גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בשקי שינה בדירות לא גמורות: אלפי פלסטינים ישנים בישראל

בניסיון לסייע להמשך פעילותו של ענף הבנייה, התירה הממשלה לעשרות אלפי פועלים פלסטינים לישון בישראל ● בדיקת "גלובס" מצאה כי בניגוד להנחיות רבים מהם נאלצים לישון באופן מאולתר באתרי הבנייה, תוך חסכון לקבלנים ● משרד הבינוי: "לא נסבול לינה בשקי שינה בדירות לא גמורות"

אתר הבנייה בפתח תקווה / צילום: גיא ליברמן, גלובס
אתר הבנייה בפתח תקווה / צילום: גיא ליברמן, גלובס

בשעת צהריים של יום שישי האחרון, יצאו כמה פועלים פלסטינים מאתר הבנייה בו הם עובדים בפתח תקוה, כדי לרכוש מצרכים לסוף השבוע. בשיחה שקיימנו עם אחד מהם הוא סיפר שהם מקלקיליה, וכי את השבת הגשומה שעמדה לפניהם, בכוונתם להעביר בחדר לא גמור שמצוי בשלד הבניין אותו הם בונים. את תפקיד הדלת למשל, ימלא ניילון לאיטום. יומיים לפני כן הם נכנסו לישראל, בידיעה שלפחות בחודש הקרוב הם לא חוזרים לבתיהם. זאת לאור הנחיית הממשלה שהתירה לעשרות אלפי פועלים משטחי יו"ש, שלא החזיקו באישורי לינה בישראל, להישאר וללון כאן.

פעולה מהירה זו נדרשת כדי לאפשר לאתרי בנייה בישראל שמתבססים על כוח אדם משטחי יו"ש להמשיך לפעול. מנגד ההנחיה יצרה אוטומטית מצב בלתי אפשרי, שבו פועלים רבים נשלחים לישון באתרי הבנייה שבו הם עובדים - בניגוד לחוק שלא מתיר זאת, למעט מקרים חריגים. מעסיקים רבים ניסו ועדין מנסים למצוא פתרונות הולמים לעובדיהם, אך בשל המהירות בה הדברים נעשים, ואולי לעיתים בשל זלזול, רבים נאלצים בינתיים להסתפק באלתורים באתרי הבנייה.

נידאל אלענתר, מהכפר עראבה הוא קבלן פיגומים, וגם פעיל במאבק בתאונות עבודה. לדבריו נושא הלנת הפועלים כלל לא פתור. "הודיעו לנו ביום שלישי שעבר שיש לנו יומיים לסדר מקום לינה וזה דבר ממש לא קל. אני שכרתי בית פרטי בצפון, אבל כל יום אני נמצא באתרי הבנייה ורואה פועלים רבים שישנים באתרים. זה מצב לא אנושי. עברנו ימים של מזג אוויר קר וגשום וזה ברור שאתרי בנייה אינם מוסדרים לשינת אנשים. הפועלים הפלסטינים צריכים כסף עבור המשפחות שלהם ולכן הם מוכנים לעבוד בתנאים האלה. להיפרד מהמשפחה למשך חודשים ולישון באתר יכול לגרום למחלות נוספות, חוץ מהקורונה. המצב לא טוב", הוא אומר בדאגה.

"סידורי הלינה והאוכל עלו 11 אלף שקל"

יואב ציטרין הוא קבלן שמקים בימים אלה בניין ברחוב יהודה הלוי בראשון לציון. ביום חמישי האחרון הוא העלה לפייסבוק צילום של הבניין אותו הוא בונה ולצידו פוסט שמבקש לתאר את הסיטואציה המוזרה אליה נקלע. "עד הרגע האחרון לא ידענו אם לפועלים יהיה היתר להישאר פה. ביום שלישי שעבר בערב קיבלנו דרך התאחדות הקבלנים הודעה שבה היינו צריכים למלא טפסים שבהם היינו צריכים לציין מי הפועלים שאמורים להישאר כאן ולהתחייב לתנאי לינה", כתב.

בשיחה עם "גלובס", ציטרין מספר שלצורך העניין הוא הכשיר קרוואנים ששימשו קודם כמשרד ומחסן לחדרי שהייה. לדבריו הוא קנה לפועלים מזרנים, שמיכות ומצעים ודואג להם לאוכל חם. לדבריו העלויות של הלנת הפועלים והמזון נאמדות עד כה ב-11 אלף שקל, אלא שזה כורח המציאות. "התחייבנו למסור את הדירות בתוך כמה חודשים. חסר לנו עוד הרבה כוח אדם, וחסרה לנו סחורה. אבל, מי שיתנהג כבן אדם יעבור את התקופה ויצמח ממנה בכל המובנים. זו השעה שבה אנו נבחנים כבני אדם. ערבים, יהודים ,פועלים, מנהלים, כולם שווים! עלינו לדאוג אחד לשני. מי שמאלתר ישרוד", הסביר.

להערכת גורמים בענף מספר הפועלים שנאלצים לישון כעת באתרי הבנייה עומד על כמה אלפים לפחות, אם לא למעלה מכך. על פי התאחדות הקבלנים בוני הארץ, בישראל עובדים כ-67 אלף פועלים פלסטינים, כשרק לכ-20% מהם היה עד לפרוץ המשבר אישור לינה בישראל. בפועל, רק כ-1,500 נשארו לישון בישראל. בשבוע בעבר הוגדלה מכסת הלינה, וכעת כ-33 אלף פועלים מחזיקים בהיתר לינה בארץ. עם זאת, בשל הרצון להימנע מהדבקה בנגיף הקורונה נאמר לפועלים כי מי שיבחרו להישאר לישון בישראל, לא יוכלו לחזור לביתו לתקופה של מספר שבועות.

ישנים בכפרי המשולש במלונות ובאתרים

אלוף במילואים וח"כ לשעבר איל בן ראובן, שממלא את תפקיד ראש ענף הבטיחות בהתאחדות בוני הארץ, אומר שהם מודעים לבעייתיות בשטח, וכי הם נערכים לסייע לקבלנים לפתור את מצוקת הדיור. "יש לנו נתונים על קבלנים שנותנים תנאים מצוינים לפועלים ויש שפחות. להגיד לך שהיום הכל מצוין? בוודאי שלא. ההתאחדות שמה לעצמה מטרה לעזור לפועלים בשטח, כדי שמצבם יהיה טוב ככל שרק אפשר. יש פה אנשים שחייבים להמשיך ולבנות את מדינת ישראל. כדי שזה יקרה אנחנו צריכים לתת להם את התנאים הכי סבירים כדי שיוכלו למלא את מה שמצפים מהם. האנשים האלה לא יוצאים הביתה. הם יישארו חודשיים כאן עד שירד זעם. זה עניין ערכי מוסרי".

ח"כ לשעבר איל בן ראובן / צילום: אלדד רפאלי

בן ראובן מספר שיש שלושה מוקדי הלנה: בכפרי המשולש, בבתי מלון ובאתרי הבנייה: "ההתאחדות הוציאה הנחיות מאד ברורות לגבי מה נדרש שיהיה בתוך אתר בנייה, כשתנאי משרד הבריאות מחייבים את הקבלנים", כך למשל הוא טוען שבכוונתם לספק לקבלנים מדי חום ולהנחות אותם לבצע תדריכים לעובדים בקבוצות קטנות. "אני עוסק ברגעים אלה בהקמת מנגנון שיבקר ויסייע לקבלנים לתת לפועלים את התנאים המיטביים. אנחנו מקימים עכשיו מוקד שיפעל באמצעות צוותי חניכה ויבחן ויבקר את נושא הלנת הפועלים באתר. כמו כן, אנחנו מכינים מפת הלנה. היות ואנחנו צריכים לקבל אישור לכל פועל, שעובד במערך החיוני, אנחנו גם דורשים לדעת איפה הוא ישן. יהיו לנו צוותי מתנדבים, ערבים ישראלים, שיעברו בשטח, באתרי הבנייה, שיתדרכו את הקבלנים ויסייעו בהספקת ציוד", אומר בן ראובן.

נתנאל לפידות, שמשמש כמנהל אגף בכיר תכנון אסטרטגי ומדיניות במשרד הבינוי והשיכון, טוען כי משרדם לא יקבל חריגה מהנורמות הקיימות. "נכון ליום שישי בצהריים, 11 אלף פועלים נמצאים בבתי מלון, בתי הארחה ואכסניות נוער. השאיפה שלנו היא שכולם ישנו במקומות כאלה, ולא באתרי בנייה. ההיתר שהקבלנים קיבלו - וזה נאמר בצורה מאד ברורה לכל קבלן שביקש להיכנס להסדר הזה - היא לשכן אותם רק בדירות גמורות, עם מים וחשמל. הקבלן צריך לספק להם מיטות, שולחן וכיסאות. אנחנו לא מתפשרים בעניין הזה. לא נסבול שקי שינה או מזרנים בדירות לא גמורות. אנחנו נבצע אכיפה באמצעות הצבא והמשטרה".

מ"קו לעובד" נמסר: "השבוע פנינו בדחיפות לרשויות, לצד רל״א והאגודה לזכויות האזרח בדרישה להבטיח תנאי לינה הולמים וביטוח רפואי לעובדים פלסטינים הנמצאים בישראל.

"על הרשויות השונות לדאוג לשקיפות התנאים להם הם זכאים, לפיקוח עליהם ואכיפתם. כל התנהלות אחרת משמעותה הפקרת העובדים ובריאותם, והפקרת הציבור כולו".

עוד כתבות

קני רוזנברג, בעל השליטה באל על / צילום: יוסי זמיר

רווח של מיליארדים: קני רוזנברג מתחיל להיפגש עם הכסף באל על

אל על תחלק דיבידנד של 106 מיליון דולר, שכמעט מחציתו יזרום לרוזנברג, המורווח כ־3.5 מיליארד שקל על השקעתו בחברת התעופה

נתב''ג / צילום: ap, Matias Delacroix

התיירים עדיין לא חוזרים לישראל, אבל בענף התיירות יכולים לחייך

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על שבוע של ירידות למעט בענף התיירות, שגם סיים את 2025 עם עלייה דו־ספרתית במחזור ההכנסות

ארי קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים החזקות / צילום: יעל צור

מוקדם מהצפוי: מנורה רוכשת את השליטה ביסודות תמורת 150 מיליון שקל

חברת הביטוח ניצלה את האופציה שניתנה לה לרכישת השליטה בחברת האשראי החוץ בנקאי, כחלק מהסכם האשראי עליו חתמו לפני כשנה ● לחברה אופציה לרכוש את כלל ההחזקות מידי בעלי השליטה שימשיכו להוביל אותה בעת הקרובה

ח''כ אביחי בוארון / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

אושרו בטרומית: החלשת היועמ"שים ומינוי נציב שירות המדינה ללא מכרז

לפי הצעות החוק שאושרו, היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה יוכפפו למנכ"ל המשרד ולשר במקום ליועצת המשפטית לממשלה, ונתניהו יוכל למנות את נציב שירות המדינה ללא הליך תחרותי – בניגוד לפסיקת בג"ץ

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: ap, Ng Han Guan

צמיחת ענק ב־2025 והיעד לשנה החדשה: ענקיות השבבים נערכות לשיא חדש

המרוץ לבינה המלאכותית הוביל את חברות הטכנולוגיה הגדולות למכירות שיא של 400 מיליארד דולר בשנה החולפת ● אנבידיה לבדה צפויה למכור ב־383 מיליארד דולר ב־2026 ● אולם, מחסור ברכיבים חיוניים, לצד שאלות על היכולת לגייס מימון - מאיימים על הצמיחה

ראש הממשלה בנימין נתניהו דוח מיוחד עם ברט באייר, פוקס ניוז, 31.12.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

נתניהו סיפר שהשופטים ייחסו לתביעה "מניעים פוליטיים". זה לא מה שקרה

אומנם השופטים המליצו למדינה לשקול ויתור על אישום השוחד בתיק 4000, אך לא ייחסו לפרקליטות מניעים פוליטיים בפתיחת התיק או בניהולו ● המשרוקית של גלובס

חברות הנדלן מסכמות שנה / צילום: Shutterstock

זינקו בעקבות הפתעת הריבית: האם מניות הנדל"ן שאכזבו אשתקד בדרך לקאמבק?

מניות של יזמיות בנייה למגורים כמו חג'ג', דמרי וישראל קנדה, זינקו במעל 10% בעקבות הורדת הריבית, כשהמשקיעים מקווים להתאוששות במכירת הדירות ● אך עדיין, מחירי הדירות גבוהים, וכך גם שיעור ההון העצמי הנדרש מהרוכשים: "קו פרשת המים עובר בריבית 2.5% ומטה"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בשיאים; אמזון עלתה ב-3.5%, סנדיסק זינקה ב-27%

נאסד"ק עולה ב-0.4% ● אנבידיה ו-AMD ראש בראש: השתיים חשפו שבבי מרכזי נתונים חדשים ● ג'פריס הגדיר את טבע כהשקעה מומלצת ל-2026, המניה עלתה בכ-4% ● מחירי הנפט רושמים ירידות קלות, לאחר העליות אתמול ● מחירי הכסף והזהב ממשיכים להתאושש, הנחושת בשיא ● נעילה חיובית באירופה, הפוטסי בשיא

ללא מנכ''ל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

7 חברות ממשלתיות מחפשות מנכ"ל, ועשרות מיליארדי שקלים בסימן שאלה

מאבקי כוח בין שרים, ועדי עובדים דומיננטיים ומועמדים צעירים מדי משאירים את החברות הקריטיות ביותר עם "הנהלות רפאים" ● כך, רכבת ישראל, מקורות ונגה נותרו בלי שאיש יעמוד בראשן ● בינתיים, מיזמי הענק בתחומי האנרגיה, התחבורה והדיור מתעכבים

משה בר סימן טוב, מנכ''ל משרד הבריאות / צילום: שלומי יוסף

40% מהמבוטחים חזרו לפוליסה היקרה: כך נכשל המהלך להוזלת ביטוחי הבריאות

רפורמת משרד הבריאות שהעבירה 600 אלף מבוטחים מביטוח בריאות קלאסי לפוליסות "משלים שב"ן" נועדה למנוע כפל ביטוחי ולחסוך כסף ● אך הישראלים כנראה חוששים מהשינוי, ו–40% מהם בחרו לחזור לפוליסות היקרות יותר, מסוג "מהשקל הראשון", למרות מאמצי השכנוע

ג'נסן הואנג בכנס CES / צילום: ap, John Locher

אנבידיה חשפה את מוצר הדגל הבא שלה בעידן ה־AI, ושלחה מסר מרגיע למשקיעים

ב־CES, אירוע הטכנולוגיה הגדול בעולם, הציג מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג את "רובין" - מערכת שנועדה לסייע באימון של מודלי בינה מלאכותית ● בכך, הוא העביר מסר למשקיעים במטרה להפיג את החששות מהאטה בשרשרת האספקה: "הפלטפורמה כבר נמצאת בייצור מלא"

מערכת הגנת הגבולות של תע''א / צילום: תע''א

לקוחות מחו"ל כבר מתעניינים: תע"א חושפת מערכת הגנת גבולות חדשה

פתרון הגנת הגבולות, הטומן בחובו אלגוריתמים ובינה מלאכותית ברמות המתקדמות ביותר, משלב שיטות לחימה חדשות מבוססות כלים אוטונומיים מסוגים שונים הפועלים בסנכרון משימתי תחת מערכת ניהול מרכזית ● מנכ"ל תע"א: "הטופוגרפיה והגבולות של מדינת ישראל הם מהמורכבים והמאתגרים שיש בעולם"

אילוסטרציה: Shutterstock

המדינה תשיב 300 מיליון שקל שגבתה ביתר מחברות במכרזים של רמ"י

ביהמ"ש המחוזי אישר הסדר פשרה בתביעה ייצוגית שהוגשה נגד רמ"י ורשות המסים, לפיו חברות שהשתתפו במכרזים לרכישת מקרקעין, שילמו "הוצאות פיתוח נוספות" וקיבלו קבלה במקום חשבונית מס - זכאיות להחזר מרשות המסים

מכלית הנפט ''מרינרה'' / צילום: Reuters, Hakon Rimmereid

בגלל קשר לונצואלה: ארה"ב השתלטה על מכלית נפט רוסית

כוחות אמרקאיים השתלטו על מכלית הנפט הרוסית "מרינרה", שימשה כחלק מצי הרפאים של משטר מדורו בונצואלה ● לפי דיווחים, רוסיה שלחה צוללת וכלים ימיים בשל החשש מהשתלטות

רובוטים של חברת מנטי / צילום: Ethan Joyal

רכישת הענק של מובילאיי: קונה את חברת הרובוטיקה של שעשוע ב-900 מיליון דולר

מתוך הסכום הזה, 612 מיליון דולר יועברו במזומן לבעלי המניות בסטארט-אפ, והשארית במניות רגילות של מובילאיי ● שעשוע צפוי לקבל 341 מיליון דולר בעקבות העסקה ● המרוויחות הנוספות מהעסקה הן קרנות ההון סיכון 10D הישראלית, והאמריקאיות איירן וסיסקו ונצ'רס

פרופ' מייקל היידן / צילום: יח''צ

האיש שמאחורי אקזיט שטבע פספסה: "אנחנו בתור הזהב של הביומד"

פרופ' מייקל היידן, מהגנטיקאים הבכירים בעולם, עזב את טבע כשהייתה שקועה בבור של חובות, וקיבל ממנה שני מוצרים שהחלה לפתח ● אחד מהם הפך בספטמבר האחרון לאקזיט של עד 3.5 מיליארד דולר, כמעט כנגד הסיכויים ● בראיון לגלובס הוא מדבר על שתי החברות שהקים וצופה עתיד מזהיר לתעשייה

היישוב עלי, יהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון, ויקיפדיה

האוצר מכחיש: לא מתכוונים לפטור את יהודה ושומרון ממס הקרקעות

באוצר שוללים דיווחים על הטבה מתוכננת למתנחלים, אך מודים כי צפוי להיקבע מנגנון קיזוז עם הארנונה המקומית על אדמת בניין ● ההצעה תעלה לוועדת שרים בשבוע הבא

קסטרו / צילום: שירה ספיר

אחרי קפיצה של 70%: משפחת רוטר מוכרת לראשונה מניות קסטרו

בעלת השליטה בקמעונאית האופנה וההלבשה קסטרו מצטרפת לגל המימושים בבורסה ומוכרת 4% מהחברה תמורת 57 מיליון שקל, לאחר שלפני מספר חודשים הגיעה להסכמות עם שותפה לשליטה יוסי גביזון

שדה התעופה בהרצליה. כאלף יחידות דיור ייבנו במקומו / צילום: איל יצהר

הבליץ שהכניס 10 מיליארד שקל לרמ"י: ארבע הערות על מכרזי הקרקעות של סוף השנה

הבליץ של מכרזי רמ"י בדצמבר הכניס לקופתה כמעט 10 מיליארד שקל ● גלובס עם ארבע הערות על מה שמסתתר מאחורי המכרזים

סניף המוסד לביטוח לאומי / צילום: Shutterstock

מרמ"י ועד הביטוח הלאומי: כיסאות ההנהלה שנותרו ריקים

הביטוח הלאומי מתנהל כבר שלוש שנים עם ממלאי־מקום בראש, ברמ"י טרם מונה מחליף למנכ"ל הפורש ינקי קוינט, וכיסאות יו"ר נותרו ריקים בתעשייה האווירית וברשות שדות התעופה ● רצף עיכובים ומאבקים פוליטיים מותיר שורת גופי מפתח במשק ללא הנהגה יציבה