גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בטווח הקצר ובטווח הארוך: מה קורה למחירי הדירות אחרי משברים גדולים?

מאז שנות השישים ישראל חוותה גלים של משברים בענף וירידות מחירים - שאחריהם התאוששות ● כעת עומדים בפנינו שני תרחישים: מיתון ארוך שיפגע במחירים - או זינוק מחודש במחירים בגלל מחסור בהיצע

שטר של 10,000 שקל ישראלי / צילום: shutterstock
שטר של 10,000 שקל ישראלי / צילום: shutterstock

האם אנו נמצאים בפתחו של משבר בענף הנדל"ן? כרגע נראה שיש סיכוי סביר לכך, אבל הרבה טמון בתשובות לשתי שאלות: משך השפעת הקורונה על הכלכלה ועל הנדל"ן, ותגובת הממשלה.

אם אכן יתרחש משבר בענף הנדל"ן הוא יהיה החמישי מאז התחילו לאסוף בארץ נתונים. ארבעת המשברים האחרונים היו שונים זה מזה מבחינת הסיבות, משך הזמן וירידות המחירים שהם גררו אחריהם. מה שמשותף לכולם היה לא רק ירידת מחירים, אלא תקופה ממושכת של ירידות בהיקפי הבנייה, שמקטינה את ההיצע.

ארבעה משברים מאז קום המדינה

המשבר הראשון: שוק ספקולטיבי בגלל השילומים מגרמניה

המשבר הראשון שמתועד ומנותח פקד את ישראל באמצע שנות השישים. למען הדיוק ההיסטורי, ייתכן שגם בשנות החמישים היה משבר נדל"ן, אולם הוא אינו מתועד במסמכים רשמיים - לא של הלמ"ס ולא של בנק ישראל. אולי משום שבעשור הראשון למדינה, ענף הדיור היה נתון כולו לשליטת הממשלה, ועיקר הפעילות בתחום עסקה בבניית הדירות לעולים החדשים - לא נמדדו מחירי הדירות.

לראשונה רואים התייחסות לסוגיית מחירי הדירות ב-1959. ב-1960 מחירי הדירות עלו באופן נומינלי ב-2.3% יחסית ל-1959, וב-1961 ב-6.7% יחסית ל-1960. קצב העליות גבר ולאחר מכן ועד 1965 נרשמו עליות ריאליות נוספות של כמעט 50% במחירים.

מה קרה? דוחות בנק ישראל השנתיים משנות השישים מספרים על הפקטור המרכזי של מחירי הדירות, של אותן שנים - השילומים מגרמניה, כספים מבחוץ שהגיעו לניצולי השואה, ואיפשרו להם להשקיע בדירות.

"חלק גדול מתקבולי הפיצויים האישיים הופנה לרכישת דירות", נכתב בדוח בנק ישראל ל-1964. באותה תקופה גם נעשה פיחות גדול בלירה, מה שהמריץ את מקבלי הפיצויים להשקיע בדירות, כי חוסר היציבות במטבע "עשה אותן לתחליף טוב לנכסים במטבע חוץ, שכדאיותם ירדה עם הפיחות", הסבירו בבנק המרכזי.

התוצאה של השילומים הייתה יצירת שוק ספקולטיבי והרחבת מעמדם של המשקיעים באותן שנים. ומה בכל זאת הביא למשבר שקרה בין השנים 1965 ל-1967? בבנק ישראל הסבירו, כי הביקושים לדירות בעקבות השילומים היו חד-פעמיים, והם הסתיימו בסופו של דבר. כמו כן, המדינה עשתה באותן שנים אב טיפוס לצעד שנקט כחלון ב-2015, והעלתה את מס השבח על הדירות, "שהיה לו משקל מכריע בשוק המקרקעין", כפי שנכתב בדוח.
כותבי הדוח של בנק ישראל ל-1966 מסבירים חלק מהמשבר דאז, כי "כפי שבתקופת הגאות נבע חלק מן הגידול בביקוש משיקולים ספקולטיביים, הרי שיש מקום לסברה שבשנת 1966 ניתן להסביר חלק מן הירידה בביקוש לדירות בציפיות להמשך הירידה במחירים".

ואולם היו סיבות נוספות, ובראשן המצב הכלכלי, שגלש למיתון כבד. "נראה שהשתררה אי ודאות באשר להתפתחויות שיחולו בעתיד, והציבור דחה חלק מקניותיו והעדיף להשקיע בנכסים בעלי דרגת נזילות גבוהה", נכתב באותו דוח.

"האווירה במדינה הייתה קשה מאוד ואז הבדיחות היו שהאחרון בשדה התעופה בן גוריון (אז עוד לוד), שיכבה את האור", אומר החוקר ד"ר יאיר דוכין מהאוניברסיטה העברית.

המשבר השני: בנייה עודפת בעקבות מלחמת יום הכיפורים

לאחר מלחמת ששת הימים שבו המחירים לזנק, בסדר גודל של 80% ריאלית, עד 1973, אז פקד את השוק המשבר הקשה ביותר בתולדותיו בכל הקשור לדיור.

המשבר הכלכלי שאחרי המלחמה החל את התהליך האינפלציוני שהפך להרסני ממש בשנות השמונים וליווה את המדינה כעשור וחצי. במקביל, המעורבות האינטנסיבית של המדינה בענף הבנייה גררה לא מעט בעיות: "אברהם עופר, שהיה אז שר השיכון, נכנס לבנייה תקציבית מאוד רחבה, זרק לשוק כמות עצומה של דירות והציף את השוק", מספר דוכין.

ואכן בתקופתו של עופר כשר שיכון, בין 1974 ל-1977 נבנו כ-100 אלף דירות לזוגות צעירים, במסגרת בנייה ממשלתית. הדבר דיכא את השוק הפרטי, גרם לירידה בהיקפי הבנייה. עד כדי כך ההצפה הייתה גדולה, שב-1976 ובתחילת 1977 נחלץ משרד השיכון לעזרת חברות משכנות ממשלתיות במתן הלוואות וברכישת מלאי דירות לא מכורות שנותרו בידיהן.

ברקע, כאמור, הייתה אינפלציה שבמונחים של היום נחשבת להרסנית. כך, למשל, בין אוקטובר 1975 לאוקטובר 1976 עלו מחירי הדירות ב-8%, שיעור שניתן היה לכנות כמכובד, אלמלא מדד המחירים לצרכן עלה באותה שנה ב-36%, והמשמעות היא, כמובן, ירידת מחיר ריאלית, חדה. בסך הכול באותו משבר ירדו מחירי הדירות בכ-37% ריאלית.

המשבר השלישי: ההיפר-אינפלציה של שנות ה-80

המהפך הפוליטי ועליית הליכוד לשלטון הביאו לשינוי במצב ומחירי הדירות חזרו לעלות בין 1978 ל-1984, ואולם ההשפעות ההרסניות של ההיפר אינפלציה ושל מלחמת לבנון עשו את שלהן. כך למשל, מחירי הדירות ב-1984 עלו ב-378%, לעומת קודמתה, אולם העלייה הריאלית הייתה של 0.9%. ב-1985 העלייה הנומינלית הגיעה ל-286% ואולם בפועל המחירים ירדו בכ-5%. המשק בכללותו רשם קיפאון. הריביות עלו מאוד, בניסיון להדביר את האינפלציה, אולם עד לתוכנית הייצוב הממשלתית ב-1985 - המצב רק הוחמר והפעילות בענף הלכה ודעכה.

"באותה תקופה קשה היה להתייחס למחירים, בגלל ההיפר-אינפלציה, ואני בדקתי את התחלות הבנייה, והמצב הלך והורע. ב-1989, ערב העלייה הגדולה, היו פחות מ-20 אלף התחלות בנייה. 19.8 אלף, ליתר דיוק", אומר דוכין. עם שוך הערפל הוברר שמחירי הדירות ירדו ריאלית באותן שנים בכ-22%.

עד 1997 שוב התהפך הגלגל, והמחירים שבו לעלות. המנוע העיקרי לזה כמובן העלייה המסיבית מבריה"מ לשעבר. "ב-1990 התחלות הבנייה כבר זינקו ליותר מ-40 אלף ובשנה שלאחר מכן ליותר מ-80 אלף דירות והמשק השתנה לגמרי", אומר דוכין.

כדי לעמוד בהספקי הבנייה הנדרשים, אריאל שרון כשר שיכון דאז, בנה מדיניות תמרוץ שכללה רשת ביטחון לקבלנים, שידעו כי אם לא יצליחו למכור דירות - הממשלה תרכוש אותן מהם, ותמריצים לזירוז לקבלנים הותנו בלוחות זמנים מואצים, והובטח להם כי אם יעמדו בהם - יזכו במענקים ממשלתיים.

המשבר הרביעי: סימנים להגברת האי שוויון במדינה

מסוף 1996 ועד 2007 החל משבר הנדל"ן הארוך ביותר בתולדות המדינה, שהיו לו כמה היבטים: ראשית, מחירי הדירות ירדו; שנית, תשומות הבנייה שעלו, והרווחיות הירודה של הקבלנים גרמו לירידה גדולה בהתחלות הבנייה.

שלישית, בין 2001 לתחילת 2004 פקד את המשק מיתון כלכלי כבד ביותר, בעקבות פקיעת בועת הדוט קום, מבצע חומת מגן ואירועי האינתיפאדה השנייה וכמובן אירועי 11 בספטמבר. הדבר גרם לנפילה גדולה בתוצר הלאומי הגולמי, מה שגרר את שוק הנדל"ן עוד יותר למטה.

רביעית: בדוח השנתי ל-2005 גילו אנשי בנק ישראל ממצא טורדני, שרק בעשור שלאחר מכן נאלצו בממשלה להתייחס אליו: אמנם מחירי הדירות ירדו, ואולם בעוד שהנכסים הזולים רשמו ירידות מחירים, נכסי היוקרה התייקרו. בבנק המרכזי סברו כי התופעה יכולה לנבוע בין היתר בגלל התרחבות הפערים הכלכליים במדינה.

דוכין, לעומת זאת, מזכיר שמסוף 1996 נוצרו עודפי מלאי אדירים של דירות, כתוצאה מהבנייה האינטנסיבית במחצית הראשונה של אותו עשור, הרבה מעבר לצריכה השוטפת. "לקח לעודפי המלאי הזה עשר שנים להיספג בשוק", מספר דוכין. התוצאה - ירידה ריאלית של למעלה מ-20% במחירים.

שוב התחלות הבנייה ירדו מאוד, הפעם לסביבות 30 אלף בשנה בתחילת העשור הראשון של שנות האלפיים, והמחירים החלו לעלות, לאחר שמלאי העודפים הסתיים.

המשבר החמישי? האם וירוס הקורונה יביא עליות או ירידות

כיום, לאחר כ-13 שנים של עליות מחירים, תקף את השוק משהו מסוג שונה לגמרי - וירוס הקורונה.
הקורונה היא גורם חיצוני שלא קשור במשק, בדיוק כפי שהשילומים מגרמניה השפיעו על עליות המחירים לפני 60 שנה, וכפי שהעולים השפיעו גם כן על העליות לפני 30 שנה, ומלחמת יום כיפור השפיעה על הירידות באמצע שנות השבעים.

האם מגפת הקורונה תהיה למשבר הגדול החמישי של שוק הנדל"ן בישראל? האם לפנינו עצירה של כמה שנים בהיצע הבנייה, או פגיעה קלה בלבד? בינתיים הוחרג ענף הנדל"ן מעצירת העבודה במשק, והאתרים פעילים, אבל האם כך יהיה לאורך זמן? ומה בדבר ההשפעה של המחסור בחומרי גלם? וגם אם לא מדובר במשבר ארוך טווח, מי ייפגע בינתיים? 

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם