גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בשקי שינה בדירות לא גמורות: אלפי פלסטינים ישנים בישראל

בניסיון לסייע להמשך פעילותו של ענף הבנייה, התירה הממשלה לעשרות אלפי פועלים פלסטינים לישון בישראל ● בדיקת "גלובס" מצאה כי בניגוד להנחיות רבים מהם נאלצים לישון באופן מאולתר באתרי הבנייה, תוך חסכון לקבלנים ● משרד הבינוי: "לא נסבול לינה בשקי שינה בדירות לא גמורות"

אתר הבנייה בפתח תקווה / צילום: גיא ליברמן, גלובס
אתר הבנייה בפתח תקווה / צילום: גיא ליברמן, גלובס

בשעת צהריים של יום שישי האחרון, יצאו כמה פועלים פלסטינים מאתר הבנייה בו הם עובדים בפתח תקוה, כדי לרכוש מצרכים לסוף השבוע. בשיחה שקיימנו עם אחד מהם הוא סיפר שהם מקלקיליה, וכי את השבת הגשומה שעמדה לפניהם, בכוונתם להעביר בחדר לא גמור שמצוי בשלד הבניין אותו הם בונים. את תפקיד הדלת למשל, ימלא ניילון לאיטום. יומיים לפני כן הם נכנסו לישראל, בידיעה שלפחות בחודש הקרוב הם לא חוזרים לבתיהם. זאת לאור הנחיית הממשלה שהתירה לעשרות אלפי פועלים משטחי יו"ש, שלא החזיקו באישורי לינה בישראל, להישאר וללון כאן.

פעולה מהירה זו נדרשת כדי לאפשר לאתרי בנייה בישראל שמתבססים על כוח אדם משטחי יו"ש להמשיך לפעול. מנגד ההנחיה יצרה אוטומטית מצב בלתי אפשרי, שבו פועלים רבים נשלחים לישון באתרי הבנייה שבו הם עובדים - בניגוד לחוק שלא מתיר זאת, למעט מקרים חריגים. מעסיקים רבים ניסו ועדין מנסים למצוא פתרונות הולמים לעובדיהם, אך בשל המהירות בה הדברים נעשים, ואולי לעיתים בשל זלזול, רבים נאלצים בינתיים להסתפק באלתורים באתרי הבנייה.

נידאל אלענתר, מהכפר עראבה הוא קבלן פיגומים, וגם פעיל במאבק בתאונות עבודה. לדבריו נושא הלנת הפועלים כלל לא פתור. "הודיעו לנו ביום שלישי שעבר שיש לנו יומיים לסדר מקום לינה וזה דבר ממש לא קל. אני שכרתי בית פרטי בצפון, אבל כל יום אני נמצא באתרי הבנייה ורואה פועלים רבים שישנים באתרים. זה מצב לא אנושי. עברנו ימים של מזג אוויר קר וגשום וזה ברור שאתרי בנייה אינם מוסדרים לשינת אנשים. הפועלים הפלסטינים צריכים כסף עבור המשפחות שלהם ולכן הם מוכנים לעבוד בתנאים האלה. להיפרד מהמשפחה למשך חודשים ולישון באתר יכול לגרום למחלות נוספות, חוץ מהקורונה. המצב לא טוב", הוא אומר בדאגה.

"סידורי הלינה והאוכל עלו 11 אלף שקל"

יואב ציטרין הוא קבלן שמקים בימים אלה בניין ברחוב יהודה הלוי בראשון לציון. ביום חמישי האחרון הוא העלה לפייסבוק צילום של הבניין אותו הוא בונה ולצידו פוסט שמבקש לתאר את הסיטואציה המוזרה אליה נקלע. "עד הרגע האחרון לא ידענו אם לפועלים יהיה היתר להישאר פה. ביום שלישי שעבר בערב קיבלנו דרך התאחדות הקבלנים הודעה שבה היינו צריכים למלא טפסים שבהם היינו צריכים לציין מי הפועלים שאמורים להישאר כאן ולהתחייב לתנאי לינה", כתב.

בשיחה עם "גלובס", ציטרין מספר שלצורך העניין הוא הכשיר קרוואנים ששימשו קודם כמשרד ומחסן לחדרי שהייה. לדבריו הוא קנה לפועלים מזרנים, שמיכות ומצעים ודואג להם לאוכל חם. לדבריו העלויות של הלנת הפועלים והמזון נאמדות עד כה ב-11 אלף שקל, אלא שזה כורח המציאות. "התחייבנו למסור את הדירות בתוך כמה חודשים. חסר לנו עוד הרבה כוח אדם, וחסרה לנו סחורה. אבל, מי שיתנהג כבן אדם יעבור את התקופה ויצמח ממנה בכל המובנים. זו השעה שבה אנו נבחנים כבני אדם. ערבים, יהודים ,פועלים, מנהלים, כולם שווים! עלינו לדאוג אחד לשני. מי שמאלתר ישרוד", הסביר.

להערכת גורמים בענף מספר הפועלים שנאלצים לישון כעת באתרי הבנייה עומד על כמה אלפים לפחות, אם לא למעלה מכך. על פי התאחדות הקבלנים בוני הארץ, בישראל עובדים כ-67 אלף פועלים פלסטינים, כשרק לכ-20% מהם היה עד לפרוץ המשבר אישור לינה בישראל. בפועל, רק כ-1,500 נשארו לישון בישראל. בשבוע בעבר הוגדלה מכסת הלינה, וכעת כ-33 אלף פועלים מחזיקים בהיתר לינה בארץ. עם זאת, בשל הרצון להימנע מהדבקה בנגיף הקורונה נאמר לפועלים כי מי שיבחרו להישאר לישון בישראל, לא יוכלו לחזור לביתו לתקופה של מספר שבועות.

ישנים בכפרי המשולש במלונות ובאתרים

אלוף במילואים וח"כ לשעבר איל בן ראובן, שממלא את תפקיד ראש ענף הבטיחות בהתאחדות בוני הארץ, אומר שהם מודעים לבעייתיות בשטח, וכי הם נערכים לסייע לקבלנים לפתור את מצוקת הדיור. "יש לנו נתונים על קבלנים שנותנים תנאים מצוינים לפועלים ויש שפחות. להגיד לך שהיום הכל מצוין? בוודאי שלא. ההתאחדות שמה לעצמה מטרה לעזור לפועלים בשטח, כדי שמצבם יהיה טוב ככל שרק אפשר. יש פה אנשים שחייבים להמשיך ולבנות את מדינת ישראל. כדי שזה יקרה אנחנו צריכים לתת להם את התנאים הכי סבירים כדי שיוכלו למלא את מה שמצפים מהם. האנשים האלה לא יוצאים הביתה. הם יישארו חודשיים כאן עד שירד זעם. זה עניין ערכי מוסרי".

ח"כ לשעבר איל בן ראובן / צילום: אלדד רפאלי

בן ראובן מספר שיש שלושה מוקדי הלנה: בכפרי המשולש, בבתי מלון ובאתרי הבנייה: "ההתאחדות הוציאה הנחיות מאד ברורות לגבי מה נדרש שיהיה בתוך אתר בנייה, כשתנאי משרד הבריאות מחייבים את הקבלנים", כך למשל הוא טוען שבכוונתם לספק לקבלנים מדי חום ולהנחות אותם לבצע תדריכים לעובדים בקבוצות קטנות. "אני עוסק ברגעים אלה בהקמת מנגנון שיבקר ויסייע לקבלנים לתת לפועלים את התנאים המיטביים. אנחנו מקימים עכשיו מוקד שיפעל באמצעות צוותי חניכה ויבחן ויבקר את נושא הלנת הפועלים באתר. כמו כן, אנחנו מכינים מפת הלנה. היות ואנחנו צריכים לקבל אישור לכל פועל, שעובד במערך החיוני, אנחנו גם דורשים לדעת איפה הוא ישן. יהיו לנו צוותי מתנדבים, ערבים ישראלים, שיעברו בשטח, באתרי הבנייה, שיתדרכו את הקבלנים ויסייעו בהספקת ציוד", אומר בן ראובן.

נתנאל לפידות, שמשמש כמנהל אגף בכיר תכנון אסטרטגי ומדיניות במשרד הבינוי והשיכון, טוען כי משרדם לא יקבל חריגה מהנורמות הקיימות. "נכון ליום שישי בצהריים, 11 אלף פועלים נמצאים בבתי מלון, בתי הארחה ואכסניות נוער. השאיפה שלנו היא שכולם ישנו במקומות כאלה, ולא באתרי בנייה. ההיתר שהקבלנים קיבלו - וזה נאמר בצורה מאד ברורה לכל קבלן שביקש להיכנס להסדר הזה - היא לשכן אותם רק בדירות גמורות, עם מים וחשמל. הקבלן צריך לספק להם מיטות, שולחן וכיסאות. אנחנו לא מתפשרים בעניין הזה. לא נסבול שקי שינה או מזרנים בדירות לא גמורות. אנחנו נבצע אכיפה באמצעות הצבא והמשטרה".

מ"קו לעובד" נמסר: "השבוע פנינו בדחיפות לרשויות, לצד רל״א והאגודה לזכויות האזרח בדרישה להבטיח תנאי לינה הולמים וביטוח רפואי לעובדים פלסטינים הנמצאים בישראל.

"על הרשויות השונות לדאוג לשקיפות התנאים להם הם זכאים, לפיקוח עליהם ואכיפתם. כל התנהלות אחרת משמעותה הפקרת העובדים ובריאותם, והפקרת הציבור כולו".

עוד כתבות

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"