצנו לעובדים לא להגיע למשרדים", אומר גרסטל. "באופן כללי, עובדי הייטק רגילים לעבוד מרחוק. בימים רגילים, העבודה לא נגמרת ואתה מתחבר גם מהבית, אז יש לך את כל הציוד והתנאים".

זכאי מאטס אומרת: "אנחנו מנסים לשמור על שגרה, כמה שאפשר. בכל יום חמישי יש לנו happy hour, שבה נפגשים בקפיטריה עם בירות, אז לא נוותר על המסורת ונעשה הפעם happy hour וירטואלי. נערוך מסיבת מרפסות כמו באיטליה - כל העובדים יתחברו לאפליקציית זום ונשתה יחד בירה". "אנחנו מאמינים שהחיכוך בין העובדים חשוב, גם אם וירטואלית", מוסיף גרסטל. 

יוזמה נוספת שנמשכת בחברה, היא שעובדי פריון, ש"אימצו" עוד קודם לכן ניצולי שואה, ממשיכים להיות עמם בקשר, אם כי טלפוני בלבד, כדי לא לסכן אוכלוסיות בסיכון.

דורון גרסטל, מנכ"ל פריון / צילום: תמר מצפי

איך מתמודדים מול שוק ההון?

גרסטל: "היינו צריכים להשתתף בכנס משקיעים של Roth, והכנס נהפך לווירטואלי ואנחנו משתתפים בו. אני עושה אינסוף פגישות אחד-על-אחד לפי שעון קליפורניה, אז זה היה בשעה 4:00 בבוקר.

"אנחנו מסבירים כמה האסטרטגיה שלנו מעניינת והפיזור מגן עלינו. מעל לכל יש את ההרגשה של המשקיע, והפאניקה שאוחזת בכולם. ראית מה קרה אתמול בשוק. אבל נראה לנו שהפיזור אצלנו דווקא יסייע".

לדברי גרסטל, פריון יכולה ליהנות מפעילותה בתחום הפרסום, שם 60% מהעסקים שלה אינם מול לקוחות, אלא מול מכונות: "אנשים יותר בבית מול האינטרנט", הוא אומר. "גם אם אין מצב רוח לקניות, יש לנו אלגוריתם שמביא בחשבון ויודע לנתב לגיאוגרפיות וסוגי אוכלוסייה שונים. אלה מערכות פרסום מכוון-חיפוש, שעובדות על סוג של מכירה פומבית ויצירת אופטימיזציה. הן אינן משרתות לקוח שמי יודע מה יהיה תקציב הפרסום שלו מחר".

המשבר מזכיר לך משברים קודמים?

גרסטל: "סדר גודל כזה של אי-ודאות, אני עוד לא חוויתי. במשבר הסאב-פריים הממשלות נחלצו לפתור את הבעיה. פה קשה לומר מתי העסק יעבור ממצב של חוסר שליטה למצב שליטה".

"משרדי אלוט עדיין פתוחים"

חברת אלוט, שבראשה עומד המנכ"ל ענתבי, מספקת פתרונות לחברות תקשורת, ובהם פתרונות אבטחה. "כחברה גלובלית ההתמודדות שלנו אינה רק בישראל", אומר ענתבי. "העברנו את רוב העובדים לעבודה מהבית, אבל המשרדים עדיין פתוחים כי יש צורך במעבדות וכדומה. דאגנו לעובדים ללפטופים ורישיונות לזום, כדי שיוכלו לדבר עם לקוחות.

"בגדול, המטלות הן אותן מטלות והעבודה נמשכת כסדרה למרות הקשיים. עוד קודם לכן, עצרנו טיסות בינלאומיות. בכל מדינה הפעילות היא בהתאם לתקנות: באיטליה העובדים שלנו בעוצר, ואילו בארה"ב ההתנהגות שונה. גם בקרב הלקוחות יש כאלה שעובדים מהבית וכאלה שעובדים רגיל ומקיימים פגישות".

ארז ענתבי / צילום:איל יצהר

אתם מדברים עם שוק ההון?

ענתבי: "המצב תנודתי מאוד עכשיו, ואנחנו לקראת סוף רבעון, אז פחות מדברים עם שוק ההון כרגע, ואני חושב שאנשים מבינים את זה".

לדברי מנכ"ל אלוט, "כשמסתכלים על השוק, יש תחומים ספציפיים שייפגעו מאוד קשה. תיירות, תרבות ופנאי יחטפו בענק בכל העולם. אנחנו במובן זה במצב טוב יחסית: אלוט נכנסה לשנה הזאת מאוד חזקה, עם צבר הזמנות ששווה בערך לתחזית המכירות ל-2020, הרבה מזומנים וללא חוב.

"עיקר המכירות שלנו לשוק הטלקום, שבו בגדול ההכנסות לא רק שלא נפגעו, אלא רואים דרישה ליותר רוחב סרט, כי אנשים עובדים מהבית. אנחנו רואים הזדמנויות חדשות. אני משוכנע שיהיו הזדמנויות חדשות שלא ראינו, ואנחנו צריכים לחפש את ההזדמנויות שהמשבר יוצר ולנצל אותן כמנוף לצמיחה, ולא לפעול רק במגננה".

נתקלתם בבעיות ייצור?

"היו לנו מלאים סבירים קודם, וכשבסין התחיל הבלגן, כבר דאגנו להצטייד גם מסין וגם ממקורות חלופיים, הגדלנו קצת מלאים ולא נפגענו", אומר ענתבי. 

עוד כתבות

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד