גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגרף היומי: פעם אחת ולתמיד, האם אפשר להידבק מלחצן במעלית?

מומחים מסבירים כי הדרך הכי בטוחה להידבק בקורונה היא "טיפתית", ולא נגיעה במשטח שיש עליו שאריות וירוס ● למרות שהידבקות ממשטחים אפשרית תאורטית, עד כה אין דיווחים של הידבקות כזו ● ומה עם הציבור שמשתמש במסכות? "אחריותנו להשאיר את המלאי הזה לצוותים הרפואיים"

סימון מקום במעלית במרכז קניות באינדונזיה לצמצום סיכויי ההדבקה בקורונה / צילום: Trisnadi, Associated Press
סימון מקום במעלית במרכז קניות באינדונזיה לצמצום סיכויי ההדבקה בקורונה / צילום: Trisnadi, Associated Press

בשבועות האחרונים, נאלצנו להתרגל לשגרת היגיינה חדשה: שטיפת ידיים פעמים מרובות ביום למשך 20 שניות, הימנעות מנגיעה בפנים, אלכוג'ל ועוד. ההנחיות של ארגון הבריאות העולמי וגופי בריאות אחרים גרמו לציבור לסגל הרגלים חדשים כדי לצמצם את סיכויי ההידסקות בווירוס הקורונה.

בשל המחקר המועט הנוגע לנגיף, אמצעי הזהירות שננקטים הם רבים, גם אם לא תמיד ברורה מידת האפקטיביות שלהם. ככל שחולף הזמן כך מוטל ספק בחלק מהאמצעים שננקטים, למשל חיטוי מקומות ציבוריים, שימוש במסכות שונות והימנעות ממגע במשטחים, שעליהם יכול הווירוס לשרוד למשך זמן.

לפני חודשיים צפינו בתמונות של סינים מחטאים כל אריזה של משלוח מזון שהגיעה לפתח דלתם. לאחרונה במרכולים בארץ החלו לחלק כפפות לצרכנים, שחלקם מגדילים ראש ומרססים באלכוהול את המוצרים עם הגעתם הביתה.

כמה זמן שורד הווירוס על משטחים? לפי מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת לרפואה של ניו-אינגלנד, הווירוס שורד באוויר עד כ-3 שעות, על משטחי נחושת עד כ-4 שעות, על משטחי קרטון כ-24 שעות, ועל פלדת אל-חלד ופלסטיק (העוטף את מרבית המוצרים אותם אנו רוכשים), עד כשלושה ימים.

הניסוי נערך במעבדה, בטמפרטורה של 21-23 מעלות צלזיוס ו-40% אחוזי לחות. כמות הנגיף שנותרה על המשטח, היא פחות מ-0.1% מהכמות ההתחלתית. הניסוי בוצע בתנאי מעבדה ספציפיים, כך שלא ניתן לדעת, למשל, מה היו התוצאות אילו הטמפרטורה במעבדה הייתה גבוהה יותר. אך לפי המחקר ומומחים העוסקים בתחום, סיכויי ההדבקה ממשטחים נמוכים.

כמה זמן שורד וירוס

במקביל, השבוע פורסם דו"ח של ה-CDC האמריקאי, שבו הוסבר כי ספינות שייט מספקות תנאים נוחים להתפרצויות של מחלות זיהומיות, בשל הסביבה הסגורה והמגע בין מטיילים ממדינות רבות. אחד הממצאים שהתגלו על הספינה, הוא שהווירוס שרד משך 17 יום.

הדו״ח מדגיש שאי אפשר להשתמש במידע כדי להסיק אם אפשר להידבק ממגע במשטח נגוע, ואם הנגיפים שנמצאו שם הם בכלל עדיין פעילים ומדבקים.

ד"ר אלה סקלן, מומחית לווירולוגיה מאוניברסיטת תל אביב, מסבירה כי לא ניתן להסיק מהדוח דבר בנוגע להדבקה: "הבדיקה שהם ביצעו בודקת את הנוכחות של החומר הגנטי של הנגיף. זה לא אומר שהמעטפת, שהנגיף צריך עבור ההדבקה, שלמה. בדיקה להדבקה היא בדיקה אחרת מאלו שבוצעו, וחשוב להבין את הנקודה הזו. צריך להתייחס לממצאים בערבון מוגבל".

השאלה שעולה היא עד כמה סביר להידבק באופן הזה?

"ההדבקה האפידמיולוגית הכמעט היחידה שאנחנו רואים, היא הדבקה מאוד מקומית - אנשים שבאים במגע אחד עם השני בטווח קצר", מסביר ד"ר אורן קובילר, מהמחלקה למיקרוביולוגיה ואימונולוגיה קלינית בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב. "אם יש הדבקה ממשטחים - היא מאוד מינימלית. עד כה לא זוהו מקרים כאלה, גם אם אי-אפשר לשלול זאת לחלוטין.

"השרידות של הווירוס בתנאי מעבדה סטריליים, לא קיימת באותו אופן בחוץ, שם סיכויי ההישרדות שלו קטנים יותר. אנחנו לא יודעים מהי המנה האפקטיבית להדבקה ממשטחים, אך ממה שאנחנו רואים אצל רוב האנשים, ההדבקה היא ממקור קרוב מאוד מחולה, ולא חלקיק שעבר פעם אחת והדביק - שכן אז היינו רואים הדבקה יעילה יותר".

לאור הממצאים, איך אנחנו צריכים להתנהל?

"לא צריך להתעלם לחלוטין מעניין המשטחים. הוא תאורטי, ואין לנו הוכחה שמתבצעת כך הדבקה, אבל צריך לנקוט משנה זהירות. צריך להקפיד לשטוף ידיים היטב ולשמור על היגיינה, לא לקרב את הידיים לפנים - בטח לא כשעובר זמן מהפעם האחרונה שבה שטפנו ידיים.

"אני לא מחטא כל קרטון או אריזת פלסטיק שאני קונה. מניסיוני במעבדה, כדי לשמור את הווירוס חי ומדבק, צריך לעשות הרבה פעולות. לכן, להניח שהוא נשמר על משטחים ומדביק מהם לאורך זמן כשהם לא סטריליים - זה לא מאוד סביר. מה שחשוב זה לשמור על מרחק של 2 מטרים ולשטוף ידיים.

"כפפות, אגב, הן משטח שתאורטית עליו שורד הווירוס יותר זמן מעל היד, צריך להקפיד לחטא את הידיים. כפפות מזדהמות באותה מהירות - אם לא יותר - מאשר הידיים. אם מקרבים כפפה לפנים - אז הרסת את כל מה שעשית. עדיף לשטוף ידיים לפני ואחרי שיוצאים מהסופר או לשפשף את הידיים היטב עם אלכוג'ל, במידה ואין סבון ומים בקרבתנו".

גם פרופ' גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, הסביר בשבוע שעבר כי גם אם נותר ריכוז מסוים של נגיף על משטח, זה לא אומר שהוא מדבק: "יש 'מנה אינפקטיבית' מסוימת שנדרשת כדי להידבק, וצריך ככל הנראה 'מנה' גדולה כזו", ולכן, לדעת המשרד לדבריו אין בעיה למשל עם משלוחי מזון. אם וירוס שורד על משטח זמן רב, המנה המדבקת פוחתת עם הזמן בקצב לוגריתמי.

ד"ר סקלן, מסבירה מדוע חשוב לשמור על היגיינה: "אם חולה קורונה התעטש על היד ולאחר מכן ניגב אותה על העגלה, ומיד אחריו אנחנו נשתמש בה וניגע בפנים - יש סיכוי מסוים להידבק. בתוך כך, יש סבירות גבוהה יותר שעגלה שנגעו בה 50 איש באותו יום תהיה יותר מזוהמת ממוצר שנח על המדף ונגעו בו אדם או שניים.

"צריך לשמור עכשיו יותר על היגיינה, אך סיכויי ההדבקה הגבוהים ביותר הם באמצעות הדבקה טיפתית. אם אתה נמצא בטווח קרוב למישהו שחולה ואתה שואף את זה לדרכי הנשימה שלך - זו דרך ההדבקה הקלאסית".

את ממליצה להשתמש במסכות, למשל, כדי לצמצם את סיכויי ההידבקות?

"המסכה הכירורגית - כשמנתח לובש אותה, הוא מגן על החולה. לא להפך. אם מישהו חולה, כדאי שישים מסכה כזו כדי לא להדביק אחרים. אם אתה בריא והולך עם מסכה - היא לא אמצעי הגנה מפני הווירוס, והיא גם מאבדת מעילותה אחרי כמה שעות. ה-N95 יותר יעילה, אבל אם אתה מסתובב באוויר הפתוח או במרחק של 10 מטרים מאנשים, אתה לא צריך גם אותה.

"צריך לדעת להשתמש במסכות. שימוש לא נכון יכול לגרום יותר נזק - למשל, בדרך ההסרה שלה. לפי ארגוני הבריאות בארה"ב, אין המלצה לשים מסכה כזו. מי שצריך כרגע את המסכה הזו שעה שבעולם יש חוסרי ציוד, הם הצוותים הרפואיים שמטפלים בנו. אחריותנו לדאוג עכשיו להשאיר את המלאי הזה להם - ולא לרוץ לקנות אותן".

עוד כתבות

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

בלבנון מדווחים על עשרות מטרות שהותקפו בבת-אחת בדרום המדינה

פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף • צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח • פגיעה ישירה בלול במרגליות; חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • תיעוד מהתקיפה הלילית בלבנון: מחבל ירד מאופנוע, נכנס למבנה וחוסל מהאוויר • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • עדכונים שוטפים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

שיתוף הפעולה החדש של איראן שמדאיג את ארה"ב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם