גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות - בסימן הטראומה של שנות ה-30: איך סופרים שני טריליון דולר

תכנית ההצלה לימי הקורונה של הקונגרס האמריקאי גדולה יותר מן התמ"ג של איטליה, של ברזיל ושל קנדה ● היא לא נועדה לאתחל את הכלכלה, אלא בדיוק ההיפך: לאפשר את עמידתה מלכת ● האם היא תתחיל שינוי מבני בכלכלת ארה"ב?

טראמפ במסיבת העיתונאים / צילום: Carolyn Kaster, Associated Press
טראמפ במסיבת העיתונאים / צילום: Carolyn Kaster, Associated Press

באחת לפנות בוקר תמה ההתגוששות במליאת הסנאט בוושינגטון. ואף כי הרפובליקאים התלוננו על העיכוב הדמוקרטי, אין שום תקדים היסטורי למהירות שבה אומץ חוק ההקצאות הגדול ביותר של כל הזמנים. הקונגרס של ארה"ב סמך את ידיו על חבילת סיוע כלכלית של שני טריליון (2,000 מיליארד) דולר מקץ חמישה ימים של "משא-ומתן אינטנסיבי". בימים כתיקונם משא-ומתן כזה היה אורך חודשים, אם בכלל.

הסכום הזה הוא שווה-ערך של כל התוצר המקומי הגולמי של איטליה, למשל. הוא גדול במקצת מן התמ"ג של ברזיל ושל קנדה. הוא גדול בהרבה מזה של רוסיה, של אוסטרליה, של מקסיקו. הוא גדול פי חמישה מתמ"גה של ישראל.

הוא משקף לא רק את חומרת השעה, אלא את שינוי הערכים. אילו משהו מעין זה היה נעשה ב-1929, או 1930, אפשר שהשפל הכלכלי היה נמנע, שהיטלר לא היה עולה לשלטון, שמלחמת העולם לא היתה פורצת.

התקוממות אלקטורלית

ב-2008 וב-2009, שני ממשלים אמריקאים, אחד רפובליקאי בסוף ימיו, שני דמוקרטי בראשית ימיו, קיבלו את הסכמת הקונגרס לתכניות סיוע בהולות, בעיקר כדי למנוע התמוטטות בנקים ותעשיה כבדה. הרפובליקאים היו אז במיעוט בשני בתי הקונגרס. הם שנאו את התכניות ההן, אף כי הגדולה שבהן לא התקרבה אפילו לחצי הסכום שאושר לפנות בוקר.

ההתנגדות לתוכנית 2009 העניקה השראה להתקוממות אלקטורלית, שניתן לה השם עתיר-האסוציאציות "מסיבת התה" (על שם מרד של משלמי מסים נגד הכתר הבריטי, ב-1773). ההתקוממות ההיא חילצה שנתיים אחר כך את בית הנבחרים מידי הדמוקרטים, ועיקרה לתמיד את תכניות החקיקה של ברק אובמה.

הפעם, נשיא רפובליקאי ורוב רפובליקאי בסנאט נתנו את הטון, וניסו לזרז את החקיקה. הפעם, המפלגה השמרנית הקלאסית של אמריקה נהגה כמעט כסוציאל-דמוקרטית, אולי מפני שהיא חדלה להיות שמרנית בימי טראמפ ואולי מפני שהיא הכירה בחומרת השעה.

תוכנית האנטי-המרצה

שני הטריליון האלה נושאים את התווית של "המרצה" (סטימולציה), אבל הם לאמתו של דבר מיועדים לממן אנטי-המרצה. הם כוללים מענקים של 1,200 דולר לכל אזרח בוגר של ארה"ב בשווי כולל של בערך 250 מיליארד דולר; הם כוללים 150 מיליארד למענקי אבטלה; 500 מיליארד לסיבסוד פעילותן של ממשלות מקומיות ושל תעשיות שחדלו לייצר; 130 מיליארד לבתי חולים, שאזל המקום בחדרי הטיפול הנמרץ שלהם; 58 מיליארד דולר לחברות תעופה; 17 מיליארד דולר לחברות "חשובות לביטחון הלאומי".

קצת קשה לתפוס איך סכומים כאלה גובשו והוחלטו בתוך חמישה ימים. אין קושי לשער שבשנים הבאות יתנהל ויכול נוקב על עצם התהליך. יימצאו לו מקטרגים משמאל ומימין, אבל אני מנחש שבייחוד מן הימין. סוף סוף, הימין הוא המתלונן זה תשעים שנה על פזרנותה של הממשלה הפדרלית, אם כי הוא עושה מעט מאוד להקטין את הפזרנות כאשר הוא מגיע לשלטון.

בניגוד לחבילת החירום של 2009, בעיצומו של "המיתון הגדול" (משבר הסאב-פראיים), החבילה החדשה לא נועדה לאתחל את המשק, אלא ההיפך, לאפשר את עצירת גלגליו. אמנם הנשיא טראמפ כבר מדבר בקוצר-רוח על חידוש הפעילות הכלכלית המלאה לא יאוחר מאמצע אפריל, אבל שני הטריליון האלה אינם מעמידים את הכלכלה על רגליה. אם יעלו יפה, הם יצליחו למנוע את קריסתה.

כללי הטיפול הרגילים במשברים כלכליים אינם חלים על הנסיבות הקיימות. המיתון המתרגש ובא, או חלילה השפל שמפניו חוששים במקרה, אינם מייצגים תופעה כלכלית, כפי שהנשיא דונלד טראמפ חוזר ומזכיר. אבל יהיה השורשים הלא-כלכליים של המשבר הכלכלי הזה אשר יהיו, תוצאותיו הן כמובן כלכליות. שטות תהיה להעמיד פנים, כי כאשר יוכרז "הניצחון המוחץ" על "האויב הבלתי נראה" (עוד שני ביטויים שטראמפ סיגל לעצמו בימים האחרונים) המשק יקום מייד על רגליו, יחזור לקדמותו, וימשיך את "הכלכלה הטובה ביותר מאז ומעולם" (טראמפ).

זה לא יקרה בין השאר מפני שאיננו יודעים מתי בדיוק, או אפילו בערך, יוכרז "הניצחון המוחץ". הנשיא רוצה לפחות ניצחון זמני לכבוד סוף השבוע של חג הפסחא, בעוד שלושה שבועות. לוח הזמנים הזה מעורר ספקנות ניכרת. ככל שיידחה הניצחון כך יתקרב מועד הבחירות לנשיאות ולקונגרס, ומי יודע מה יקרה בתקופה פוליטית כה טעונה.

מה למדנו מד"ר קיינס

שני-הטריליון של הבוקר נולדו בסימן הטראומה של שנות ה-30. השנים ההן הניבו לקחים, שנכנסו לקלאסיקה של הכלכלה המדינית. ג׳ון מיינארד קיינס הנחיל לרוב הבאים אחריו את הלקח שמשמעת פיסקאלית אינה שייכת לזמנים של משבר קיומי, שמותר וצריך להנפיק תקציבים גרעוניים, שמותר וצריך להזרים כסף כדי לחדש פעילות כלכלית.

קיינס היה מענקי המאה ה-20, לא רק בזכות משנתו הכלכלית אלא בזכות אישיותו ותובנותיו על היסטוריה ועל מצב האדם. השפעתו על העולם שקם לאחר מלחמת העולם השנייה היתה פנומנלית, אם כי הוא לא הספיק לצפות בו (מת ב-1946). בכורתו האינטלקטואלית עמדה לו גם תחת ממשלות ימניות באמריקה ובאירופה. "כולנו קיינסיאנים", אמר הנשיא ריצ׳רד ניקסון ב-1971, כאשר גמלה בלבו ההחלטה לנתק סופית את הדולר מתקן הזהב.

הימין האמריקאי התקומם עשר שנים אחר כך נגד הכלכלה הקיינסיאנית, אבל חזר אליה שלושים שנה אחר כך, כאשר צל של שפל כלכלי חדש התארך בשמי העולם. ואף כי שמו של קיינס אינו נשמע לעתים קרובות בימים האלה, רוחו מרחפת על פני המים.

אופי זיקתו של דונלד טראמפ למפלגה הרפובליקאית כפי שהתעצבה בחצי המאה האחרונה מעולם לא היה ברור. הוא אמנם בא מעולם העסקים, אבל מאז נכנס לנשיאות הוא ניסה פעם אחר פעם לאלף את העולם הזה ולהתערב בהחלטותיו. זו אינה התנהגות של מה שקוראים באמריקה "שמרן" (הקרוב דווקא להיות "ליברל" באירופה).

4.5 טריליון?

התערבות ישירה של הממשלה בפעילות הכלכלית מוסיפה להיות גלולה מרה בשביל רפובליקאים, אבל הם מתרגלים. עכשיו הם ממלאים את קופותיה של הממשלה הזו בסכומי-עתק חוץ-תקציביים, שהם היו מוכנים אפילו לפטור את הממשלה מן הצורך למסור דין וחשבון על אופן הוצאתם.

לפחות חלק מן הדמוקרטים מאמינים, שמשבר הקורונה שמט את הקרקע מתחת לרגלי הסרבנות הרפובליקאית להעניק מימון גרעוני לפרוייקטים מרכזיים. הפרוייקט החשוב ביותר הוא שיקום התשתית.

האגודה האמריקאית להנדסה אזרחית (infrastructurereportcard.org) העריכה ב-2017, כי השיקום יעלה 4.5 טריליון דולר. הסכמה כללית שוררת על חיוניותו של הפרויקט, והנשיא טראמפ חוזר ומעמיד אותו סמוך לראש סולם עדיפויותיו. הרפובליקאים בקונגרס הם אבן-הנגף העיקרית. כאשר המפלגה שלטה בשני בתי הקונגרס, בשנתיים הראשונות של נשיאות טראמפ, היא סירבה לאשר פחות מרבע הסכום הזה, ויוזמת התשתית נקברה.

היתכן שהטראומות והמוטאציות של ימי הקורונה ישנו את דעת הרפובליקאים? אם כן, זה יהיה שינוי רב משמעות בניהולה הכלכלי של אמריקה.

בינתיים הדיון באיתחול הכלכלה נשמע קצת לא ממין העניין. השאלה איך לעבור את הימים האלה בשלום קיבלה הבוקר תשובה מרשימה. בניגוד לדעתה של מדונה (בסרטן ויראלי מן האמבטיה שלה) ש Covid-19 הוא "השוויין הגדול" של זמננו, שאינו מבחין בין עשירים לעניים, לעשירים דווקא יש יתרון גדול על פני העניים.

ממשלת הודו, שעתה זה הטילה עוצר קורונה על 1.3 מיליארד אזרחיה, הודיעה אתמול על כוונתה להשקיע שני מיליארד דולר במערכת הבריאות שלה. שני מיליארד דולר הם מה שתוכנית החירום האמריקאית מתכוונת להוציא בשמונה השעות הבאות.

בתשובה לשאלה, בהחלט עדיף להיות עשירים.

עוד כתבות

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם