גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מעקבים תחת מתקפה: למה משרד הבריאות מסוכן יותר מהשב"כ

בכירים בעולם הסייבר מסבירים כי ככל שמדובר על שמירת המידע, אפשר לסמוך על השב"כ ● עם זאת, חלקם מביעים חשש איך התקבלו ההחלטות ומכך שהורחבו סמכויות השב"כ על האזרחים ● אחת הבעיות בשיטת המעקב: מזהה את מיקום האנשים - אבל לא באיזו קומה הם בבניין

צעירות עם מסכות בת"א / צילום: Oded Balilty, AP
צעירות עם מסכות בת"א / צילום: Oded Balilty, AP

"אני לא רואה בעיה של פרטיות, כי היא מזמן לא קיימת. התנועות שלנו ידועות גם ככה ותהיה ידועה כל הזמן. אנשים משחקים את עצמם יפי נפש, אבל גוגל, אפל וכל האפליקציות גרמו לכך שכבר מזמן הנושא לא רלוונטי - כולם יודעים איפה אתה, ואפשר היה באותה מידה לפנות לגוגל ולא לשב"כ. אם כבר החשש שלי הוא מפני זיהוי שגוי של חייבי בידוד, בשל העובדה שהמערכת המדוברת לא יודעת למדוד גובה", כך אמר בשיחה עם "גלובס" בכיר בעולם הסייבר הישראלי.

על פי הגורם, מי שעלולים למצוא את עצמם מחויבים בבידוד שלא בצדק הם אנשים שעובדים או גרים במגדלי מגורים או משרדים - שטכנית, נמצאים באותו מיקום גיאוגרפי, אך בפועל עשויים להיות במרחק של כמה קומות זה מזה: "עלולות להיגרם סיטואציות, שבהן לפי ה-GPS אדם עבר סמוך לחולה קורונה, בעוד שלמעשה הוא לא היה באותו מקום. מה הוא יעשה אז? ייכנס לוויכוח עם החוק? אם יקרה מצב שבו אצווה להיכנס לבידוד בגלל חולה שעבר בכלל בקומה אחרת בבניין - זה לא מקובל בעליל".

כדי להבין כיצד עלולה להיווצר סיטואציה שכזו, הסביר הגורם את האופן שבו תפעל המערכת ש"תאכן" את מכשירי הטלפון של האזרחים: "לשב"כ יש ממשק עם כל חברת סלולר שבו משתמשים רק בצו בית משפט, בין אם לאיתור עבריינים אן למניעת טרור. לעומת זאת, בסיטואציה הנוכחית האישור ניתן באופן גורף על כל המדינה, כך שייאסף תיעוד על תנועות האזרחים. המידע יוכנס למערכת ביג דאטה שלהם, והם יחזיקו בו עד שיגיע צורך לאתר את כל מי שבא במגע עם חולה קורונה".

אותו גורם הסביר שמשרד הבריאות יעביר את הפרטים על החולה לשב"כ, והשב"כ יחזיר לו בחזרה את המסלול שהאדם עשה ב-14 הימים האחרונים, במטרה להצליבו עם המסלולים של אזרחים אחרים. משרד הבריאות יקבל בחזרה רשימה של כל האנשים הללו שדרכם הצטלבה עם החולה. לאחר שהמידע יוצלב עם הדאטה בייס של החברות הסלולריות - יקבלו אותם אזרחים שעברו סמוך לחולה סמס, שמבקש מהם להיכנס לבידוד. עם המידע שיתקבל יוכלו הרשויות גם לעקוב ולוודא שהבידוד אכן קורה.

מעקב לא גורף

הגורם ביקש להרגיע ואמר כי היכולות שיופעלו אינן עמוקות וגורפות, כמו יכולות החדירה לטלפונים והמעקב שמציעות חברות סייבר התקפי, כמו NSO. לדבריו, יכולת כזו לעקוב אחר מספר גדול של אזרחים קיימת רק לסוכנות לביטחון לאומי של ארה"ב (NSA), שנהנית גם מהעובדה שהשרתים של חברות כמו גוגל ופייסבוק נמצאים בארה"ב עצמה.

"אני חושב שבמקרה של המאבק של ישראל בקורונה, מדובר רק על איכון סלולרי של מיקום והצטלבות - לא קריאה של הודעות או מידע על גלישה. לא מה אמרת ולא מה כתבת. אין משמעות לכל הדאטה הזה בסיטואציה של קורונה. זה לא מעניין אף אחד", אמר הגורם.

הסיכון שכן קיים במידת מה לפרטיות, לדברי הגורם, נובע מהעובדה שהמידע יישמר עוד 60 יום לאחר שייעשה בו שימוש. הגורם ציין כי בקרוב יחול "OpIsrael" - יום מתקפות הסייבר השנתי על אתרים בישראל. הגורם הביע חשש שהשנה משרד הבריאות יהיה קורבן פופולרי למתקפות מסוג זה. "משרד הבריאות על הכוונת", אומר הגורם, "כפי שמשרדי הבריאות של ארה"ב וצ'כיה ספגו מתקפות לאחרונה".

הגורם הזהיר כי אין סיכוי שמשרד הבריאות יצליח לשמור על המידע הזה, כפי שהשב"כ יכול. הדבר גם לא ניתן לתיקון, משום שמדובר באמצעי הגנה שלוקח שנים לבנות, לא יום או יומיים או אפילו חודש. "אם לא שומרים את המידע הזה במחשב מבודד בכספת, הפחד הוא שהוא ידלוף", אמר.

חיזוק לאמון כלפי יכולת השב"כ לשמור מידע בצורה בטוחה, הביע גם פרופ' יובל שני, סגן נשיא למחקר במכון הישראלי לדמוקרטיה .

הרחבת סמכות השב"כ

לדברי פרופ' שני, "לשב"כ יש מסורת ארוכה של איסוף מידע רב על הרבה מאוד אנשים, גם אזרחים ישראלים וגם פלסטינים וגם אזרחי מדינות שלישיות. הם אוספים גם דאטה וגם מטא-דאטה והוא שומר את החומרים אצלו, אבל לפחות שם אין מסורת של דליפות. יש כמובן מקרי הדלפה, כמו אדוארד סנודן שהדליף מידע של ה-NSA, אך לא ידוע לי על מקרים כאלה בשב"כ".

לדבריו, "המטריד בצד של השב"כ הוא לא סוגיות אבטחת מידע, אלא הרחבת סמכותו מגזרה צרה ושל מקרים ביטחוניים להכנסה פוטנציאלית של כל תושבי מדינת ישראל לתחום סמכותו של השב"כ".

התקנות אמנם מציינות כי מטרת המעקב היא צרה, וייאסף מידע ויעשה בו שימוש רק לצורך הגשמת המטרה של אזהרת אזרחים מפני סכנת הדבקות בקורונה, אך לדבריו שני ההחלטה איזה מידע נדרש נשארה פתוחה.

"אין שום דבר בתקנות שמונע שימוש נרחב וברגע שנותנים סמכות רחבה, יכול להיעשות בה שימוש רחב. לכן ערובות של פיקוח הן חשובות למיתון לחצים כדי למתן גורמים במערכת שייקחו את זה לכיוונים מופרזים".

גם, גורם ממשלתי בכיר לשעבר, המשמש כיום בכיר בעולם הסייבר, מתח ביקורת קשה על המהלך - במישור הציבורי. לדבריו, המערכת שמתכוונים להשתמש בה "מאוד רלוונטית", אך הוא מוטרד מהאופן שבו הכריז עליה ראש הממשלה בנימין נתניהו. "לא יעלה על הדעת שראש הממשלה יזרוק משהו על אמצעים דיגיטליים, ואז ייעלם וישאיר את השאלה פתוחה. לא יעלה על הדעת שאין דיון בוועדת המשנה לשירותים חשאיים או שהדבר יעבור בהצבעה טלפונית בלילה מבלי לספק הסברים ברורים לתקשורת".

ראש הממשלה, אומר הגורם, "היה צריך לפרט גם מה אמור לקרות עם המידע ואיפה הוא יישמר. אנחנו לא יכולים רק להסתמך על חוסנו הליברלי והדמוקרטי של ראש השירות הנוכחי. מה יקרה אם ראש השירות לא יהיה בעל תפיסה ליברלית של זכויות אדם?", שאל.

יותר מידע, יותר דליפות

ממשלת ישראל אינה היחידה שמפעילה אמצעי מעקב על אזרחים. סמנכ"ל המידע בממשלת הונג קונג אמר השבוע במסיבת עיתונאים, כי "האנשים שצריכים לשהות בבידוד אינם פושעים, ואנו מסכימים שיש לכבד את פרטיותם", בעודו מציג צמיד מעקב אלקטרוני שנועד לשמש לפיקוח על השוהים בבידוד.

הצמיד מתחבר לטלפון הנייד באופן אלחוטי, ומדווח למשרד הבריאות אם הצמיד מתרחק יותר מ-30 מטר מהטלפון הנייד של הלובש אותו, או אם הוא נשבר. המכשיר לא כולל GPS ולא יכול לעקוב אחרי מיקומו המדויק של לובשו.

בסין, מערך המעקב הממשלתי במדינה משמש לעקוב אחרי אלפי אנשים החשודים כנשאי הווירוס, ואף נעזרת בתאגידים פרטיים כמו Baidu לצורך ניטור תנועה בתחבורה ציבורית, ובוטים שמבצעים שיחות אוטומטיות, ובאמצעות טכנולוגיות זיהוי קולי עונים על שאלות ומספקים עצות והנחיות לציבור המבודדים.

בנוסף, רובוטים החליפו רבים מעובדי הניקיון במדינה, במקומות בהם סיכון ההדבקות הוא גבוה, למשל בבתי חולים, זאת לפי דיווח של אתר החדשות SCMP.

אך איסוף המידע והשימוש באמצעים טכנולוגיים לצורך ניהול המשבר הרפואי הביאו גם לדליפות. לפי דיווח של "הניו יורק טיימס", תושבים ברחבי סין מדווחים על מקרים של דליפת מידע רפואי רגיש מאז שנכנסו האמצעים הטכנולוגיים לשימוש במגפת הקורונה. הם מדווחים על חשיפה של מידע לאזרחים ועל הטרדות מצד זרים, שהמידע הזה הגיע לידיהם.

מה התקנות אומרות וכיצד זה יעבוד

● משרד הבריאות יאתר חולים בקורונה או חשודים בכך שהם חולים
● משרד הבריאות יעביר בקשת סיוע לשב"כ לגבי חולה ספציפי
● השב"כ יאסוף מידע על מיקום של אנשים - 14 ימים לאחור
● איזה מידע? התקנות אוסרות איסוף של תוכן שיחות. כל מידע אחר - מותר
● השב"כ יצליב את מיקום החולים עם אנשים ששהיו במגע ונמצאים בסיכון
●השב"כ יעביר למשרד הבריאות את המידע הנדרש לאזהרה
● מי קובע איזה מידע נדרש? משרד הבריאות, לפי ראות עיניו
● משרד הבריאות יזהיר את הציבור או את האנשים הספציפיים שנמצאים בסכנה
● משרד הבריאות רשאי לשמור את המידע ל-60 יום מעת פקיעת תוקף התקנות
● התקנות בתוקף ל-14 יום

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?