גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"רכבת קליע" פוגעת בניו יורק, אבל טראמפ רוצה לחזור ולפתוח את אמריקה ב-12 באפריל

תאריך היעד של הנשיא קצר הרוח להחזרת הנורמליות על כנה הוא יום א' של חג הפסחא ● הוא רוצה "כנסיות מלאות" ● מומחי רפואה מתחלחלים

טראמפ במרכז למניעת מגפות / צילום: רויטרס - Tom Brenner
טראמפ במרכז למניעת מגפות / צילום: רויטרס - Tom Brenner

בראשית היתה ווהאן, סין. אחר כך היתה מילאנו, איטליה. הבכורה העגומה בהתפשטות Covid-19 עוברת עכשיו ללא עוררין אל ניו יורק, העיר והמדינה.

במהלך יום ג' גדל מספר מקרי הקורונה הידועים במדינה ב-3,000 ויותר ועבר את 26,000, עם 271 מתים. 60% מכל מקרי הקורונה החדשים על אדמת ארה"ב מגיעים מניו יורק רבתי (או "האיזור המטרופוליטני של ניו יורק"), וכמעט שליש מכל מקרי המוות נרשמים בניו יורק.

ראש העיר של ניו יורק, ביל דה בלאסיו, אומר כי אחד מכל אלף תושבים לקה בנגיף.

מושל המדינה, אנדרו קואומו, אומר כי אנחנו עדיין רחוקים כדי שבועיים או שלושה משיא המגיפה, והמחסור במכונות-הנשמה הוא כה מחריד שיהיה על הממשלה הפדרלית בוושינגטון "לבחור איזה 26,000 ימותו".

ההערה הזו עוררה את הנשיא טראמפ לטעון, כי קואומו החמיץ הזדמנות, עוד ב-2015, לרכוש 15,000 מכונות הנשמה. טראמפ, שהכחיש תחילה בכל התוקף את חומרת המשבר, מטיל בימים האחרונים את אשמת חוסר ההכנה על קודמיו. אבל עד אתמול הוא נמנע מלהפנות אצבע מאשימה לעבר קואומו.

אמנם מושל ניו יורק הוא דמוקרט, אבל עד שלשום הנשיא דיבר בשבח יחסי העבודה שלהם, והמושל, שבדרך כלל אינו נזהר בלשונו, יוצא מגדרו לדבר בנימוס ובהערכה על הנשיא. קשה לדעת אם שביתת הנשק מתמוטטת, או שעצביהם של השניים פשוט בגדו בהם זמנית.

קואומו, תיאר אתמול את מהירות התפשטותו של הנגיף בניו יורק כ"רכבת קליע" (bullet train). יום קודם הוא דיבר על "גל, לא עקומה; צונאמי, סופה מושלמת". המושל הוותיק (תקופת כהונה שלישית), לשעבר שר בממשל ביל קלינטון, הוא כנראה איש הציבור המוערך ביותר בימים האלה. בניגוד לטונים האופטימיים עד מבוכה של טראמפ, קואומו מעדיף טונים צ'רצ'יליאניים של דם-יזע-ודמעות, המעורבבים כמובן בחיספוס ניו יורקי.

לפנות בוקר (שעון ישראל), ד"ר דברה בירקס (Birx), המתאמת של כוח המשימה לעניין הקורונה בבית הלבן, קראה לכל היוצאים מניו יורק באשר הם לבודד את עצמם ל-14 יום. קריאתה באה על יסוד ממצאים שהנגיף מתפשט אל לונג-איילנד, מזרחה מניו יורק. חלקים של לונג-איילנד הם מחוז חפצם של ניו יורקים אמידים, בעיקר בסופי שבוע, בלי קשר לקורונה. עכשיו ניו יורקים בעלי אמצעים עוזבים את העיר במספרים גדלים והולכים, ונראה שהם נושאים איתם את הווירוס.

תנועת האדם הזו מביסה מעיקרה את קריאת הממשל לאמריקאים מן השבוע שעבר "להישאר בבית". ניסיונם להימלט מפגיעת הנגיף מעמידה רבים אחרים בהשג ידו של Covid-19.

"כנסיות מלאות עד אפס מקום"

הנשיא טראמפ הוסיף אתמול ממד קונקרטי לחוסר הסבלנות המייחדת אותו השבוע. שלשום הוא דיבר על כוונתו לחזור ולבחון בעוד שבוע את הנחיותיו על הצורך בשמירת "מרחק חברתי". אתמול הוא נקב בתאריך יעד, שעצר את נשימתם של רבים משומעיו.

הוא הודיע, כי הוא רוצה להחזיר את חיי אמריקה אל השיגרה עד 12 באפריל. זה היום המקודש ביותר בלוח השנה הנוצרי, יום ראשון של חג הפסחא. על פי אמונת הנוצרים, ביום ההוא, בשנת 33 לספירה, קם ישו מקברו, שלושה ימים לאחר צליבתו. זה היה הנס המכונן של האמונה במשיחיותו. מה ראוי אפוא יותר מחג הפסחא לציון תחייתה של אמריקה. הנשיא אמר אתמול לפחות פעמיים, כי הוא רוצה לראות את הכנסיות בכל אמריקה "מלאות עד אפס מקום" ביום הזה.

פירושן של כנסיות מלאות הוא שההנחיה על שמירת מרחק חברתי תתפוגג. אין בעיה כמובן, אם הנגיף יחדל להתקיים עד אז. אבל אם "האויב הבלתי נראה" (בלשונו של הנשיא עצמו) יוסיף לשוטט "בלתי-נראה", כנסיות פקוקות יעניקו לו את ההזדמנות לתקוף מיליוני ריאות.

הגיון לוח הזמנים של הנשיא הוא כלכלי, לא רפואי, אף כי כמובן להיגיון כלכלי יש תוצאות רפואיות, לכאן או לכאן. הנשיא מזהיר, כי אם יהיה מיתון, או חלילה שפל כלכלי (שלא היה מאז שנות ה-30 של המאה שעברה), "אלפים יתאבדו".

קשה לראות איך טראמפ יוכל לעמוד בלוח הזמנים הזה, אם תתממש תחזיתו של המושל קואומו, שהתפשטות הקורונה לא תגיע לשיאה לפני אמצע אפריל, ו"שאר אמריקה תהיה במקום שבו אנחנו נמצאים עכשיו". או אז, הנשיא ייתקל בהתנגדות גם מתוך מפלגתו שלו. ג'ון תון (Thune), האיש מס' 2 במידרג הרפובליקאי בסנאט, אומר, כי "עלינו להאזין למומחים הרפואיים, על יסוד דאטה וממצאים... איננו רוצים להעמיד איש בסכנה כל זמן שהעניין לא יושב"

עליצות בוול סטריט, כמו 1933

הנשיא הגביר אתמול את המינון של התבטאויותיו. חוץ מציוצי הבוקר, הוא הופיע גם ב"אסיפת עם וירטואלית", ללא קהל, על רשת פוקס, והנחה את התדרוך היומי בחדר העיתונות של הבית הלבן. כרגיל, הוא שפע מחמאות לעצמו על הישגיו הכלכליים ועל טיפולו באבטחת גבולותיה של ארה"ב ("אין אומה בלי גבולות").

הוא אפילו חזר אל סורו, והשתבח במדדי הבורסה, עניין קצת מסוכן בימים האלה. אתמול, הדאו רשם את העליה היומית הגדולה ביותר שלו מאז 1933, כמעט 12%. הקפיצה הזו, לאחר יום של ירידות תלולות, הייתה תוצאה משוערת של החלטת הבנק המרכזי לפתוח את כל ברזי האשראי, ולהדפיס כל כמות של כסף שתהיה נחוצה כדי לשכנע את השווקים שאין בעיית נזילות.

השווקים גם התכוננו להודעה הממשמשת ובאה על עיסקת חבילה עצומת ממדים בין הממשל לקונגרס למנוע את קריסת הכלכלה. ההודעה הגיעה לבסוף ב-1 לפנות בוקר שעון וושינגטון (שבע בבוקר בישראל). נראה שהסכום הסופי שלה, לאחר ימים של ניחושים, הוא שני טריליון (2,000 מיליארד) דולר. זה סכום כה מדהים עד שכמעט אפשר לחשוב אותו לטיוטה של תכנית פעולה לשינוי מבני של כלכלת ארה"ב.

 

מן השמאל כבר בוקעות קריאות להזרמות מסיביות של כספים אל המשק בבוקר שלאחר הקורונה. אלה רעיונות שהרפובליקאים נהגו לדחות על הסף, אבל לאחר שהם יצביעו לטובת טריליון-וחצי, או שניים, או שניים-וחצי אין זה מן הנמנע שלפחות חלקם יאמצו הרגלים חדשים. ברור שהנשיא טראמפ עצמו יתמוך בהוצאות כאלה, בייחוד אם הוא יחזור וייבחר, או מתוך אמונה שעצם תמיכתו בהן תעזור לו לחזור ולהיבחר.

900,000 מכונות הנשמה בשנה

רמז אפשרי לבאות הוא המגע-והמשא הקדחתני בין הממשלה הפדרלית למיגזר הפרטי על הסבה מסיבית של קווי-ייצור לשם אספקת ציוד רפואי. הדמוקרטים רוצים שהממשלה תכופף את זרועותיו של המיגזר הפרטי. הבית הלבן מעדיף לפי שעה להסתפק בהזהרה, שיש לו הכלים לכופף זרועות (על יסוד חוק מ-1950 על הסבה לייצור בטחוני).

תעשיית הרכב עומדת במרכז אופציית ההסבה. מנכ"ל פורד, ג'ים האקט, העריך אתמול, כי עד חודש יוני פורד, בשיתוף ג'נרל אלקטריק, תוכל להתחיל לייצר 900,000 מכונות הנשמה בשנה. תפוקה כזאת תמלא לא רק את צורכי אמריקה, אלא אל נכון את צורכי רוב העולם. האקט השווה אותה עם הצלחתה ההיסטורית של פורד בימי מלחמת העולם השניה "לייצר מפציץ חדש אחת ל-63 דקות".

בראיון עם רשת הרדיו הציבורית, האקט ייחס את ההסבה המתוכננת לשיקול דעתו של המיגזר הפרטי. אבל אין כמעט ספק שלמחרת הקורונה יימצאו הרבה מליצי יושר למה שקוראים, או לפחות קראו פעם, "מדיניות תעשייתית" ברמה הפדרלית. זה צירוף מלים שנהג לגרום פריחה לשועי הקפיטליזם האמריקאי, אבל אפשר שהזמנים משתנים.

הנה נתוני המגיפה באמריקה ב-6 בבוקר (שעון ישראל):

מקרים ידועים: 54,867 (עליה של יותר מ-11,000 ב-24 שעות)
סך כל מקרי המוות: 782 (עליה של 200)

המדינות הפגועות ביותר: ניו יורק, 26,348 (עליה של קצת יותר מ-3,000), 271 מתים (עליה של בערך 90)
ניו ג'רזי, 3,675 (עליה של יותר מ-800), 44 מתים (+27)
קליפורניה 2,610 (+450), 55 מתים (+12)
וושינגטון (המדינה, לא העיר), 2,469 (+200 ויותר), 123 מתים (+23)

צריך לסייג את המספרים האלה: הם אינם משקפים בהכרח את התפשטות הנגיף, ולפחות חלק מהם קשורים בהחשת הבדיקה של דגימות דם. כך או כך, ב-39 מ-50 המדינות כבר נרשמו 100 מקרים ויותר.

אגב, היו גם חדשות טובות, או לפחות היעדר-חדשות-רעות, באיזור קטן אחד של ארה"ב. הכותרת הראשית של 'דיילי קורייר', עיתון המופיע במחוז ראת'פורד, במדינת צפון קרוליינה, הייתה אתמול, בפשטות שובת-לב, "המחוז נקי מווירוס". הזמינו-נא כרטיסים אצל סוכני הנסיעות שלכם.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע