גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זום לא לבד: כך מנסות שורה של חברות לכבוש את התחום הלוהט של שיחות הווידאו

זום אולי הפכה לשיחת היום, אבל מיקרוסופט, גוגל, סיסקו וסלאק הן רק חלק מהחברות שפועלות בתחום ● כולן מתחרות על לב המשתמשים ומציעות הרבה פיצ'רים חינמיים

פגישה עסקית דרך אפליקציית זום / צילום: Roman Baluk, רויטרס
פגישה עסקית דרך אפליקציית זום / צילום: Roman Baluk, רויטרס

"זום היא חדשה, גמישה וצומחת במהירות, אבל לנו יש ערך מבדל חזק מולם". כך נאמר בסרטון הדרכה פנימי של מיקרוסופט. אז אם חשבתם שזום היא טרנד מקומי או חולף, נראה שלפחות בהחברה הגדולה בעולם חושבים שהיא כאן כדי להישאר. הסרטון, שהודלף והועלה לטוויטר על ידי החשבון WalkingCat, מיועד לאנשי המכירות של Microsoft Teams, מוצר המיועד לשיתוף פעולה מקוון ולעבודה מרחוק, שזום היא מתחרה ישירה שלו.

שוק כלי העבודה מרחוק ושיחות הוועידה רואה צמיחה חסרת תקדים בחודשיים האחרונים בשל התפשטות נגיף הקורונה, ומעבר של עוד ועוד עובדים לעבודה מהבית. סיסקו, גוגל, מיקרוסופט, סלאק וזום, הן רק חלק מהחברות שנהנו מהצמיחה הזו. כולן הוציאו בתקופה האחרונה עדכונים רבים למוצרים שלהן ואף פתחו אותם לשימוש חינמי, כיוון שהן מתחרות זו עם זו על נתח השוק ההולך וגדל. ההתייחסות הישירה של מיקרוסופט בסרטון ההדרכה שלה למתחרה זום, מעידה על חריפות התחרות הזו.

הסיבה שמיקרוסופט התייחסה דווקא לזום, היא שמדובר בשם הכי חם בתחום פגישות הווידיאו היום. זום הוא סטארט-אפ המאופיין בצמיחה מהירה במיוחד, רבות בזכות השימוש שלה במודל Freemium - מנוי חינמי שכולל פיצ'רים מוגבלים, ולצידו מנוי פרימיום בתשלום הפונה בעיקר ללקוחות עסקיים.

כעת, עם פרוץ מגיפת הקורונה, זום הגיעה לקרוב ל-13 מיליון משתמשים בשבוע שעבר, עלייה של למעלה מ-2 מיליון משתמשים מאז תחילת השנה בלבד, לפי חברת המחקר ברשטיין ריסרצ'.

אך זום אינה פלטפורמת העבודה מרחוק היחידה שנהנתה מצמיחה מואצת בתקופה הזו. מאז פרוץ המשבר, שירותים מתחרים רבים בתחום ראו עליות חדות בשימוש בהן. סיסקו פרסמה החודש כי מאז התפרצות המגיפה חלה עלייה של פי 22 בשימוש בפלטפורמת העבודה מרחוק שלה WebEX. כמות המשתמשים של מיקרוסופט Teams זינקה ב-12 מיליון משתמשים ל-44 מיליון בשבוע שעבר, לפי החברה. לפי דיווח משבוע שעבר באתר "טקראנץ'", סלאק צירפה 7,000 לקוחות ארגוניים משלמים בתוך שבעה השבועות שקדמו לפרסום, ביחס ל-5,000 לקוחות משלמים ברבעון האחרון של שנה שעברה. על שירות העבודה מרחוק של גוגל, Hangouts Team, לא נמצאו נתונים עדכניים.

הרבה משתמשים שלא משלמים

כדי למשוך יותר משתמשים ולהיות אטרקטיביות ביחס למתחרות, החברות הללו מעדכנות את השירותים שלהן עם פיצ'רים חדשים ומתיחות פנים, במעין מרוץ חימוש. סלאק עדכנה בימים האחרונים את הממשק כך שיהיה פשוט וידידותי יותר למשתמשים חדשים.  Teams השיקה עדכון רחב השבוע, הכולל פיצ'ר של זיהוי אוטומטי של הרמת יד כבקשת רשות דיבור, ואינטגרציה נוח עם לוח שנה לקביעת פגישות. המפתחת הסינית של אפליקציית טיקטוק הפופולרית, בייטדאנס, פתחה את כלי העבודה מרחוק הפנים ארגוני שלה Lark לשימוש הקהל הרחב, עם סט של כלים חדשים.

בנוסף, כדי ליהנות מהצמיחה בביקושים שהביאה הקורונה, מיקרוסופט וגוגל פתחו את השירותים שלהן לשימוש חינמי, בתקווה להקדים ולתפוס נתח שוק לפני המתחרות. גוגל מאפשרת זאת רק ללקוחותיה הקיימים. זום מספקת מנויי פרימיום חינמיים למוסדות חינוך באיזורי התפרצות של הקורונה, כמו סין ואיטליה. סלאק, שמציעה גרסה חינמית גם בימים רגילים, בדומה לזום, התחילה להציע סמינרים מקוונים ומפגשי שאלות ותשובות חינמיים עם מומחים ואנשי מקצוע שונים. בינתיים, מרבית המשתמשים החדשים רשומים לשירותים אלה בחינם, ללא יצירה של כל הכנסה עבור החברות הללו, והצעד הבא יהיה להמיר אותם ללקוחות משלמים.

הפתיחה של אפליקציות אלה לשימוש חינמי, מספקת להן קהל משתמשים חדש: לא רק עסקים בעלי מודעות טכנולוגית גבוהה, אלא גם משתמשים פרטיים, עסקים קטנים שאינם בעלי אוריינטציה טכנולוגית, מוסדות השכלה גבוהה וחינוך ועוד. בשבועות האחרונים, אפליקציות עסקיות מסוג זה הפכו לפופולאריות בציבור הרחב והובילו את טבלאות ההורדות באיטליה ובסין, לפי אתר Vox, כאשר בדרך כלל מדובר באפליקציות נישה לקהל עסקי מצומצם.

בדומה לאסטרטגיה של סלאק וזום בימים כתיקונם, גם גוגל ומיקרוסופט מקוות שחלק מהמשתמשים החינמיים שהצטרפו יניבו להן הכנסות בעתיד. למשל, מורים שמשתמשים באפליקציות הללו להעברת שיעורים מרחוק לתלמידים בחינם, עשויים להוביל את מוסד הלימודים שלהם להפוך ללקוח עסקי בעתיד.

עלייה בשימוש, עלייה בתקלות 

אם המשבר יסתיים בקרוב, קשה לצפות האם הביקושים ימשיכו גם אחרי. אם יימשך עוד זמן רב, יהיה זה בלתי נמנע שהביקושים לשירותים לשיתוף פעולה מקוון ופגישות וידיאו ימשיכו לטפס. שאלה נוספת בהקשר זה היא האם החברות הללו יצליחו לעמוד בביקושים. לפי אתר Downdetector, שעוקב אחרי תקלות בשירותים מקוונים בעולם, בחודש מארס היו עד כה 9 תקלות בזום, ביחס לתקלה אחת לכל היותר בכל חודש בחצי השנה שקדמה לכך. החברה הוסיפה שרתים למרכזי הנתונים שלה כדי לעמוד בעומסים והתקלות נפתרו במהירות יחסית.

גם מיקרוסופט Teams חוותה 8 תקלות החודש, כאשר בחצי השנה האחרונה הפלטפורמה עמדה על תקלה או שתיים בחודש בלבד. מיקרוסופט התייחסה לעומס על התשתיות של Teams בפוסט שפורסם בבלוג של החברה בתחילת החודש, aבו צויין כי החברה עושה מאמצים לעמוד בביקושים, וכי היא צופה שלושה גורמים שישפיעו על השירות: "היכן שיש עלייה פתאומית בשימוש, כמו שראינו לאחרונה בסין", "כאשר יש אירוע בלתי צפוי במקום מסוים, כמו רעידת אדמה או סופה", ו-"כאשר ישנו אירוע שעשוי להשפיע על הצוות שמתחזק את המערכת, כמו התפרצות הקורונה".

עוד כתבות

שר הכלכלה ניר ברקת ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

שר הכלכלה החליט: הגבלה על יבוא אלומיניום. האם האוצר יטיל וטו?

החלטת השר ברקת מגיעה בעקבות תלונות בתעשייה המקומית על יבוא זול מדי שמציף את השוק המקומי ● בענף הבנייה עלולים לסבול מעליות מחירים, וסוכני מכס מתלוננים על פער בין ההנחיות הרשמיות לבין המימוש בפועל ● האם שר האוצר סמוטריץ' יבטל את המהלך, כפי שעשה עם הקנאביס הרפואי?

יוסי אבו / צילום: ענבל מרמרי

רגע אחרי שהממשלה אישרה את עסקת הענק למצרים - ניו-מד רוצה לתת למנכ"ל עוד 8 מיליון שקל

המחזיקה הגדולה במאגר לוויתן, ניו-מד אנרג'י של קבוצת דלק, רוצה להעניק למנכ"ל החברה יוסי אבו אופציות בהיקף של 8.1 מיליון שקל, כשהמנה הראשונה היא כבר "בתוך הכסף" ● כזכור, ניו-מד כבר ביצעה "אובר-רולינג" פעמיים בשנים האחרונות כדי לאשר לאבו תגמול למרות התנגדות אסיפת בעלי המניות

מאירה ברנע-גולדברג וכראמל / צילום: ליה יפה

הסופרת שהקימה מפעל של מיליונים: "בתעשייה כועסים, אבל אני לא מתנצלת"

עם יותר מחצי מיליון עותקים, חמש עונות בטלוויזיה, 300 אלף צופים בהצגות ושלל מרצ'נדייז - המותג כראמל הוא לא רק סדרת ספרים, אלא מפעל קמעונאי שהכניס עד כה יותר מ־10 מיליון שקל ● מאירה ברנע־גולדברג, שעומדת מאחורי התופעה, מסבירה: "סופרים מזלזלים במי שעושה מאמצים. אבל אני לא יכולה להיות חולת שחפת בעליית גג, לכתוב ספר ולזכות בפרס נובל"

העיתונאי שלומי אלדר / צילום: צילום מסך יוטיוב

אול־אין פונה לחברה הערבית עם מחלקת פודקאסטים חדשה

בית הפודקאסטים אול־אין מקים מחלקה ייעודית לחברה הערבית בעקבות התחזקות ההאזנה בקרב צעירים וביקוש גובר מצד מפרסמים ● המרכז הארצי החדש להצלת צבי הים במכמורת נפתח לפעילות בהשקעה של 30 מיליון שקל ● ושורת מינויים חדשים בבזק, במשרד הפרסום מנצ' ובאיילון ביטוח ופיננסים ● אירועים ומינויים

משקיע מודאג בבורסת ניו־יורק, האם הבועה בדרך? / צילום: Shutterstock

ההשוואות המטרידות בין טירוף הבינה המלאכותית לבין בועת הדוט־קום

אנליסטים שוריים מתכחשים לאפשרות שמתפתחת כיום בועת AI בדומה לבועת הדוט־קום בשנות ה־90 ● הדמיון אכן קיים, ובדיוק כמו אז - משקיעים מקווים כי הטכנולוגיה החדשה תספק צמיחה ורווחים גבוהים מהרגיל ● ובכל זאת, יש גם כמה הבדלים מהותיים

שלט של חנות שקונה זהב וכסף בניו יורק / צילום: Reuters, Anthony Behar

איך להשקיע וממה להיזהר: הזהב והכסף הם המנצחים הגדולים של 2025

התשואה השנתית על הזהב ועל הכסף מותירה הרחק מאחור את נאסד"ק, S&P 500, האג"ח הממשלתיות והביטקוין ● איך נראית ההשקעה בהם, ומתי הם פגיעים? ● כתבה ראשונה בסדרה

מכלית נפט בחופי ונצואלה / צילום: Reuters, Humberto Matheus/Sipa USA

טראמפ מאיים להרוס את "צי הצללים" של ונצואלה, ו־8 מיליארד דולר בסכנה

העימות בין ונצואלה לארה"ב מסלים לאחר שהכוחות האמריקאים מנעו ממכליות נפט להמשיך בדרכן, כחלק מהמצור שהטיל טראמפ ● כלכלנים מזהירים: אכיפה מחמירה תגביר את המחסור במזון ובדלק במדינה ותגרום להחרפת האינפלציה

ארז בלשה, מנכ''ל ג'נריישן קפיטל / צילום: אייל טואג

בשווי מוערך של 1.1 מיליארד שקל: קרן ג'נריישן מקימה זרוע טיפול בפסולת

החברה החדשה, BlueGen Waste Management, תאחד את שלל הפעילויות של ג'נריישן בתחום הפסולת ● ג'נריישן דיווחה על מזכר הבנות עם לאומי פרטנרס להשקעה בחברה החדשה, במסגרתה לאומי תשקיע 171 מיליון שקל בתמורה ל-15% בחברה החדשה, כלומר שווי החברה מוערך ב-1.1 מיליארד שקל

יוסי חסון / צילום: באדיבות מייטאון

היזם שבטוח: "ייקח עוד זמן עד שאנשים יירדו מהגדר"

מנכ"ל ויו"ר מיי טאון, יוסי חסון, היה בין המשקיעים הראשונים ב־Waze - ובשלב מסוים החליט "לחתוך" מעולם ההייטק וההשקעות אל הנדל"ן ● היום הוא מקווה להפוך את מיי טאון לאחת המובילות בהתחדשות עירונית, מודה כי בדיעבד היה נכנס לעולם הפינוי־בינוי מוקדם יותר, ומלין על הבירוקרטיה המכבידה: "תב"ע ובקשה להיתר בתוך חמש שנים? צריך להיות הודיני"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

רשף תגייס 550 מיליון שקל ממוסדיים, חצי מהכסף יזרום לקופת ארית

אחרh שנסוגה מכוונתה להנפיק את החברה הבת, יצרנית המרעומים ארית בדרך להשלים גיוס פרטי לפי שווי נמוך יותר של 3.75 מיליארד שקל ● היקף הגיוס עשוי לגדול ל-900 מיליון שקל

חנות הדגל של ספורה בשאנז אליזה. ''אומרים שמבקרים בה יותר מבאייפל'' / צילום: Shutterstock

עסקי היופי מעולם לא היו תחרותיים יותר. כך ספורה מתכננת להישאר בטופ

מנהלים ברשת הקמעונאית שבבעלות LVMH מאפשרים הצצה נדירה אל האסטרטגיה של החברה

אנדרו סטנטון ודמותו של וול-E. ''נתיב אחר לגמרי בכביש המהיר'' / צילום: Reuters, Martin Klimek

במה צדק "וול-E" של פיקסאר בנוגע לעבודה בעתיד

לבמאי והתסריטאי-השותף אנדרו סטנטון היה חזון של עתיד דיסטופי, שנראה כעת נבואי באופן מטריד

גיא נתן / צילום: תומר שלום

הוא רק בן 27, אבל כבר גורו של מעל 100 אלף עוקבים: "אנשים רואים שכל ירידה נמשכת חודש, וזו בעיה"

חמוש בטריקו ושרשרת עם שור מזהב, הפך גיא נתן לגורו של משקיעי ריטייל, עם למעלה מ־100 אלף עוקבים באינסטגרם, פודקאסט מצליח וקרן גידור ● בראיון לגלובס הוא מספר איך פציעה בצבא שינתה לו את המסלול; מה מנהלי השקעות מסורתיים מפספסים: "כבר אין מנטליות של קח את הכסף וזהו"; וממה הוא חושש: "אנשים יאבדו הרבה מאוד כסף וילמדו את השיעור הכי קשה של החיים"

מימין: אריאל כהן, אייל פסו וניקש ארורה / צילום: נאבן, יח''צ, מולי גולדברג

הסכם הענק של פאלו אלטו והמניה הישראלית שצנחה ב-90% מתחילת השנה

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● המשקיעים סיימו שבוע תנודתי שהסתיים בצורה חיובית הודות לנתוני אינפלציה מפתיעים ● הצניחה במניית גאוזי נמשכה גם השבוע, והיא נסחרת ברמות שפל ● מניית נאבן הצליחה לתקן את הירידות מהשבוע החולף, אך עדיין נסחרת הרבה מתחת למחיר בהנפקה ● וגם: עסקת הענק של ענקית הסייבר עם גוגל

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: ap, Gil Cohen-Magen

היועמ"שית נגד ועדת החקירה שמקדם נתניהו: מתווה רצוף פגמים שלא יאפשר את חקר האמת

בהרב-מיארה במתקפה על הצעת החוק של חה"כ אריאל קלנר: "העדפת שיקולים פוליטיים על פני עקרונות של חקירה עצמאית, בלתי תלויה ומקצועית"

רה''מ בנימין נתניהו ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Chip Somodevilla

דיווח בארה"ב: נתניהו יציג לטראמפ אפשרויות לתקיפה נוספת באיראן

ביוון דנים על שליחת כוחות הנדסיים לעזה וביצירת כוח צבאי משותף עם ישראל וקפריסין ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, ארצות הברית מקדמת יוזמה לשיקום רצועת עזה בהשקעה מוערכת של יותר מ-112 מיליארד דולר לאורך עשור ● צבא ארה"ב פתח בגל תקיפות נרחב הלילה נגד יעדי ארגון דאעש ברחבי סוריה ● ראש ממשלת לבנון אמר כי השלב הראשון לפירוז חיבאללה יסתיים בעוד ימים ספורים ● דיווח בארה"ב: נתניהו יציג לטראמפ אפשרויות לתקיפה נוספת באיראן ● עדכונים שוטפים 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: תמר מצפי, Shutterstock

פילאטיס, מענקי הישארות וימים קצרים: משרדי עריכת הדין במרוץ על המתמחים

עונת ראיונות העבודה למתמחים החדשים מתקרבת, ובעוד השכר דומה ברוב המשרדים - ההבדלים בהטבות המוצעות מגיעים לאלפי שקלים ● מענקים גבוהים, הכנה למבחני הלשכה, סבסוד ארוחות וגמישות בזמן העבודה ● כך מנסים המשרדים הגדולים למשוך את דור המתמחים הבא

פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל ובצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: יוסי כהן, נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת

המס החדש על הבנקים מתקרב לחקיקה, אבל גם באוצר לא בטוחים ביתרונות

הצוות הבין־משרדי שהקים שר האוצר בצלאל סמוטריץ' המליץ בדוח הסופי שלו להטיל מיסוי דיפרנציאלי על רווחים חריגים ● בצמרת האוצר חלוקים בין המנכ"ל וסגנו שמקדמים את מהלך המיסוי, לבין אגף התקציבים ובנק ישראל שטוענים כי מדובר בצעד בכיוון הלא נכון

גיל שי / צילום: עומר הכהן

בגיל 14 הוא כבר כתב קוד. היום הוא אחרי שני אקזיטים ומנהל מאות מיליוני דולרים

"בכיתה ד' עברנו לברוקלין. אבא חשב שיהיה שם טוב יותר כלכלית, אבל נאבק לשרוד במכירת מקלטי רדיו בדוכנים. גרנו בשכונה לא טובה. גנבו ממני כסף באיומי סכין וקראו לי 'יהודי מלוכלך' בבית הספר" ● שיחה קצרה עם גיל שי, שותף-מנהל בקרן מירון קפיטל

האם המשבר בהייטק הסתיים? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

דוח חדש חושף - סיכום השנה בהייטק: שיא בעסקאות לצד שפל במספר המועסקים

דוח חדש חושף כי בשנה החולפת נרשמה לראשונה ירידה שנתית במספר העובדים בענף ההייטק, ובמקביל הג'וניורים מתקשים להיכנס לשוק למרות שנת שיא פיננסית