גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות - סבלנותו של טראמפ לנגיף פוקעת: "שבועות, לא חודשים"

הוא רומז על נכונותו להתעלם מדעת הרופאים, ולהסיר את רוב ההגבלות שהוטלו על הפעילות הכלכלית בארה"ב ● אבל מושל מדינת ניו יורק מזהיר, "זו לא עקומה, זה גל, זה צונאמי, זו סופה מושלמת"

דונלד טראמפ / צילום: רויטרס
דונלד טראמפ / צילום: רויטרס

אנחנו נכנסים אל שלב חדש בפוליטיקה של הקורונה בארה״ב. השלב הזה טבוע בחותם קוצר-רוחו של דונלד טראמפ. נמאס לו להתבונן מחלון הבית הלבן, ולראות את כלכלת אמריקה נסגרת על מנעול ובריח. הוא רוצה לחזור ולפתוח אותה. מהר.

הוא פתח את יום אתמול בציוץ, על טהרת האותיות הגדולות, שבו הכריז כי לא יתכן ש״התרופה תהיה גרועה יותר מן המחלה״.

הוא סיים את היום בהכרזה, שהוא יניח לסגירת המשק להימשך ״שבועות, לא חודשים״, ואולי אפילו לא ״שבועות״, אלא רק שבוע אחד נוסף, עד שיפקעו 14 היום שכוח המשימה שלו התחיל לפני שבוע.

הנשיא בא חשבון עם ״הרופאים״, אולי עם המדענים בשירות ממשלתו. אילו הכול היה תלוי בהם, הכריז נשיא ארה״ב, הם היו אומרים ״הבה נסגור את כל העולם, וכשנסגור אותו, הבה נשאיר אותו סגור לאיזה שנתיים. אנחנו לא יכולים לעשות את זה. לא יכולים לעשות את זה עם ארצנו. במיוחד הכלכלה מס׳ 1 בעולם״.

הוא תיאר בקווים כלליים את החלופה הנידונה: הגבלות יעמדו בעינן רק באזורים פגועים במיוחד. הוא הזכיר את העיר ניו יורק (אם כי הוציא מן הכלל את ״נאסד״ק והבורסות, עם כל העבודה האדירה שהן עושות״), את מדינת קליפורניה, את מדינת וושינגטון ואת מדינת אילינוי. הוא הוציא מן הכלל מדינות שהפגיעה בהן ״קלה״. הגבלות יעמדו בעינן על אוכלוסיות קשישות ופגיעות, אבל לא על כל השאר.

הוא התנער מ״אלה המדברים על שלושה-ארבעה חודשים״, אף כי הוא היה אחד מהם, רק בשבוע שעבר, כאשר נקב בתאריך היעד של יולי-אוגוסט.

הנשיא מאמין בעתיד ורוד

סימני קוצר הרוח של הנשיא מתגלים יום אחר יום בתידרוכיו. בשעה שמושלי מדינות וראשי ערים, ואפילו טכנוקרטים בכירים בממשלו, מזהירים כי ״הרע מכול עדיין לפנינו״, הוא יוצא מגדרו להבליט את החיובי.

מאחר שאין בינתיים שום דבר חיובי, הוא עוטף את העתיד בצבעים ורודים, ומבטיח סיום קצר וחסכוני של המשבר. הוא חוזר וחולק שבחים לעצמו על התנהלותו. הוא מזמין את שומעיו להשוות את נתוני התפשטותו של הנגיף בארה״ב עם נתונים מארצות אחרות. אלה מספרים ש״לא ייאמנו״, הוא אומר, אף כי רק אתמול נחצה קו המאה היומי של מקרי מוות בארה״ב.

בתידרוך האחרון (סמוך לחצות, שעון ישראל), הנשיא חזר והשמיע השוואות עם השפעת הרגילה, והזכיר לשומעיו כי היא משתוללת, וגובה מחיר כבד לאין שיעור יותר מ Covid-19. מדעני ממשלתו חזרו והפריכו את ההשוואות עם השפעת, והטעימו, גם בתידרוכים בבית הלבן, בנוכחותו, ששיעור המוות מנגיף הקורונה החדש גדול פי עשרה מזה של השפעת.

ד"ר פאוצ׳י מסרב לקפוץ

מתידרוך אתמול נעדר האורח התדיר והמוכר ביותר, ד״ר אנתוני פאוצ׳י, ראש המכון הממשלתי למחלות מידבקות, שהשבועות האחרונים העניקו לו סמכות ציבורית יוצאת דופן. אפשר שהיעדרותו היתה מקרית, ואפשר שהיא היתה קשורה בראיון שהעניק לכתב-העת המדעי Science.

הוא נשאל בו איך הוא יכול להחשות, כאשר הנשיא משמיע טענות שקריות.

״מה אתה רוצה שאני אעשה?״, שאל ד״ר פאוצ׳י את מראיינו. ״באמת, ג׳ו, הבה נהיה רציניים, מה אתה רוצה שאני אעשה... אני לא יכול לקפוץ לפני המיקרופון ולדחוף אותו הצידה״. בשביל נשיא הידוע בציפיותיו ללויאליות בלתי מסויגת, הערה כזאת היתה אל-נכון בלתי נסלחת.

טראמפ מאמין בקדחת

החיכוך הפומבי הבולט ביותר בין ד״ר פאוצ׳י לנשיא נגע לאמונתו הגוברת של טראמפ בערכה של הידרוכלורוקווין, תרופה נגד מלריה, לטיפול בנגיף הקורונה. היה קצת משונה, אבל רק קצת, לראות את טראמפ מתווכח בפומבי על ענייני מדע ורפואה עם איש כפאוצ׳י, העוסק במאבק נגד מגיפות זה ארבעים שנה.

פאוצ׳י לא הביע התנגדות לעצם הרעיון של שימוש בתרופה, אבל הטעים את האופי הטנטטיבי שלה, והזכיר לשומעיו כי אין כל ראיה שהיא מסוגלת לעזור. הנשיא לא נרתע. מאז אי הסכמתו הפומבית עם פאוצ׳י, באמצע השבוע שעבר, הוא חוזר ומדבר בהתפעלות על התרופה, מבלי להסביר על יסוד מה.

אתמול הוא הרחיק לכת אפילו יותר. הוא הזכיר שניסויים בתרופה עומדים להתחיל היום (ג׳) בניו יורק, והוא עורר את הרושם שהאפקטיביות של התרופה תתברר מייד. טענתו החוזרת היא ש״לכל הרוחות, אין לנו מה להפסיד״.

קואומו: אלפים ימותו

עד כמה שהדברים נוגעים לניו יורק, נראה שאמנם אין מה להפסיד, גם אם לא ברור איזה רווח יוכל לצמוח. מושל ניו יורק, אנדרו קואומו, השמיע לפנות בוקר תחזית קודרת מאוד. הוא דיבר על הכפלת מספר המקרים במדינתו מדי יומיים וחצי.

המקרה הידוע הראשון נרשם במדינה באחד במארס. הבוקר היו לה 20,000 מקרים ויותר, 47% מסך כל המקרים הידועים על אדמת ארה״ב. קואומו הכריז בראיון לסי.אן.אן (מראיינו האגרסיבי מאוד היה אחיו הצעיר, כריס קואומו): ״זו אינה עקומה, זה גל... זה צונאמי... זו סופה מושלמת״.

המושל חזר על הזהרתו, ש״אלפים ימותו״ אם לא יימצאו למדינת ניו יורק לפחות 30,000 מכונות הנשמה (ונטילטורים). הוא דורש מן הממשלה בוושינגטון להחיל חוק, המעניק לה את הסמכות להתערב בייצור האזרחי. הוא רוצה שהיא תורהו לחברות המתאימות להתחיל מייד לייצר מכונות הנשמה.

הנשיא ויועציו מוסיפים להתנגד להתערבות כזאת. יועצו הראשי של הנשיא לענייני סחר, פיטר נאבארו, אמר שלשום, כי אין צורך בהחלת החוק, מפני שהחברות ממילא עושות את הנדרש מהן. שורה של מושלי מדינות במצוקה חולקים על הנחתו.

אין 60

באופן קצת לא שגרתי, הנשיא התהלך אתמול על בהונותיו במה שנוגע למחלוקת בין רפובליקאים ודמוקרטים בסנאט, המעכבת את אישור חבילת הסיוע הענקית, עד שני טריליון (2,000 מיליארד) דולר, שהממשל והקונגרס ניסו לעבד בימים האחרונים.

אתמול נכשל עוד מאמץ להגיע להסכמה. כללי החקיקה בסנאט מצריכים הסכמה של 60 מתוך מאה החברים, כדי להעביר חוקי מימון. לרפובליקאים אמנם יש רוב בסנאט, אבל נחוצים להם לפחות שבעה דמוקרטים כדי להגיע ל-60. יתר על כן, חמישה מאנשיהם נכנסו ביום א׳ להסגר מחשש שנחשפו לקורונה, והם אינם יכולים להגיע להצבעה.

הדמוקרטים מתנגדים לגירסה הרפובליקאית של החוק. הם טוענים כי היא מעניקה העדפות נדיבות לתאגידים הגדולים, ומתעלמת מצורכי העובדים ומצורכיהן של רשויות מקומיות. אבל הדמוקרטים עצמם מציגים תנאים, שאין כל סיכוי כי הרפובליקאים ייענו להם, כמו הטבות לענף האנרגיה הירוקה.

וול סטריט הגיבה באכזבה על מעקשי החקיקה. מדד׳ הדאו ג׳ונס רשם אתמול ירידה של 3%, המעמידה אותו מתחת לרמתו בשבוע הראשון של נובמבר 2016, כאשר טראמפ נבחר לנשיא.

הגאות בבורסה, שהנשיא חזר והתפאר בה, התחילה עם בחירתו, עוד לפני השבעתו. עכשיו נמחו עקבותיה, מה שמחזיר ותנו אל שורות הפתיחה: קוצר רוחו של הנשיא לנוכח המפולת הכלכלית, שבעה חודשים וחצי לפני יום ההצבעה. הוא רוצה שהסיוט הזה יגיע אל קיצו. מי לא.

הנתונים, נכון לשש בבוקר (שעון ישראל):

סך כל המקרים הידועים בארה״ב: 46,145

סך כל מקרי המוות: 582

המדינות הפגועות ביותר:  ניו יורק, 23,230 לקו בנגיף עד היום, 183 מתו
ניו ג׳רזי עלתה למקום השני, 2,844 עם 27 מתים
וושינגטון (המדינה, לא העיר), 2,221 עם 110 מתים
קליפורניה 2,162, עם 43 מתים

רק ב-14 מ-50 המדינות מספר המקרים קטן ממאה, אם כי רק בעשר מספר המתים גדול מ-10. מדינת וושינגטון היא המצטרפת החדשה אל המדינות המחייבות את תושביהן להישאר בבית.

רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"