גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: הציוויליזציה בסכנה, יש להלאים את המשק בפועל ולסגור את הבורסה לשבוע

פעולה אגרסיבית וחסרת תקדים מבחינה היסטורית יכולה לצמצם את חורבן המערכת הכלכלית: יש לפעול ללא מגבלות תקציביות, לתת ערבות מדינה לגיוס חוב של החברות הגדולות לסגור את הבורסה לשבוע לפחות ולמנות קבינט כלכלי נטול פוליטיקאים

ישראל צריכה למנות צאר כלכלי חזק / צילום: Gali Tibbon, Associated Press
ישראל צריכה למנות צאר כלכלי חזק / צילום: Gali Tibbon, Associated Press

לישראל יש יתרון של משק יחסית קטן, עם הייטק מתקדם ויתרות מטבע ענקיות, כך שבפעולה אגרסיבית חסרת תקדים היסטורי ניתן לצמצם, במידה משמעותית, את הסכנה לחורבן אמיתי של המערכת הכלכלית והחברתית.  מפחיד לראות את ראש הממשלה, ראשי האוצר ונגיד בנק ישראל ופקידיו משותקים כמעט לחלוטין ואינם מבינים את גודל המשבר הנוכחי ולאילו תהומות הוא עלול להביא אותנו.

אמת זו אינה מפתיעה, כי הם וכל עוזריהם הבכירים הם אקדמאים כמעט מוחלטים, שחיים מודלים תקציביים וכלכליים שעברה תקופתם מזמן ובמיוחד כיום. דברים אלו בולטים כשבוחנים את דרכי פעולתם בעבר בתחום הכלכלי של פקידי האוצר הבכירים וכמובן של נגיד בנק ישראל, כפי שהדבר בא לידי ביטוי בניהול הכושל של יתרות המט"ח של המדינה.

כדאי לזכור שמה שמטעה בנגיף הקורונה היא העובדה שבאופן יחסי המחלה קלה ואחוז מקרי המוות הוא קטן יחסית. הבעיה האמיתית היא קצב ההידבקות, גם אם החולים בה הינם במצב קל/בינוני יחסית ורובם מחלימים. בשל מהירות ההדבקה, תגיע כל מדינה שלא תכיל את התופעה, למצב של סגר אפקטיבי ובלתי נשלט בעקבות כמות החולים היומית שממילא יפסיקו לעבוד ולתפקד. יתרה מכך, מערכת הבריאות עלולה להיפגע ללא תקנה, כאשר כל המאושפזים בה, מסיבות רבות אחרות, ייפגעו ובמקרים רבים, למרבית הצער, באופן פטאלי.

מה יבוא קודם - החיסון או הקריסה?

מאחר והמודל העולמי הנוכחי הוא הכלה עד מציאת פתרון חיסוני, שעלולה לארוך שנה ומעלה, הכרחי להבין שמה שאנו עומדים בפניו עלול לגרום לקריסת המערכת הכלכלית העולמית, מלווה באבטלה ענקית ויחד עימה להביא לחורבן של הסדר החברתי כפי שאנו מכירים מאז תום מלחמת העולם השנייה, תוך כדי מהומות חברתיות עד כדי שלטון הרחוב.

כמובן שבתנאים אלו יש לפעול ללא שום מגבלות תקציביות ולתת רצפה כמעט הרמטית למרבית הגופים הפעילים במשק, החברות הגדולות, העסקים הקטנים, השכירים שעדיין עובדים, המוני המובטלים העתידיים והרשויות המקומיות.

בראש ובראשונה יש למנות צאר כלכלי שמבין באמת את גודל השעה ובעל יכולות ניהוליות כלכליות, מלווה בקבינט מצומצם שיהיה אחראי על הפעילות כולה. חברי הקבינט - אסור, באיסור מוחלט, שיהיו פוליטיקאים פעילים או כלכלנים אקדמאיים. יש לשכוח מכל המודלים הכלכליים וכל התורות הפיננסיות של העבר.

על הממשלה לתת לדעתי ערבות לגיוסי אג"ח של מרבית החברות הגדולות הנצרכות, כולל ערבות לריבית חצי שנתית לתקופה של לפחות שלוש שנים. הממשלה צריכה לתת ביטחון מוחלט למערכת הבנקאות, אפילו יותר מאשר במשבר מניות הבנקים של 1983, כדי לאפשר לה לדחות את החזרי החוב של המערכת העסקית, הפרטית ושל בעלי המשכנתאות. כדאי להבין שבפועל, ממילא מרביתם לא יעמדו בתשלום, כך שחובה לתת ביטחון כזה, הן מבחינת הגנה חוקית והן הגנה עסקית על המערכת הפיננסית.

יש לפעול כפי שעומדת ארה"ב לעשות ולשלוח תשלומים ישירים בחודשים הקרובים, למרבית השכירים במשק, כולל השלמת ביטוח לאומי לכל מובטל, כך שתתאפשר לכולם קניית המוצרים הבסיסים ביותר ותפקוד סביר מינימלי. על הממשלה לתת ערבות למערכת הבנקאות לחובות העסקים הקטנים.

כמו במשטר חירום במלחמה אמיתית, יש לסגור את הבורסה לשבוע לפחות. ממילא הנזילות האפקטיבית אפסית ועוצמת הירידות ומחיקת השוויים הענקית, רק מגדילות את הפאניקה בציבור.

בנק ישראל צריך להתערב אגרסיבית בשער הדולר ולמנוע פיחות בכל מחיר. על מנת להקל על פעילות הבנק ולמנוע בריחת יתרות מט"ח של ישראל, יהיה איסור מוחלט להקדים החזרי אשראי לחו"ל ולהפסיק מתן מט"ח מזומן לציבור (ממילא גבולות המדינה סגורים ואין צורך במט"ח). הקצבת מט"ח תיעשה רק לצורכי ייבוא ומתן ערבויות ייצוא, תוך פיקוח מוגבר לגבי זהות הקונים.

בנק ישראל צריך להתערב בשוק האג"ח, תוך קנייה אגרסיבית של אג"ח מדינה ושל אג"ח חברות על מנת לייצב את המערכת ולתת נזילות מסוימת לגופים פיננסים. על הבנק להפסיק את הדיבורים הבטלים של "צריך לחכות לממשלה".

להורדת ריבית אין כמעט שום ערך, מאחר וממילא למקבלי האשראי יש יכולת החזר אפסית, והנזק שנגרם מהורדת הריבית למערכת הבנקאית הוא עצום. כמובן שסיוע ישיר לרשויות המקומיות ולכל השירותים הציבוריים הגדולים כמו חברת חשמל הוא הכרחי.

כדאי לזכור שהקריסה של כל המדינות המפיקות נפט והנזק הבלתי הפיך שאירוע זה עושה לגדולות שבהן, שהינן בעלות נכסים שבשיא, רק לפני זמן קצר, עמדו על 5 טריליון דולר (המושקעים בעיקר באג"ח ובמניות), מבטיחה  שעוד הרבה זמן לא נראה התאוששות אמיתית בשווקים הפיננסים בגלל צרכי המדינות הללו בנזילות.

אבי טיומקין  / צילום: איל יצהר, גלובס

המשבר - העונש האמיתי של נתניהו

בנק ישראל צריך להיות המממן הישיר של כל פעילות הממשלה, גם אם מדובר בסכומים של הרבה מאות מיליארדי שקלים. זו הדרך היחידה לפעול. החשש שלי שהנגיד, ככל שהיה מבריק במסגרת פעילותו האקדמית, לא מסוגל להתאים את עצמו למציאות הנוראית שבפנינו.

חשוב לזכור את השוני בין המשבר הזה לבין המשברים הפיננסים הגדולים שהיו בעולם, כמו 1929, 1987, 2008 או כמו בעבר בישראל משבר 1983. המשבר הנוכחי הינו משבר ריאלי-בריאותי שגורם למשבר פיננסי, כך שכל מה שניתן לעשות הוא למתן את הנזקים עד כמה שאפשר.

בכל מקרה, גם לאחר שהמשבר הנוכחי יהיה מאחורינו, המודל הכלכלי עליו התפתחו משקי העולם והמערכת הפיננסית הולכים להשתנות דרמטית. כל מודל השוויים; מכפילים; אופן ההשקעות או ערך ההשקעות במקרקעין ישתנו ללא היכר. סקטורים שלמים עומדים להינזק או כבר ניזוקו באופן שקשה לדמיין התאוששות אמיתית ממנו. מחיקת השווים של הנכסים השונים: מניות, מקרקעין, אג"ח חברות וכו' הינן בלתי הפיכים.

סין בחרה באופן מודע, כפי שהצהיר הפוליטביורו, כי יציבות כלכלית וחברתית שקולה בחשיבותה לבריאות הציבור. לישראל יש כאמור יתרון של משק קטן יחסית ויכולות צבורות משמעותיות, שייתכן ויאפשרו לנו את האופציה להימנע מבחירה נוראית שכזו.

ובלי להתייחס לפוליטיקה זה כמעט בלתי אפשרי. בעקבות כל הנאמר לעיל, אנחנו במצב חירום אמיתי. מי שמכיר אותי ואת דעותיי, יודע שאינני ממעריציו הגדולים של ראש הממשלה, בלשון המעטה. אולם, בשעת חירום כזו חובה לאחד את כל הכוחות, גם אם ראש הממשלה יהיה אדם עם שלושה כתבי אישום.

בכלל, אני חושב שראש הממשלה נמצא היום במצבם של משה דיין והרמטכ"ל דדו ב-1973 כשקיבלו את הטלפון על כך שהמצרים השתלטו על קו התעלה. רק שאז למדינת ישראל היה נשק גרעיני ואת ארה"ב לצידה. אם תרצו, ניהול משבר שניצחון אמיתי בו בלתי אפשרי, הוא העונש הכי גדול שראש הממשלה היה יכול לקבל כבנאדם. אין לי ספק שנתניהו היה מעדיף להתייצב מול גברת פרידמן-פלדמן מאשר לעמוד בראש מערכה בלתי אפשרית, כפי שהוא עומד בה כרגע. 

כותב המאמר הינו יועץ לקרנות גלובליות בתחום המאקרו. לכותב אין השקעה עסקית או פיננסית במדינת ישראל

עוד כתבות

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

נשיא איראן, מסעוד פזשכיאן / צילום: ap, Vahid Salemi

על רקע המו"מ - נשיא איראן במסר למעצמות: "לא נרכין את ראשנו"

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך