גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא כולם משלמים אותו מחיר: חוסר השוויון בין המגזר הפרטי לציבורי רק מתחדד

בזמן שבמגזר העסקי הייתה הוצאה גורפת כמעט לחל"ת, והחשש מגלי תחלואה נוספים עלול לעכב את החזרתם לעבודה - במגזר הציבורי נשלחו עובדי המגזר הציבורי שאינם נחשבים חיוניים לחופשה בתשלום ● האם ביום שאחרי גם הם יידרשו לשלם, כפי שנדרשו אחרי המיתון של תחילת 2000?

השוק בקריית שמונה. ריק בצל הקורונה / צילום: איל יצהר, גלובס
השוק בקריית שמונה. ריק בצל הקורונה / צילום: איל יצהר, גלובס

לפני כשבוע חתמו יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד והממונה על השכר והסכמי עבודה במשרד האוצר, קובי בר-נתן, על הסכם קיבוצי מיוחד המסדיר את תנאי התעסוקה של עובדי המגזר הציבורי בתקופת החירום הנוכחית.

הסכם החירום, שתוקפו עד 16 באפריל (סוף חופשת פסח), יחול על עובדי המדינה, הרשויות המקומיות, המועצות הדתיות, המוסד לביטוח לאומי וגופים נוספים. הוא קובע כי עובדים לא חיוניים יוצאו לחופשה על חשבון ימי החופשה שלהם, ולעובדים שאין ימי חופשה, יקוזזו ימי חופשה עתידיים. עוד נקבע כי ההסתדרות והמעסיקים יקימו קרן ימי חופשה משותפת, כדי לסייע לעובדים שאין ברשותם ימי חופשה מספיקים, מתוך עיקרון של ערבות הדדית ובהתאם לכללים שיעוגנו בהסכם קיבוצי עתידי.

בתחילת אותו שבוע הוצאו מאות אלפי עובדי המגזר העסקי הפרטי לחופשה ללא תשלום או פוטרו מעבודתם, זאת בשל הנחיות החירום שסגרו ענפים שלמים. עוד קודם לכן חדל כמעט ענף התעופה לפעול וחלק מעובדיו הוצאו לחופשה ללא תשלום, ובתחילת השבוע שעבר הצטרפו ענפים שלמים נוספים: מלונאות, הסעדה וחנויות בקניונים.

חל"ת ללא שימוע ועבודה לא מובטחת

ההסכם שנחתם במגזר הציבורי מחדד את ההבדלים בין עובדיו לבין עובדי המגזר העסקי. בעוד שהאחרונים עומדים בדרך כלל לבדם מול המעסיק, במגזר הציבורי, יש שוויון כוחות גדול יותר בין העובדים למעסיקים. כך, בשעה שעובדים במגזר הציבורי לא ירגישו, לפחות לא בטווח הזמן הקרוב, כל הבדל בהכנסתם - הם יישארו בבית עם הילדים אבל הכסף יזרום כרגיל לחשבון הבנק - עובדי המגזר העסקי יצטרכו להסתפק בדמי אבטלה שלרוב אינם מגיעים ל-70% מהמשכורת ויצטרכו לספוג הרעה משמעותית בהכנסה וביכולת לשלם תשלומים שוטפים. לפי מחשבון ביטוח לאומי, עובד בן יותר מ-28 שמשתכר 12,000 שקל ברוטו, יזכה לדמי אבטלה משוערים בחודש בסכום של 6,570 שקל בלבד. יש להביא בחשבון שחמשת הימים הראשונים כלל אינם משולמים וכך גם ימי חג, כמו פסח למשל.

"מצב החירום הזה מחדד את העובדה שיש שתי קבוצות של שכירים - אלו במגזר הציבורי שנהנים מיציבות תעסוקתית ותנאים נלווים מאוד נדיבים, ואלו במגזר העסקי שיותר חשופים לתנודות השוק", אומרת הכלכלנית דפנה אבירם ניצן, מנהלת המרכז לממשל וכלכלה במכון הישראלי לדמוקרטיה. "אלו מוצאים לחופשה בתשלום ויש להם מלכתחילה מספר גבוה של ימי חופשה, והעובדים במגזר העסקי שיצאו לחופשה ללא תשלום לא רק שימצאו את עצמם בנפילה משמעותית בהכנסות, אלא לא ברור אם יישאר להם מקום עבודה לחזור אליו".

לדברי אלכס קפלון, מרצה בבית הספר למינהל עסקים במסלול האקדמי של המכללה למינהל ושותף-מייסד ומנכ"ל הסטארט-אפ FUTURING UP, "ייקח זמן עד שהסקטור הפרטי יחזור לייצר בהיקף שבו פעל טרם המשבר, וגם אז מעסיקים יהיו זהירים. יכול להיות שיעבור הגל הראשון, אבל יהיה חשש אולי מבוסס לגלים נוספים של תחלואה, אז מעסיקים יהיו זהירים ויחזירו רק חלק מהעובדים שהוציא לחל"ת לעבודה וירצו לראות איך העניינים יתפתחו. לעומת עובדים בסקטור הציבורי שיחזרו מיד לעבודה.

פרופ’ (אמריטוס) מוטי מירוני, מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה, מומחה לדיני עבודה, גישור ובוררות, אומר שכל הצדדים במישור יחסי העבודה פועלים כרגע בתנאי אי-ודאות, והצעדים שנעשים יוכלו להיבחן רק בדיעבד. כלומר, ייתכן שצעדים שננקטו כעת יצטרכו לעבור את מבחן בית הדין לעבודה בתום המשבר.

לדוגמה, ההוצאה הגורפת לחל"ת. בעוד שההסכם הקיבוצי במגזר הציבורי הסדיר את היציאה לחופשה תוך כדי הגעה להסכמות, במגזר העסקי העובדים לא היו צד בהחלטה. בימי שגרה, אומר מירוני, מי שמבקש חופשה ללא תשלום הוא בדרך כלל העובד והמעסיק צריך להסכים לבקשה. במקרה שמחליטים על חופשה כפויה, יש לעשות שימוע לעובד והוא רשאי לא להסכים להוצאה לחופשה ללא תשלום. לפי הדין, יש לערוך שימוע ורק לאחר מכן לקבל החלטה על מהלך כזה.

בפועל, מאות אלפי עובדים הוצאו לחל"ת בהודעת סמס ובלי שידעו כי יש ביכולתם להתנגד לכך מבחינה משפטית. אם היו מתנגדים לכך, הם היו יכולים להתפטר, ולא בטוח שהמעסיק היה רוצה בכך - גם בגלל עלויות הפיטורים הגבוהות, וגם משום שהמעסיק, יש לקוות, יצטרך את העובדים הללו ביום שאחרי המשבר.

הצעד המפתיע של חברת טבע

בהקשר הזה, מירוני מדבר על ההיבט של ניהול יחסי עבודה ומשאבי אנוש, כלומר מה נכון לעשות במצבים כאלה כדי לשמר את העובדים ואיזו נאמנות המעסיק מפגין כלפי העובדים.

לדבריו, המקרה של טבע, שהודיעה השבוע במכתב לעובדיה כי היא מוציאה אותם לחופשה בתשלום על חשבונה (ולא על חשבון ימי החופשה שלהם), הוא "מדהים". לפי ההודעה, כל מי שיכול לעבוד עובד, ומי שלא יכול - יישב בבית אבל יקבל משכורת מלאה.
"ההסדר בטבע הוא משהו יוצא דופן מבחינת מערכת הדימויים שיש לנו על החברה. אחרי שהיא עברה קיצוצים ותקופה קשה, דווקא היא מכל המעסיקים יוצאת וכותבת לעובדים במפורש שהם לא צריכים לקחת חופשה על חשבון החופשה השנתית שלהם", הוא אומר. "היא נותנת להם מתנה: שבו בבית ואנחנו נשלם לכן את השכר המלא כי אתם העובדים שלנו. זה כל כך שונה מכל מה שאתם רואים אצל מעסיקים אחרים בימים אלה. גישה שהפוכה למגמה במשק הישראלי. ככה אתה מפגין נאמנות לעובדים. מדברים על הנאמנות של עובדים למעסיק, אבל בימים כאלה גם מעסיקים צריכים להפגין נאמנות לעובדים ולשמור איתם על קשר. למשל לתת מתנה לחג".

בימים אלה מופצת ברשתות החברתיות עצומה ברוח הדברים האלה - מעיקים ועובדים קוראים לממשלה להעניק תמריץ כספי למעסיקים שרוצים לשמר את העובדים שלהם ולא להוציאם לחל"ת עקב ההאטה בפעילות במשק. "במקום לשלם דמי אבטלה לעובדים ולהוציאם ממעגל העבודה - העבירו את הסכומים כתמריץ וסיוע למעסיקים שיתחייבו להמשיך ולהעסיק את העובדים עד תום המשבר", נכתב בעצומה. "המדינה היום מעודדת הלכה למעשה הוצאת עובדים לחל"ת גם בעסקים שממשיכים לפעול, ומתמודדים עם האטה בפעילות. הנזק למשק, לעובדים ולעסקים הוא עצום. העסקים מוציאים עובדים לחל"ת, מצמצמים את פעילותם ואין ודאות שלעובדים יהיה לאן לחזור בתום המשבר, המדינה תידרש לשלם דמי אבטלה חודשים ארוכים גם אחרי תום המשבר והעסקים יאבדו עובדים מוכשרים ומקצועיים".

הסדר כזה, לדברי מירוני, בתוספת מאמץ קטן מטעם מעסיקים להשלים את המשכורת לעובדים, תאפשר לקיים פעילות עסקית ואולי לחשוב יחד עם העובדים על פתרונות יצירתיים.

בתום המשבר, לא הכול יהיה ורוד גם למגזר הציבורי. ראו לדוגמה את עניין ימי החופשה.

בהסכם הקיבוצי שנחתם במגזר הציבורי נכתב שהעובדים יוכלו לצבור ימי חופשה ביתרה שלילית. פרופ’ מירוני מניח כי בצבירה ניתן יהיה לכלול ימים קיימים ולהיות ביתרה שלילית על ימי החופשה העתידיים, המגיעים עד שנתיים נוספות של צבירה. לגבי קרן ימי החופשה שנקבעו בהסכם, הוא אומר כי "מאחר שהוא נחתם בלחץ רב, אף אחד לא יודע איך יעבדו קרנות החופשה מי יהיה זכאי".
בהסכם נכתב כי חופשת פסח לא תוחרג. כלומר, אם יש הסכמים לחופשה מרוכזת בחברה, המשמעות שעל כל יום חופשה ינכו לעובדים חצי יום, כמו בחופשת חול המועד רגילה. מירוני מעריך שאחרי שיסתיימו ימי החופשה ואם יימשך מצב החירום, גם העובדים במגזר הציבורי ייאלצו לצאת לחל"ת, אף שזה לא כתוב במפורש בהסכם.

יהיה הסכם חדש ביום שאחרי?

לדברי אבירם ניצן, ברור שהמגזר העסקי ייצא חבוט מהמצב אבל גם המגזר הציבורי יצטרך לתת את חלקו, כפי שהיה ב-2003, אחרי שלוש שנים של מיתון, אז נחתם במגזר הציבורי הסכם לעידוד הצמיחה במשק, שכלל הפחתה זמנית בשכר, דחיית עדכון תוספת יוקר ודחיית תשלום דמי הבראה.

"יהיה משבר קשה בסקטור העסקי. גם בתרחיש אופטימי, שבמאי נתחיל באופן הדרגתי לחזור לעבודה, נסגור את השנה עם נסיגה של 6%-7% בתוצר, בדומה לנסיגה שרשמו חלק ממדינות המערב במשבר 2009 והגירעון הגבוה ממילא רק יעמיק. לכן יש המון היגיון שגם המגזר הציבורי יישא בנטל, באמצעות הפחתת שכר ודחיית תשלום דמי הבראה שצפויים להינתן בקיץ - בשנה לפחות. זה סכום משמעותי. יש להחיל זאת במגזר הציבורי בהסכמה עם נציגי העובדים. זה נדרש במקביל לדחייה של כל תשלומי המסים למגזר העסקי - מע"מ, ביטוח לאומי ומס הכנסה".

"המגזר הפרטי קיבל רשת ביטחון מהמדינה בדמות דמי אבטלה והקלת הקריטריונים לקבלתם דווקא בגלל שהוא הרבה יותר תלוי בנסיבות העסקיות", אומר שי בירן, סמנכ"ל כלכלה ומדיניות בהסתדרות הכללית. "הסקטור הציבורי, משום שהוא נהנה מביטחון יותר גדול, במקום לבקש אותה תמיכה הקריב קורבן והשליך את המימון של ימי החופשה על העובדים. לימי חופשה זכאי אפילו עובד מפוטר. במצב הביקושים הנמוך של המשק, דווקא עכשיו לדבר על הפחתת שכר במגזר הציבורי, זה רק להחמיר את המיתון הצפוי לנו".

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק