גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"רכבת קליע" פוגעת בניו יורק, אבל טראמפ רוצה לחזור ולפתוח את אמריקה ב-12 באפריל

תאריך היעד של הנשיא קצר הרוח להחזרת הנורמליות על כנה הוא יום א' של חג הפסחא ● הוא רוצה "כנסיות מלאות" ● מומחי רפואה מתחלחלים

טראמפ במרכז למניעת מגפות / צילום: רויטרס - Tom Brenner
טראמפ במרכז למניעת מגפות / צילום: רויטרס - Tom Brenner

בראשית היתה ווהאן, סין. אחר כך היתה מילאנו, איטליה. הבכורה העגומה בהתפשטות Covid-19 עוברת עכשיו ללא עוררין אל ניו יורק, העיר והמדינה.

במהלך יום ג' גדל מספר מקרי הקורונה הידועים במדינה ב-3,000 ויותר ועבר את 26,000, עם 271 מתים. 60% מכל מקרי הקורונה החדשים על אדמת ארה"ב מגיעים מניו יורק רבתי (או "האיזור המטרופוליטני של ניו יורק"), וכמעט שליש מכל מקרי המוות נרשמים בניו יורק.

ראש העיר של ניו יורק, ביל דה בלאסיו, אומר כי אחד מכל אלף תושבים לקה בנגיף.

מושל המדינה, אנדרו קואומו, אומר כי אנחנו עדיין רחוקים כדי שבועיים או שלושה משיא המגיפה, והמחסור במכונות-הנשמה הוא כה מחריד שיהיה על הממשלה הפדרלית בוושינגטון "לבחור איזה 26,000 ימותו".

ההערה הזו עוררה את הנשיא טראמפ לטעון, כי קואומו החמיץ הזדמנות, עוד ב-2015, לרכוש 15,000 מכונות הנשמה. טראמפ, שהכחיש תחילה בכל התוקף את חומרת המשבר, מטיל בימים האחרונים את אשמת חוסר ההכנה על קודמיו. אבל עד אתמול הוא נמנע מלהפנות אצבע מאשימה לעבר קואומו.

אמנם מושל ניו יורק הוא דמוקרט, אבל עד שלשום הנשיא דיבר בשבח יחסי העבודה שלהם, והמושל, שבדרך כלל אינו נזהר בלשונו, יוצא מגדרו לדבר בנימוס ובהערכה על הנשיא. קשה לדעת אם שביתת הנשק מתמוטטת, או שעצביהם של השניים פשוט בגדו בהם זמנית.

קואומו, תיאר אתמול את מהירות התפשטותו של הנגיף בניו יורק כ"רכבת קליע" (bullet train). יום קודם הוא דיבר על "גל, לא עקומה; צונאמי, סופה מושלמת". המושל הוותיק (תקופת כהונה שלישית), לשעבר שר בממשל ביל קלינטון, הוא כנראה איש הציבור המוערך ביותר בימים האלה. בניגוד לטונים האופטימיים עד מבוכה של טראמפ, קואומו מעדיף טונים צ'רצ'יליאניים של דם-יזע-ודמעות, המעורבבים כמובן בחיספוס ניו יורקי.

לפנות בוקר (שעון ישראל), ד"ר דברה בירקס (Birx), המתאמת של כוח המשימה לעניין הקורונה בבית הלבן, קראה לכל היוצאים מניו יורק באשר הם לבודד את עצמם ל-14 יום. קריאתה באה על יסוד ממצאים שהנגיף מתפשט אל לונג-איילנד, מזרחה מניו יורק. חלקים של לונג-איילנד הם מחוז חפצם של ניו יורקים אמידים, בעיקר בסופי שבוע, בלי קשר לקורונה. עכשיו ניו יורקים בעלי אמצעים עוזבים את העיר במספרים גדלים והולכים, ונראה שהם נושאים איתם את הווירוס.

תנועת האדם הזו מביסה מעיקרה את קריאת הממשל לאמריקאים מן השבוע שעבר "להישאר בבית". ניסיונם להימלט מפגיעת הנגיף מעמידה רבים אחרים בהשג ידו של Covid-19.

"כנסיות מלאות עד אפס מקום"

הנשיא טראמפ הוסיף אתמול ממד קונקרטי לחוסר הסבלנות המייחדת אותו השבוע. שלשום הוא דיבר על כוונתו לחזור ולבחון בעוד שבוע את הנחיותיו על הצורך בשמירת "מרחק חברתי". אתמול הוא נקב בתאריך יעד, שעצר את נשימתם של רבים משומעיו.

הוא הודיע, כי הוא רוצה להחזיר את חיי אמריקה אל השיגרה עד 12 באפריל. זה היום המקודש ביותר בלוח השנה הנוצרי, יום ראשון של חג הפסחא. על פי אמונת הנוצרים, ביום ההוא, בשנת 33 לספירה, קם ישו מקברו, שלושה ימים לאחר צליבתו. זה היה הנס המכונן של האמונה במשיחיותו. מה ראוי אפוא יותר מחג הפסחא לציון תחייתה של אמריקה. הנשיא אמר אתמול לפחות פעמיים, כי הוא רוצה לראות את הכנסיות בכל אמריקה "מלאות עד אפס מקום" ביום הזה.

פירושן של כנסיות מלאות הוא שההנחיה על שמירת מרחק חברתי תתפוגג. אין בעיה כמובן, אם הנגיף יחדל להתקיים עד אז. אבל אם "האויב הבלתי נראה" (בלשונו של הנשיא עצמו) יוסיף לשוטט "בלתי-נראה", כנסיות פקוקות יעניקו לו את ההזדמנות לתקוף מיליוני ריאות.

הגיון לוח הזמנים של הנשיא הוא כלכלי, לא רפואי, אף כי כמובן להיגיון כלכלי יש תוצאות רפואיות, לכאן או לכאן. הנשיא מזהיר, כי אם יהיה מיתון, או חלילה שפל כלכלי (שלא היה מאז שנות ה-30 של המאה שעברה), "אלפים יתאבדו".

קשה לראות איך טראמפ יוכל לעמוד בלוח הזמנים הזה, אם תתממש תחזיתו של המושל קואומו, שהתפשטות הקורונה לא תגיע לשיאה לפני אמצע אפריל, ו"שאר אמריקה תהיה במקום שבו אנחנו נמצאים עכשיו". או אז, הנשיא ייתקל בהתנגדות גם מתוך מפלגתו שלו. ג'ון תון (Thune), האיש מס' 2 במידרג הרפובליקאי בסנאט, אומר, כי "עלינו להאזין למומחים הרפואיים, על יסוד דאטה וממצאים... איננו רוצים להעמיד איש בסכנה כל זמן שהעניין לא יושב"

עליצות בוול סטריט, כמו 1933

הנשיא הגביר אתמול את המינון של התבטאויותיו. חוץ מציוצי הבוקר, הוא הופיע גם ב"אסיפת עם וירטואלית", ללא קהל, על רשת פוקס, והנחה את התדרוך היומי בחדר העיתונות של הבית הלבן. כרגיל, הוא שפע מחמאות לעצמו על הישגיו הכלכליים ועל טיפולו באבטחת גבולותיה של ארה"ב ("אין אומה בלי גבולות").

הוא אפילו חזר אל סורו, והשתבח במדדי הבורסה, עניין קצת מסוכן בימים האלה. אתמול, הדאו רשם את העליה היומית הגדולה ביותר שלו מאז 1933, כמעט 12%. הקפיצה הזו, לאחר יום של ירידות תלולות, הייתה תוצאה משוערת של החלטת הבנק המרכזי לפתוח את כל ברזי האשראי, ולהדפיס כל כמות של כסף שתהיה נחוצה כדי לשכנע את השווקים שאין בעיית נזילות.

השווקים גם התכוננו להודעה הממשמשת ובאה על עיסקת חבילה עצומת ממדים בין הממשל לקונגרס למנוע את קריסת הכלכלה. ההודעה הגיעה לבסוף ב-1 לפנות בוקר שעון וושינגטון (שבע בבוקר בישראל). נראה שהסכום הסופי שלה, לאחר ימים של ניחושים, הוא שני טריליון (2,000 מיליארד) דולר. זה סכום כה מדהים עד שכמעט אפשר לחשוב אותו לטיוטה של תכנית פעולה לשינוי מבני של כלכלת ארה"ב.

 

מן השמאל כבר בוקעות קריאות להזרמות מסיביות של כספים אל המשק בבוקר שלאחר הקורונה. אלה רעיונות שהרפובליקאים נהגו לדחות על הסף, אבל לאחר שהם יצביעו לטובת טריליון-וחצי, או שניים, או שניים-וחצי אין זה מן הנמנע שלפחות חלקם יאמצו הרגלים חדשים. ברור שהנשיא טראמפ עצמו יתמוך בהוצאות כאלה, בייחוד אם הוא יחזור וייבחר, או מתוך אמונה שעצם תמיכתו בהן תעזור לו לחזור ולהיבחר.

900,000 מכונות הנשמה בשנה

רמז אפשרי לבאות הוא המגע-והמשא הקדחתני בין הממשלה הפדרלית למיגזר הפרטי על הסבה מסיבית של קווי-ייצור לשם אספקת ציוד רפואי. הדמוקרטים רוצים שהממשלה תכופף את זרועותיו של המיגזר הפרטי. הבית הלבן מעדיף לפי שעה להסתפק בהזהרה, שיש לו הכלים לכופף זרועות (על יסוד חוק מ-1950 על הסבה לייצור בטחוני).

תעשיית הרכב עומדת במרכז אופציית ההסבה. מנכ"ל פורד, ג'ים האקט, העריך אתמול, כי עד חודש יוני פורד, בשיתוף ג'נרל אלקטריק, תוכל להתחיל לייצר 900,000 מכונות הנשמה בשנה. תפוקה כזאת תמלא לא רק את צורכי אמריקה, אלא אל נכון את צורכי רוב העולם. האקט השווה אותה עם הצלחתה ההיסטורית של פורד בימי מלחמת העולם השניה "לייצר מפציץ חדש אחת ל-63 דקות".

בראיון עם רשת הרדיו הציבורית, האקט ייחס את ההסבה המתוכננת לשיקול דעתו של המיגזר הפרטי. אבל אין כמעט ספק שלמחרת הקורונה יימצאו הרבה מליצי יושר למה שקוראים, או לפחות קראו פעם, "מדיניות תעשייתית" ברמה הפדרלית. זה צירוף מלים שנהג לגרום פריחה לשועי הקפיטליזם האמריקאי, אבל אפשר שהזמנים משתנים.

הנה נתוני המגיפה באמריקה ב-6 בבוקר (שעון ישראל):

מקרים ידועים: 54,867 (עליה של יותר מ-11,000 ב-24 שעות)
סך כל מקרי המוות: 782 (עליה של 200)

המדינות הפגועות ביותר: ניו יורק, 26,348 (עליה של קצת יותר מ-3,000), 271 מתים (עליה של בערך 90)
ניו ג'רזי, 3,675 (עליה של יותר מ-800), 44 מתים (+27)
קליפורניה 2,610 (+450), 55 מתים (+12)
וושינגטון (המדינה, לא העיר), 2,469 (+200 ויותר), 123 מתים (+23)

צריך לסייג את המספרים האלה: הם אינם משקפים בהכרח את התפשטות הנגיף, ולפחות חלק מהם קשורים בהחשת הבדיקה של דגימות דם. כך או כך, ב-39 מ-50 המדינות כבר נרשמו 100 מקרים ויותר.

אגב, היו גם חדשות טובות, או לפחות היעדר-חדשות-רעות, באיזור קטן אחד של ארה"ב. הכותרת הראשית של 'דיילי קורייר', עיתון המופיע במחוז ראת'פורד, במדינת צפון קרוליינה, הייתה אתמול, בפשטות שובת-לב, "המחוז נקי מווירוס". הזמינו-נא כרטיסים אצל סוכני הנסיעות שלכם.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת הבנייה בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר מחר

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?