גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: האם הקורונה תפתח חזית חדשה במלחמה הבין-דורית?

צלילים צורמים בוקעים משאלה מפחידה שהקורונה עלולה להביא לפתחנו: האם "בני 60 ומעלה" יישלחו אל מחוץ לאיגלו? האם קוד אתי בן 2,000 שנה לא יצליח לפתח נוגדנים מפני המחיר הכלכלי?

הקורונה מוסיפה לקיטוב בין הדורות / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב
הקורונה מוסיפה לקיטוב בין הדורות / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב

ישראלית בת 62 כתבה השבוע בקבוצת ווטסאפ, כי לא נגיף הקורונה עצמו הוא המהלך עליה אימים, אלא עצם סיווגה כ"קשישה". מחדלי עידן הקורונה יחייבו את המערכת לבחור, ו"אני חרדה שעליי יוותרו ראשונה". היא מצטטת רופא ישראלי מאיטליה, המספר ש"בני ה-60 ומעלה מקבלים רק חמצן".

לא שמעתי את הרופא, ולא שמעתי על פרקטיקה המקריבה "קשישים" ביודעים. אם יש פרקטיקה כזאת, היא שוות-ערך מוסרית של רפואת האאוגניקה (יוג'ניקס) הנאצית, לא פחות.

הקורונה מעניקה עכשיו רקע קצת מפחיד למלחמה בין-דורית, שהפוליטיקה המערבית החריפה בשנים האחרונות. אני מתכוון למלחמתו של דור המילניום בדור ה"בום". לאלה האחרונים קוראים באנגלית boomers, מפני שנולדו ב-15 השנה שלאחר מלחמת העולם השנייה, בזמן של התפוצצות (boom) האוכלוסייה.

למלחמה הזו יש ביטויים קוריוזיים, אבל גם ביטויים רציניים, או לפחות רציניים באופן פוטנציאלי. הצלחתו הזמנית של ברני סנדרס במקדימות של המפלגה הדמוקרטית לנשיאות הייתה חלק ממנה.

OK, Boomer

בתחילת נובמבר שעבר התפשט ברחבי הרשת מם, שנולד במליאת הפרלמנט של ניו זילנד. צירת פרלמנט בת 25 נשאה נאום על משבר האקלים. ציר פרלמנט בן 56 הפסיק אותה בקריאות ביניים. היא השיבה לו OK, boomer.

שנינותה הארסית שמטה את הבסיס המוסרי מביקורתו. היא הודיעה לו, בעצם, כי דעתו ודעת בני דורו אינה מעלה ואינה מורידה, מפני שמשבר האקלים הוא מעשה ידיהם.

זה מה שמטיחה הנערה השוודית גרטה טונברג ב-Boomers, כל אימת שהיא מדברת באוזניהם. "איך אתם מעיזים", היא חוזרת ושואלת בדרשותיה. איך אתם מעיזים לטעון בזכות מתינות, או פיכחון, או חיסכון; אתם, הורסי כוכב הלכת שלנו, שודדי עתידנו, קברני סביבתנו (לא ציטוט, אלא פרפרזה).

למשך זמן קצר בחודש פברואר התעורר הרושם, שברני סנדרס עשוי להיות הנשיא הבא של ארה"ב. הסוציאליסט הזקן ממדינת ורמונט מבוגר אפילו מכדי להיחשב ל-Boomer. הוא נולד שלושה חודשים לפני שארה"ב הצטרפה אל מלחמת העולם השנייה. אילו נבחר לנשיא, הוא היה מושבע בגיל 79. לא זו בלבד שאיש מעולם לא נעשה נשיא בגיל כזה, אלא שאיש מעולם לא הגיע אל הגיל הזה אפילו בסוף כהונתו.

גילו של סנדרס לא עמד לו לרועץ בין צעירי הבוחרים. אדרבא, סקרי יציאה או כניסה של המצביעים חזרו והראו, כי רוב עצום של בני 30 ומטה תומכים בסנדרס. הם הוליכו אותו אל שלושה ניצחונות בחודש הראשון של המקדימות.

למרבה האירוניה, סנדרס נכשל לחלוטין בניסיון להגיע אל בני 60 ומעלה. הם נוטים להצביע במספרים הרבה יותר גדולים, והם העדיפו את ג'ו ביידן, הצעיר מסנדרס בשנה אחת ועשרה שבועות. ביידן מנצח.

אבל הנהירה הגדולה של צעירים וצעירים מאוד אל דגלו של סנדרס היא מן התופעות הפוליטיות המעניינות ביותר של זמננו.

ברני יהרוס את העולם

מבלי להיכנס בעובי הקורה, סנדרס רתם אל מרכבתו האידיאולוגית את קוצר-רוחם של הצעירים. נמאס להם לשמוע על הצורך להתפשר עם המציאות. הם רצו מה שאנשים צעירים רצו מאז ומעולם, לפחות בזמן המודרני: לטלטל את אמות הסיפים עד שהתקרה תיפול.

זו הייתה נקודת החיבור בינו לבינם. הוא חיכה כל חייו הפוליטיים לרגע שבו יהיה אפשר להפיל את התקרה, זאת אומרת להביא את התמוטטות הקפיטליזם. מרקסיסטים מחכים להתמוטטות הזו מאז 1847.

רוב תומכיו הצעירים של סנדרס אינם מרקסיסטים כמותו (תווית שהוא מתכחש לה), אבל הם רוצים להרוס את העולם, שהרסו הוריהם. הם שופעים תרעומת וטינה כלפי זקניהם, המבכרים את הסטטוס קוו ומסרבים לקבל עליהם את האחריות להרס האקלים, ליוקר המחיה, לחוסר השוויון בהכנסות ובהזדמנויות, לגזענות, לשנאת זרים ולמלחמות.

משבר הקורונה היה יכול להיות זמן אידיאלי למהפכה של סנדרס. מי יודע, אולי סנדרס החמיץ את פגישתו עם הגורל בחודש או חודשיים; אילו חרדת הקורונה הייתה מגיעה אל שיאה באוקטובר או נובמבר, אפשר שהמסר שלו על שינוי מהפכני היה נקלט ומאומץ. הדרמה של השבועות האחרונים נותנת תוקף רטורי כלשהו לביקורתו הנוקבת על מערכת הבריאות ועל אי-השוויון המפליג בהכנסות.

המחיר של "מרחק חברתי"

אבל מה מן הטינה הפוליטית המתוארת למעלה כלפי בני דור ה"בום" עלול לפרנס בימים הבאים את גישתם של צעירים כלפי מבוגרים במאבק נגד הקורונה?

אני אינני מדבר כאן רק על האפשרות המפחידה את האישה בת ה-62, שלא ייתנו לה מכונת הנשמה. השאלה היא עצם ההיגיון של הקפאת הפעילות הכלכלית לתועלת מרחק הביטחון החברתי. אם אפשר להוכיח שהמרחק הזה נחוץ רק או בעיקר כדי להציל "בני 60 ומעלה", האין זו זכותם של צעירים להכריז כי אין הם מוכנים לקבל את החורבן הכלכלי הכרוך ביצירת המרחק?

מעצם הצגתה של השאלה בוקעים צלילי איין ראנד, והיא מזעזעת מכדי להתקרב בכלל אל גבולות הלגיטימיות. אבל ככל שיתארך המשבר הזה, וככל שיתאשר (אם יתאשר) הרושם שהנגיף אינו מסכן את חייהם של צעירים, חזית חדשה עלולה להיפתח במלחמה הבין-דורית.

אחד הקורבנות הגדולים ביותר של המשבר הזה עלול להיות הקוד האתי שלנו, זה שחכמי היהודים הנחילו לפני 2,000 שנה לא רק לנו אלא גם לדתות ולתרבויות אחרות. סולידריות חברתית ואהבת בריות אולי לא יצליחו לפתח נוגדנים. דחף כמו-אסקימואי ישלח את הזקנים אל מחוץ לאיגלו בעיצומו של חורף ארקטי.

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב