גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דור ה-Y שוב עושה צרות: אלה קבוצות הגיל שבקרבם הכי הרבה נדבקים

מפילוח החולים לפי גילאים, ניתן לראות כי מספר החולים הגבוה ביותר הוא דווקא בין גילאי 30-39, ואחריו גילאי 20-29 ● במשרד הבריאות העריכו כי במידה והציבור לא יענה להנחיות לא יהיה מנוס מלהחמיר את הצעדים שננקטו עד כה

פארק הירקון / צילום: איל יצהר, גלובס
פארק הירקון / צילום: איל יצהר, גלובס

לקראת דיון הערכת מצב בעניין מחלת הקורונה שנערך היום (שבת) ברשות העליונה לאשפוז של משרד הבריאות, פרסם היום משרד הבריאות נתונים חדשים לגבי התחלואה בקורונה, והציג מחדש נתונים קיימים, בפילוחים חדשים. מן הנתונים עולה כי מספר החולים הנדבקים היומי ממשיך לעלות (בהתאם גם לעליה במספר הבדיקות, כך שלא ברור אם נדבקים יותר חולים או רק מאותרים חולים רבים יותר). ביומיים האחרונים התווספו כ-150 חולים ביום, ביומיים שקודם לכן כ-100 חולים ביום וביומיים שלפני כן כ-50 וכ-60 חולים בהתאמה.

אם המגמה הזו תימשך, היא תוביל לכך שעד סוף שבוע הבא יתווספו יותר מאלף חולי קורונה למצבת החולים בכל יום, לעומת רק כ-828 חולים במצטבר שאותרו עד היום. אולם, התקווה היא כי כללי ההסתגרות וההימנעות החדשים שהושתו על הציבור יאטו את קצב העליה במספר החולים החדשים, כמו גם, בתקווה, איתור ובידוד מהירים יותר של חולים, בעקבות הגדלת מספר הבדיקות.

כאמור, מספר החולים החדשים שמאותרים בכל יום נובע בין היתר ממספר בדיקות המעבדה המבוצעות, שנמצא בעליה עם פתיחת מעבדות בדיקה חדשות. אתמול בוצעו 2,321 בדיקות, ומתוכם נמצאו כאמור 152 חולים חדשים. כבר כשלושה ימים שנשמר קצב של מעל 2000 בדיקות ביום, והמספר צפוי לעלות. זאת לעומת סביב 400 בדיקות ליום לפני שבוע בלבד. אפשר לראות כי ככל שמספר הבדיקות עולה, שיעור החיוביים יורד. כלומר, נראה כי הבדיקות שנערכו עד לאחרונה התמקדו יותר "מתחת לפנס" בחולים המוכרים וסביבתם, ואילו כעת נפרשת יריעה רחבה יותר, כדי לאתר גם חולים במקומות פחות צפויים.

מפילוח החולים לפי גילאים, ניתן לראות כי מספר החולים הגבוה ביותר הוא דווקא בין גילאי 30-39, ואחריו גילאי 20-29, עם ירידה הדרגתית במספר החולים ככל שהגיל מבוגר יותר - ייתכן כתוצאה מזהירות רבה יותר אצל המבוגרים. שיעור החולים מתוך כל 100,000 נפש גם הוא גבוה יותר בין בני 30-39 - 14 חולים בכל 100,000, וסביב 12 חולים לכל 100,000 בכל הגילאים הבוגרים האחרים, למעט שיעור של 9.7 חולים לכל 100,000 בקרב בני ה-70 ומעלה. באשר לילדים, קיימת אי וודאות האם הם נדבקים פחות או שנדבקים כמו אחרים אך מחלתם פחות חמורה. הנתונים הללו מראים הנבקה נמוכה בקרב ילדים: רק 1.2 לכל 100,000 נפש בגילאי 1-9 וכ-4.7 לכל 100 אלף נפש בגילאי 10-19. יש לציין כי נתונים אלה יכולים להיות מוסברים חלקית על ידי גורמים אחרים, כמו פחות נסיעות של ילדים לחו"ל בפברואר. אולם, נראה שיש תקווה שהילדים אכן לא נושאים את הוירוס באותה תדירות כמו המבוגרים - נתון מבשר טובות לגבי טווח הזמן שבו ניתן יהיה לפתוח מחדש את מערכת החינוך.

מבחינה גיאוגרפית התחלואה הרבה ביותר היא באזור תל אביב, ירושליים ומרכז הארץ, אחריהם חיפה והצפון והפעם הדרום נפגע כנראה פחות (או נבדק פחות).

מבין כ-450 מקרים שכבר חקרו, רק לגבי 3 מקור המחלה לא ידוע, נתון המרמז על כך ששרשרת ההדבקה נמצאת יחסית תחת שליטה, ורוב הנדבקים החדשים עשויים להיכנס לתקופת התסמינים המדבקת ביותר כשהם כבר בבידוד. אולם, נתון כזה יכול להשתנות בטווח של ימים, אם יתגלה בבדיקות מוקד הדבקות חדש שכלל לא היה תחת מעקב המשרד עד כה. מבין החולים שתוחקרו, כמחצית נדבקו בארץ מחולה שחזר מחו"ל. 31 נדבקו בספרד, 22 באנגליה, 22 בצרפת, 21 באוסטרליה ורק 16 באיטליה.

בישיבה נמסר גם כי נכון ל-19.3 (חמישי), כ-3,000 אנשי צוות רפואי נמצאים בבידוד, כמחצית מהם רופאים ומחצית אחיות. מהם 1,567 רופאי בתי החולים, 780 מקופות החולים, 135 ממד"א, 95 מבתי חולים פסיכיאטריים ו-74 מבתי חולים גריאטריים. 42 אנשי צוות נמצאו חיוביים לקורונה. 660 מהמבודדים נמצאים במצב זה משום שנחשפו ישירות למטופל קורונה ללא מיגון מלא, ו-521 שפו לאיש צוות חולה במקום העבודה. היתר נדבקו שלא מסגרת תפקידם.

מזג האוויר הנאה מאתגר את הסגר

משרד הבריאות קורא לציבור שלא לצאת מהבית, ומאיים בהחמרת הצעדים. בשל השבת השמשית, רבים ניצלו היום את ההזדמנות לצאת מביתם לפארקים ולרחובות. משרד הבריאות פונה לציבור וקורא למי שיצא לשוב לביתו: "למרות השמש הישארו בבית. משרד הבריאות מנחה את הציבור להשאר בבית- מזג האוויר היפה הוא לא סיבה לצאת החוצה". מנכל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, קורא לציבור להקפיד על ההנחיות: "אל תצאו מהבית. הקפידו על ההנחיות של משרד הבריאות, אחרת נמצא את עצמנו בהתפרצות משמעותית. אני מבקש מהציבור להשאר בבית, מי שיצא - נא לחזור הביתה". במשרד הבריאות העריכו כי במידה והציבור לא יענה להנחיות לא יהיה מנוס מלהחמיר את הצעדים שננקטו עד כה.

מן המשטרה נמסר: "במהלך השבת עסקו שוטרי משטרת ישראל גם בפעילות אכיפה והסברה, ביקרו בבתי עסק ובבתי מבודדים וכן הורו על פיזור קהל באזורי הפארקים, חופי הים וכדומה. צריך לציין כי מרבית התושבים ובתי העסק, הקפידו על קיום ההוראות כלשונם, אולם במקרים בהם זיהו השוטרים הפרות או התעלמות מההנחיות- פעלה המשטרה לפיזור המתקהלים. עד אתמול בצהריים נרשמו 17 דו״חות. בנוסף, עד כה נפתחו 117 תיקים פליליים הקשורים להפרות הבידוד, וכן נפתחו 18 חקירות נוספות בגין מקרים שונים של הפצת מידע כוזב (Fake news) המשטרה סגרה עד כה 18 בתי עסק באמצעות צווים בגין הפרת ההנחיות באופן בוטה".

עוד כתבות

מסיושי סאן, מנכ''ל סופטבנק / צילום: ap, Ahn Young-joon

"בכיתי": מייסד סופטבנק מסביר למה החליט למכור מניות אנבידיה

מייסד הקונצרן היפני הגדול, מסיושי סאן, סיפר כי סופטבנק מכרה את החזקותיה באנבידיה כדי לממן השקעות חדשות בתחום הבינה המלאכותית, כולל OpenAI ● בנוסף, הוא דחה את החששות בשווקים על "בועת בינה מלאכותית", ואמר כי אלו שטוענים זאת "אינם חכמים מספיק"

שלמה אליהו, דוד פורר, ישי דוידי, זוהר לוי, אהרון פרנקל / איור: גיל ג'יבלי

עלייתם של הפיננסיירים, והשכירים שהפכו למיליונרים: מעולם לא ראינו שנה כזאת בתל אביב

מדוד פורר דרך שלמה אליהו ועד זוהר לוי: בעלי העניין בחברות הנסחרות בת"א ניצלו את העליות החדות בבורסה כדי למכור מניות בהיקף גבוה פי 3 מבשנה שעברה - כמעט 16 מיליארד שקל, ושברו את שיא כל הזמנים ● וגם: השכירים שמכרו מניות בעשרות מיליוני שקלים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בתל אביב; ת"א 35 בשיא חדש, דוראל מזנקת בכ-5.5%

מדד ת"א 35 עולה בכ-1.2% ● מדד הפחד המקומי עלה ב-2% והשלים עלייה של 9% בחודש החולף ● וול סטריט פתחה את חודש דצמבר באדום, הביטקוין סיכם את היום הגרוע ביותר שלו מאז מרץ ● וגם: התחרות ב-AI הולכת וגוברת - ואלפאבית וברודקום עשויות להתגלות כמובילות של השוק

2025 צפויה להיות שנה חזקה לפנסיה של החוסכים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

"השאלות החשובות השתנו": החוסכים זכו לשנה היסטורית, אבל איך תיראה 2026?

ביצועי הגמל והפנסיה בשנה הנוכחית בדרך לעקוף את שנת 2021 ולהפוך לטובים ביותר מזה עשור וחצי, הרבה בזכות הפריחה בבורסה המקומית ● במסלולי המניות התשואה מתחילת השנה כבר מתקרבת ל־23% ● ובכל זאת יש מי שמציע למשקיעים לעבור לאסטרטגיה זהירה

"הנכס הכי מתקדם שלה": המדינה שרכשה מערכת הגנה ישראלית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: תאילנד רכשה את מערכת BARAK MX של התעשייה האווירית, בקשת החנינה של נתניהו מזכירה מהליכים של נשיא ארה"ב טראמפ, וסקר חדש מצא כי האוונגליסטים הצעירים בארה"ב פונים נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סם אלטמן / צילום: ap, Kevin Wolf

לסם אלטמן חסרים מעל 200 מיליארד דולר. מאיפה הוא יביא אותם?

דוח חדש של בנק HSBC מציף סימני שאלה סביב המודל הכלכלי של OpenAI ● איך החברה מתכוונת לכסות על חובות הענק שטיפחה, ואיך היא משפיעה על השוק כולו?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ במסר לישראל: חשוב מאוד שלא יתרחש דבר שיפריע להתפתחותה של סוריה

טראמפ ונתניהו שוחחו; לשכת רה"מ: "נשיא ארה"ב הזמין את נתניהו לפגישה בבית הלבן בזמן הקרוב" ● צה"ל חיסל מחבל נוח'בה של הג'יהאד האיסלאמי ● התושבים בעוטף עזה על ההחלטה של צה"ל לבטל את ההגנה היישובית: "מישהו חייב להתעורר" ● בוועדת החוץ והביטחון נערך היום דיון על חוק הפטור מגיוס ● משבר כוח-האדם בצה"ל: חוסר של מאות קצינים, עומס כבד על מערך המילואים ● עדכונים שוטפים

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל Open AI / צילום: ap, Markus Schreiber

"רגע קריטי": סם אלטמן בהודעה חריגה לעובדי OpenAI

על רקע התחזקות התחרות מצד גוגל, מנכ"ל OpenAI סם אלטמן הכריז על "קוד אדום" והגדיר את התקופה הנוכחית כקריטית עבור ChatGPT ● כעת ירכזו עובדי החברה משאבים ושכבות ניהול סביב שיפור מיידי של הצ'אטבוט, במהלך שידחוק הצידה פרויקטים אחרים

החזר מס על תרומות יוצא לדרך / צילום: Shutterstock

כללי המס משתנים, רוב העמותות לא ערוכות: איך תקבלו החזרים על תרומות

היקף התרומות בישראל עומד על כ-4 מיליארד שקל בשנה, בגינם ניתן כמיליארד שקל זיכוי ממס ● בעקבות רפורמה חדשה של רשות המסים, החל מינואר תרומה שלא דווחה במערכת דיגיטלית לא תזכה בהטבת מס

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

התקדמות משמעותית במגעים על עסקת היצוא בין משרד האנרגיה לחברות הגז

לגלובס נודע על התקדמות משמעותית במגעים לגבי עסקת הגז הענקית עם מצרים בהיקף של 35 מיליארד דולר ● לפי המתווה, חברות הגז יתחייבו לספק גז למשק המקומי במחיר נמוך יותר, שיוצמדו למה שנקבע במתווה

הדיון בוועדת הכנסת על הקמת ועדה מיוחדת לחוק השידורים / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

ועדת הכנסת הצביעה: תוקם ועדה "עוקפת ביטן" לעניין חוק השידורים של קרעי

ועדת הכנסת אישרה היום להקים ועדה מיוחדת שתדון בחוק השידורים שהגיש שר התקשורת שלמה קרעי ● יועמ"שית הכנסת טענה כי הסמכות לדון בחוק היא של ועדת הכלכלה, ויו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן טען כי הממשלה לוקחת סמכויות מהכנסת - אך למרות זאת הקמת הוועדה המיוחדת אושרה

סניף הקפה של פקטורי 54 בביג פאשן גלילות / צילום: מושי ניטליס

רשת פקטורי 54 פותחת בית קפה בביג פאשן גלילות

בהשראת מותגי היוקרה בעולם, רשת פקטורי 54 פותחת השבוע בית קפה בסמוך לחנות שלה בביג פאשן גלילות, שיתפרס על פני כ-60 מ"ר ● וגם: 20 שנה לאחר ההנפקה בנאסד"ק - האחים אייל, ניר וגיל שרצקי, בעלי איתוראן, צלצלו בפעמון פתיחת המסחר של הבורסה ● אירועים ומינויים

טרמינל 1 בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

המאבק בין חברות התעופה הזרות למשרד התחבורה מגיע לבג"ץ

ארגון התעופה IATA ו-10 חברות תעופה בינ"ל עתרו לבג"ץ נגד שרת התחבורה, שר הכלכלה וועדת הכלכלה של הכנסת ● מבקשות שבג"ץ יורה למדינה להפעיל את סמכות החירום שנוספה לחוק שירותי תעופה, ולצמצם רטרואקטיבית את חובותיהן כלפי נוסעים בתקופה שבה המרחב האווירי של ישראל נסגר במבצע "עם כלביא"

ראש הממשלה ג'ורג'ה מלוני / צילום: ap, Phil Noble

2,452 טון זהב עלולים להצית עימות חדש שיטלטל את כלכלת איטליה

תיקון חוק חדש באיטליה מבהיר כי זהב המדינה שייך לעם, ומעורר חשש שהממשלה תנסה להשתלט על העתודות ולפגוע בעצמאות הבנק המרכזי ● המהלך מעורר דאגה גם באיחוד האירופי: לאיטליה יש עתודות זהב בשווי 280 מיליארד אירו, שהן חלק מהגיבוי למטבע המשותף

נגיד הבנק המרכזי ביפן, קאזו אואדה / צילום: Reuters, Kyodo

ביפן נערכים להעלאת ריבית בניגוד למגמה העולמית, ובשווקים מודאגים

בזמן שבעולם החלו להוריד ריבית, בבנק המרכזי של יפן נערכים להעלות אותה ברבע אחוז, לרמה של 0.75% ● "נדון בהתפתחויות הכלכליות", אמר הנגיד קאזו אואדה, וטלטל את הבורסה בטוקיו ● המהלך מעלה תהיות, ברקע התוכנית שחשפה לאחרונה הממשלה כדי לתמרץ את הכלכלה

בנייה בתל אביב / צילום: Shutterstock

בדקנו את הדוחות של 9 חברות נדל"ן: בכמה נמכרה דירה ממוצעת בשדה דב, והאם המחירים יורדים?

ירידה של 24% במספר הדירות שנמכרו ושל 9% במחיר הממוצע: דוחות תשע חברות נדל"ן בולטות חושפים מה באמת קורה בשוק הדיור בישראל ● וגם: מדוע סיום המלחמה לא הביא לזינוק במכירות, ומי מכרה מאות דירות במחיר ממוצע של 6.6 מיליון שקל?

בורסת KOSDAQ בסיאול / צילום: ap, Lee Jin-man

כמו משחקי הדיונון: הסוחרים מאחורי אחת התופעות הבולטות בוול סטריט

נוכח הזינוק החד בהשקעות מסוכנות של משקיעי הריטייל בדרום קוריאה במניות מם ותעודות סל ממונפות בארה"ב, רשות ניירות הערך בסיאול מחמירה את הפיקוח ● החל מדצמבר יידרשו משקיעי ריטייל לעבור קורסים וסימולציות בעקבות חשש להחרפת התנודתיות בוול סטריט והסיכונים לכלכלה המקומית

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

המסחר בבורסה ננעל במגמה מעורבת; אל על ומניות הביטוח ירדו

ת"א 35 עלה ב-0.1%, ת"א 90 ירד בכ-0.7% ● ירידות בוול סטריט ● סדרה של נתוני מאקרו בארה"ב תקבע את הכיוון אליו ילכו השווקים בדצמבר ● וגם: בנק ההשקעות ג'פריס מסמן שתי מניות צמיחה "במחיר סביר" שצפויות להניב ביצועים חזקים ב-2026

הכוח בשוק הרכב עבר לקונים: הצפת דגמים, ירידות מחירים והסערה הצפויה ב-2026

שוק הרכב צפוי להמשיך לעמוד ב-2026 בסימן המעבר מ"שוק של מוכרים" ל"שוק של קונים" ● על הפרק: ירידת המחירים צפויה להמשיך בשל המלחמות השיווקיות בין היצרנים הסינים והיבואנים שלהם, קטגוריות חדשות ידרסו קיימות, והסביבה התחרותית תהפוך קשה עוד יותר

רינת אשכנזי כלכלנית ראשית הפניקס בית השקעות / צילום: טומי הרפז

הכלכלנית שמסתכלת על השוק הישראלי ב־2026 ורואה "פיל בחדר"

רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות, ממליצה לקראת השנה החדשה להגדיל החזקות מעבר לים, ולחפש שני נתונים מרכזיים בכל השקעה חדשה: מאזן חזק ורווחיות גבוהה ● וגם: מהו ה"פיל שבחדר" שמאיים על התשואות בישראל בעתיד?