גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההשקעה ירדה לטמיון בשל משבר הקורונה? מתי ניתן לתבוע

משבר הקורונה צפוי להביא לתביעות של משקיעים נגד הגופים שניהלו את כספם ● מנהלי ההשקעות יטענו כי מדובר באירוע משמעותי שלא ניתן היה לצפותו ● מומחים מסבירים ל"גלובס" מתי בכל זאת יתאפשר למשקיע לתבוע את כספו, ומה יבחן ביהמ"ש כדי לקבוע פיצוי

הבורסה בתל-אביב נצבעת באדום בצל הקורונה / צילום: טלי בוגדנובסקי, גלובס
הבורסה בתל-אביב נצבעת באדום בצל הקורונה / צילום: טלי בוגדנובסקי, גלובס

באילו מקרים יתאפשר למשקיעים שהפסידו את כספם בעקבות משבר הקורונה לתבוע בחזרה את כספם שירד לטמיון?

התפשטות נגיף הקורונה, הצעדים החריפים שנוקטות ממשלות בכל העולם כדי לעכבה וכמובן אפקט הפחד שנלווה למשבר הגלובלי כתוצאה מכך - הורידו לא מעט השקעות לטמיון. כך, למשל, בורסות כל העולם להציג ירידות שערים חדות: מדד תל-אביב 35 איבד כ-26% מערכו בחודש האחרון, כשהמדדים המובילים בניו-יורק סגרו את השבוע האחרון כשבוע הגרוע ביותר שלהם מאז משבר הסאב-פריים ב-2008.

בין שמדובר בתיקי השקעות של משקיעים פרטיים שהשקיעו את מיטב כספם בעסקאות השקעה בנדל"ן או בבורסה וכעת חשכו עיניהם, או בקופות הפנסיה שמנוהלות בשוק ההון באמצעות הגופים הפיננסיים המוסדיים, המשבר הכלכלי שפוקד את העולם מורגש בכיס של כל אחת ואחד מאיתנו.

אנשי שוק ההון והגופים הפיננסיים המנהלים את כספי ההשקעות של הציבור כבר החלו להשתמש במונח "ברבור שחור" ביחס למשבר הקורונה, בהסבירם כי מדובר באירוע משמעותי שטלטל את השווקים אשר לא ניתן היה לצפותו, או לכל הפחות שלא דובר על האפשרות שיתרחש.

באמצעות המונח "ברבור שחור", גם מבקשים פעמים רבות הגופים האחראים על ניהול כספינו לפטור עצמם מאחריות לירידת ההשקעה לטמיון. כך, למשל, כינה לאחרונה בנק הפועלים את משבר הלירה הטורקית מהעשור הקודם בתגובה לבקשה לאישור תביעה נגזרת שהוגשה נגדו מפאת האשראי הכמעט בלתי מוגבל שהעניק לכאורה לאיש העסקים פושט הרגל אליעזר פישמן. וכך גם נוהגים רבים לכנות את משבר הסאב-פריים בשוק המשכנתאות האמריקאי שהפיל את השווקים בשנת 2008.

חוכמה בדיעבד

האם ההנחה כי מדובר במשבר שהפתיע את כל ממשלות העולם והכניס אפקט חוסר ודאות קיצוני בדרגתו, סותמת את הגולל על האפשרות של המשקיעים לתבוע את הגופים שניהלו את כספם? משבר 2008 יכול לספק תשובה לשאלה הזו, ולשאלות דומות אחרות שוודאי מתעוררות בימים אלה בקרב משקיעים שאיבדו נתח משמעותי משווי תיק ההשקעות שלהם מאז פרץ המשבר ומבקשים לשקול את צעדיהם.

"בין שלל גלי ההדף הצפויים, ניתן להעריך שהמשבר יביא גם לשלל טענות מצד משקיעים ברחבי העולם, כלפי יועצי ההשקעות שלהם, מנהלי ההשקעות, קרנות הגידור וכל יתר הגופים שלקחו חלק בהשקעות שביצעו המשקיעים ונמחקו כליל בעת המשבר", אומר ל"גלובס" עו"ד עידו קוסובר ממשרד סלוקי-קוסובר, המוביל בין היתר תביעות עתק של משקיעים נגד גופי השקעה מוסדיים.

מרביתן של התביעות הצפויות, אם אפשר ללמוד משהו מהתביעות שהגיעו בעקבות המשבר ב-2008, מסביר קוסובר, יכללו בוודאי טענות כלפי יועצי השקעות חסרי אחריות לכאורה ומנהלי תיקים שפעלו שלא בהתאם להנחיות והצרכים של הלקוח. תביעות אחרות יופנו נגד קרנות גידור ומיזמי השקעה נוספים, שלפי הטענה לא שיקפו נכונה את פרטי ההשקעה, שווי הבטוחות והסיכונים האפשריים.

להגנתם, סביר שישיבו יועצי ההשקעות שיתבעו, כפי שעשו גם במשבר הקודם, כי פעולותיהם בוצעו בזהירות ובמקצועיות, על-פי ההערכות והמידע שהיו בידיהם במועד ביצוע ההשקעות, וכי לא ניתן היה לצפות את המשבר הקיצוני שהפתיע את השווקים ואת העולם כולו. הטענה המרכזית שנשמעת תדיר בתביעות על השקעות כושלות, היא שאין מקום לחוכמה שבדיעבד במקרה של השקעות בשוק ההון שכרוכות בסכנה מעצם טיבן.

"רבות מהשאלות שמתעוררות בהקשרים אלו אינן פשוטות כלל וטרם הוכרעו בבתי המשפט", מציין קוסובר, אך בה בעת מודה גם ש"בתי המשפט נוטים לקבל את הטענה כי מנהלי השקעות אינם צריכים לשאת באחריות להתממשות הסיכונים שכרוכים בהשקעה ושהם מצדם שיקפו ללקוח, בצורה סבירה, מלכתחילה".

כך היה, מזכיר קוסובר, בתובענה ייצוגית שהוגשה נגד קופות הגמל של אקסלנס, בטענה כי התרשלה כשלא צמצמה את החשיפה המנייתית לפני המשבר ב-2008. התביעה נדחתה, תוך שהשופט (בדימוס) עמירם בנימיני מבית המשפט המחוזי בתל-אביב פסק: "מהעובדה שהמבקש תובע פיצוי בגובה מלוא ההפסד שנגרם לו ב-2008, נובע כי הוא סבור כי היה ביכולתם של מנהלי ההשקעות של הקופות למנוע כליל הפסדים לעמיתים בקופות גמל מנייתיות, בתקופה של משבר עולמי בשוק ההון, שלדברי המבקש היה החמור מאז שנות ה-20 של המאה הקודמת. מדובר בטענה החותרת תחת העקרונות הבסיסיים של שוק ההון. התביעה שמבוקש להגיש נשענת על תזה מופרכת, לפיה עצם קיומו של הפסד השקעות בבורסה בתקופה נתונה, אשר הסתבר בדיעבד, מלמד על רשלנות מצד מנהל ההשקעות".

סיכון מחושב

בשיחה שערכנו עם עו"ד אלון פומרנץ, שותף מנהל וראש מחלקת הליטיגציה במשרד ליפא-מאיר ומי שמייצג באופן תדיר דירקטורים ונושאי משרה שנתבעו בשל השקעות שירדו לטמיון, הוא חידד עבורנו מהם אותם "עקרונות בסיסיים של שוק ההון" ששימשו לדחיית תביעות רבות שנסובו על טענה של השקעה כושלת.

"מי שמשקיע בשוק ההון או בנדל"ן צריך לקחת בחשבון שעלול להתרחש משבר עולמי, כמו שארע ב-2008. השקעה כזו תמיד טומנת בחובה סיכון לצד הסיכוי", מסביר פומרנץ את העיקרון הבסיסי שצריך לעמוד לנגד עיניו של כל משקיע. "נכון שהרוב הגדול של המשקיעים ספגו מכה קשה. יש מניות שנפלו בעשרות אחוזים, ואף למעלה מכך. אבל זה חלק מהסיכון המובן מאליו שצריכים משקיעים לקחת בחשבון. לדעתי, ברוב המקרים מי שהשקיע צריך לבלוע את הרוק ולקוות שמה ששקע גם יוחזר למעלה".

דוגמה טובה נוספת לעקרון זה ניתן למצוא בפסק דין בעניין "כנף 2000" שעוסק גם הוא במשבר של 2008, וניתן בבית המשפט השלום רק בשבוע שעבר. קבוצת משקיעים בפרויקטים של נדל"ן בקרואטיה שהשקעתם ירדה לטמיון בעקבות המשבר, תבעה את החברה הציבורית "שרם פודים" ואת נושאי המשרה והדירקטורים שלה: יאיר פודים, חנה מירצקי, רגינה אונגר ועוד.

מדובר בתביעה העשירית נגד החברה או נושאי משרה בה בקשר להשקעות שביצעה בנדל"ן במזרח אירופה וגרמניה. כמו התביעות הקודמות, גם במקרה זה בית המשפט דחה את תביעות המשקיעים, תוך שהוא עומד על כך שהמשקיעים היו ערים לסיכונים של השקעות, שכוללים בתוכם גם למרבה הצער היתכנות להתרחשות של משברים עולמיים.

פומרנץ, שייצג את הדירקטורים יחד עם עורכי הדין סילביה גל-יהב ויצחק אנידג'ר, מסביר מדוע מדובר בדוגמה טובה גם לעניינו. לדבריו, "כל התביעות בעניין 'כנף 2000' נדחו, כששופטים השונים קובעים שלא הוכח שהייתה התרשלות או מצגי שווא בהתנהלות, אלא שהנפילה או הנזק שנגרם מאותן השקעות הם תוצאה של משבר כלל עולמי שהביא גם לנפילה משמעותית בנדל"ן במזרח אירופה. כל השופטים ציינו שיש סיכון שכל משקיע כשהוא נכנס להשקעה לוקח על עצמו, ושנושאי המשרה והחברה ערכו את הבדיקות הנדרשות ולכן לא ניתן היה למנוע את המקרה".

קשר סיבתי

על רקע המשוכה הזו, נשאלת השאלה: באילו מקרים ייתכן ועילת התביעה של המשקיעים תתברר כטובה? "אם מוכיחים מצג שווא או רשלנות של מי שטיפל בהשקעה, וגם קשר סיבתי בין אותה רשלנות או אותה עילה לבין ירידת ההשקעה לטמיון - נוצרת עילת תביעה", מסביר פומרנץ. "השאלה היא האם הנפילה לא הייתה מתרחשת לולא הרשלנות, או האם המשקיע היה נמנע מלהיכנס מלכתחילה להשקעה לולא הרשלנות".

האחריות המצופה ממנהל השקעות, מסביר פומרנץ, לאו דווקא נודעת לאופן שבו ניהל את ההשקעה שירדה לטמיון. לדברו, "דוגמה שמתרחשת לא מעט היא השקעה שמובטחת בבטוחה, כמו למשל נכס נדל"ן, שמתברר ששווה הרבה פחות ממה שנאמר מלכתחילה. כשהמשקיע מסתמך על בטוחה כזאת שהתבססה על שמאות מופרכת או רשלנית, גוברים הסיכויים של משקיע, גם במשבר עולמי קטסטרופלי, להציג עילת תביעה טובה".

אולם לדעתו של קוסובר, במישור המעשי אי אפשר לנתק לחלוטין את גובה הנזק שסופגים משקיעים במקרים כאלה, מהשאלה האם הייתה התרשלות של מנהלי ההשקעה. "כאשר לקוחות סופגים נזקי עתק, קיימת נטייה רבה יותר של הלקוחות וגם של בתי המשפט לחזור אחורה ולבדוק 'בזכוכית מגדלת' האם, מלכתחילה, מולאו כל החובות כלפי המשקיעים", מסביר קוסובר. "למשל, האם ההשקעה תאמה את הנחיותיו וצרכיו של הלקוח, והאם הלקוח או המשקיע קיבל מידע נכון ומלא, בהתאם לדין, ביחס לפרטי ההשקעה והסיכונים האפשריים".

נוסף לאלה, אומר קוסובר, יש משתנים נוספים שמשפיעים על החלטות בתי המשפט אפילו במקרים של משבר עולמי בשווקים. לדבריו, "בתי המשפט נוטים לקחת בחשבון גם פרמטרים נוספים כמו האם מדובר במשקיע מתוחכם או ב'גברת כהן מחדרה'; מהו אופי ההשקעה (סולידי מול ספקולטיבי, טווח אורך מול טווח קצר); האם ההשקעה הניבה רווחים לפני ואחרי תקופת המשבר ש'מכסים' על הנפילה (כלומר, מהי התמונה הגדולה, על פני תקופת זמן ארוכה יותר ובמשך כל ההתקשרות) וכן הלאה".

"מכאן", מסביר קוסובר, "שאחת השאלות שחוזרת ועולה היא האם הגופים שפעלו מול הלקוחות - ובייחוד בנקים - רשאים להיות 'ראש קטן' ולהיכנס למגננה בעצמם לאור המשבר העולמי, או שמא עליהם לגלות הבנה כלפי הלקוח, כשותפים לדרך ולפחות, כמי שיכלו בקלות יחסית, למנוע או לצמצם את נזקי העתק.

"למשל, לאחרונה נראה שכולנו חיים בשידור חוזר של מה שקרה באיטליה לפני 10 ימים או במחוז ווהן שבסין לפני מספר חודשים. לכן, יש מי שיטענו שמדובר במשבר שניתן וצריך היה לקחת אותו בחשבון ולנקוט בזהירות יתרה, כאשר פועלים בכספם של אחרים. כך, לפחות במקרים קיצוניים הנתפסים כבר על פניהם כפזיזות וחוסר אחריות מובהק".

לא למהר

לדעתו של פומרנץ, לעומת זאת, מקרי העבר היו גם ידועים למשקיעים שכנראה יכולים היו לקחת בחשבון קרות אירוע בסדר גודל של משבר הקורונה. "כבר היה לנו את 2008. כולם יודעים שיכולים לקרות דברים דרמטיים. לכן השאלה החשובה היא האם רמת הסיכון שננקטה בפועל תאמה את מה שסוכם מראש", מסביר.

לנוכח המצב המשפטי המורכב, ממליץ קוסובר למנהלי ההשקעות: "אנחנו עדיין נמצאים בעלטה, ולא ברור לאן המשבר הזה יתפתח. בינתיים, כדאי לכל מי שפועל בשוק בימים אלו לנקוט במשנה זהירות מבחינת התהליכים שהוא מבצע, גם אם הוא לוקח חלק כזה או אחר בהשקעה שלגופה היא עתירת סיכונים וסיכויים".

המסר של פומרנץ למשקיעים: "כמו שאין לנהוג בהיסטריה ולהוציא כספים מהבורסה בלי להתייעץ עם מי שמבין בכך, גם אין למהר עם צעדים שיכולים לפגוע בסיכוי לייצר תביעה משפטית טובה. סוף מעשה במחשבה תחילה".

מתי יתאפשר למשקיעים לתבוע?

● מצג שווא מצד מנהלי ההשקעה
● רשלנות של מנהלי ההשקעה, שגרמה בפועל לכך שההשקעה ירדה לטמיון
● השקעה שנעשתה הודות להעמדת בטוחה שהתברר כי שוויה בפועל נמוך יות

השאלות שנשאלות כשבודקים האם מנהל ההשקעות התרשל:

● האם ההשקעה תאמה את הנחיותיו וצרכיו של הלקוח?
● האם המשקיע קיבל מידע נכון ומלא ביחס לפרטי ההשקעה והסיכונים האפשריים?
● 
האם מדובר במשקיע מתוחכם או ב'גברת כהן מחדרה'?
● מהו אופי ההשקעה (סולידי מול ספקולטיבי, טווח אורך מול טווח קצר)?
● האם ההשקעה הניבה רווחים לפני ואחרי תקופת המשבר ש'מכסים' על הנפילה?

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון