גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בבנק ישראל דוחפים להחזיר את המשק לשגרה אחרי פסח, בכל מחיר (כמעט)

בנק ישראל יציג בימים הקרובים לרה"מ תוכנית שתחייב הרחבה תקציבית והגדלת הגירעון, וצפויה לכלול צעדים לתמיכה במגזר העסקי ועידוד הביקושים במשק • הנגיד בשיחות פנימיות: "משבר הקורונה מחייב פעולות בסדרי גודל חדשים"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: רפי קוץ וגדעון שרון
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: רפי קוץ וגדעון שרון

"אנחנו במשבר בסדר גודל שלא הכרנו בעשרות השנים האחרונות. הוא מערער הרבה אקסיומות מקובלות והוא מחייב פעולות בסדרי גודל חדשים", כך אמר נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון בדיונים שנערכו בימים האחרונים בממשלה. ירון מאמין כי למרות שהאינטרס העליון במשבר הוא שמירה על בריאות הציבור, הרי ש"בלי כלכלה גם לא תהיה בריאות".

על רקע זה מקדם בנק ישראל עם האוצר תוכנית חילוץ למשק שתוצג בימים הקרובים לממשלה. התוכנית מיועדת לספק אופק ודאות לסקטור הפרטי באמצעות תמיכה ממשלתית בהיקף חסר תקדים. בין האמצעים הנשקלים: רשת ביטחון לעסקים, הרחבת הפטור ממסים ומהלכים ממשלתיים ליצירת ביקושים במשק.

בבנק ישראל מבינים שהצלחת התוכנית תלויה במידה מכרעת בקבלת ברכתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו ובשיתוף הפעולה של הכנסת, שבלעדיו לא ניתן יהיה לאשר את תקציב החירום שיידרש.

משנה כיוון: הנגיד נגד צמצום הגירעון - "משבר שלא היכרנו"

לפני כחודשיים, כשהחלו הדיווחים הראשונים מסין על התפרצות מגפת הקורונה, מינה הנגיד ירון צוות מעקב בראשות המשנה שלו, אנדרו אביר. לפני שבוע, על רקע ההחרפה במשבר מונו עוד שלושה צוותי-על בתוך הבנק למעקב אחרי השווקים, המערכת הבנקאית והמשק.

האתגר הגדול הראשון שבו טיפל הבנק היה בשווקי המט"ח. תפקיד הליבה של בנק ישראל במשברים כאלה הוא לוודא שהשווקים מתפקדים ושיש נזילות. הגופים המוסדיים נדרשו להגדיל בטחונות על נגזרים בחו"ל, ולפתע נוצר בשוק מחסור אדיר בדולרים. שער הדולר החל לזנק מול השקל ונוצרה בעיית נזילות קשה.

הצעדים שבהם נקט הבנק היו דרסטיים - רכישת אגרות חוב ממשלתיות בשוק המשני בהיקף של מיליארדי שקלים (צעד שלא נעשה מאז משבר 2008), והעמדת מסגרת להלוואות קצרות במט"ח למערכת הפיננסית בהיקף 15 מיליארד דולר תוך ניצול יתרות המט"ח הענקיות שהבנק המרכזי צבר בשנים האחרונות (צעד שלא נעשה בעבר).
העבודה העיקרית של הנגיד בימים האחרונים הייתה בדיונים הפנימיים בממשלה. בישיבות המרתוניות האלה הסביר הנגיד, שדווקא הוא - זה שקרא לממשלה עד למשבר לצמצם את הגירעון - משוכנע שצריך לעשות עכשיו בדיוק להיפך, משום שמדובר במשבר שכמותו לא הכרנו עד היום.

בניגוד למשבר 2008, הפגיעה איננה מוגבלת למערכת הפיננסית אלא בכל הכלכלה הריאלית. היא פוגעת בשרשראות הייצור ובהיצע, ובאותה מידה מרסקת את הביקושים, למשל של הצרכנים שנשארים בבית וחוששים להוציא כסף מפחד שיאבדו את פרנסתם.
באוצר הגדירו בשלב הזה תוכנית השבתה חלקית של המשק עד אחרי פסח. ירון תמך ללא סייג בעמדת האוצר, שאסור להשבית את המשק לחלוטין - בשונה מדרישת משרד הבריאות שתמך בסגירה הרמטית - ולחץ לאפשר לכמה שיותר ענפי תעשייה להמשיך לפעול.

העלויות צפויות להיות כבדות: נזק של 50 מיליארד שקל לתוצר, גירעון של 7% ויחס חוב תוצר שיזנק לסביבות ה-70% (לאחר שנדרש עשור שלם כדי להוריד אותו לרמתו הנוכחית של 60%). ירון גם תומך בצעדים שנעשו עד כה לתמיכה בעסקים, בעמצאים ובמאות אלפי העובדים שיצאו לחל"ת. אבל הוא משוכנע שהממשלה תידרש לעשות הרבה מעבר לכך כדי לחלץ את המשק מהמשבר שאליו נקלע.

חבילות סיוע הממשלתיות להתמודדות עם קורונה

העתיד הקרוב: המשק חייב לחזור לפעול במאי

החשש הגדול של הנגיד הוא מה יהיה בחודש מאי, אחרי שהתוכנית תסתיים, בהנחה שמגפת הקורונה עוד תהיה כאן. אפילו אם קצב ההדבקות יירד לאפס - החשש מחידוש ההדבקות עלול להאריך את השיתוק במשק לזמן בלתי מוגבל. המשק יצטרך לשוב לפעילות, תוך שילוב אמצעי בטיחות ואכיפה קפדניים שיצמצמו ככל הניתן את הסיכון להדבקות, קצת בדומה להגברת האבטחה בקניונים בעקבות פיגועי אינתפיאדת אל-אקצה.

ירון, שנמצא בקשר רצוף עם נגידי בנקים מרכזיים אחרים, מכיר את תוכניות הסיוע הגרנדיוזיות שעליהן הכריזו בארה"ב, בריטניה, צרפת, גרמניה ושאר מדינות המערב. כפי שהראתה בדיקה השוואתית שערך "גלובס" נמצאת ישראל הרחק מאחורי מדינות אחרות במערב בהיקף התקציב שהתחייבה להעמיד על-מנת לחלץ את המשק שלה ממשבר: כך למשל התחייבה בריטניה להזרים למשק המקומי כ-330 מיליארד ליש"ט (15.9% תוצר) ובארה"ב שוקלים להכפיל את חבילת החילוץ לטריליון דולר - כ-10% תוצר. ממשלות גרמניה, ספרד וצרפת הכריזו על הרחבות תקציביות בהיקפים של 12% עד 14% תוצר.
ההשוואה בין חבילות החילוץ שעליהן הכריזו לבין זו של ישראל איננה מדוייקת לדעתו, משום שאינה מביאה בחשבון את העובדה שרכיב מרכזי בסיוע הממשלתי בחו"ל הובטח כהלוואות ולא כמענקים, ומצד שני בחבילת הסיוע הישראלית גם את העלות הכבדה של תשלומי דמי האבטלה.

ועדיין, ירון טען בדיונים כי ישראל תצטרך לעשות עוד צעדים רבים כדי לחלץ את העגלה התקועה מהבוץ.

הנגיד סבור שהצעדים צריכים להיות בררניים. הוא אינו תומך, למשל, ברעיון האמריקאי של שליחת צ'ק בסך 1,000 דולר לכל משפחה, אלא מאמין באמצעים ממוקדים יותר לתמיכה בסקטור העסקי. רשת ביטחון לעסקים, פטור גורף ממסים וצעדים ממשלתיים כמו סיוע ישיר ותמריצים להגברת הביקושים במשק - כל הרעיונות האלה נמצאים על השולחן ונבחנים על-ידי הצוותים בבנק ישראל ובאוצר. החשיבות של התוכנית היא גם במסר שהיא משדרת לציבור, בנראות, ובמתן האופק שיאפשר לסקטור העסקי לחשב את צעדיו.

לתוכנית הזו אין סיכוי להתממש ללא גיבוי מהדרג הפוליטי. ממשלת המעבר הנוכחית איננה יכולה לחרוג ממסגרת תקציב 2019 (402 מיליארד שקל) , ולכן יישום התוכנית יחייב שיתוף פעולה פרלמנטרי בין קואליציה ואופוזיציה, בהנחה שלא תוקם ממשלה רחבה. ירון מקפיד יותר מכל על ערוץ הקשר והאמון עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שמצידו מפרגן לנגיד ואף כינה אותו אתמול איש מקצוע מהשורה הראשונה.

המערכת הבנקאית: שמרנית, אבל יציבה וערוכה למאני טיים

גורם אחר שבנק ישראל מפקח עליו, ושעליו הוא גם בונה רבות שיסייע למשק בשעת המשבר - הוא המערכת הבנקאית. בשבועות האחרונים ראשי בנק ישראל מספר פעמים עם אנשי המערכת הבנקאית וקראו להם לספק אשראי ופתרונות אחרים ללווים ולקוחות אחרים שנקלעו לקשיים. במקביל, הפיקוח על הבנקים יצא בשורת הקלות והוראות ייחודיות לתקופה זו, ובהן הקלה על מתן שירותים מרחוק למול סגירת רוב הסניפים לעבודה מול הציבור.

על כל פנים, בבנק המרכזי מאמינים כי המערכת הבנקאית ערוכה למשבר ותעמוד בו, כשבסביבת הבנק המרכזי מסבירים כי "חלק ממבחני הקיצון שבחנו את המערכת הבנקאית כללו מגפה עולמית, אולי לא בסדרי גודל כאלה". על כן, נראה כי בבנק המרכזי מאמינים שלהוציא פאניקה מיותרת, יש למערכת הבנקאית תיק אשראי איכותי והיא יציבה, ואין בעיה של הלווים הגדולים כפי שהיה בעבר, ויש למערכת עודפי הון. "בעבר ירדו על המערכת הבנקאית שהיא שמרנית מדי, אבל המצב הנוכחי והיציבות של הבנקים מלמדים במאני טיים למה זה היה נכון", אומר גורם בכיר ומעורה.

היבט אחר של המשבר הוא המערכת המוסדית, בנעליה כמנהלת החיסכון לטווח ארוך של הציבור בישראל. בימים אלה סופגים מסלולי החיסכון לטווח ארוך ירידות חדות. התפיסה הרווחת בבנק המרכזי ומחוצה לו, היא שמתישהו תגיע היציאה מהאירוע הנוכחי, כך שסביר שמה שנלמד מניסיון העבר יפעל גם הפעם - והוא שמשקיע לטווח ארוך ושלא צריך את הכסף מחר, יראה התאוששות יפה בסופו של דבר. 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק