גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בשקי שינה בדירות לא גמורות: אלפי פלסטינים ישנים בישראל

בניסיון לסייע להמשך פעילותו של ענף הבנייה, התירה הממשלה לעשרות אלפי פועלים פלסטינים לישון בישראל ● בדיקת "גלובס" מצאה כי בניגוד להנחיות רבים מהם נאלצים לישון באופן מאולתר באתרי הבנייה, תוך חסכון לקבלנים ● משרד הבינוי: "לא נסבול לינה בשקי שינה בדירות לא גמורות"

אתר הבנייה בפתח תקווה / צילום: גיא ליברמן, גלובס
אתר הבנייה בפתח תקווה / צילום: גיא ליברמן, גלובס

בשעת צהריים של יום שישי האחרון, יצאו כמה פועלים פלסטינים מאתר הבנייה בו הם עובדים בפתח תקוה, כדי לרכוש מצרכים לסוף השבוע. בשיחה שקיימנו עם אחד מהם הוא סיפר שהם מקלקיליה, וכי את השבת הגשומה שעמדה לפניהם, בכוונתם להעביר בחדר לא גמור שמצוי בשלד הבניין אותו הם בונים. את תפקיד הדלת למשל, ימלא ניילון לאיטום. יומיים לפני כן הם נכנסו לישראל, בידיעה שלפחות בחודש הקרוב הם לא חוזרים לבתיהם. זאת לאור הנחיית הממשלה שהתירה לעשרות אלפי פועלים משטחי יו"ש, שלא החזיקו באישורי לינה בישראל, להישאר וללון כאן.

פעולה מהירה זו נדרשת כדי לאפשר לאתרי בנייה בישראל שמתבססים על כוח אדם משטחי יו"ש להמשיך לפעול. מנגד ההנחיה יצרה אוטומטית מצב בלתי אפשרי, שבו פועלים רבים נשלחים לישון באתרי הבנייה שבו הם עובדים - בניגוד לחוק שלא מתיר זאת, למעט מקרים חריגים. מעסיקים רבים ניסו ועדין מנסים למצוא פתרונות הולמים לעובדיהם, אך בשל המהירות בה הדברים נעשים, ואולי לעיתים בשל זלזול, רבים נאלצים בינתיים להסתפק באלתורים באתרי הבנייה.

נידאל אלענתר, מהכפר עראבה הוא קבלן פיגומים, וגם פעיל במאבק בתאונות עבודה. לדבריו נושא הלנת הפועלים כלל לא פתור. "הודיעו לנו ביום שלישי שעבר שיש לנו יומיים לסדר מקום לינה וזה דבר ממש לא קל. אני שכרתי בית פרטי בצפון, אבל כל יום אני נמצא באתרי הבנייה ורואה פועלים רבים שישנים באתרים. זה מצב לא אנושי. עברנו ימים של מזג אוויר קר וגשום וזה ברור שאתרי בנייה אינם מוסדרים לשינת אנשים. הפועלים הפלסטינים צריכים כסף עבור המשפחות שלהם ולכן הם מוכנים לעבוד בתנאים האלה. להיפרד מהמשפחה למשך חודשים ולישון באתר יכול לגרום למחלות נוספות, חוץ מהקורונה. המצב לא טוב", הוא אומר בדאגה.

"סידורי הלינה והאוכל עלו 11 אלף שקל"

יואב ציטרין הוא קבלן שמקים בימים אלה בניין ברחוב יהודה הלוי בראשון לציון. ביום חמישי האחרון הוא העלה לפייסבוק צילום של הבניין אותו הוא בונה ולצידו פוסט שמבקש לתאר את הסיטואציה המוזרה אליה נקלע. "עד הרגע האחרון לא ידענו אם לפועלים יהיה היתר להישאר פה. ביום שלישי שעבר בערב קיבלנו דרך התאחדות הקבלנים הודעה שבה היינו צריכים למלא טפסים שבהם היינו צריכים לציין מי הפועלים שאמורים להישאר כאן ולהתחייב לתנאי לינה", כתב.

בשיחה עם "גלובס", ציטרין מספר שלצורך העניין הוא הכשיר קרוואנים ששימשו קודם כמשרד ומחסן לחדרי שהייה. לדבריו הוא קנה לפועלים מזרנים, שמיכות ומצעים ודואג להם לאוכל חם. לדבריו העלויות של הלנת הפועלים והמזון נאמדות עד כה ב-11 אלף שקל, אלא שזה כורח המציאות. "התחייבנו למסור את הדירות בתוך כמה חודשים. חסר לנו עוד הרבה כוח אדם, וחסרה לנו סחורה. אבל, מי שיתנהג כבן אדם יעבור את התקופה ויצמח ממנה בכל המובנים. זו השעה שבה אנו נבחנים כבני אדם. ערבים, יהודים ,פועלים, מנהלים, כולם שווים! עלינו לדאוג אחד לשני. מי שמאלתר ישרוד", הסביר.

להערכת גורמים בענף מספר הפועלים שנאלצים לישון כעת באתרי הבנייה עומד על כמה אלפים לפחות, אם לא למעלה מכך. על פי התאחדות הקבלנים בוני הארץ, בישראל עובדים כ-67 אלף פועלים פלסטינים, כשרק לכ-20% מהם היה עד לפרוץ המשבר אישור לינה בישראל. בפועל, רק כ-1,500 נשארו לישון בישראל. בשבוע בעבר הוגדלה מכסת הלינה, וכעת כ-33 אלף פועלים מחזיקים בהיתר לינה בארץ. עם זאת, בשל הרצון להימנע מהדבקה בנגיף הקורונה נאמר לפועלים כי מי שיבחרו להישאר לישון בישראל, לא יוכלו לחזור לביתו לתקופה של מספר שבועות.

ישנים בכפרי המשולש במלונות ובאתרים

אלוף במילואים וח"כ לשעבר איל בן ראובן, שממלא את תפקיד ראש ענף הבטיחות בהתאחדות בוני הארץ, אומר שהם מודעים לבעייתיות בשטח, וכי הם נערכים לסייע לקבלנים לפתור את מצוקת הדיור. "יש לנו נתונים על קבלנים שנותנים תנאים מצוינים לפועלים ויש שפחות. להגיד לך שהיום הכל מצוין? בוודאי שלא. ההתאחדות שמה לעצמה מטרה לעזור לפועלים בשטח, כדי שמצבם יהיה טוב ככל שרק אפשר. יש פה אנשים שחייבים להמשיך ולבנות את מדינת ישראל. כדי שזה יקרה אנחנו צריכים לתת להם את התנאים הכי סבירים כדי שיוכלו למלא את מה שמצפים מהם. האנשים האלה לא יוצאים הביתה. הם יישארו חודשיים כאן עד שירד זעם. זה עניין ערכי מוסרי".

ח"כ לשעבר איל בן ראובן / צילום: אלדד רפאלי

בן ראובן מספר שיש שלושה מוקדי הלנה: בכפרי המשולש, בבתי מלון ובאתרי הבנייה: "ההתאחדות הוציאה הנחיות מאד ברורות לגבי מה נדרש שיהיה בתוך אתר בנייה, כשתנאי משרד הבריאות מחייבים את הקבלנים", כך למשל הוא טוען שבכוונתם לספק לקבלנים מדי חום ולהנחות אותם לבצע תדריכים לעובדים בקבוצות קטנות. "אני עוסק ברגעים אלה בהקמת מנגנון שיבקר ויסייע לקבלנים לתת לפועלים את התנאים המיטביים. אנחנו מקימים עכשיו מוקד שיפעל באמצעות צוותי חניכה ויבחן ויבקר את נושא הלנת הפועלים באתר. כמו כן, אנחנו מכינים מפת הלנה. היות ואנחנו צריכים לקבל אישור לכל פועל, שעובד במערך החיוני, אנחנו גם דורשים לדעת איפה הוא ישן. יהיו לנו צוותי מתנדבים, ערבים ישראלים, שיעברו בשטח, באתרי הבנייה, שיתדרכו את הקבלנים ויסייעו בהספקת ציוד", אומר בן ראובן.

נתנאל לפידות, שמשמש כמנהל אגף בכיר תכנון אסטרטגי ומדיניות במשרד הבינוי והשיכון, טוען כי משרדם לא יקבל חריגה מהנורמות הקיימות. "נכון ליום שישי בצהריים, 11 אלף פועלים נמצאים בבתי מלון, בתי הארחה ואכסניות נוער. השאיפה שלנו היא שכולם ישנו במקומות כאלה, ולא באתרי בנייה. ההיתר שהקבלנים קיבלו - וזה נאמר בצורה מאד ברורה לכל קבלן שביקש להיכנס להסדר הזה - היא לשכן אותם רק בדירות גמורות, עם מים וחשמל. הקבלן צריך לספק להם מיטות, שולחן וכיסאות. אנחנו לא מתפשרים בעניין הזה. לא נסבול שקי שינה או מזרנים בדירות לא גמורות. אנחנו נבצע אכיפה באמצעות הצבא והמשטרה".

מ"קו לעובד" נמסר: "השבוע פנינו בדחיפות לרשויות, לצד רל״א והאגודה לזכויות האזרח בדרישה להבטיח תנאי לינה הולמים וביטוח רפואי לעובדים פלסטינים הנמצאים בישראל.

"על הרשויות השונות לדאוג לשקיפות התנאים להם הם זכאים, לפיקוח עליהם ואכיפתם. כל התנהלות אחרת משמעותה הפקרת העובדים ובריאותם, והפקרת הציבור כולו".

עוד כתבות

אירוע משפיענים 30 Power Awards בוושינגטון, ינואר 25' / צילום: Reuters

הלוביסטים החדשים של וושינגטון: המשפיענים שהחוקים לא חלים עליהם

בעלי אינטרסים תאגידיים וזרים משלמים לכוכבי אינטרנט תומכי־טראמפ לקדם אג'נדות ● בזמן שהרגולציה לא קיימת, "לוביסטים" מדור ה־Z מחליפים את חליפות היוקרה בסרטוני טיקטוק וקוצרים הון ● ממיתוג מחדש של מריחואנה ואנרגיה ירוקה ועד "פרויקט אסתר" של ישראל: כך פועל מנגנון משומן שעוקף את כל חוקי השקיפות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה שלילית בוול סטריט; מיקרון ונובו נורדיסק עלו

המשקיעים המשיכו לעקוב מקרוב אחר ההתפתחויות באיראן, כאשר לפי הדיווחים האחרונים, בכירים אמריקאיים מסרו שהנשיא טראמפ דחה את ההחלטה על תקיפה בשלב זה ● המסחר ננעל אתמול בעליות, לאחר יומיים רצופים של ירידות ● באירופה נרשמו ירידות ברקע המתיחות הגאופוליטית

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

טראמפ מעלה הילוך לסיפוח גרינלנד, ושולף איום חדש נגד מדינות נאט"ו

נשיא ארה"ב הודיע ברשת החברתית שלו כי יטיל מכס של 10% על שמונה מדינות נאט"ו החל מ-1 בפברואר עד שלא יגיעו "להסכם לרכישה כוללת של גרינלנד" ● טראמפ איים שב-1 יוני היקף המכס יקפוץ ל-25%

כריך בעגלת הקפה גן עד / צילום: אילון פמיליה

גם אנחנו לא האמנו שב־22:00 יש כזה תור למאפייה באמצע עיר

קינוח מושחת שמוגש במשתלה, גלריה עם אמנות ישראלית מתחלפת ומאפיית לחמים מיתולוגית שהתור משתרך אליה גם בחצות ● סיור מפתיע ברמת השרון

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

שוכרים עזבו, בעלת הדירה התנגדה. למה בימ"ש קבע שלא הפרו חוזה?

נקבע כי שוכרים רשאים לעזוב את הדירה גם ללא שוכר חלופי, כאשר בעלת הנכס הכשילה את ניסיונם למצוא מחליף ● בריטיש איירווייס תשלם למשפחה פיצוי של כ-26 אלף שקל, לאחר שעקב ביטול טיסה נקלעו למסע בן תשעה ימים בחזרתם הביתה ● ביהמ"ש ביטל העברה של בני זוג, לאחר שההעברה בוצעה בסמוך לצו חדלות הפירעון ● 3 פסקי דין בשבוע 

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"בעל הבית היה בצרות": בכמה נמכר פנטהאוז עם 5 חדרים בירושלים?

ברחוב אריה דולצין, קרוב לגן החיות התנ"כי בירושלים, נמכר פנטהאוז עם 5 חדרים תמורת 3.13 מיליון שקל • הפנטהאוז עבר שיפוץ ומשקיף לנוף ירוק ופסטורלי לעמק • ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

לופטהנזה מאריכה את ביטולי טיסות הלילה לישראל עד סוף החודש

המהלך נובע מהערכת המצב הביטחוני במזרח התיכון, ונועד לאפשר לצוותי האוויר לשוב לבסיסיהם ללא לינה בישראל ● לדברי החברה, מרבית הטיסות הליליות הוזזו לשעות היום, ורק מספר מצומצם של טיסות בוטל

כמה מדינות חולקות גבול יבשתי עם איראן? / צילום: Shutterstock

לקסי זהרה ג'ונס היא בתו של זמר ידוע. מיהו?

על שם מי קרויה פרדס חנה, מהו פירושה העברי של הקללה הקבלית פולסא דנורא, ואיזה נחלים עוברים בתוך העיר מודיעין? ● הטריוויה השבועית

בודקים את המיתוס. בעלי חיים / צילום: Shutterstock

ארבעה בעלי חיים שהשפה העברית עושה להן עוול

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: ביטויים רבים שאבו השראה מבעלי החיים, אלא שלא פעם הם נשענו על אבחנה שגויה

אולם התצוגה של Walk on plan. תוכנית של הבית בגודל אמיתי / צילום: WOP

לא קונים על עיוור: הטכנולוגיה שמשנה את הדרך שבה אנחנו קונים בתים

הסוף לחוברות מהקבלן ולדירות הדוגמה? פיתוחים טכנולוגיים שמאפשרים לדמות דירות עוד בטרם נבנו, מעניקים לקונים יכולת לראות את סביבת המגורים שלהם - הרבה לפני שהיא נבנתה ● בדקנו שלושה מהם

זהבית כהן / צילום: רמי זרנגר

"האישה הראשונה של שוק ההון" הורידה פרופיל במשך שנים. עכשיו היא עושה קאמבק

זהבית כהן ידעה בעבר הצלחות עסקיות גדולות לצד מאבקים וסערות מתוקשרות בתנובה, בבית ההשקעות פסגות, בזאפ וחברת ההסעדה שולץ ● לאחר כמה שנים שבהן הורידה פרופיל, חוזרת כהן עם אקזיט מרשים ברשת מקס סטוק, רכישת הענק של אתר יד2 וכניסה לתחום מפתיע ● וגם: איזה רווח הניבה הקרן שהיא מובילה למשקיעיה?

פינגוויני מגלן / צילום: Shutterstock

המפגש הבלתי צפוי עם הפומה לימד את הפינגווין לחשוש לא רק מהים, אלא גם מהיבשה

שינויי האקלים וההתערבות האנושית דוחקים מינים למפגשים שלא היו קיימים בעבר ● כזה הוא המקרה של הפומה, שהייתה רגילה לרדוף אחרי חיות יבשה, וגילתה "מוצר מדף" זמין בהרבה: פינגווין מגלן

דני אבדיה / צילום: ap, Lynne Sladky

כוכב במחיר מציאה: למה דני אבדיה שווה 40 מיליון דולר לעונה ומרוויח רק 14 מיליון?

דני אבדיה הופך בשבועות האחרונים לאחד השחקנים הבולטים ב־NBA, עם זאת השכר שלו רחוק מלשקף את זה, ואף צפוי לרדת בשתי העונות הבאות ● מומחים לענף עימם שוחחנו מסבירים את הפרדוקס אליו נקלע השחקן, ועל הדרך חולקים מחמאות לכוכב הישראלי, שככל הנראה נמצא בדרך למשחק האולסטאר היוקרתי

אמיר השמטפור / צילום: shore&wave

מה מחפש בישראל מולטי-מיליונר יליד איראן שרוצה לרפא סרטן דרך האף?

אמיר השמטפור, מוסלמי יוצא איראן, הוא משקיע ותיק שעשה את הונו מהשבחת חברות ביוטק בשוק האמריקאי ● עכשיו הוא מגיע לישראל עם NeOnc, שמפתחת תרופה לסרטן המוח הניתנת דרך האף ● בראיון הוא מספר על הפגישה עם נתניהו שהקימה לו אויבים, הזיכרונות מארץ הולדתו וגם האמונה ששתי המדינות ינהיגו יחד את המזרח התיכון

קמפוס וויקס בגלילות. ''העובדים יגיעו ברכב'' / צילום: איל יצהר

אפקט וויקס: האם הדרישה לחזור לעבוד מהמשרד תיתן בוסט לשוק?

החלטת וויקס לחזור לחמישה ימי עבודה מהמשרד מעוררת שאלה בדבר ההשפעה הרוחבית על השוק כולו ● צמצום העבודה מהבית עשוי לדחוף את החברות לשכור יותר שטחים, אולם התנגדות העובדים והכנסת הבינה המלאכותית יכולות להאט את המגמה

הממונה על התחרות מיכל כהן ושר הכלכלה ניר ברקת / צילום: כדיה לוי, אוליביה פיטוסי - ''הארץ''

בג"ץ יקיים דיון נוסף בהליך להדחת הממונה על התחרות

נשיא העליון עמית קיבל את בקשת היועמ"שית ונציב שירות המדינה לקיים דיון נוסף בפסק הדין מיולי האחרון, שאישר לכנס את ועדת המינויים כדי לדון בבקשתו של שר הכלכלה ברקת להדיח את מיכל כהן ● עמית: "השלכות רחבות על הליכי הפסקת כהונתם של נושאי משרה בכירים בשירות הציבורי"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

המכסים החדשים של טראמפ על אירופה - בצל המאבק על גרינלנד

על רקע ניסיונותיו העקביים של טראמפ לרכוש את גרינלנד, הוא הודיע אמש על הטלת מכסים נוספים נגד שורת מדינות אירופיות, ביניהן צרפת, גרמניה ובריטניה ● החרפת הטון מגיעה לאחר שבשבוע שעבר מספר מדינות שלחו כוחות צבאיים אל האי ● באירופה יתכנסו היום לדיון חירום

עידן נסימי / צילום: שי בראל

"אם רוצים להוריד את יוקר המחיה, זה אפשרי. הבעיה היא שלאף אחד אין אינטרס"

עידן נסימי נכנס לתפקידו כמנכ"ל הסופר החברתי מבית ההסתדרות אחרי שניהל את חברת הגז של קבוצת דלק, וכולם סביבו חשבו שזו טעות ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע החליט להצטרף באמצע המלחמה, למה הוא מאמין במותג הפרטי, כיצד התמודד עם הספקים הגדולים, מה חשב כשראה שהקמעונאיות הגדולות "מחקות" אותו - ואיך הרגיש כשארנון בר דוד נעצר

אינפלציה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה השנתית עמדה ב-2025 על 2.6%; שינוי כיוון בדיור: המחירים חזרו לטפס

האינפלציה נותרה בחודש דצמבר ללא שינוי ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו עליות: הלבשה והנעלה, ירקות ופירות, דיור ותחבורה ● מחירי הטיסות לחו"ל התייקרו בשיעור בולט של 4.1% ● סעיפים בהם נרשמו ירידות: תרבות ובידור וסעיף המזון ● מחירי הדירות עלו ב-0.7% בנובמבר, לאחר שמונה חודשים רצופים של ירידות

כריית זהב בוונצואלה. תפוקת המכרות לא גדלה משמעותית כבר שנים / צילום: Reuters, Henry Romero

השינויים הטקטוניים בשוק הזהב עשויים להיות רק ההתחלה

שנת 2025 הייתה חגיגה גדולה למשקיעים בזהב, אשר עלה במהלכה ב–65% ● השאלה היא האם הגל הזה מאחורינו או שמא הוא רק התחיל, לאור התנאים המאקרו–כלכליים והגאופוליטיים הנוכחיים ● כתבה שלישית ואחרונה בסדרה