גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"במצבי חרדה צריך לפעול כמו במטוס, קודם כל קח מסכת חמצן לעצמך"

התפשטות הקורונה הובילה אנשים רבים למצב של סטרס כרוני ● איך מתמודדים ואיך עוברים ממצב הישרדות לצמיחה ● שיחה עם ד"ר לירז לסרי, מרצה בתוכנית למנהלים של אוניברסיטת ת"א וב-NYU, ויועצת למנהלים ולחברות ● מתוך הפודקאסט "חצי שעה של השראה" עם ערן גפן

ד"ר לירז לסרי / צילום: תמי סגן כהן
ד"ר לירז לסרי / צילום: תמי סגן כהן

השיחה עם ד"ר לירז לסרי הוקלטה בתפאורה סוריאליסטית, בלובי של מלון ריק, יום לפני שהוא נסגר לציבור לתקופה ארוכה. התחושה מסביב היתה של ארמגדון. יחד ניסינו להבין מה קורה לתודעה במצב של סטרס כרוני ואיך אפשר לנהל אותה ולהתמודד עם האחריות לעצמנו, למשפחתנו ולעובדים שלנו. ד"ר לסרי, מרצה בתוכנית למנהלים של אוניברסיטת תל אביב ובאוניברסיטת NYU, עשתה את הדוקטורט שלה בליווי פרופ׳ דן אריאלי - ועכשיו היא משתפת בכלים התודעתיים שבאמצעותם אפשר להתמודד עם התופעה.

גפן: "אני קמתי היום לא טוב, ואני מניח שעוד מנהלים קמו עם המון חרדות ושאלות. המוח רץ, קשה להתרכז ומוטלת עלינו המון אחריות. מה עושים?"

ד"ר לסרי: "הדבר הראשון שצריך לעשות הוא להכיר בזה ולתת לזה מקום. זאת אחת האמיתות בבודהיזם וגם בפסיכולוגיה".

כלומר, לא לכעוס על עצמי?

"אני רואה ניצוצות של אנשים שמרשים לעצמם להודות בפומבי, נניח בפייסבוק, שהם חרדים ודואגים. אנשים בדרך כלל לא אומרים את זה בפומבי. מצופה מאיתנו להגיד ׳אני בסדר, אני אופטימי׳, ואין מקום לביטוי רגשות אפלים, תחושות של חוסר ודאות וחוסר שליטה. אנחנו אוהבים להרגיש בשליטה, בעיקר כישראלים, וקשה לנו מאוד בלי זה. זה כמו ליפול בלי לדעת לאן. קארל יונג אמר ׳אתה נוגע בזה וזה משתנה׳. ברגע שאתה נותן לזה מקום, כבר יש הקלה. חשוב שאנשים יבטאו את הפחד".

זה מתחבר למשהו שעברתי. הבוקר תכננתי לעשות ספורט, הגעתי לאימון והמאמנת אמרה לי, או יותר נכון נבחה עליי, שאני לא רציני היום. עניתי לה שהתעוררתי חרד ועם מועקה, ועצם זה שהוצאתי את זה - כבר עשה לי יותר טוב.

"רוב האנשים עסוקים כל הזמן ב׳איך להיות אופטימיים׳, כי משדרים לנו שזה מה שצריך לעשות. אבל זו טעות. רגע, שנייה, תן לרגשות האלה מקום - ורק אז אולי תצליח. אנחנו לא יכולים להפוך את עצמנו 180 מעלות ברגע אחד".

אז הכרתי בזה. מה עוד אני יכול לעשות?

"אנחנו נכנסים לתקופה ארוכה של סטרס כרוני. מה שקורה במוח בתקופות כאלה זה תהליך מאוד מעניין ושונה מאירוע נקודתי. כשמישהו חווה סטרס, אזור במוח שנקרא אמיגדלה שולח אותות מצוקה להיפותלמוס - שזה כמו מרכז שליטה - ומשם נשלחים אותו לכל יתר הגוף דרך מערכת העצבים. האותות האלה אומרים שצריך אנרגיה כדי לייצר תגובה של ׳הילחם׳ או ׳ברח׳, מה שמזרים לנו אדרנלין וגורם לדפיקות לב מואצות וקוצר נשימה. בשלב הבא הגוף משחרר קורטיזול, שבתורו עוזר להחזיר את האנרגיה שאבדה בתהליך.

"קורטיזול וסטרס הם לא בעיה, הם חלק טבעי מהמנגנון של הגוף ועוזרים לנו לשרוד. אבל כשאנחנו נמצאים במצב מתמשך של מצוקה, הגוף שלנו מייצר יותר קורטיזול - וזו כבר בעיה. לאורך זמן הקורטיזול פוגע ביכולת של המוח לתפקד, ביכולות החברתיות שלנו. זה יכול להרוג תאי מוח ובתנאי קיצון אפילו להקטין פיזית את הגודל של המוח".

אני רוצה להקשות עליך. בדרך כלל המנגנון הזה מופעל כשאין עלינו באמת איום קיומי - נניח כשהחליפו לי תפקיד בעבודה. במקרים כאלה אתה מפעיל מנגנונים קדומים שלא לצורך, או אולי מגיב תגובת יתר. אבל אולי הפעם המשבר הזה הוא אמיתי? אם אני מנהל 800 עובדים שעכשיו יש סכנה לפרנסתם, אז אולי זה בדיוק הזמן למנגנון ההישרדותי הזה, אולי זו אזעקת אמת?

"סטרס הוא מנגנון בריא, הוא שומר עלינו ומחדד את החושים שלנו. אבל לסטרס כרוני יש אפקט כפול - הוא מגדיל את האמיגדלה, מה שגורם לכך שהמוח קולט סטרס יותר בקלות, הוא ממש מחפש את הסטרס, ואז כל דבר כבר מייצר אותו. ואז אנחנו נכנסים ללופ, כמו דומינו. כדאי להיות פתוח לסטרס, אבל ברמה הנדרשת. כשזה מגיע לחרדה, זה פוגע בתפקוד שלך ועלול לפגוע גם במערכת החיסון".

גם אם אני מבין את כל זה ומנסה להפחית מתח, התודעה שלי הרי מותקפת בהמון מסרים בלי הפסקה. החדשות, הפייסבוק, האנשים שאני פוגש. הסביבה בעצם מפמפמת את החרדה.

"קודם כל, צריך לשים גבולות לצריכת המדיה. לקבוע פעמיים או שלוש ביום שבהן קוראים חדשות, וביתר הזמן מתנתקים. אני יודעת שזה קשה, כי זה ממכר וכל הזמן בא לך לשמוע עוד".

התחלתי בניסוי שבו אני צורך חדשות ופייסבוק רק בבוקר, ואז שוב ב-20:00 בערב, כמו פעם. אבל קשה לי מאוד לעמוד בזה, כי אני אוהב מידע וחייב הרבה ממנו. אני כבר מומחה למדדי הדבקה ולרצף גנטי.

"זו אשליה של המוח, המחשבה שככל שנדע יותר - נבין יותר או נהיה מוכנים יותר. זו תחושת שליטה מדומיינת".

היום החלטתי לחפש מספרים אופטימיים, נניח כמה לידות היו אתמול בעולם. אני מרגיש שאני במלחמה על התודעה שלי.

"מה שעשית זה בעצם להשתמש בכלי שנקרא זום אאוט. כשאנחנו נמצאים במשבר נדמה לנו שכל היקום שחור, אנחנו תקועים שם והמחשבות רצות. במקרים כאלה אני הרבה פעמים עושה טיפול באמצעות ציור - תציירו בקטן את מה שאתם מרגישים, נניח חור שחור ואפל. ועכשיו דמיינו שאתם עושים זום אאוט ותציירו את מה שקורה מסביב. ואז פתאום אתה רואה את הילדה שלך לידך, פתאום יש עוד דברים ואתה מבין שאתה בסדר. קראת לזה ׳מלחמה על התודעה׳, וזו באמת מלחמה. מלחמה באשליה".

השאלה היא אם זו אשליה. אולי הפעם זו המציאות?

"אני לא קוראת לאנשים לחיות בלה לה לנד, אני לא אומרת ללכת למקומות עם אנשים בכוונה, אנחנו רק מנסים למתן את התחושות. הרי אם תיסחף על ידי כל מה שקורה - לא תוכל לעזור לעצמך ולא לאף אחד. מה שאנחנו מנסים לעשות זה כמו במטוס - קודם שים מסכת חמצן על עצמך, ורק אז שים על הילד. אנחנו רק מנסים להכניס קצת חמצן".

אז איך מכניסים עוד חמצן?

"שמים גבולות גם לאנשים ולמשימות. בתקופות כאלה קשה לומר לא לאנשים, בעיקר שרוצים לעזור לכולם. אבל צריך להיות מודעים למשאבים המוגבלים שלנו, כי המשאבים הקוגניטיביים והרגשיים מופנים להתמודדות עם הגורם לסטרס. לכן כדאי לעצור רגע, להסתכל, לחשוב במה באמת נכון להתמקד כרגע ועל מה אפשר לוותר. והדבר האחרון הוא לשים גבולות לעצמנו. הרבה אנשים הם דחיינים כרוניים והם נוטים לדחות הכל עד יעבור זעם - וכך הם יוצרים מעגל כפול של סטרס - גם המציאות הקשה וגם המשימות החשובות שבאחורי המוח. לכן אני אומרת - טפלו במהירות בדברים החשובים באמת, אלה שהמשבר הביא ודורשים טיפול מיידי".

ערן גפן, / צילום: מנחם רייס

גיליתי למשל שמאוד עוזר לי להתעניין באחרים ולעזור להם. יש משהו מנחם בכך שכולם מתמודדים, והתמיכה במישהו אחר נותנת לי בוסט של אנרגיה.

"נכון. אני באופן אישי כל בוקר עוצרת וכותבת לעצמי מה אני רוצה לתת למישהו שאין בו שום אג'נדה. זה יכול להיות קולגה, ילד, הורה. כשאנחנו נותנים בלי אג'נדה, אנחנו יוצאים ממצב הישרדות, יש לנו תחושת שליטה. אם אתה יכול לשפר את מצבו של מישהו, זה פותח לך את הלב ועושה זום אאוט. משם מגיעה תחושת עמידות ואפשרויות צמיחה.

"עוד דבר שאני עושה בשביל עצמי כל יום הוא לבחור משהו שהוא לא עשייה של מבוגרים, אלא משהו שיכול להחזיר אותי לסטייט אוף מיינד של ילד. לדוגמה, לקפוץ בחבל או לדלג".

בתור מי ששנים משלם משכורות לעובדים, לדעתי מה שאת מציעה לא כזה פשוט. ברגע שמנהל מבין שלחברה אין הכנסות, הוא מרגיש שהוא צריך לדאוג לעובדים, לא לתודעה שלו.

"קודם כל, כמו בדוגמה של המטוס, אתה חייב קודם כל לקחת מסכה ולהנשים את עצמך. אתה חייב לקחת ספייס כדי שתוכל לחשוב בצורה יצירתית איך להתמודד עם המצב. זה לא אומר להתרכז רק בעצמך, אלא להטעין את עצמן כדי שתוכל לתת לאחרים. לאחר מכן, מול העובדים שלך, יש כמה דברים שאפשר לעשות ברמה הניהולית. הרי גם לעובדים חסרה תחושת שליטה, אז צריך לייצר אותה - לשוחח על איך נערכים, איך מחלקים אחריות, איך מנווטים משגרה לחירום ובמה מתמקדים. זה נותן קצת תחושת בהירות בתוך חוסר האונים. דבר שני, חשוב לשים לב איך אנחנו מתקשרים, כמה אנחנו מקפידים על שקיפות, אבל יותר חשוב מכך - כמה אנחנו מקשיבים בסבלנות ובסובלנות.

"המנכ"ל של אמריקן אקספרס, קן צ׳נולט, שהוביל אותה דרך שני משברים - גם ה-11 בספטמבר וגם המשבר של 2008, אמר שהשיעור הכי חשוב שהוא למד הוא היכולת להקשיב לחרדות של הלקוחות ושל העובדים, לדאגות האישיות והעסקיות, פשוט להקשיב. חשוב לתקשר בשיחות וידאו ולא להסתפק במיילים או בטלפון".

מה עוד מנהלים צריכים להעביר לעובדים שלהם?

"לדעתי הכי חשוב לייצר תחושת משמעות. כלומר, מהם האמונות והערכים שלנו, ועד כמה אנחנו נותנים להם מקום במשבר. לשאול את עצמנו מהו הערך העמוק שאנחנו יכולים לתת לאנשים - זה הדבר היחיד שמחבר עובדים לעבודה בשעת משבר. זה מחבר אותנו לנתינה, משם ליצירתיות ולבסוף לצמיחה".

משבר גם מספק הזדמנות גדולה ליצור קשרים עמוקים, כי יש הרבה יותר צורך במשמעות ובמנהיגות. הרי כשלכולם טוב והגלגל מסתובב מהר, לאף אחד אין סבלנות או צורך. אבל בשעת משבר יש פחות ציניות באוויר.

"נכון, אחת הדרכים שמאפשרת למצוא משמעות היא חיבור מחדש לערכים - להסתכל פנימה ולחפש את המשמעות בעבודה. למצוא עוגן בערכים של המותג או בערכים שלך כאדם".

איך בעצם הגעת לעסוק בנושאי ההישרדות והתודעה?

"חוויתי את זה באופן אישי. אמא שלי, שהיתה החברה הכי טובה שלי, הפכה לצמח, ואבא שלי עזב את המשרה הבכירה שהיתה לו ובמשך 15 שנה טיפל בה במצב הזה. היינו משפחה עם תחושת משמעות מאוד גדולה. בזכות זה חייתי עם תחושת הישרדות, עד שהתקדמתי וחילצתי את עצמי מהבור. הבנתי שאני לא מוכנה לחיות את החיים שלי במוד הישרדות, כי מחר זה יכול להיגמר. בזכות זה שלא התפשרתי על הישרדות, התעקשתי לעשות דברים שממלאים אותי. אם היית מספר לי לפני חמש שנים שככה ייראו החיים שלי, מלאים בחופש פנימי ובצמיחה, לא הייתי מאמינה".

ערן גפן הוא מומחה לחדשנות וצמיחה עסקית, מייסד חברת גפן טים שנרכשה לאחרונה ומפעיל הפודקאסט "חצי שעה של השראה".

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל