גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות - בסימן הטראומה של שנות ה-30: איך סופרים שני טריליון דולר

תכנית ההצלה לימי הקורונה של הקונגרס האמריקאי גדולה יותר מן התמ"ג של איטליה, של ברזיל ושל קנדה ● היא לא נועדה לאתחל את הכלכלה, אלא בדיוק ההיפך: לאפשר את עמידתה מלכת ● האם היא תתחיל שינוי מבני בכלכלת ארה"ב?

טראמפ במסיבת העיתונאים / צילום: Carolyn Kaster, Associated Press
טראמפ במסיבת העיתונאים / צילום: Carolyn Kaster, Associated Press

באחת לפנות בוקר תמה ההתגוששות במליאת הסנאט בוושינגטון. ואף כי הרפובליקאים התלוננו על העיכוב הדמוקרטי, אין שום תקדים היסטורי למהירות שבה אומץ חוק ההקצאות הגדול ביותר של כל הזמנים. הקונגרס של ארה"ב סמך את ידיו על חבילת סיוע כלכלית של שני טריליון (2,000 מיליארד) דולר מקץ חמישה ימים של "משא-ומתן אינטנסיבי". בימים כתיקונם משא-ומתן כזה היה אורך חודשים, אם בכלל.

הסכום הזה הוא שווה-ערך של כל התוצר המקומי הגולמי של איטליה, למשל. הוא גדול במקצת מן התמ"ג של ברזיל ושל קנדה. הוא גדול בהרבה מזה של רוסיה, של אוסטרליה, של מקסיקו. הוא גדול פי חמישה מתמ"גה של ישראל.

הוא משקף לא רק את חומרת השעה, אלא את שינוי הערכים. אילו משהו מעין זה היה נעשה ב-1929, או 1930, אפשר שהשפל הכלכלי היה נמנע, שהיטלר לא היה עולה לשלטון, שמלחמת העולם לא היתה פורצת.

התקוממות אלקטורלית

ב-2008 וב-2009, שני ממשלים אמריקאים, אחד רפובליקאי בסוף ימיו, שני דמוקרטי בראשית ימיו, קיבלו את הסכמת הקונגרס לתכניות סיוע בהולות, בעיקר כדי למנוע התמוטטות בנקים ותעשיה כבדה. הרפובליקאים היו אז במיעוט בשני בתי הקונגרס. הם שנאו את התכניות ההן, אף כי הגדולה שבהן לא התקרבה אפילו לחצי הסכום שאושר לפנות בוקר.

ההתנגדות לתוכנית 2009 העניקה השראה להתקוממות אלקטורלית, שניתן לה השם עתיר-האסוציאציות "מסיבת התה" (על שם מרד של משלמי מסים נגד הכתר הבריטי, ב-1773). ההתקוממות ההיא חילצה שנתיים אחר כך את בית הנבחרים מידי הדמוקרטים, ועיקרה לתמיד את תכניות החקיקה של ברק אובמה.

הפעם, נשיא רפובליקאי ורוב רפובליקאי בסנאט נתנו את הטון, וניסו לזרז את החקיקה. הפעם, המפלגה השמרנית הקלאסית של אמריקה נהגה כמעט כסוציאל-דמוקרטית, אולי מפני שהיא חדלה להיות שמרנית בימי טראמפ ואולי מפני שהיא הכירה בחומרת השעה.

תוכנית האנטי-המרצה

שני הטריליון האלה נושאים את התווית של "המרצה" (סטימולציה), אבל הם לאמתו של דבר מיועדים לממן אנטי-המרצה. הם כוללים מענקים של 1,200 דולר לכל אזרח בוגר של ארה"ב בשווי כולל של בערך 250 מיליארד דולר; הם כוללים 150 מיליארד למענקי אבטלה; 500 מיליארד לסיבסוד פעילותן של ממשלות מקומיות ושל תעשיות שחדלו לייצר; 130 מיליארד לבתי חולים, שאזל המקום בחדרי הטיפול הנמרץ שלהם; 58 מיליארד דולר לחברות תעופה; 17 מיליארד דולר לחברות "חשובות לביטחון הלאומי".

קצת קשה לתפוס איך סכומים כאלה גובשו והוחלטו בתוך חמישה ימים. אין קושי לשער שבשנים הבאות יתנהל ויכול נוקב על עצם התהליך. יימצאו לו מקטרגים משמאל ומימין, אבל אני מנחש שבייחוד מן הימין. סוף סוף, הימין הוא המתלונן זה תשעים שנה על פזרנותה של הממשלה הפדרלית, אם כי הוא עושה מעט מאוד להקטין את הפזרנות כאשר הוא מגיע לשלטון.

בניגוד לחבילת החירום של 2009, בעיצומו של "המיתון הגדול" (משבר הסאב-פראיים), החבילה החדשה לא נועדה לאתחל את המשק, אלא ההיפך, לאפשר את עצירת גלגליו. אמנם הנשיא טראמפ כבר מדבר בקוצר-רוח על חידוש הפעילות הכלכלית המלאה לא יאוחר מאמצע אפריל, אבל שני הטריליון האלה אינם מעמידים את הכלכלה על רגליה. אם יעלו יפה, הם יצליחו למנוע את קריסתה.

כללי הטיפול הרגילים במשברים כלכליים אינם חלים על הנסיבות הקיימות. המיתון המתרגש ובא, או חלילה השפל שמפניו חוששים במקרה, אינם מייצגים תופעה כלכלית, כפי שהנשיא דונלד טראמפ חוזר ומזכיר. אבל יהיה השורשים הלא-כלכליים של המשבר הכלכלי הזה אשר יהיו, תוצאותיו הן כמובן כלכליות. שטות תהיה להעמיד פנים, כי כאשר יוכרז "הניצחון המוחץ" על "האויב הבלתי נראה" (עוד שני ביטויים שטראמפ סיגל לעצמו בימים האחרונים) המשק יקום מייד על רגליו, יחזור לקדמותו, וימשיך את "הכלכלה הטובה ביותר מאז ומעולם" (טראמפ).

זה לא יקרה בין השאר מפני שאיננו יודעים מתי בדיוק, או אפילו בערך, יוכרז "הניצחון המוחץ". הנשיא רוצה לפחות ניצחון זמני לכבוד סוף השבוע של חג הפסחא, בעוד שלושה שבועות. לוח הזמנים הזה מעורר ספקנות ניכרת. ככל שיידחה הניצחון כך יתקרב מועד הבחירות לנשיאות ולקונגרס, ומי יודע מה יקרה בתקופה פוליטית כה טעונה.

מה למדנו מד"ר קיינס

שני-הטריליון של הבוקר נולדו בסימן הטראומה של שנות ה-30. השנים ההן הניבו לקחים, שנכנסו לקלאסיקה של הכלכלה המדינית. ג׳ון מיינארד קיינס הנחיל לרוב הבאים אחריו את הלקח שמשמעת פיסקאלית אינה שייכת לזמנים של משבר קיומי, שמותר וצריך להנפיק תקציבים גרעוניים, שמותר וצריך להזרים כסף כדי לחדש פעילות כלכלית.

קיינס היה מענקי המאה ה-20, לא רק בזכות משנתו הכלכלית אלא בזכות אישיותו ותובנותיו על היסטוריה ועל מצב האדם. השפעתו על העולם שקם לאחר מלחמת העולם השנייה היתה פנומנלית, אם כי הוא לא הספיק לצפות בו (מת ב-1946). בכורתו האינטלקטואלית עמדה לו גם תחת ממשלות ימניות באמריקה ובאירופה. "כולנו קיינסיאנים", אמר הנשיא ריצ׳רד ניקסון ב-1971, כאשר גמלה בלבו ההחלטה לנתק סופית את הדולר מתקן הזהב.

הימין האמריקאי התקומם עשר שנים אחר כך נגד הכלכלה הקיינסיאנית, אבל חזר אליה שלושים שנה אחר כך, כאשר צל של שפל כלכלי חדש התארך בשמי העולם. ואף כי שמו של קיינס אינו נשמע לעתים קרובות בימים האלה, רוחו מרחפת על פני המים.

אופי זיקתו של דונלד טראמפ למפלגה הרפובליקאית כפי שהתעצבה בחצי המאה האחרונה מעולם לא היה ברור. הוא אמנם בא מעולם העסקים, אבל מאז נכנס לנשיאות הוא ניסה פעם אחר פעם לאלף את העולם הזה ולהתערב בהחלטותיו. זו אינה התנהגות של מה שקוראים באמריקה "שמרן" (הקרוב דווקא להיות "ליברל" באירופה).

4.5 טריליון?

התערבות ישירה של הממשלה בפעילות הכלכלית מוסיפה להיות גלולה מרה בשביל רפובליקאים, אבל הם מתרגלים. עכשיו הם ממלאים את קופותיה של הממשלה הזו בסכומי-עתק חוץ-תקציביים, שהם היו מוכנים אפילו לפטור את הממשלה מן הצורך למסור דין וחשבון על אופן הוצאתם.

לפחות חלק מן הדמוקרטים מאמינים, שמשבר הקורונה שמט את הקרקע מתחת לרגלי הסרבנות הרפובליקאית להעניק מימון גרעוני לפרוייקטים מרכזיים. הפרוייקט החשוב ביותר הוא שיקום התשתית.

האגודה האמריקאית להנדסה אזרחית (infrastructurereportcard.org) העריכה ב-2017, כי השיקום יעלה 4.5 טריליון דולר. הסכמה כללית שוררת על חיוניותו של הפרויקט, והנשיא טראמפ חוזר ומעמיד אותו סמוך לראש סולם עדיפויותיו. הרפובליקאים בקונגרס הם אבן-הנגף העיקרית. כאשר המפלגה שלטה בשני בתי הקונגרס, בשנתיים הראשונות של נשיאות טראמפ, היא סירבה לאשר פחות מרבע הסכום הזה, ויוזמת התשתית נקברה.

היתכן שהטראומות והמוטאציות של ימי הקורונה ישנו את דעת הרפובליקאים? אם כן, זה יהיה שינוי רב משמעות בניהולה הכלכלי של אמריקה.

בינתיים הדיון באיתחול הכלכלה נשמע קצת לא ממין העניין. השאלה איך לעבור את הימים האלה בשלום קיבלה הבוקר תשובה מרשימה. בניגוד לדעתה של מדונה (בסרטן ויראלי מן האמבטיה שלה) ש Covid-19 הוא "השוויין הגדול" של זמננו, שאינו מבחין בין עשירים לעניים, לעשירים דווקא יש יתרון גדול על פני העניים.

ממשלת הודו, שעתה זה הטילה עוצר קורונה על 1.3 מיליארד אזרחיה, הודיעה אתמול על כוונתה להשקיע שני מיליארד דולר במערכת הבריאות שלה. שני מיליארד דולר הם מה שתוכנית החירום האמריקאית מתכוונת להוציא בשמונה השעות הבאות.

בתשובה לשאלה, בהחלט עדיף להיות עשירים.

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Nathan Howard

ארה"ב: מדד הליבה של ההוצאה לצריכה פרטית ירד ל-2.8%, כצפוי

מדד ה-PCE החודשי ירד ל-0.3% לעומת 0.5% בחודש שעבר ● מזרחי טפחות: "אי ההפתעה תומכת להערכתנו בתוואי הפד הנוכחי" ● היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8% ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

המייסד של החברה בעלת הצמיחה המהירה בעולם מגלה את הסוד

הסטארט-אפ הראשון שהקימו נמכר למיקרוסופט, חברת אבטחת הענן שלהם מכניסה 350 מיליון דולר בשנה, ורק החודש הם עשו עסקת ענק נוספת ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל