גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המטרה היא למנוע קריסות מידיות של אלפי עסקים. המדינה חייבת להכניס יד לכיס"

ארגונים כלכליים הגישו לממשלה תוכנית חירום שדורשת נקיטת צעדים מיידיים להצלת המגזר העסקי ● בין הצעדים המוצעים: דחיית תשלומים ברבעון, הורדת תנאי הזכאות לדמי אבטלה וקביעה כי המשבר הוא כוח עליון ● ד"ר שלמה נס: "התוכנית לא דורשת הוצאה גדולה של כספים ומשאבים"

בתי עסק במרכז תל אביב סגורים לנוכח הנחיות משרד הבריאות בצל הקורונה / צילום: פביו טרופה
בתי עסק במרכז תל אביב סגורים לנוכח הנחיות משרד הבריאות בצל הקורונה / צילום: פביו טרופה

תוכנית חירום, שהגישו לממשלה ארגונים כלכליים המעסיקים עשרות אלפי עובדים, דורשת נקיטת צעדים מיידיים להצלת המגזר העסקי ומגזר העצמאיים. על המגישים נמנים התאחדות בעלי האולמות וגני האירועים, התאחדות סוכני הנסיעות, לשכת יועצי המס, עמותת "מסעדנים חזקים ביחד", חברות התעופה ארקיע וישראייר, התאגדות העצמאיים "אני שולמן" וגורמים נוספים.

התוכנית מציגה כמה פעולות וצעדים ובהם 6 עקרונות מרכזיים:

1. פתרון בעיית מחנק האשראי ומימון העסקים: באמצעות הקפאת מצב ומסגרות האשראי הקיימות לרבעון הקרוב (כולל הלוואות, אשראיים ומשכנתאות). שנית, על ידי דחיית תשלומי החובה למוסדות ברבעון ודחייה או פטור של התשלומים לעיריות, תאגידי מים עירוניים וחברת חשמל. עוד מבקשים את דחיית תשלומי השכירות במגזר העסקי ברבעון. כאשר "בהתאם לתקופת המשבר יותאמו תקופות הפטור או הדחייה".

2. עלויות עובדים והנלווה לכך: התוכנית מתייחסת לעובדים שהוצאו לחופשה ללא תשלום והיא מבקשת לקבוע זכאות לתשלום מידי של הביטוח לאומי (במקום אחרי 30 ימים) והורדת תנאי האכשרה לחצי שנה, כאשר כללי הביטוח לאומי לא יחולו ביחס לזכויות העובדים, כלומר התקופה לא תיספר ולא תפגע בזכויות העובדים ברצף התעסוקתי.

שנית, הקלה להורים עובדים, שאינם עובדי הוראה, שנאלצו להישאר בביתם עקב ביטול מערכת החינוך. עוד בתוכנית - דחיית כל התשלומים הנלווים לשכר העובדים (כגון פנסיות, קרן השתלמות, קופות גמל) לרבעון ולאחר מכן פריסה של 12 חודשים.

3. סקטור הבנייה והסכמים כלליים: קביעה שהמשבר הנוכחי, כבר בשלב זה, הוא כוח עליון ולכן ההסכמים לא מתבטלים וכפועל יוצא דחייה ברבעון של כלל המועדים הקבועים בהסכם, לרבות מועדים שאין בצידם תשלום כלשהו (כגון מסירת דירה).

4. מתן סעדים משפטיים למניעת העמקת המשבר באמצעות מתן צו הקפאת הליכים אוטומטית לכל המגזר העסקי, איסור הגבלת חשבונות בעקבות החזרת שיקים למשך תקופה של רבעון והכרה במשלוחי מסעדות כמפעל חיוני (כחלק משרשרת האספקה למשק ולציבור).

5. הכרה בהלוואות שהעמידה המדינה כמענקים. עד כה, בהתאם להחלטות הממשלה, הועמדו הלוואות מטעם המדינה כסיוע למשק בסכום של 10 מיליארד שקל. במסגרת זו, יש לשקול גם מתן דמי אבטלה לעצמאים שנאלצו להפסיק את פעילות עסקיהם. יש לראות בסיוע זה כמענקים ולא כהלוואות, עבור המגזרים שפעילותם הופסקה. חלוקת הכספים בכל מגזר תעשה בהיוועצות עם איגוד ייעודי הרלוונטי לאותו ענף.

6. העמדת מענק או אשראי למשקי הבית. בישראל קיימים כ-3 מיליון משקי בית. "בתקופה האי וודאות האופפת אותנו, משקי הבית צריכים יכולת להתקיים ולקבל מענק או אשראי מהמערכת הבנקאית. המערכת הבנקאית לעיתים מסורבלת ושמרנית ולא מוכנה להעניק אשראי ללא בחינת הסיכון הכרוך במתן האשראי ללווים. לפיכך, מוצע כי המדינה תעניק גיבוי למערכת הבנקאית באופן שיאפשר לכל משק בית אשר יחפוץ בכך, לקיחת הלוואה עד לסכום שיקבע ואשר יאפשר למשק הבית קיום סביר בתקופה האמורה. מובהר כי את ההלוואה האמורה על משק הבית יהיה להחזיר - אבל תקופת ההחזר תהיה לאחר תום המשבר הנוכחי", כך הפירוט.

"הפתרונות שמציעים עד כה הם לעג לרש"

ד''ר שלמה נס, עו''ד (רו''ח) ושותף בכיר במשרד עו"ד דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' שניסח את התוכנית עבור העסקים, אמר ל"גלובס" כי "המשבר הזה, עד כה לא מנוהל מבחינה כלכלית. אם נגיע לתחילת אפריל בלי הקלות משמעותיות לעסקים נראה רבים מהם קורסים. בעוד פחות מעשרה ימים יתחילו לרדת לאנשים הלוואות ותשלומים והמצוקה תחמיר.

"פורסם שהמשטרה נערכת להתמודד עם ביזה של עסקים - זה רמז שצריך לפעול מהר. פנינו למשרדי הכלכלה, האוצר ולראש הממשלה ולא נענינו עד עכשיו. הפתרונות שמציעים עד כה הם לעג לרש: דחייה של תשלומי חובה בשבועיים או מענק של 6,000 שקל זו בדיחה לעומת מצבם של העסקים. התוכנית לא דורשת הוצאה גדולה של כספים ומשאבים כשהיא מונה צעדים ברמה החוקית והרגולטורית שיכולים למנוע קריסה של מאות אלפי עסקים".

 

ד"ר נס מדגיש כי "כל העסקים שנסגרו או שפעילותם צומצמה, נמצאים במחנק אשראי והמטרה המיידית היא לצמצם הוצאות ותשלומים דרך גרייס של רבעון בכל הנוגע להקפאה של מסגרות האשראי, הלוואות לרבות משכנתאות. החוב יעבור לרבעון הבא. בתקופה האינתיפאדה השנייה התעוררה בעיה קשה למגזר המלונאי עם התיירים שלא הגיעו, המלצנו לבנקים לעשות מהלך דומה, פרסו את התשלומים ליותר מרבעון ודחו את האשראיים, התיירים חזרו והתשלומים חודשו לאחר מכן".

ד"ר נס מתייחס לסוגיה נוספת: "עסקים שילמו מקדמות מס מאז תחילת השנה. כולנו מבינים שהרווחים שהם היו אמורים להרוויח - נמחקו. רק בעוד שנה וחצי יחזירו את מקדמות המס לכן אנחנו מבקשים שיחזירו את המקדמות עכשיו. בנוסף יש חוק שפוטר נכס ריק מתשלום ארנונה, למה עסק שנסגר בהתאם להנחיות צריך לשלם? אנחנו דורשים דחייה של כל תשלומי השכירות לרבעון העסקי. אמנם בעלי הקניונים לא חתומים על התוכנית אבל הם מבינים וחלקם כבר יצאו במהלכים יזומים".

באשר לשוכרים עצמאיים, אומר ד"ר נס כי "אלו בעלי נכסים שהשקיעו בנכס והם מבחינתם לא יצטרכו לשלם אשראי בנקאי בעצמם זו מערכת סגורה שעוטפת אחד את השני - דחייה של כל מערכת האשראי וההוצאות תאפשר לצוף ולהחזיק מעמד. זה נשמע פשטני אבל זה נכון. אנחנו מדגישים שיש חוזים שאי אפשר לקיים היום ולגביהם יש לקבוע שמדובר ב'כוח עליון' ברמה משפטית ולכן אין לבטל הסכמים אלא לדחות קדימה אחרת גף ענף הבנייה יקרוס. סעיף אחר מתייחס לצו הקפאת הליכים לכל המגזר העסקי לפי חוק חדלות פירעון שימנע בקשות לפירוק כנגד העסקים לתקופה הביניים עם הקלות מסוימות שיאפשר במקרים הנדרשים לתת צווים נוספים, כולל איסור על חילוט ערבויות".

ומה באשר לעסקים שיעדיפו לגשת להליך של חדלות פירעון ולקום מחדש?

"התייחסנו גם לחדלות פירעון עצמית בתנאים מוקלים לעומת מה שקובע החוק שיקלו על העסקים הללו, כולל האפשרות שמנהלים ונושאי משרה יחשבו נאמנים לפי החוק".

נדמה שהבעיה של האוצר היא חלוקת העוגה בין העסקים. בתחילה היו מעגלים ברורים שניזוקו כמו התעופה והתיירות, וכעת זה רחב בהרבה.

"המטרה היא למנוע קריסות מידיות שאלפי עסקים חשופים אליהן. המדינה חייבת להכניס יד לכיס כמו שקורה בעולם כולו וכמו שהבטיח בנק ישראל - אבל לכוון למענקים ולא הלוואות. למשל בתחום התעופה אם הענף הזה לא יקבל תמיכה - הוא לא יהיה קיים. ענף התעופה הוא כוח לאומי, המדינה צריכה להחליט על הזרמת כספים. המלצנו לשקול תשלום מסוים לעצמאיים שנמצאים על סף קריסה ממש.

אפשר לעצב תוכנית שיש בה הגיון והתאמה. אפשר גם לתמוך במשקי בית דרך הגדלת קצבאות הילדים לרבעון - שני הסעיפים הללו מדברים על הזרמה אבל המדינה חייבת לעשות את זה, זו הזרמה שבאה לפטור את הבעיה וחשוב להדגיש שכל ההקלות והתמיכה לא באים במקום צעדי התייעלות והבראה שכל עסק חייב לעשות. בלי צעדים דרסטית ברמה הלאומית, נגיע לתחילת חודש אפריל ולירידה של תשלומים שיכניסו מאות אלפי עסקים למצוקה. גם היום כבר אין זמן, אלו צעדים שכבר היו צריכים להיעשות והמדינה צריכה להבין כשעסקים יקרסו, ויהיו כאלה, היא תשלם הרבה יותר. כל שקל שהמדינה תיתן כיום, אם הוא יכוון נכון זה יחסוך לה המון כסף וזה יזיז דברים שאחרי כן יהיה קשה מאוד לתקן".

עוד כתבות

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

הדגם שחוגג חמש שנים על הכביש וממשיך להיות רלוונטי

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק