גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: למשבר הקורונה יהיו השפעות מרחיקות לכת על יחסי ישראל-סין-ארה"ב

התפשטות הקורונה יחייב אותנו לבחון לעומק את מערכת הקשרים עם סין ● הופעת הנגיף בסין והתפשטותו בעולם, הציפה את תלותה הגדולה מדי של ישראל ביבוא מסין ● על ישראל לנצל את ההזדמנות כדי לבחוןמחדש את יחסיה הכלכליים עם הענק הסיני

תפילה למען סין בעקבות התפרצות וירוס קורונה, בכותל המערבי בירושלים / צילום: Ariel Schalit, Associated Press
תפילה למען סין בעקבות התפרצות וירוס קורונה, בכותל המערבי בירושלים / צילום: Ariel Schalit, Associated Press

ישראל עומדת בימים אלו בפני אי ודאויות רבות, גם לאור תוצאות הבחירות בסבב השלישי בתוך שנה וגם לאור התפשטותו של נגיף הקורונה. התפשטות הנגיף משפיעה על אורח החיים של כל אזרח בישראל ובעולם כולו ויש לה קשר הדוק גם לחוסן הכלכלי, הפוליטי והשלטוני של ישראל, ללא קשר לתוצאות הבחירות. המשבר עשוי להשפיע על עוצמתה ועצמאותה הכלכלית של ישראל, להם חלק חשוב מאד בביטחון הלאומי.

נראה כי ראש הממשלה והמטה שלו בראשות המל"ל, מטפלים עד כה היטב במשבר, בעיקר תוך שימוש באמצעים מחמירים. כמעט בטוח שהמשבר עוד יחמיר, לפני שהמצב יוטב. כאשר זה יקרה ישראל תשאף לחזור במהירות האפשרית ליצירתיות ולצמיחה הכלכלית שמדינת הסטארט-אפ נהנתה מהם בשנים האחרונות, אך האם ברור שישראל צריכה לחזור לעסקים כרגיל?

המשבר יחייב את ישראל לבחון לעומק את מערכת הקשרים שלה עם סין. הופעתו הדרמטית והתפשטותו המהירה של נגיף הקורונה בסין ומשם לחלקים נרחבים בעולם, הציפה את תלותה הגדולה מדי של ישראל ביבוא מסין, ובמידה פחותה גם ביצוא, אולם היא יצרה כנראה לישראל הזדמנות בלתי מתוכננת להתמודד עם הנושא, מעין "קריאת השכמה" מוקדמת, היכולה להוביל את ישראל למצב בו "מעז יצא מתוק".

סין אחראית לכ-10-15 אחוז מהכלכלה הישראלית. התלות של הכלכלה הישראלית בסין היא רחבה מאד ובחזית מגוונת של נושאים, כגון: חומרי גלם וחלקי חילוף למגזרי המזון, הרכב, התרופות, הבניין והתשתיות הלאומיות. ישראל רוכשת מסין רכיבים, תתי מערכות ומוצרים למגזרי הטקסטיל, הצעצועים, הריהוט, התכשיטים ואפילו תחפושות לפורים. בנוסף נסמכת ישראל על סין באספקת כוח אדם מיומן ולא ומיומן לחקלאות, תעשייה, בניין, סיעוד, תשתיות ועוד.

המסור שחוותה ישראל בכל התחומים הללו, אמור להדליק בישראל נורת אזהרה מהבהבת, אך במקביל לעורר אותה להיערך אחרת לימים שיבואו אחרי פתרון משבר הקורונה. ההתעוררות מההתמכרות ליבוא הרחב מסין ובניית מערך תחליפים יעיל, גם אם לעיתים יקר יותר, יוכלו לשמש במקביל גם להקלת הלחץ הגובר על ישראל מצד ארה"ב "לקרר" מעט את היחסים עם סין, שבשנים האחרונות הגיעו לרמות שיא, בעידוד פסיבי ואקטיבי של השלטונות.

זה לא סוד שארה"ב, ידידתה הגדולה של ישראל ובעלת בריתה האסטרטגית היחידה, הרואה בסין את היריב האסטרטגי מספר אחד שלה, לא רואה בעין יפה את הפריחה הגדולה ביחסי הסחר בין ישראל לסין. אמנם במגזר הבטחוני וגם הדואלי, הפיקוח היעיל, באחריות אגף הפיקוח על היצוא (אפ"י) במשרד הביטחון, עושה את תפקידו בצורה טובה, ברוב המכריע של המקרים, אך הסיפור לא נגמר שם.

ההתפתחויות הטכנולוגיות של השנים האחרונות גורמות לטשטוש הגבולות בין מה ששייך באופן ברור למשפחת המערכות הביטחוניות או המערכות הדואליות המפוקחות, לבין המערכות שאינן קשורות כלל לתחום הבטחוני, לכן ברובן הן לא מפוקחות.

דוגמא אחת קלאסית היא בתחום שהתפתח מאד בעשור האחרון, הבינה המלאכותית ומדע הנתונים. בתחום מרתק זה, בו ישראל הופכת למובילה עולמית, כפי שקרה בסייבר, מפותחים אלגוריתמים ושיטות לפתרון בעיות בעולמות תוכן שבאופן מובהק אינם ביטחוניים, כגון פינטק (בנקאות וכלכלה), רפואה, תחבורה ועוד. הבעיה היא שאופי הטכנולוגיה מאפשר להסב את הכלים שנבנים, במאמץ לא גדול, לשימוש ביישומים קריטיים בעולם הביטחוני, גם אם במקור הם יועדו לעולם אחר לחלוטין.

סין משקיעה בשנים האחרונות מאמצים כבירים להשתלב בתחומים אלו בישראל על ידי השקעות בחברות סטארט-אפ, קידום שיתופי פעולה עם האקדמיה ומימון חוקרים מובילים. פעילות זו נעשית במסגרת החוק וכמעט שאינה מפוקחת. קל מאד להתמכר לכסף הסיני, ללא הבנה מעמיקה של המשמעויות העומדות מאחורי השקעות אלו על היבטים של הביטחון הלאומי הרחב.

הגיע הזמן לבחון לעומק את ההזדמנות שניתנה לישראל, בגלל משבר הקורונה, לבחון בניית מערך תחליפי לשוק הסיני. במקביל חשוב לנסות ולפתור את חילוקי הדעות שהתעוררו לאחרונה בין גורמי המקצוע השונים לגבי המשך שיתוף הפעולה עם המשקיעים הסיניים, הפרטיים או הממשלתיים, במוצרים, יכולות והשקעות בתשתיות טכנולוגיות, שלעיתים נראים "תמימים", אך מאחוריהם מסתתר עולם שלם של יכולות שניתן להשתמש בו גם בעולם הביטחוני.

ישראל איננה מדינת עולם שלישי, המאפשרת לסין להפעיל את שיטותיה המתוחכמות על מנת להשתלט על תשתיות קריטיות בתחומי תחבורה, אנרגיה, תקשורת ועוד. יחד עם זאת, בלי לשים לב ותוך כדי שימוש בעיקרון, הנכון בדרך כלל, של עידוד השוק החופשי, נכנסת סין יותר ויותר לתחומים של השקעה בתשתיות קריטיות, ומחפשת דרכים להיכנס לתחומים טכנולוגיים מובילים, שיכולים לזלוג בעתיד לתחום הביטחוני, מבלי שמישהו יזהה אותם מראש כטכנולוגיות דואליות.

ברקע, גם אם לא כשיקול מוביל, חשוב לזכור שארה"ב מעניקה לישראל סיוע בטחוני נרחב, שומרת עליה במוסדות האו"ם, בהרבה מקרים לבדה ומהווה עבור ישראל חלק מתעודת הביטוח לקיומה. משבר הקורונה חשף חלק מהחסרונות בהתבססות רחבה מאד על הקשר הכלכלי עם סין, והוא מאפשר לישראל להרוויח "שני ציפורים במכה אחת", בהיערכות מראש, גם אם היא תהיה כואבת בהתחלה.

אין ספק שיהיו מתנגדים רבים לרעיון זה, בעיקר מצד הכלכלנים וקובעי המדיניות הטוענים שישראל זקוקה מאד להשקעות מסין, לצורך התפתחותה הטכנולוגית, השקעות שכנראה לא ניתן יהיה להחליף בהשקעות באותו סדר גודל ממדינות אחרות. יתכן שלא נגיע לאותו היקף, אך המשק הישראלי המתקדם הינו יעד נחשק לשיתופי פעולה וחשוב לבדוק לעומק ולבחון מדינות כמו יפן, דרום קוריאה, ברזיל, מערב אירופה ועוד. משבר הקורונה הגיע אמנם גם לכל המדינות הללו ולא ברור עדיין כיצד יסתיים, אך חשוב מאד ללמוד ממנו מדוע אסור להסתמך יותר מדי על מקור אספקה אחד בלבד.

ישראל חייבת שתהיינה לה אלטרנטיבות לאספקה רציפה של כל הנחוץ לה לצורך הקיום השוטף והמשך הצמיחה, גם כשהשוק הסיני, או כל שוק אחר, לא מתפקדים מכל סיבה שהיא. את התשתית הזו חייבים לפתח כשאין ברקע איום כמו איום הקורונה, במקביל להמשך היבוא הנוח מהשוק הסיני. חייבים גם להפנים ולהבין שלא ניתן יהיה לפתח כזאת תשתית ולהחזיקה בחיים לאורך זמן, אם כאשר לא יהיו מכשולים יופנה שוב עיקר ערוץ הרכש לשוק הסיני, בעיקר משיקולי עלות.

מאמר זה אינו מכוון כמובן נגד סין או מדינות אחרות, אלא רק לטובת חיזוק העצמאות, החוסן והמשך השגשוג הכלכלי של ישראל בשוק ובעולם משתנים.

במקביל, מחפשת ישראל דרכים להעמיק ולשפר את הקשר עם ארה"ב בכל הרמות (ממשלה, תעשייה, אקדמיה), כולל כניסה לשיתופי פעולה אסטרטגיים בנושאים טכנולוגיים מתקדמים כמו בינה מלאכותית, מחשוב וסנסורים קוונטים, יכולות מחשוב מתקדמות ועוד נושאים רבים שלא קשורים ישירות לעולם הביטחוני גרידא. אין ספק, ויש קולות ברורים הנשמעים מהכיוון האמריקאי, שלא ניתן יהיה להתקדם בכיוונים אלו ללא פתרון, שיהיה מקובל על ארה"ב, למניעת הזליגה הפוטנציאלית של הטכנולוגיות האזרחיות הללו למדינות כמו סין, אותן מגדירה ארה"ב כאיום על ביטחונה.

ישראל הרשמית התחילה להפנים את הצורך בשינוי, בחלקו גם בגלל הלחץ מגורמי הממשל האמריקאי, הידידותי ביותר לישראל מזה זמן רב. המל"ל הוביל עבודת מטה עם משרדי האוצר והחוץ ובהשתתפות כל גורמי המקצוע הרלבנטיים, להכין חקיקה והוראות מתאימות. התקיימו מספר דיוני קבינט בנושא ופורסמו הנחיות. מדובר בצעדים חשובים ונכונים מאד בדרך לפתרון הבעיה, אך יש עוד הרבה מה לעשות וליישם.

משבר הקורונה שהחל בסין והתפשט לכל העולם, יסתיים בשלב מסויים, אך הוא חייב להעלות על סדר היום הלאומי בישראל את הצורך בבחינה רחבה של כל הנושאים שצפו ועלו על פני השטח כתוצאה ממנו ואת השפעתם האפשרית על חוסנה הכלכלי והביטחוני של מדינת ישראל ועל הביטחון הלאומי.

אין ספק שיעלו קולות שיצביעו על הסכנות הכרוכות בעצם הטיפול והעיסוק בנושא רגיש כזה ועוד בתקופה בה מעצמה חשובה כמו סין נמצאת במצוקה, ממנה היא כנראה מתחילה לצאת. אין לישראל ברירה אלא לעסוק בנושא החשוב והעדין הזה, לטובת המשך שגשוש וצמיחה ושמירת הקשרים החשובים עם הגדולה בידידותינו. 

תא"ל (מיל.) פרופסור יעקב נגל הינו פרופסור אורח בפקולטה לאווירונאוטיקה וחלל בטכניון ומשמש כ-חוקר בכיר ב-FDD) Foundation for Defense of Democracies). כיהן כיועץ לביטחון לאומי של ראש הממשלה נתניהו וכראש המל"ל בפועל. ד"ר יונתן שנזר כיהן כמומחה לטרור כלכלי במשרד האוצר האמריקאי ומשמש כיום כסגן נשיא בכיר למחקר ב-FDD

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב