גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היום שאחרי הנגיף: משקיעים סינים חוזרים להייטק המקומי

בזמן שבארה"ב ובישראל מגפת הקורונה רק מתחילה, משקיעים מהמזרח הרחוק מחדשים את ההתעניינות בהשקעות בסטארט-אפים מקומיים ● "סין מפוצצת בכסף. העובדה שבארה"ב קשה להם לעשות עסקים מבחינה רגולטורית, הופכת את ישראל ליעד אטרקטיבי להשקעות"

תושבים בבייג’ינג / צילום: Koki Kataoka, רויטרס
תושבים בבייג’ינג / צילום: Koki Kataoka, רויטרס

האם הסינים מתחילים לזהות את הזדמנויות שנוצרו להשקעות בהייטק הישראלי בעקבות מגפת הקורונה? משיחות עם משקיעים ועורכי דין בכירים העוסקים בסחר והשקעות עם סין, עולה כי אי הוודאות לנוכח משבר הקורונה, שגרם למשקיעים אמריקאים, לדבריהם, להקפיא השקעות חדשות - הביא לחידוש ההתעניינות מצד משקיעים מסין ומהמזרח הרחוק, שם עדיין נמצאים תושבים רבים בהסגר, אך בהדרגה מתחילים החיים העסקיים לעבור לשגרה חלקית.

"לאחרונה מתתרחשת תופעה מעניינת - כמות האימיילים שאנחנו מקבלים, יורדת, בעוד שכמות ההודעות ב-WeChat - הוואסטאפ של סין - הולכת וגדלה", אומר בשיחה עם "גלובס" אדוארד קוקירמן, יו"ר קוקירמן ושות' וקרן ההון סיכון קטליסט. הקרן פועלת בשנים האחרונות באופן משמעותי מול השוק הסיני ומקיימת כנסים המחברים בין משקיעים סינים לחברות ישראליות בישראל ובסין. "אנחנו רואים תופעה מעניינת אצל המשקיעים הסינים. הם הראשונים שיוצאים מהמשבר והראשונים שיפעלו בצורה מיידית. השוק הסיני מתעורר והם אומרים שדווקא בעת משבר הם רוצים לבחון הזדמנויות השקעה", אומר קוקירמן.

השפעות של מלחמות הסחר ארה"ב-סין

מאז 2016, זרם השקעות מסין החל להיתקל בקשיים לא מעטים. בהתחלה הערים הממשל הסיני מגבלות על הוצאת מטבע זר מהמדינה. צעד זה הצר את צעדיהן של הקרנות הסיניות, שהיו יכולות להשקיע רק במידה שכבר היו מעורבות בפעילות בינלאומית ושהיה בידיהם די מטבע זר לביצוע השקעות. החברות הסיניות הבינוניות (במונחים סינים) נאלצו להישאר מחוץ למשחק.

בשנה שעברה, נוספו למגבלות המט"ח גם מגבלות שמקורן ביחסים הגיאופוליטיים בין סין לארה"ב, והאופן שבו הן השפיעו על ישראל. "כשהתחילה מלחמת הסחר בין סין לארה"ב, שנסובה בעיקר סביב הנושא של קניין רוחני (IP) וטכנולוגיות מתקדמות, החלה מגמה שנמשכת עד היום, שבה האמריקאים מפקחים על חברות שמכניסות כסף סיני פנימה לארה"ב", מסביר עו"ד יאיר גבע, מנהל מחלקת הייטק במשרד הרצוג פוקס נאמן.

לדברי גבע, "כל חברה בעולם שיש לה קשר לארה"ב או פעילות משמעותית בארה"ב, נוסף על החברות האמריקאיות עצמן, כפופות ל-CFIUS - הדרישה האמריקאית לאישור של הממשל להכנסת משקיעים סינים בעלי שליטה". עו"ד גבע הסביר כי מדובר ב"שליטה במובן של יכולת השפעה, כמו למשל חברות בדירקטוריון, או זכות וטו".

גבע אומר ש"העובדה שבכל פעם שחברת סינית רצתה לקבל עמדה משמעותית בחברות אמריקאיות, או ישראליות עם קשר לארה"ב, היא נדרשה לאישור של הרגולטור האמריקאי, הרחיקה ישראלים מהשקעות סינית, גם אם היה מדובר בגופים בינלאומיים עם מטבע זר".

אלא שעכשיו, הוא אומר, "אנחנו נכנסים לתקופת הריבאונד. סין חוזרת לתמונה. בשבוע שעבר סיימתי עסקה אחרת, עוד אחת בדרך ועוד עסקה שידוע לי עליה בעולם המדיקל. עוד מוקדם לדבר על עובדות חד-משמעויות אבל בתור מי שיושב על הערוץ הזה כבר שנים, התחושה שזה מתחיל לחזור. סין מפוצצת בכסף ולא יכולה להשקיע בחברות אמריקאיות, מה שיוצר הרבה לחץ לחזור לפעילות. אחת הדרכים לחזור לפעילות זה לבצע השקעות. העובדה שבארה"ב קשה להם לעשות עסקים מבחינה רגולטורית, הופכת את ישראל ליעד אטרקטיבי להשקעות".

עו"ד יאיר גבע  / צילום: מושיק ברין

למלא את הוואקום של האמריקאים

גם מהצד הישראלי, טוען עו"ד גבע, קיים רעב להשקעות - "לחברות ישראליות יש קושי רב לגייס כספים מהשווקים המסורתיים, כמו ארה"ב. קיימות אינדיקציות לכך שקרנות אמריקאיות יהיו יותר זהירות בהשקעות אפילו בארה"ב עצמה. לכן יהיה להן יותר קשה לבוא להשקיע בישראל. את הוואקום הזה הסינים ממלאים.

"קראתי מאמרים לפיהם סין תצא מנצחת מאירועי הקורונה וזה אכן נראה ככה, למרבה הצער. יש שם הרבה כסף והרבה תיאבון, ובמקום ששווקים קיימים יתייבשו, סין תיכנס. כבר שומעים על השקעות שלהם בקרנות הישראליות, עובדה שמאותתת שהם חזרו להסתכל על חברות ולחפש עסקאות".

התחומים שמעניינים את הסינים היום, על פי עו"ד גבע, הם רכבים אוטונומיים, רובוטיקה, ואוטומציה של פסי ייצור ולוגיסטיקה ותחום שעניין אותם עוד הרבה לפני המשבר - בינה מלאכותית.

עו"ד גבע אומר שאת השינויים בטרנדים של מקורות ויעדי ההשקעה יש לראות באופן רחב יותר, ולא רק מהחור שבגרוש הסיני: "אני מתעסק גם עם מדינות במפרץ הפרסי, והמסר הוא שבימים של שינוי צריך לפתוח את העיניים ולהיות דינמיים ולשנות נקודות השקפה, לפתוח את הכיוונים למקומות אחרים, כמו סינגפור, הונג קונג ובכלל אסיה שחזרה לפעילות. לפני חצי שנה היה טרנד שהאירופים התחילו להגיע לישראל ולהשקיע. יכול להיות שהמגמה הזו תיעצר ותתרחש חזרה לאסיה".

מי שעוד מאשר את דבר תחילת חזרתם של המשקיעים הסינים הוא אסטורה מודנה, מייסד קרן טרה ונצ'רס קפיטל, שעוסקת בהשקעות בתחום האימפקט והדיגיטליזציה. לדבריו, "המשקיעים האסטרטגיים מסין חזרו מהר, בניגוד למשקיעים הפיננסיים, שאני מקווה שגם כן יחזרו לתמונה בחודשים הקרובים. מוקדם לומר שמדובר בטרנד, אבל ברור לנו שהם רוצים לחזור לשגרה וכמעט חזרו לאותן הנקודות בהן הפסקנו את המגעים בגלל המשבר, שבסך הכל האריך את חופשת ראש השנה הסיני".

מודנה מספר על התחושות באסיה - "בהונג קונג הייתה קצת חזרה לכיוון של תפקוד נורמלי ובסינגפור הם עדיין בסדר גמור. אנשים עובדים, בקושי טסים ובטח שלא למדינות המערב, אבל בהחלט מרגיש פנימית בתוך סין שהמצב השתפר. לא השתפר לרמה של לפני המשבר, אבל המצב פי עשר יותר טוב ממה שבמערב".

אסטורה מודנה, טרה ונצ'רס קפיטל / צילום: רוני פרל

שינויים בטעמים של המשקיעים

נשיא לשכת המסחר ישראל-סין אמיר גל אור ויו"ר משותף בקרן אינפיניטי מאשר את המגמה אך מבקש לצנן את הציפיות. "הסינים מביעים התעניינות במיפוי הטכנולוגיה הישראלית, אבל צריך להבחין בין מה שנמצא על השולחן ומה שלא. הסיטואציה של המשבר מביאה הזדמנויות מיוחדות אבל זה לאו דווקא מתוך כוונה להשקעה מהירה", אומר גל אור, "יש תחומים שבוודאי יזכו לעדנה - כמו מכשור רפואי, שיקבלו השקעות בטווח הנראה לעין בגלל שינוי סדרי העדיפויות. הדבר נובע ממיפוי פנים־סיני שמתחקה אחר טכנולוגיות שחסרות להם לאור המשבר".

"המשבר עשוי לעשות אתחול מחדש להרבה הנחות יסוד", אומר גל אור, אך בינתיים השוק נמצא עדיין בהמתנה. "יש בעיית נזילות עולמית ועד שלא יוזרם סכום כסף דרמטי לשווקים, אנשים לא ימהרו להיפרד מכסף משמעותי, אלא יבצעו השקעות מאוד סלקטיביות".

על פי גל אור, יש לעקוב אחר ההחלטה הצפויה של הממשל הסיני, שדחה את ישיבת המפלגה שהייתה אמורה לעסוק בנושא ושהייתה אמורה להיערך החודש. לדבריו, "צריך לעקוב בעיון מה יהיו הדגשים שכל החברות הסיניות מקיימות אותם על מה חשוב ומה לא". 

אמיר גלאור. לשכת המסחר ישראל־סין  / צילום: חנן מוריס

עוד כתבות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הבשורה של צוקרברג שהזכירה למשקיעים תקופות אחרות, ולמה לגוגל נוצרה סיבה לדאגה?

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים