גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דמוקרטיות בשקיעה בעידן הקורונה: מי צריך פרלמנטים מתפקדים?

נסיגת הדמוקרטיה הליברלית מתרחשת זה זמן מה בשורה של ארצות ● חלקן ממש בימים האלה בחסות הקורונה שמשתוללת בכל פינה ● הסמן הקיצוני כעת הוא ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן, שמנצל את המגפה כדי לבטל את הפרלמנט ולהעביר את מלוא סמכויות החקיקה לידיו

ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן במערכת הבחירות האחרונה ב־2018 / צילום: Associated Press
ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן במערכת הבחירות האחרונה ב־2018 / צילום: Associated Press

בשבוע הבא עומד הפרלמנט של הונגריה לאמץ חוק הסמכה, שלא אומץ כדוגמתו בשום ארץ אירופית מאז 23 במארס 1933. עניינו של החוק הוא האצלת מלוא סמכויות החקיקה מן הפרלמנט לקבינט, וממילא לזה העומד בראשו.

התירוץ לאקט ההתאבדות של הפרלמנט ההונגרי הוא נגיף הקורונה. ממשלתו של ויקטור אורבן הגיעה למסקנה, שאין די לה בשליטתה המלאה בפרלמנט. המשבר הוא כה חמור עד שהיא זקוקה לפטור מלא ממסירת דין־וחשבון. רק היא תוסמך להחליט מתי תסתיים השעיית הדמוקרטיה. מבקריה יסתכנו בתקופות מאסר של שמונה שנים בעוון ״דיסאינפורמציה״.

הונגריה, לצערו של אורבן, אינה הארץ החשובה ביותר באירופה, אבל ראש הממשלה שלה מנסה פעם אחר פעם להפוך אותה לסמן הימני של היבשת. כאשר הגיע אל השלטון בפעם השנייה, ב־2010, לאחר שמונה שנים באופוזיציה, היה מנוי וגמור אתו שלא להרשות עוד לנסיבות להפריד אותו מן השלטון. הוא הודיע, מבלי להסמיק, שהונגריה תהיה דמוקרטיה, אבל היא לא תהיה ״דמוקרטיה ליברלית״.

זאת אומרת, היא תוסיף לקיים מראית עין של מוסדות דמוקרטיים. היא תוסיף לערוך בחירות, בהשתתפות מפלגות של האופוזיציה. אבל היא תשאב את החמצן מכיכר השוק. היא תחסום את גישת האופוזיציה לכלי התקשורת. היא תחלק לנאמניה טובות הנאה כלכליות ופוליטיות. היא תחנוק חממות של התנגדות אינטלקטואלית ותרבותית. היא תצר את צעדיהן של עמותות, בייחוד כאלה המקבלות מימון ממקורות זרים. והיא תנהל מסע בלתי פוסק נגד הגירה ונגד מהגרים בשם הגנה על נוצריותה של הונגריה ועל מערביותה.

בדרך כלל התכנית עלתה יפה. מפלגת השלטון חזרה ונבחרה עם רוב פרלמנטרי עצום, אם כי הפסידה במפתיע את כהונת ראש העיר של בודפשט בשנה שעברה. ההפסד הזה היה רחוק מאוד מלבשר אביב הונגרי, אבל כנראה מילא את ויקטור אורבן באי־שקט.

ארץ לא מאושרת

לא תמיד הוא היה כזה. אורבן היה פעם לוחם נועז לטובת ערכים ליברליים, כאשר בהונגריה עדיין היתה רודנות קומוניסטית (היא הגיעה אל קיצה ב־1989).

ארץ לא מאושרת היא הונגריה. מאז אמצע המאה ה־19, עוד כשהייתה מחוז אוסטרי, היא ניסתה להחליט מה היא. לפני 160 שנה ויותר היא העניקה השראה לכל אירופאי שלחם על חירותו, וגם להרבה לא־אירופאים. אבל כאשר ניתן לה שלטון עצמי בתוך הקיסרות ההבסבורגית היא מיהרה לפתח את תכונות השלטון שנגדן נלחמה, כולל אדנותו של עם אחד על עמים הנמצאים בשליטתו.

הונגריה רצתה לחמוק מלפיתתה של אימפריה, אבל לא היה אכפת לה כלל להפוך לאימפריה בעצמה, עם שליטה על שטחים מיושבים ברומנים, בסרבים, בסלובקים, בקרואטים ובאוקראינים. מאחר שהיא היתה בצד המפסיד של מלחמת העולם הראשונה, האימפריה שלה אבדה. כמו גרמניה ורוסיה היא נעשתה אומה שוחרת נקם (״רוואנשיסטית״), שהייתה מעוניינת בשינוי הסטטוס־קוו. היא היתה לא־דמוקרטית, לא־ליברלית ואנטישמית לתיאבון.

מה שמעניין גם הוא שוויקטור אורבן חיפש ומצא את השראתו בפרק העגום ביותר של ההיסטוריה ההונגרית המודרנית. ואת מקור ההשראה של ״חוק ההסמכה״ שלו הוא מצא, ביודעים או שלא ביודעים, בימים הראשונים של גרמניה הנאצית.

״כוכבכם שלכם ישקע!״

היטלר עלה לשלטון ב־30 בינואר 1933, לא מכוח בחירות, אבל גם מכוח בחירות. לא היה לו רוב פרלמנטרי, אבל מפלגתו היתה הגדולה ביותר בפרלמנט. הוא היה זקוק לקואליציה, ומצא אותה בימין הלא־נאצי. שותפיו האמינו שהם לא יתקשו להפוך אותו לבובה. הם אמנם היו שמרנים קיצוניים, אבל הם לא היו בריוני רחוב, ולא היו מסוגלים להעלות על דעתם שהקנצלר, שאת עלייתו הם אפשרו, יסתמך על בריוני רחוב מפני שהוא עצמו היה בריון רחוב.

היטלר היה זקוק לתירוץ, כדי לחנוק את האופוזיציה בדרכים חוקיות, או חוקיות למראית־עין. באותו השלב הוא עדיין לא העז להתנער מכל החוקים. לא היתה לצדו מגפת קורונה, אבל הוא מצא את הרייכסטג הבוער. קומוניסט תמהוני מהולנד נאשם בהצתת בית הפרלמנט הגרמני, בנסיבות שלא התבררו, והעניק את ההזדמנות לנאצים להוציא את הקומוניסטים החזקים אל מחוץ לחוק ולהגביל את פעולות השמאל.

היטלר ערך בחירות. אפילו בנסיבות האלה לא הצליח להשיג רוב מוחלט. שוב היו נחוצים לו שותפים קואליציוניים. אבל הוא לא הסתפק ברוב פרלמנטרי. הוא רצה מונופול קבוע. במארס 1933 הוא דרש מן הרייכסטג לאמץ ״חוק הסמכה״, שיעניק לו את הזכות לחוקק בלי הפרלמנט. היה עליו לאנוס את הימין, כולל הימין המתון, כדי למצוא רוב מיוחס לחקיקת־המוות שלו.

הסוציאל־דמוקרטים המובסים, באקט גבורה אחרון, התנגדו לחוק, ונשאו נאומים נפלאים נגדו. היטלר, בוויכוח הפרלמנטרי הראשון והאחרון של חייו, קרא לעברם: ״כוכבה של גרמניה ידרוך וכוכבכם שלכם ישקע. מכת מוות ניחתת עליכם!״ והיא אמנם ניחתה.

ארבעה חודשים אחר כך, גרמניה הייתה כבר דיקטטורה חד־מפלגתית. עתה זה יצא באנגלית ספר חדש, בתרגום מגרמנית, על מאה הימים הראשונים של היטלר, ואני ממליץ עליו. מה כבר אפשר להגיד שלא נאמר? אפשר להראות למשל את מהירות הסתגלותם של אנשים לדיקטטורה. אינני יודע אם אורבן ההונגרי קרא בעיון את הספר הזה, או נבר בפרוטוקולים של ישיבת הרייכסטג האחרונה לפני בוא הדיקטטורה. אבל היה מעניין לשמוע אותו קורא השבוע לעומת מבקריו הסוציאל־דמוקרטיים במליאת הפרלמנט בבודפשט: ״אנחנו נפתור את המשבר הזה, גם בלעדיכם״. היה אפשר לשמוע את צלילי ״כוכבה של גרמניה ידרוך, וכוכבכם שלכם ישקע״.

חולשת הדעת של הדמוקרטיות

מדהים לחזור ולשקול את חולשת הדעת ואת קוצר הראייה של דמוקרטיות, כאשר היה עליהן לזהות את אויביהן ולהילחם בהם. פעם אחר פעם בזמן המודרני, עוד מימי המהפכה הצרפתית, דמוקרטיות התעוורו, הולכו שולל או השלו את עצמן. אין קושי להראות שלא היה שום דבר בלתי נמנע בתבוסותיהן.

צריך לאחל להונגרים, שסיום הדיקטטורה האישית של ויקטור אורבן לא יצריך מלחמת גוג־ומגוג, אשר תסתיים בעיי ההריסות של בודפשט. אבל בשביל לא־הונגרים, מקרה אורבן הוא משל מועיל על מידת הפגיעות של חירותם.

כאשר מפלגת שלטון מתחילה לאיים על תקינות המשטר הפרלמנטרי שאיפשר אותה, למשל כאשר היא מנסה למנוע את הפרלמנט מלחוקק, או מנסה לצבור סמכויות לא־לה בימי משבר, מוטב לדמוקרטים להיזכר במארס 1933.

נסיגת הדמוקרטיה הליברלית מתנהלת זה זמן מה בשורה של ארצות. הביטוי הברור ביותר שלה הוא הנחת הרוב שמעמדו מעניק לו את הרשות להכניס שינויים בלתי הפיכים בעצם ההגדרה של המדינה, של יחסיה עם מיעוטיה, של מוסדותיה, של מערכת המשפט שלה; ולהיפטר אחת ולתמיד מן העכבות, שהדורות הקודמים ניסו לסגל להתנהגות הממשלה כלפי אזרחיה וכלפי מבקריה.

זה קורה עכשיו בשורה של ארצות. בהודו השינויים לובשים ממדים היסטוריים, ויתכן בהחלט שמשבר הקורונה יחיש אותם. זה קורה זה זמן מה בטורקיה ובפולין. הימין הקיצוני המתחזק מקווה להתחיל שינויים כאלה בגרמניה, באיטליה ובספרד. שמות נוספים יבואו, למרבה העצב.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ