גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במאבק במגפה הזאת, ישראל לא תמיד ממציאה את הגלגל

ראש הממשלה נתניהו ושריו מרבים להתגאות בכך שישראל מובילה בצעדים שהיא נוקטת במלחמה בקורונה ● מבט מפוכח בצעדים שנקטו מדינות אחרות מחייב לסייג: לפעמים ישראל הייתה חלוצה, ולפעמים נגררת ● בעריכת בדיקות היא נשרכה מאחור, אבל המגמה משתנה ● המשרוקית של גלובס

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: אמיל סלמן-הארץ
ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: אמיל סלמן-הארץ

האם ישראל באמת נמצאת בחוד החנית של המאבק בקורונה? "מדינות מאמצות, אחת אחרי השנייה, את הצעדים שאנחנו קיבלנו", אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו בסוף השבוע שעבר, בהודעה לתקשורת שבה הכריז על החרפת צעדי החירום. "המדיניות שלנו היא דינמית, מקדימה את כל מדינות העולם, וזה הביא אותנו להיות בין המדינות שנמצאות במצב הטוב ביותר בעולם".

גם בכירים אחרים ליוו את הבשורות המדאיגות בטפיחה עצמית על השכם. שר הכלכלה אלי כהן אמר דברים דומים, אבל היה יותר מסויג: "בכל הפעולות עד היום הקדמנו את מרבית מדינות העולם - בסגירות הטיסות, במקומות הבילוי". שר הפנים אריה דרעי טען שגם בבדיקות לאבחון קורונה ישראל מובילה בעולם: "יחסית לגודל האוכלוסייה של מדינת ישראל, אנחנו מהמדינות שעושות את מירב הבדיקות".

האם יש בטענות האלה ממש? בדקנו מתי אימצו ממשלות העולם צעדי חירום דומים למלחמה במגפה החדשה. אם לסכם: ישראל הייתה החלוצה בנקיטת כמה אמצעים, אבל נשרכה קצת מאחור באחרים.

אשר לעריכת בדיקות רבות לאיתור נשאים - כלי שלאחרונה נשמעות טענות קשות על פיגור באימוצו - קשה לקבוע מסמרות. ישראל הייתה רחוקה מלהוביל, אבל המגמה מתחילה להשתנות.

זריזים, לא תמיד חלוצים

מובילים בבידוד טסים והגבלת התקהלות

איפה ישראל הקדימה את העולם? נתניהו ציין בהצהרתו שתי הגבלות: על התנועה בגבולות ועל התקהלות. נתניהו ידע היטב מדוע הוא נותן את הדוגמאות האלו דווקא: ישראל הייתה זריזה מאוד באימוץ הצעדים האלה. אשר לחובת בידוד של כל השבים מחו"ל בלי קשר לזהות המדינה, לא מצאנו עדויות למדינה שנקטה צעד זה לפני ישראל.

כשראשת ממשלת ניו-זילנד ג'סינדה ארדרן הודיעה על צעד דומה כשבוע לאחר מכן, היא טענה שרק ישראל ועוד מספר קטן של מדינות אי באוקיינוס השקט סגרו את הגבולות כך. בפועל, פולין ודנמרק - שלא ממוקמות באוקיינוס השקט - עשו צעד דומה יום לפני ניו-זילנד.

בנוגע להגבלת ההתקהלות המצב קצת יותר מורכב. את האיסור על התקהלויות של יותר מ-100 איש הטילה ישראל ב-11 במרץ, היום שבו ארגון הבריאות העולמי הכיר בקורונה כמגפה עולמית (פנדמיה). ישראל הייתה אחת המדינות הראשונות שנקטו צעד כזה, אבל לא החלוצה לפני המחנה. צ’כיה הוציאה הנחיה זהה יום קודם, וכך גם אוסטריה, אם כי באוסטריה ההוראה חלה רק על מקומות סגורים.

לעומת זאת, אוסטרליה נזקקה לחמישה ימים נוספים כדי לתת הגבלה דומה, יומיים אחרי שישראל כבר עברה להגבלת התקהלות של עד 10 אנשים.

ואיפה ישראל עומדת ביחס לעולם באשר להגבלת ההתקהלות עד 10 אנשים? כאן כבר לא הצלחנו למצוא מדינה שהקדימה את ישראל. הדבר הקרוב ביותר שמצאנו היה שהרשויות בקליפורניה נתנו הוראה בנושא רק לאנשים שנמצאים בקבוצות הסיכון, יומיים לפני המגבלה הגורפת שממשלת ישראל הטילה.

אנחנו לא הראשונים לסגור מקומות בילוי

אלי כהן טען שישראל היא המדינה הראשונה בעולם שסגרה את מקומות הבילוי. לא נכון. הצעד הזה היה חלק מחבילת ההגבלות שנתניהו הכריז עליהן ב-14 במרץ. בלגיה, ספרד ופולין נקטו אותו צעד יום ואף יומיים קודם, לפחות בנוגע לבתי קפה ומסעדות. צרפת עשתה זאת במקביל לישראל. אירלנד החילה את המגבלות בהדרגה: מוזיאונים ואתרי תיירות נסגרו יומיים לפני ההנחיה הישראלית, אבל פאבים ומסעדות רק יום אחריה.

יש מדינות מערביות שעדיין מתמהמהות. גרמניה מסתפקת בינתיים בהגבלת שעות הפעילות של המסעדות ועל שמירת מרחק בין הסועדים. עיריית ברלין החמירה יותר, והורתה לסגור פאבים ומסעדות בתחומה במקביל להחלטה הישראלית.

מערכת החינוך: השראה מהדנים והפולנים

ישראל לא הקדימה את העולם בהשבתת מערכת החינוך. ההוראה לסגור את בתי הספר והאוניברסיטאות בישראל ניתנה ב-12 במרץ, אבל חרף ביקורת נרחבת, היא לא חלה על גני הילדים והחינוך המיוחד. ההגבלות הורחבו למוסדות אלה רק כעבור יומיים (שנפלו, אומנם, על סוף השבוע). בדנמרק, בפולין, באלבניה ובצ’כיה, בתי הספר הושבתו עוד קודם. אירלנד הכריזה על סגירת מערכת החינוך שעות ספורות לפני ישראל, אבל כללה מראש את גני הילדים.

שר החינוך רפי פרץ היה מודע למגמות האלה, וגם קרא ללמוד מהן. "במדינות בהן התחלואה קטנה משלנו כבר ביצעו את הצעד הזה", הוא אמר אז, "בשבדיה, בדנמרק, בפולין". במקרה של שבדיה הוא הגזים: באותה עת סגירת בתי הספר והאוניברסיטאות הייתה שם בגדר המלצה. הנחיה גורפת ניתנה רק כשבוע אחרי ישראל.

מתחילים להדביק את הפער בבדיקות

ככל שממשלת ישראל הידקה את הצעדים לעיכוב את התפשטות הנגיף, גברה הביקורת על גרירת רגליים בעריכת בדיקות לחשודים בהידבקות. מדינות אחרות, נטען, פעלו הרבה לפנינו.

בשעה שכתבה זו נכתבת, משרד הבריאות פרסם נתונים על בדיקות שנערכו עד 17 במרץ. בין 22 בפברואר ובין המועד הזה נלקחו מישראלים 10,864 בדיקות לאיתור נגיף הקורונה. המשמעות: בערך 1,189 בדיקות למיליון נפש.

כמה זה ביחס לעולם? הקורא אילן בן דוד הפנה אותנו להשוואה שערך מרכז Our World in Data הפועל באוניברסיטת אוקספורד. במונחי בדיקות למיליון נפש, ישראל נמצאת קצת מעל מדינות מערביות כמו אוסטריה (1,170) וקנדה (1,153), והרבה מעל רוסיה (807), טייוואן (791), בריטניה (749) ורבות אחרות. אבל היא מפגרת מאחורי שורה של מדינות אחרות, ובהן דנמרק, שבדיה, איטליה, נורבגיה, דרום קוריאה ואיסלנד. מי שזכתה לתשומת לב רבה הייתה דרום קוריאה, שכבר ביצעה 5,567 בדיקות לכל מיליון נפש.

עד כאן הנתונים המצטברים, שמראים מה נעשה בינתיים. אבל בימים האחרונים הבטיחו הרשויות בישראל, ונתניהו עצמו, להגדיל מאוד את קצב הבדיקות. ואכן, אפשר כבר לראות שינוי: ב-17 במרץ נערכו בישראל 2,252 בדיקות, יותר מכפול מאשר יומיים קודם, אז נרשם שיא של 967 בדיקות.

איפה אנחנו עומדים כעת ביחס לקוריאה, למשל? אין לנו נתונים על קצב הבדיקות בקוריאה בימים האחרונים, אבל בחישוב ממוצע, הקוריאנים ביצעו עד היום יותר מ-200 בדיקות ליום לכל מיליון תושבים. אם ישראל תמשיך לבדוק יותר מ-2,000 איש ביום, היא אכן תתעלה על ההישג הזה.

עד כאן העובדות. מכל מקום, מה שחשוב יותר הוא לא מי היה ראשון, אלא איך ממשיכים. את חגיגות הסיום של המגפה העולם יהיה חייב לציין ביחד. 

עוד כתבות

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

עליות באסיה; מדד ניקיי עולה ב-2.3%

מדד הנג סנג עולה ב-2% ● טסלה פיספסה את התחזיות אך המניה זינקה במסחר המאוחר, תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד־בינת, שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הסנאט אישר את חבילת הסיוע לישראל, הנשיא ביידן בירך

פגיעה ישירה בלול במרגליות, חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • הרצוג והאריס שוחחו, סגנית הנשיא הדגישה את מחויבותה לגינוי גילויי אנטישמיות בארה"ב • הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון רצועת עזה • עדכונים שוטפים

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו