גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יצחק תשובה וקבוצת דלק מציגים: הימור אחד יותר מדי

ההימור על שוק הגז והנפט שמתרסק, בשילוב הקורונה שעושה שמות בכלכלה, מאיימים על האימפריה של יצחק תשובה ● בפעם הקודמת שמשבר עולמי שיבש לו את התוכניות, הוא כמעט איבד את כל העסק ● איך זה ייגמר הפעם?

יצחק תשובה / צילום ארכיון: גיל יוחנן
יצחק תשובה / צילום ארכיון: גיל יוחנן

בימים אלה, כאשר קבוצת דלק של יצחק תשובה ניצבת מול משבר, עם ערך שנחתך בחדות בשנה האחרונה ועם איגרות חוב שנסחרות בפחות משליש מערכן הנקוב, לא מעט אנשים המכירים אותו נזכרים בעבר ומרגישים כמעט תחושה של דז'ה וו. נכון שהחברה סובלת מההתרסקות הלא צפויה במחירי הנפט והגז, שבשנים האחרונות שמה עליהם את כל יהבה, אפקט הקורונה שהועצם בשל מאבק בין רוסיה וסעודיה וגרם לעודף נפט ולירידת מחירים נוספת. אבל היא גם הגיעה אל המשבר הזה לאחר עסקה שאפתנית ועם חוב של מעל 9 מיליארד שקל.

אנשים שפגשו את יצחק תשובה אי שם ב-2008, בעת המשבר הקודם הענק שבו היה נתון, זוכרים אדם "סתור שיער, כאילו התעורר משינה עמוקה, לא מגולח, שמלמל משפטים כמו, קחו ממני את כל העסקים". זה היה בעת שדלק נדל"ן - תולדת החזון השאפתני והממונף להחריד להקים חברת נדל"ן בינלאומית שבימיה הטובים נסחרה במיליארדים - התרסקה בשווייה ואיימה לגרור אחריה את כל קבוצת דלק אל עברי פי פחת.

"הוא היה מאוד בלחץ בתקופה ההיא. הקרין מועקה, כאב", מתאר אדם המכיר אותו היטב, "ניסה להפוך כל פינה בשביל למצוא פתרונות, השקיע מעצמו, רץ, חיפש, אבל זה היה גדול ממנו".

זמן קצר לאחר מכן התגלה גז במאגר תמר - עוד הימור ענק של תשובה שהצליח בגדול. "אנחנו נכנסים למסעדה", מספר אדם המכיר אותו, "וכל המסעדה מוחאת לו כף. זה היה סחרור מטורף, מהכי למטה להכי למעלה". לולא התגלה בדיוק גז במאגר תמר, מן הסתם היה הטיייקון תשובה נעלם מחיינו. אבל מי שמכור לאוויר הגבהים לא יפסיק רק כי נפל פעם. החוויה הקשה לא גרמה לו לשנות את דרכו, או לאבד מהחזון ומהתעוזה. גם לא השנים שעברו ולא גילו (71).

2013: יצחק וחיה תשובה בטקס חנוכת אסדת תמר. דלק קידוחים היא פרת המזומנים / צילום: עמירם ברקת

בשנה שעברה הוא עשה זאת שוב - הזניק את המינוף של הקבוצה לטובת החלום הבא, להיות חברת אנרגיה בינלאומית. בעסקה של כ-2 מיליארד דולר קנתה קבוצת דלק (באמצעות חברת הבת איתקה) את נכסי הנפט של חברת הענק שברון בים הצפוני. "זאת עסקה של פעם בדור" הודיע אז תשובה בהתלהבות למשקיעים. אלה פחות התלהבו. המימון היה יקר - מה ששיקף את העובדה שבעיני המממנים, לעסקה יש מידת סיכון לא מבוטלת - וגם איגרות החוב של הקבוצה הגיבו בעליית תשואות (כלומר, המשקיעים ראו בהן ניירות ערך מסוכנים יותר).

"אם לא היו מגלים את תמר", מוסיף המכר, "לא היה לו סיכוי לצלוח את המשבר בגלל שהוא עובד על מינופים גבוהים. זה דפוס התנהגות. ועכשיו הוא יכול היה להינות מהתזרים מתמר ומלווייתן, הוא לא ילד. אבל התאווה לא פסה ממנו והוא הלך לעסקה הגדולה הזאת. הוא לא נזהר, לא למד לקח. זה דבר לא נתפס. הוא לא צעיר. אבל אצלו אין באמצע. אם זה יצליח - זה יהיה ענק. אם זה לא יצליח - זאת תהיה נפילת ענק".

"אהבת סיכון", אומר אדם שעבד איתו, "היא לא תכונה שעוברת, לא עם ניסיונות העבר ולא עם השנים. אם יש לך אהבת סיכון, אז יש לך. הוא מסוג האנשים שלא משנה כמה יש להם, תמיד ייקח עוד קצת סיכון, זה משהו שלא יודע שובע. מספיק להסתכל על הדרך שלו, אפילו הרכישה של קבוצת דלק מידי משפחת רקנאטי (בהשתלטות עוינת שעוד נדבר עליה) הייתה קפיצה גדולה, מפתיעה וממונפת. ומאז כל הדרך היא בקפיצות גדולות. העסקים שלו לא גדלו בהתפתחות אורגנית אלא בקפיצות גדולות. זה אדם שחושב בגדול.

"הייתי שומע שיחות בינו לבין גיל אגמון (מנכ"ל דלק רכב, בעבר בשליטת קבוצת דלק והיום בשליטת אגמון עצמו) שבהן היה אומר לגיל, תקנה את אל על, וגיל היה תמיד הבלם לדברים כאלה והיה אומר, אני עושה רק מה שאני יודע, ומה שאני לא יודע, אני לא קונה"

"הוא גם אוהב סיכון אבל גם יודע להתנהל נכון", מביע גורם בשוק ההון דעה אחרת. ""נכון שהוא מאוד מוטה נפט עכשיו, והסיכונים מתממשים. אבל עדיין, במשך השנים הוא ידע להקטין סיכונים. צריך גם לזכור שהגיע לאן שהגיע גם בגלל שלקח סיכונים".

ואכן, למען ההגינות צריך להדגיש כי אותה העזה, חשיבה בגדול והנכונות להמר בכל הכוח על החזון, הן גם מה שבנו את תשובה - מקבלן בניין בינוני בנתניה לאחד מעשירי המדינה, ולאיש עם הקרדיט על "העצמאות האנרגטית" של ישראל בזכות הגז ממאגרי תמר ולוויתן. "אנשים שיש להם הרעב והתעוזה", אומר גורם בשוק ההון, "אלה האנשים שמביאים לנו בסוף את היום את ההישגים הגדולים. גם כשתשובה הלך לקדוח בים (במסגרת חיפושי הגז), אף אחד לא האמין. אמרו משוגע, זורק את הכסף. אבל בראייה לאחור, כך הגיעה מהפכת האנרגיה, בזכות החזון שלו.

"אומרים 'היה לו מזל' שמצא גז. אבל באותה 2008 קשה, כשעשו את הקידוח באמצע המשבר העולמי והיה צורך בעוד כסף, שותפים אחרים במאגר תמר (בני שטיינמץ והגיאולוג יוסי לנגוצקי) לא שמו את הכסף, ותשובה וקבוצת דלק הם אלה ששמו אותו. אז המזל הזה הוא מישהו שלקח החלטות והלך איתן כמה שצריך. ההחלטות שלו הן של יזם ואיש חזון, שרואה את הדברים קדימה, וכל המספידים - קחו אוויר".

1999: תשובה, איציק מרדכי והרב ישראל מאיר לאו. הקפיץ את עצמו לליגה הלאומית / צילום: תמר מצפי

שוק ההון מסתכל קדימה ודואג

אז נכון, עוד מוקדם להספיד את קבוצת דלק, ויש גם לזכור שהיא גידרה בעלות לא מבוטלת בעת העסקה את סיכון התנודתיות במחירי הנפט סביב מחיר של כ-60 דולר לחבית. זה אומר שאם היא מוכרת בפחות מזה, הבנק המגדר מחזיר לה את ההפרש. במהלך 2020, הגידור הוא על 80% מההפקה, ובשנת 2021 הוא יורד ל-55%. אבל אנליסט החפץ בעילום שמו לא נרגע. "הקבוצה אומרת לנו גידרנו, יש לנו מזומן לשנתיים, אין בעיה. אבל כשעושים כל מיני חישובים קדימה, דלק נראית כמו ספינה לפני מערבולת, שרב החובל שלה אומר, ב-200 מטר הבאים הכל בסדר. הים שקט".

אבל שוק ההון מסתכל קדימה ודואג, והדאגה שלו מהדהדת. במיוחד עכשיו, כאשר אחד מהנושים, סיטי בנק, קם ועשה מעשה: הקבוצה לוותה מסיטי בנק סכום שנשאר ממנו לפירעון 57 מיליון דולר. מועד הפירעון עוד למעלה משנה, והבטוחות לה הם 15% ממניות דלק קידוחים. דלק קידוחים, בשליטת קבוצת דלק (59%) היא פרת המזומנים של הגז: היא זו המחזיקה חלק ממאגרי תמר ולוויתן וממנה אמורים להגיע הדיבידנדים לקבוצה, שבעזרתה יפרעו את החובות.

אבל סיטי בנק, בטענה שערך הבטוחות ירד במידה המהווה הפרה של תנאי ההלוואה, דרש פירעון מיידי של ההלוואה וכשלא נענה - מימש כ-12% ממניות דלק קידוחים, בהנחה אדירה על מחיר השוק אך בסכום שמכסה את ההלוואה, ומכר אותן למשפחת דיין (בינתיים גם טדי שגיא התעניין במניות).  דלק הזדרזה להוציא צו מניעה, עורכי הדין אמרו, כוח עליון, נגיף, לא תוקפים בזמן מגיפה. "הקבוצה יודעת לעמוד בהתחייבויות שלה כסדרן", טוען גורם בשוק ההון, "אבל לא כשבאים ואומרים, פרע לנו הכל היום. הקבוצה לא יכולה לשלם מהרגע להרגע, אבל הגז והנפט ימשיכו לזרום וימשיכו לצרוך אותם, והקבוצה צפויה להיות מסוגלת לשלם".

לא כולם סבורים כך. בעיקר אם תקרה עסקת סיטי-משפחת דיין. זו מדאיגה מאוד את בעלי האג"ח - שגם קודם לא היו ממש רגועים - והמלים הסדר חוב כבר צצות באוויר. למעשה, נאמני האג"ח, משמרת והרמטיק, זימנו ליום ב' הקרוב (23 במרץ) אסיפה של מחזיקי האג"ח לצורך "דיווח, עדכון והתייעצות".

ותשובה? אי אפשר להימנע מלהבחין בתמונה שחוזרת על עצמה. בגיל 71 תשובה שוב מתרוצץ לחפש נזילות ומוכר נכסים, במחירים המשקפים את הלחץ: קבוצת דלק מכרה את ההחזקה שנותרה לה (20%) בהנדסת התפלה תמורת 170 מיליון שקל. רק לפני שנה מכרה לאותו הקונה (קבוצת אבשלום פלבר) 30%, במחיר גבוה ביותר מ-20% (למניה).

ואילו תשובה עצמו חתם על זיכרון דברים למכירת השליטה (70.7%) בחלק מהנדל"ן שלו בישראל, לבעלי השליטה בקנדה ישראל תמורת 205 מיליון שקל. הוא עשה זאת מפני שגם ברמה האישית יש לו חוב גדול לבנקים שהוערך ב-1.5 עד 2 מיליארד שקל לבנקים בישראל, בעיקר בנק הפועלים, ואין לדעת כמה הוא חייב לבנקים בחו"ל. הבטוחות לחוב הן כמובן אותן מניות של דלק שערכן עכשיו ירד, מה שגורם לבנקים לדרוש ממנו לחזק את הביטחונות. "עצם העובדה שהוא מכר חברה הנקראת על שם בנו אלעד", אומר אדם המכיר אותו, "היא בלי ספק מכה רגשית עבורו".

החלום על שוק האנרגיה הגלובלי

לפני כחמש שנים, החליטה קבוצת דלק החלטה אסטרטגית: להפסיק להיות חברת החזקות שיש לה נכסים כמו חברות ביטוח (הפניקס בארץ וריפבליק בחו"ל), ברק קפיטל, תחנות דלק באירופה, בתי זיקוק (דלק US) , דלק רכב, הנדסת התפלה ועוד. "גם מפני שחברות החזקה כאלה פסו מהעולם", אומר אדם המכיר את החברה, "כי אף אחד לא רוצה לקנות מניה של חברת החזקות כדי להשקיע בגז". אבל גם בשל ההגבלות שהוטלו עליה בישראל: הפרדת נכסים ריאליים ופיננסיים שחייבו מכירת הנכסים הפיננסיים וכן ההגבלה שהוטלה עליהם כמחזיקים בחלק ממאגר לוויתן: למכור את החזקתם במאגר תמר ולא להשתתף בשוק קידוח נוסף.

"הם רכשו בתחילה את איתקה, ואחר כך, דרכה, את נכסי הנפט של שברון בים הצפוני. הרציונל היה לשים את עצמם בשורה אחת עם חברות בינוניות של חיפושי גז ונפט", מסביר האנליסט האנונימי, "כי כשאתה קטן, אף אחד לא ממש סופר אותך, והם רצו להגיע לגודל שמאפשר הנפקה בלונדון. יש כאלה שיחשבו שזה שיגעון גדלות, אבל הם חשבו שיש פה עסקה כלכלית טובה".

"חברה לא יכולה רק למכור ולמכור", עונה הגורם המכיר את החברה. "או שמביאים לה עסקים חדשים, או שהחברה מתה. העסקה שנעשתה (שברון) הייתה ברמת מינוף סבירה. לבוא ולבדוק אותה היום, כשמוכרים חבית נפט ב-25 דולר לחבית זה כמו לשלוח טוטו במוצאי שבת. לדלק לא הייתה ברירה. היא חיפשה שנה שנתיים חברות להשקעה, ובגיאוגרפיה אחרת (כלומר מחוץ לישראל)".

פעילות דלק בים הצפוני / צילום: אתר החברה

אלא שיניב פגוט, האסטרטג הראשי של איילון בית השקעות, מילא את הטוטו עוד ביום שישי. ביולי שנה שעברה כתב טור בגלובס שבו שאל למה תשובה צריך את עסקת שברון. היום הוא אומר: "כשזה נכתב, ראיתי ברמה האנושית אדם ששרד הסדר חוב קשה של דלק נדל"ן, ויצא מהסיפור הזה כמו הודיני, עבר את זה על גופו, היה בחוף מבטחים - ופתאם עושה עוד פעם כניסה אגרסיבית בכל הכוח למאגר של נפט, וכדי להרגיע הוא אומר, גידרתי חלק מהסחורה.

"אבל אני רואה עלות גיוס של החוב שמשקפת את הסיכון: לא נתנו לו את זה ב-3% ריבית, אלא כמעט ב-10%. אלה ריביות שבאותה תקופה היו תלושות מהמציאות. זו הייתה נורה אדומה. גם הפריע לי שהוא מגיע לרכישה הזאת בסוף מחזור כלכלי (סייקל) ולא בתחילתו, וכל תחזיות הצמיחה מדברות על האטה בביקושים, בעוד המחירים גבוהים יחסית.

"בנוסף, לקחת את כל החברה ולשים אותה על נכס בסיס אחד (הנפט והגז תלויים אחד בשני במחיריהם, וכשהנפט יורד גם הגז יורד, ש' ל') שמחירו אינו נשלט על ידי החברה נראה לי מגביר את הסיכון. מה גם שיש חוסר ודאות סביב משק הגז הישראלי, והיכולת שלו למכור את הסחורה שלו.

"לתוך כל זה אני מוסיף שאנשי עסקים ישראלים, כולל תשובה עצמו בעבר, שניסו להפוך לאנשי עסקים גלובליים התקשו בזה וקיפלו את הדגלים והתכנסו. אז הרעיון להיות שחקן מרכזי בשוק האנרגיה הגלובלי נראה קשה. יכול להיות שזה היה מצליח, אבל זה היה הימור גדול. לא למדתי פסיכולוגיה, אבל לו תשובה היה קרוב משפחה שלי הייתי אומר לו, עצור. אתה יכול לצאת אחד מגדולי המדינה בזכות פיתוח משק הגז, ואתה הולך ומסכן הכל".

"גם הפרסונל סביבו", הוא אומר ומכוון למנכ"ל החדש עידן וולס, "צריך לעזור לו לנווט. זה תפקיד של המנהלים לעצור אותו". אלא שוולס רחוק מלהיות "המבוגר האחראי" שלוחץ על הבלם. הוא מתאים באופיו לבעל השליטה, או כפי שהגדיר זאת מקורב אליו בכתבה ב-G כשנכנס לתפקיד "הוא אדם שמסתער קדימה, ויש אנשים המפרשים זאת כאגרסיביות" - גישה שהולמת את החזון ואהבת הסיכון של הבוס. על אף כישוריו הרבים של וולס, שאלה נפרדת היא אם חברה שיש לה חוב גבוה כל כך לא צריכה מנהל בעל רקורד מוכח מחוץ לקבוצה שגם לוחץ לפעמים על הבלמים.

"בסוף היום", מתקומם גורם בשוק ההון, "אי אפשר להתנתק ולהסתכל במה שקורה בקבוצת דלק במנותק ממה שקורה בעולם ובשווקים. זו טלטלה אדירה, אירוע היסטורי. ועדיין ההחלטה האסטרטגית להתמקד בתחום האנרגיה נכונה. העסקה של איתקה ושברון היא עסקה מצוינת, והיא תתן את אותותיה מבחינת תוצאות. החברה לא הלכה על חיפושי נפט, אלא על מאגרים מפיקים שכבר מביאים כסף לקבוצה".

אבל המינוף לא היה גבוה?

"בתרחישי קיצון תמיד בראייה בדיעבד אומרים אולי היה צריך לעשות את העסקה קצת אחרת".

והמחיר?

"אי אפשר לדעת מתי סייקל מתחיל ונגמר. זה הכל חוכמה בדיעבד. העסקה הייתה במחיר נכון, ועובדה שעוד חמש קבוצות בינלאומיות התמודדו עליה, פחות או יותר באותו טווח מחירים. אם קבוצת דלק חפצת חיים, היא הייתה צריכה למצוא חזון להמשך התפתחותה, אחרת כל יהבה היו ההחזקות בלוויתן ותמר. ההתמקדות והניתוח המאוד הביקורתי כנגד הקבוצה ונגד מי שעומד בראשה זה חלק משמחה לאיד. ריטואל של אנשים שרוצים לבוא ולהגיד אמרנו לכם".

תעוזת הקבלן וקריסת דלק נדל"ן

אדם המכיר את תשובה אומר כי יהיה זה צחוק הגורל אם תאושר העסקה של מכירת 12% מדלק קידוחים למשפחת דיין: "אמיר דיין אולי יעשה לתשובה מה שתשובה עשה לרקנאטים".

בשנת 1997 - כך סיפר תשובה ל"מרקר" בכתבה מ-2004 - קרא תסריט של השתלטות עוינת על דלק, אז בשליטת משפחת רקנאטי. "זה נראה כמו ה'משהו הגדול' הזה שאני מצפה לו", אמר אז. "הפריצה שאני חולם עליה כבר שנים". הרעיון היה בלתי מתקבל על הדעת עבור כל בר דעת - קבלן נתנייתי 'ישתלט' על חברת ההחזקות הענקית של בני אצולת הממון? אבל תשובה הרי חושב בגדול, והוא הצליח באמצעות איסוף מניות וכמובן מינוף גבוה לבצע את המשימה ולהקפיץ את עצמו לליגה הלאומית.

אותה תעוזה עצמה תהיה לו לרועץ לימים בדלק נדל"ן: "מעבר למשבר העולמי", משחזר אדם המכיר את החברה, "דלק נדל"ן קרסה כי לקחה התחייבויות אדירות, גם מעבר לחובות האג"ח. באותה תקופה, 2007, בחו"ל נתנו הלוואות מאוד גדולות לרכישת נכסים, ועבור עסקות של מיליארד שקל, הביאו 100 מיליון ואת השאר לקחו בהלוואות ואג"ח. זה מודל שעובד רק בשוק שעולה, אבל קורס כשהשוק יורד. ברגע שאתה הולך על מינוף מאוד גבוה, והתוכנית העסקית משתבשת, אתה יכול לאבד את כל העסק. זה מה שקרה לו אז - ואני מקווה שזה לא מה שיקרה לו עכשיו".

2009: תשובה פותח את המסחר בבורסה בת"א. דלק נדל"ן הפסידה בשנים 2008-2011 יותר מ-4 מיליארד שקל / צילום: תמר מצפי

אדם אחר שמכיר היטב את החברה מספר שגם אז עוד היה אפשר לנסות להציל את החברה, באמצעות פריסת החוב לעשר שנים. המנכ"ל דאז, איליק רוז'נסקי, בנה עם המוסדיים תוכנית שעל פיה הם יקבלו בטוחות נוספות: נדל"ן מניב בארץ שלא היה משועבד, ויסכימו לחכות. "אבל פתאום בא יצחק ואמר רגע, יש לנו אג"ח בשני מיליארד שקל. כמה הם שוות בשוק? אמרו לו, 1.5 מיליארד. אז הוא אמר, בואו נחתוך באמצע, והציע לבעלי האג"ח 1.7 מיליארד. זה הרס את התוכנית כי הוא היה גרידי". קשה לדעת אם ההסדר שבוטל היה אכן מציל את החברה - אבל בעוד אנשים מודאגים הגיעו אליו לשאול מה קורה איתה, הוא לקח אותם לחדר הסמוך וסיפר בעיניים בורקות על הפרויקט האישי הבא שלו - פלאזה לאס וגאס בשיתוף נוחי דנקנר. לימים, ישרוף הפרויקט הכושל הזה לשני האישים בסביבות 2.5 מיליארד שקל.

2007: תשובה ודנקנר מפוצצים את מלון פרונטיר, בלאס וגאס. פרויקט פלאזה שרף להם כ־2.5 מיליארד שקל  / צילום: תמר מצפי

עם ההצלה של מציאת הגז של תמר, חזר הצבע ללחייו של תשובה, והוא יכול היה ליזום את המהלך המתוחכם הבא: הפרדת דלק נדל"ן מהקבוצה באמצעות חלוקתה לבעלי המניות שלה, והוא בראשם (דיבידנד בעין). לאחר שנים אחדות, נגררה דלק נדל"ן להסדר חוב שהסב למחזיקים תספורת של 65% על חוב של 2.1 מיליארד שקל. אבל תשובה כבר סיפר בעיניים בורקות על תעלת הימים, עוד פרויקט שלא יצא לפועל.

הלהט לא פסק גם כאשר הגיעה העת לחזון הבא, חברת האנרגיה הבינלאומית. כרגע נראה שכל מעשי ידיו של תשובה עומדים לטבוע בים הצפוני. אבל מצד שני, הניסיון מורה שעוף החול הזה תמיד קם, מחוזק ועשיר מאשר קודם. אולי זה גם יקרה הפעם.

מקבוצת דלק נמסר: "קבוצת דלק, מהקבוצות החזקות והמובילות במשק הישראלי צפויה ליהנות בשנת 2020, ובשנים שלאחר מכן, מתזרימי מזומנים משמעותיים מהפעילות של חברות הבנות, ובכללן איתקה ונכסי שברון, כמו גם משורה של פעולות עסקיות שבכוונתה לבצע ולהשלים.

"מגפת הקורונה, שגרמה לחוסר יציבות מתמשך בשווקים העולמיים ולירידה חדה במחירי הגז והנפט אמנם יצרה אי וודאות ובהלה גדולה בשווקים, אך יחד עם זאת, קבוצת דלק ממוקדת במטרות, ביעדים ובאסטרטגיה העסקית שקבעה לעצמה. בכוונתנו להשתמש בתזרימים שהקבוצה צפויה לקבל בשנה הקרובה ובשנים שלאחר מכן, כדי לפרוע את כל ההתחייבויות לצד המשך פיתוח של פעילות הקבוצה.

"לכל המלעיזים, ולכל המבקרים, שמתעלמים מהמצב העולמי בשווקים בעקבות מגיפת הקורונה יש לנו מסר ברור להעביר - קבוצת דלק איתנה וחזקה ובעלת יכולות פיננסיות, והיא ותעבור את המשבר העולמי הנוכחי בהצלחה". 

עוד כתבות

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

תקיפה בלבנון (ארכיון)

צה"ל מאשר את הדיווחים: מספר רב של מחבלי חיזבאללה חוסלו

מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור • שר החוץ האיראני: "ארה"ב לא דרשה מאיתנו במשא ומתן אפס העשרה. ביומיים שלושה הקרובים נגבש הצעת טויטה להסכם גרעין" ● עדכונים שוטפים

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

עידן קרבט / צילום: פרטי

"לא איזה מאסטר AI": הצעיר משדרות שרוצה להוזיל לכם את סל הפארם

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

לאחר התחדשות עירונית: בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית