גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: האם הקורונה תפתח חזית חדשה במלחמה הבין-דורית?

צלילים צורמים בוקעים משאלה מפחידה שהקורונה עלולה להביא לפתחנו: האם "בני 60 ומעלה" יישלחו אל מחוץ לאיגלו? האם קוד אתי בן 2,000 שנה לא יצליח לפתח נוגדנים מפני המחיר הכלכלי?

הקורונה מוסיפה לקיטוב בין הדורות / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב
הקורונה מוסיפה לקיטוב בין הדורות / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב

ישראלית בת 62 כתבה השבוע בקבוצת ווטסאפ, כי לא נגיף הקורונה עצמו הוא המהלך עליה אימים, אלא עצם סיווגה כ"קשישה". מחדלי עידן הקורונה יחייבו את המערכת לבחור, ו"אני חרדה שעליי יוותרו ראשונה". היא מצטטת רופא ישראלי מאיטליה, המספר ש"בני ה-60 ומעלה מקבלים רק חמצן".

לא שמעתי את הרופא, ולא שמעתי על פרקטיקה המקריבה "קשישים" ביודעים. אם יש פרקטיקה כזאת, היא שוות-ערך מוסרית של רפואת האאוגניקה (יוג'ניקס) הנאצית, לא פחות.

הקורונה מעניקה עכשיו רקע קצת מפחיד למלחמה בין-דורית, שהפוליטיקה המערבית החריפה בשנים האחרונות. אני מתכוון למלחמתו של דור המילניום בדור ה"בום". לאלה האחרונים קוראים באנגלית boomers, מפני שנולדו ב-15 השנה שלאחר מלחמת העולם השנייה, בזמן של התפוצצות (boom) האוכלוסייה.

למלחמה הזו יש ביטויים קוריוזיים, אבל גם ביטויים רציניים, או לפחות רציניים באופן פוטנציאלי. הצלחתו הזמנית של ברני סנדרס במקדימות של המפלגה הדמוקרטית לנשיאות הייתה חלק ממנה.

OK, Boomer

בתחילת נובמבר שעבר התפשט ברחבי הרשת מם, שנולד במליאת הפרלמנט של ניו זילנד. צירת פרלמנט בת 25 נשאה נאום על משבר האקלים. ציר פרלמנט בן 56 הפסיק אותה בקריאות ביניים. היא השיבה לו OK, boomer.

שנינותה הארסית שמטה את הבסיס המוסרי מביקורתו. היא הודיעה לו, בעצם, כי דעתו ודעת בני דורו אינה מעלה ואינה מורידה, מפני שמשבר האקלים הוא מעשה ידיהם.

זה מה שמטיחה הנערה השוודית גרטה טונברג ב-Boomers, כל אימת שהיא מדברת באוזניהם. "איך אתם מעיזים", היא חוזרת ושואלת בדרשותיה. איך אתם מעיזים לטעון בזכות מתינות, או פיכחון, או חיסכון; אתם, הורסי כוכב הלכת שלנו, שודדי עתידנו, קברני סביבתנו (לא ציטוט, אלא פרפרזה).

למשך זמן קצר בחודש פברואר התעורר הרושם, שברני סנדרס עשוי להיות הנשיא הבא של ארה"ב. הסוציאליסט הזקן ממדינת ורמונט מבוגר אפילו מכדי להיחשב ל-Boomer. הוא נולד שלושה חודשים לפני שארה"ב הצטרפה אל מלחמת העולם השנייה. אילו נבחר לנשיא, הוא היה מושבע בגיל 79. לא זו בלבד שאיש מעולם לא נעשה נשיא בגיל כזה, אלא שאיש מעולם לא הגיע אל הגיל הזה אפילו בסוף כהונתו.

גילו של סנדרס לא עמד לו לרועץ בין צעירי הבוחרים. אדרבא, סקרי יציאה או כניסה של המצביעים חזרו והראו, כי רוב עצום של בני 30 ומטה תומכים בסנדרס. הם הוליכו אותו אל שלושה ניצחונות בחודש הראשון של המקדימות.

למרבה האירוניה, סנדרס נכשל לחלוטין בניסיון להגיע אל בני 60 ומעלה. הם נוטים להצביע במספרים הרבה יותר גדולים, והם העדיפו את ג'ו ביידן, הצעיר מסנדרס בשנה אחת ועשרה שבועות. ביידן מנצח.

אבל הנהירה הגדולה של צעירים וצעירים מאוד אל דגלו של סנדרס היא מן התופעות הפוליטיות המעניינות ביותר של זמננו.

ברני יהרוס את העולם

מבלי להיכנס בעובי הקורה, סנדרס רתם אל מרכבתו האידיאולוגית את קוצר-רוחם של הצעירים. נמאס להם לשמוע על הצורך להתפשר עם המציאות. הם רצו מה שאנשים צעירים רצו מאז ומעולם, לפחות בזמן המודרני: לטלטל את אמות הסיפים עד שהתקרה תיפול.

זו הייתה נקודת החיבור בינו לבינם. הוא חיכה כל חייו הפוליטיים לרגע שבו יהיה אפשר להפיל את התקרה, זאת אומרת להביא את התמוטטות הקפיטליזם. מרקסיסטים מחכים להתמוטטות הזו מאז 1847.

רוב תומכיו הצעירים של סנדרס אינם מרקסיסטים כמותו (תווית שהוא מתכחש לה), אבל הם רוצים להרוס את העולם, שהרסו הוריהם. הם שופעים תרעומת וטינה כלפי זקניהם, המבכרים את הסטטוס קוו ומסרבים לקבל עליהם את האחריות להרס האקלים, ליוקר המחיה, לחוסר השוויון בהכנסות ובהזדמנויות, לגזענות, לשנאת זרים ולמלחמות.

משבר הקורונה היה יכול להיות זמן אידיאלי למהפכה של סנדרס. מי יודע, אולי סנדרס החמיץ את פגישתו עם הגורל בחודש או חודשיים; אילו חרדת הקורונה הייתה מגיעה אל שיאה באוקטובר או נובמבר, אפשר שהמסר שלו על שינוי מהפכני היה נקלט ומאומץ. הדרמה של השבועות האחרונים נותנת תוקף רטורי כלשהו לביקורתו הנוקבת על מערכת הבריאות ועל אי-השוויון המפליג בהכנסות.

המחיר של "מרחק חברתי"

אבל מה מן הטינה הפוליטית המתוארת למעלה כלפי בני דור ה"בום" עלול לפרנס בימים הבאים את גישתם של צעירים כלפי מבוגרים במאבק נגד הקורונה?

אני אינני מדבר כאן רק על האפשרות המפחידה את האישה בת ה-62, שלא ייתנו לה מכונת הנשמה. השאלה היא עצם ההיגיון של הקפאת הפעילות הכלכלית לתועלת מרחק הביטחון החברתי. אם אפשר להוכיח שהמרחק הזה נחוץ רק או בעיקר כדי להציל "בני 60 ומעלה", האין זו זכותם של צעירים להכריז כי אין הם מוכנים לקבל את החורבן הכלכלי הכרוך ביצירת המרחק?

מעצם הצגתה של השאלה בוקעים צלילי איין ראנד, והיא מזעזעת מכדי להתקרב בכלל אל גבולות הלגיטימיות. אבל ככל שיתארך המשבר הזה, וככל שיתאשר (אם יתאשר) הרושם שהנגיף אינו מסכן את חייהם של צעירים, חזית חדשה עלולה להיפתח במלחמה הבין-דורית.

אחד הקורבנות הגדולים ביותר של המשבר הזה עלול להיות הקוד האתי שלנו, זה שחכמי היהודים הנחילו לפני 2,000 שנה לא רק לנו אלא גם לדתות ולתרבויות אחרות. סולידריות חברתית ואהבת בריות אולי לא יצליחו לפתח נוגדנים. דחף כמו-אסקימואי ישלח את הזקנים אל מחוץ לאיגלו בעיצומו של חורף ארקטי.

עוד כתבות

הפנטהאוז ברחוב חושן 12 בנס ציונה

"ביקוש לשכונה": בכמה נמכר פנטהאוז בנס ציונה?

ברחוב חושן בשכונת הדגל בנס ציונה נמכר פנטהאוז בן 5 חדרים, בשטח של 127 מ"ר עם שתי מרפסות בקומה החמישית תמורת 5.4 מיליון שקל ● מחירי פנטהאוזים בבנייה רוויה בעיר מגיעים עד ל־6.5 מיליון שקל, אך שטחם גדול מבעסקה זאת

חגיגות פתיחת 2016. חזרה שהיא מקלט / צילום: Reuters, Darren Ornitz

הטרנד שלא מפסיק ברשתות: איך שוב הגענו ל-2016

בוודאות נתקלתם בטרנד שמחזיר את 2016 לפיד שלכם: תמונות מלפני עשור, פילטרים ישנים, ותחושה מוזרה של "כבר היינו פה" ● זה לא סתם געגוע נוסטלגי אלא ניסיון אנושי לברוח מהעומס של חדשות רעות, פוליטיקה וחששות מבינה מלאכותית

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"המוכרת הייתה לחוצה": בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בשכונת יד אליהו בתל אביב?

דירת 4 חדרים בשטח של 80 מ"ר בשכונת יד אליהו בתל אביב נמכרה תמורת 2.4 מיליון שקל ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

סאטיה נאדלה, מנכ''ל מיקרוסופט / צילום: AP, Charles Rex Arbogast

המניה שלה לא זזה: מה עובר על מיקרוסופט והאם היא תצליח לסגור את הפער

איך קורה שמיקרוסופט, שהייתה מהראשונות לזהות את מהפכת הבינה המלאכותית, מוצאת את עצמה משתרכת מאחורי גוגל ואמזון? ● בין הסיבות: עיכובים קריטיים בפיתוח שבבים עצמאיים, תלות גוברת ב–OpenAI של סם אלטמן וצניחה בנתח השוק של קופיילוט ● האם המודל העסקי המנצח יצליח להציל את המניה המדשדשת?

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

חברת האסתטיקה הרפואית אינמוד מועמדת למכירה; אלו המתחרות עליה

על העסקה מתחרות קרן קוריאנית וקבוצת משקיעים ישראלית, כאשר המחירים שהוצעו משקפים פרמיה של 15%-25% על מחיר המניה בנאסד"ק ושווי של כמיליארד דולר ● המניה רחוקה מאוד מהשיא שרשמה ב-2021, אך עדיין נסחרת בתשואה של 98% ביחס למחיר ההנפקה שלה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

האם בת של בעלת נחלה במושב זכאית למגרש ללא מכרז?

בעלת נחלה במושב שביקשה מרמ"י להקצות לבתה מגרש מגורים ללא מכרז עוד ב-2007, גילתה כי בקשתה נדחתה ● העליון הורה על עיכוב ביצוע פסק דין ליהלומן בן 87 שחויב במס של כ־34 מיליון שקל, עקב חשש שיקרוס כלכלית לפני בירור הערעור ● ושכנות שבנו דק בחצר משותפת חויבו להשיב את המצב לקדמותו ● 3 פסקי דין בשבוע

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

האמריקאים צוברים כוחות באזור, בישראל מעריכים: הם יתקפו באיראן

חברות התעופה אייר פראנס ו-KLM הודיעו: על רקע המתיחות - מבטלים את הטיסות לתל אביב והאזור ● דיווחים באיראן: מפגינים הוצאו להורג, מעל 20 אלף נהרגו ● אתר האופוזיציה האיראני מתריע: "הטרוריסטים לא שמים על מה שהנשיא טראמפ אמר" ● במערכת הביטחון נערכים לתרחיש המחמיר, שלפיו ארה"ב תתקוף ואיראן תגיב, אך כרגע מבהירים כי אין כל שינוי בהנחיות ● דיווחים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט - מחיר הכסף זינק לשיא חדש; אינטל צללה בכ-17%

נעילה מעורבת בבורסות אירופה ● הזהב רושם היום עלייה של 1% ונע סביב מחיר של 4,932 דולר ● מחיר הכסף חצה לראשונה את רף ה-100 דולר לאונקיה ● אינטל צללה לאחר שפרסמה תחזית נמוכה מהצפי

"המשטר האיראני אכזרי כי אם הוא ייפול הוא יהיה הראשון בתור לנקמה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ישראל תומכת במילציות החדשות ברצועת עזה שמתנגדות לחמאס, המשבר של השלטון באיראן, הסגר של צה"ל בחברון פוגע כלכלית בעיר, והאנטישמיות שסובלים מורים יהודים בארה"ב • כותרות העיתונים בעולם

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

דיווח איראני: "חמינאי עבר לבונקר תת קרקעי מחשש לתקיפה אמריקאית"

על רקע פריסת הכוחות של צבא ארה"ב במזרח התיכון, גורם איראני בכיר מזהיר: "אנו מקווים שהתגבור הצבאי הזה אינו מיועד לעימות ממשי" ● בחברת התעופה הצרפתית אייר פראנס החליטו להמתין עם ההחלטה הסופית לגבי ביטול הטיסות לישראל והערכת מצב סופית תתקיים היום ● דובר משרד ההגנה האיראני: "כוח הטילים של איראן גדל מאז מלחמת 12 הימים" ● חמינאי עבר לבונקר תת קרקעי, בנו קיבל לידיו את הניהול השוטף ● דיווחים שוטפים 

משקאות חורף מתובלים בפטריות בפילוסופ / צילום: נועם שלף

המבורגר מהמשובחים שבאו אל פינו: המסעדה הוותיקה חוזרת בגרסת דיינר

בית קפה שמארח הופעות, מוזיאון לאופנועים נדירים, מסלול פראי ומרחיב נפש ומסעדה ותיקה בגרסה עדכנית • ביקור בגושרים ובדפנה

ידין קאופמן / צילום: יח''צ תמורה

למד בישיבה, היה בן בית אצל אהרן ברק - והופך אופציות של חברות לתרומות במיליונים

"כמה שנים אחרי האינתיפאדה השנייה גייסתי קרן לסטארט־אפים ברמאללה. עזרנו בהקמה, והשקענו בחברות פלסטיניות. שום חברה לא שרדה" ● שיחה קצרה עם ידין קאופמן, מייסד קרן תמורה, שמתרימה אופציות מסטארט־אפים למטרות אימפקט

המבורגר של GDB / צילום: אנטולי מיכאלוב, ליאל סנד

"תשואה שמתקרבת ל-10% בשנה": איך הפכו המסעדות של ת"א לסחורה הכי חמה בשוק

שורה של עסקאות בתחום המסעדות, הכוללת השקעה של גופים מוסדיים לפי שווי של עשרות ומאות מיליוני שקלים, עומדת בניגוד מוחלט לסגירה של מרבית בתי העסק בתחום במהלך השנים ● גורמים בתחום מדברים על יתרונות לגודל, מיתוג והתוכניות להנפקה בבורסה: "כבר לא סיפור של אוכל טוב ושירות נחמד, אלא של מודל עסקי שניתן לשכפל"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

מנכ"ל אנבידיה: העובדים במקצועות האלה יכפילו את שכרם

הואנג הציג בדאבוס תחזית אופטימית לשוק העבודה, ולאו דווקא בהייטק: הביקוש לתשתיות בינה מלאכותית יזניק את שכרם של בעלי מקצוע כמו חשמלאים, אינסטלטורים ועובדי בניין

ליאור פרנקל בשיחה עם אמיר פלד / צילום: אילן בשור

מצאתם 200 שקל על הרצפה? מתברר שהרווחתם הרבה יותר מזה

עם מי מדברים? אמיר פלד, מייסד ומנכ"ל טיים אקונומי - מיזם לניהול תמחור ומוניטיזציה של זמן ● על מה מדברים? כיצד להפיק את הערך המרבי מהזמן שלנו, איך נוכל להחליט אם פרויקט שווה את ההשקעה, ומה אפשר לעשות כדי להגדיל את ההחזר עליה?

החשב הכללי יהלי רוטנברג / צילום: תדמית הפקות

מתחת לצפי אך עדיין גבוה: יחס החוב לתוצר עמד על 68.6% ב-2025

יחס החוב לתוצר של הממשלה עמד ב-2025 על 68.6% - עלייה של 0.9% משנת 2024 ● העלייה, מטבע הדברים, מיוחסת להוצאות הכבדות של המלחמה, אך נראה כי הדרך לירידה משמעותית, גם בזמן הפסקת האש, עוד ארוכה ● נגיד בנק ישראל: "אנחנו לא ארה"ב ולא יכולים להתנהל עם חוב כפי שהם מתמודדים איתה"

ג'ילי סטאריי E-MI / צילום: יח''צ

83 ק"מ לליטר? ההבטחה של הקרוס-אובר הסיני החדש

לפלח הצפוף והפופולרי של רכבי קרוס־אובר עם הנעת פלאג־אין מצטרף מתמודד מבית ג'ילי - ג'ילי סטאריי E-MI ● יש לו ממדים מרשימים, תא נוסעים מרווח ומאובזר, מערכת הנעה מעודנת ומחיר תחרותי. האם נולד כאן להיט חדש?

הרובר הגדול והמתקדם ביותר של נאס''א נוחת במאדים. חוקר גיאולוגיה ומחפש סימני חיים, יולי 2020 / צילום: Reuters, NASA/Cover Images

The Giant Leap ו-The Pale Blue Data Point: מצפה לנו הרפתקה שם בחוץ

יום אחד, אולי, יוכלו בני האדם לחיות בעולמות אחרים ● חלק מהמצדדים באפשרות טוענים כי הישארות על כוכב לכת אחד בלבד היא מתכון לאסון

בדיקה טכנולוגית / צילום: באדיבות HBO MAX, Giulia Parmigiani/Netflix

מהלוטוס הלבן עד "קרב רודף קרב": בדקנו את HBO Max

החל מהחודש מציעה HBO MAX שירות סטרימינג עצמאי בישראל, עם קטלוג תכנים עצום ● החיבוריות עובדת היטב, אבל כל היסטוריית הצפייה אינה קיימת וצריכה להיכתב מחדש, וגם המחיר גבוה יחסית

מה הקשר בין הגיטריסט של הרולינג סטונס בריאן ג'ונס לפו הדב? / צילום: AI

מה הקשר בין הגיטריסט של הרולינג סטונס בריאן ג'ונס לפו הדב?

היכן בגופו של חזיר היבלות נמצאות היבלות, מהו הענף העתיק ביותר במתמטיקה, ואיך נקרא החלק הירוק בתות שדה? ● הטריוויה השבועית