גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זום לא לבד: כך מנסות שורה של חברות לכבוש את התחום הלוהט של שיחות הווידאו

זום אולי הפכה לשיחת היום, אבל מיקרוסופט, גוגל, סיסקו וסלאק הן רק חלק מהחברות שפועלות בתחום ● כולן מתחרות על לב המשתמשים ומציעות הרבה פיצ'רים חינמיים

פגישה עסקית דרך אפליקציית זום / צילום: Roman Baluk, רויטרס
פגישה עסקית דרך אפליקציית זום / צילום: Roman Baluk, רויטרס

"זום היא חדשה, גמישה וצומחת במהירות, אבל לנו יש ערך מבדל חזק מולם". כך נאמר בסרטון הדרכה פנימי של מיקרוסופט. אז אם חשבתם שזום היא טרנד מקומי או חולף, נראה שלפחות בהחברה הגדולה בעולם חושבים שהיא כאן כדי להישאר. הסרטון, שהודלף והועלה לטוויטר על ידי החשבון WalkingCat, מיועד לאנשי המכירות של Microsoft Teams, מוצר המיועד לשיתוף פעולה מקוון ולעבודה מרחוק, שזום היא מתחרה ישירה שלו.

שוק כלי העבודה מרחוק ושיחות הוועידה רואה צמיחה חסרת תקדים בחודשיים האחרונים בשל התפשטות נגיף הקורונה, ומעבר של עוד ועוד עובדים לעבודה מהבית. סיסקו, גוגל, מיקרוסופט, סלאק וזום, הן רק חלק מהחברות שנהנו מהצמיחה הזו. כולן הוציאו בתקופה האחרונה עדכונים רבים למוצרים שלהן ואף פתחו אותם לשימוש חינמי, כיוון שהן מתחרות זו עם זו על נתח השוק ההולך וגדל. ההתייחסות הישירה של מיקרוסופט בסרטון ההדרכה שלה למתחרה זום, מעידה על חריפות התחרות הזו.

הסיבה שמיקרוסופט התייחסה דווקא לזום, היא שמדובר בשם הכי חם בתחום פגישות הווידיאו היום. זום הוא סטארט-אפ המאופיין בצמיחה מהירה במיוחד, רבות בזכות השימוש שלה במודל Freemium - מנוי חינמי שכולל פיצ'רים מוגבלים, ולצידו מנוי פרימיום בתשלום הפונה בעיקר ללקוחות עסקיים.

כעת, עם פרוץ מגיפת הקורונה, זום הגיעה לקרוב ל-13 מיליון משתמשים בשבוע שעבר, עלייה של למעלה מ-2 מיליון משתמשים מאז תחילת השנה בלבד, לפי חברת המחקר ברשטיין ריסרצ'.

אך זום אינה פלטפורמת העבודה מרחוק היחידה שנהנתה מצמיחה מואצת בתקופה הזו. מאז פרוץ המשבר, שירותים מתחרים רבים בתחום ראו עליות חדות בשימוש בהן. סיסקו פרסמה החודש כי מאז התפרצות המגיפה חלה עלייה של פי 22 בשימוש בפלטפורמת העבודה מרחוק שלה WebEX. כמות המשתמשים של מיקרוסופט Teams זינקה ב-12 מיליון משתמשים ל-44 מיליון בשבוע שעבר, לפי החברה. לפי דיווח משבוע שעבר באתר "טקראנץ'", סלאק צירפה 7,000 לקוחות ארגוניים משלמים בתוך שבעה השבועות שקדמו לפרסום, ביחס ל-5,000 לקוחות משלמים ברבעון האחרון של שנה שעברה. על שירות העבודה מרחוק של גוגל, Hangouts Team, לא נמצאו נתונים עדכניים.

הרבה משתמשים שלא משלמים

כדי למשוך יותר משתמשים ולהיות אטרקטיביות ביחס למתחרות, החברות הללו מעדכנות את השירותים שלהן עם פיצ'רים חדשים ומתיחות פנים, במעין מרוץ חימוש. סלאק עדכנה בימים האחרונים את הממשק כך שיהיה פשוט וידידותי יותר למשתמשים חדשים.  Teams השיקה עדכון רחב השבוע, הכולל פיצ'ר של זיהוי אוטומטי של הרמת יד כבקשת רשות דיבור, ואינטגרציה נוח עם לוח שנה לקביעת פגישות. המפתחת הסינית של אפליקציית טיקטוק הפופולרית, בייטדאנס, פתחה את כלי העבודה מרחוק הפנים ארגוני שלה Lark לשימוש הקהל הרחב, עם סט של כלים חדשים.

בנוסף, כדי ליהנות מהצמיחה בביקושים שהביאה הקורונה, מיקרוסופט וגוגל פתחו את השירותים שלהן לשימוש חינמי, בתקווה להקדים ולתפוס נתח שוק לפני המתחרות. גוגל מאפשרת זאת רק ללקוחותיה הקיימים. זום מספקת מנויי פרימיום חינמיים למוסדות חינוך באיזורי התפרצות של הקורונה, כמו סין ואיטליה. סלאק, שמציעה גרסה חינמית גם בימים רגילים, בדומה לזום, התחילה להציע סמינרים מקוונים ומפגשי שאלות ותשובות חינמיים עם מומחים ואנשי מקצוע שונים. בינתיים, מרבית המשתמשים החדשים רשומים לשירותים אלה בחינם, ללא יצירה של כל הכנסה עבור החברות הללו, והצעד הבא יהיה להמיר אותם ללקוחות משלמים.

הפתיחה של אפליקציות אלה לשימוש חינמי, מספקת להן קהל משתמשים חדש: לא רק עסקים בעלי מודעות טכנולוגית גבוהה, אלא גם משתמשים פרטיים, עסקים קטנים שאינם בעלי אוריינטציה טכנולוגית, מוסדות השכלה גבוהה וחינוך ועוד. בשבועות האחרונים, אפליקציות עסקיות מסוג זה הפכו לפופולאריות בציבור הרחב והובילו את טבלאות ההורדות באיטליה ובסין, לפי אתר Vox, כאשר בדרך כלל מדובר באפליקציות נישה לקהל עסקי מצומצם.

בדומה לאסטרטגיה של סלאק וזום בימים כתיקונם, גם גוגל ומיקרוסופט מקוות שחלק מהמשתמשים החינמיים שהצטרפו יניבו להן הכנסות בעתיד. למשל, מורים שמשתמשים באפליקציות הללו להעברת שיעורים מרחוק לתלמידים בחינם, עשויים להוביל את מוסד הלימודים שלהם להפוך ללקוח עסקי בעתיד.

עלייה בשימוש, עלייה בתקלות 

אם המשבר יסתיים בקרוב, קשה לצפות האם הביקושים ימשיכו גם אחרי. אם יימשך עוד זמן רב, יהיה זה בלתי נמנע שהביקושים לשירותים לשיתוף פעולה מקוון ופגישות וידיאו ימשיכו לטפס. שאלה נוספת בהקשר זה היא האם החברות הללו יצליחו לעמוד בביקושים. לפי אתר Downdetector, שעוקב אחרי תקלות בשירותים מקוונים בעולם, בחודש מארס היו עד כה 9 תקלות בזום, ביחס לתקלה אחת לכל היותר בכל חודש בחצי השנה שקדמה לכך. החברה הוסיפה שרתים למרכזי הנתונים שלה כדי לעמוד בעומסים והתקלות נפתרו במהירות יחסית.

גם מיקרוסופט Teams חוותה 8 תקלות החודש, כאשר בחצי השנה האחרונה הפלטפורמה עמדה על תקלה או שתיים בחודש בלבד. מיקרוסופט התייחסה לעומס על התשתיות של Teams בפוסט שפורסם בבלוג של החברה בתחילת החודש, aבו צויין כי החברה עושה מאמצים לעמוד בביקושים, וכי היא צופה שלושה גורמים שישפיעו על השירות: "היכן שיש עלייה פתאומית בשימוש, כמו שראינו לאחרונה בסין", "כאשר יש אירוע בלתי צפוי במקום מסוים, כמו רעידת אדמה או סופה", ו-"כאשר ישנו אירוע שעשוי להשפיע על הצוות שמתחזק את המערכת, כמו התפרצות הקורונה".

עוד כתבות

דירה להשכרה / צילום: איל יצהר

קפיצה של 40%: למה יותר מ-1,500 משקיעים קנו דירה בדצמבר?

מחירי הדירות תקועים, ושוק השכירות רותח ומזניק את האינפלציה - כמו שקרה גם בעשור שהחל ב-1998 ● אבל בזמן שהשוכרים יושבים על הגדר וסופגים עליות במחירי החוזים, המשקיעים שמזהים את הפרצה וחוזרים לשוק עם מבצעי מימון אגרסיביים וקוצרים תשואות גבוהות יותר

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

בישראל גוברת ההערכה שחמינאי חוסל. איך ייבחר המחליף?

בישראל מעריכים שהמנהיג העליון של איראן חוסל • מה קורה כשצריך למנות לו מחליף, ואיך זה ישפיע על המבנה המסועף של משטר האייתוללות? • המשרוקית מסבירה

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

מצב חירום עד יום שני: ההנחיות החדשות של פיקוד העורף

הוכרז מצב חירום מיוחד בעורף, והשמים נסגרו לטיסות אזרחיות ● הוטלו מגבלות נרחבות על פעילות המשק, החינוך וההתכנסויות ברחבי הארץ ● מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ואיך נערכים באתרי הבנייה?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה במגמה מעורבת; המניה שזינקה ב-88% מתחילת השנה

ת"א 35 ננעל בעלייה של 0.6%, ת"א 90 ירד ב-0.6% ומדד הבנקים עלה ב-1.4% ● הדולר מתחזק על רקע המתיחות בגזרת איראן ● מניית מגה אור בלטה בעליות והשלימה זינוק של 88% מתחילת השנה ● ואיך סיכמו המדדים את חודש פברואר?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; נטפליקס ופרמאונט זינקו

מדד נאסד"ק רשם את הביצועים החודשיים הגרועים ביותר שלו מאז מרץ 2025 ● נטפליקס קפצה לאחר שענקית הסטרימינג סירבה להעלות את הצעתה על וורנר ● OpenAI משלימה סבב גיוס של 110 מיליארד דולר עם גיבוי של אמזון, אנבידיה וסופטבנק ● נעילה מעורבת בבורסות אירופה ● דל טכנולוג'יס זינקה לאחר דוחות טובים

עלי חמניאי, מנהיג איראן / צילום: ap

40 שנות דיכוי וטרור: בישראל בטוחים - חמינאי חוסל

גורם בכיר בישראל ואחריו גם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיעו כי המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, חוסל הבוקר במכת הפתיחה של מבצע "שאגת הארי" ● מדובר במהלך דרמטי שעלול לטלטל את מוקדי הכוח בטהרן ולשנות את מאזן ההרתעה האזורי לאחר יותר משלושה עשורים בהם חלש על השלטון

בלי נופים, טיולים ואטרקציות: ברוכים הבאים לחופשות השינה / צילום: Shutterstock

עם 16 שעות שינה ובלי אטרקציות: הכירו את טרנד החופשות החדש

סוכריות גומי עם שמן קנאביס, כריות שזוכרות את מבנה הראש וגם מיטות שמנתחות את איכות השינה ● קבוצה הולכת וגדלה של נופשים חיפשה פתרון לעייפות - ופיתחה טרנד שהיא מכנה sleepcation ● תעשיית האירוח מציעה ועוד ועוד שדרוגים, אבל מומחים מזהירים: "זה אינו פתרון משמעותי לחוסר"

בורסת אחד העם, בימים עברו / צילום: הבורסה

בדקנו: איך השתנתה הבורסה על פני 3 עשורים ומה הטיפ המנצח של גילעד אלטשולר

מחברות החזקה שהתרסקו, דרך ענקיות הפארמה שאיכזבו ועד הזינוק במניות הביטחון והטכנולוגיה: גלובס בדק כיצד השתנתה הבורסה על פני יותר משלושה עשורים ● אלטשולר ממליץ להיצמד למדדים, ש"שמזהים ראשונים את ה'ווינרים' החדשים", וסטפק מחזק: "לא חשוב כמה אתה אוהב את המניה ומעריך את סיכוייה בעתיד - תפזר" ● וגם: איזו חברה פספסה הבורסה, שהייתה יכולה להכפיל את שווייה

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

כבר לא "רוקי" ו"קראטה קיד": לספורטאים בקולנוע היום יש נקודות חולשה

מסימון ביילס ועד הקאמבק של אליסה ליו - מהפכת הספורטאיות של העשור האחרון לא נולדה על הפודיום, אלא בהחלטה לעצור ולחזור לתחרות בתנאים שהן מנסחות לעצמן ● התופעה לא פוסחת על המסך ההוליוודי, שמחליף את הפוקוס מהשאלה "איך הם מנצחים?" ל-"מה נשאר מהם אחרי הניצחון?"

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

אחרי הוזלה של 40 אלף שקל: האם המכונית הזו שווה את המחיר?

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה

יירוטים / צילום: Shutterstock, GERSHBERG Yuri

המומחית שמסבירה: למה איראן לא מצליחה לייצר מטחים משמעותיים

"אם לאיראן הייתה יכולת להוציא מטח כבד היינו רואים אותה כבר", אומרת הילה חדד־חמלניק, מנכ"לית Moonshot ובעבר חברה בצוות הפיתוח של כיפת ברזל ● לדבריה, מערך הטילים האיראני נפגע קשות ביוני האחרון - נתון שמקל על ההגנה האווירית הישראלית ● עם זאת, היא מדגישה: הסכנה לא חלפה, וגם שברי טילים עלולים לגרום לנזק כבד

דפנה לוצקי / צילום: איל יצהר

העיתונאית דפנה לוצקי הלכה לעולמה

לוצקי, כיהנה בשורה של תפקידים משמעותיים בעיתונות הכלכלית ● היא שימשה בין היתר כסגנית עורכת גלובס וכעורכת בכירה בדה מרקר וכאן ● היא נפטרה ממחלה קשה בגיל 51

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור ונתב״ג מושבת לפחות עד יום שני, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, ארה״ב ואסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך יראה מבצע החילוץ ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

שורת מדינות קראו לאזרחיה לעזוב את איראן, ולא להגיע לישראל

טראמפ: אני רוצה לעשות עסקה עם איראן, לא רוצה להשתמש בכוח צבאי אבל לפעמים חייבים ● אייר אינדיה מבטלת את הטיסות לישראל מיום ראשון למשך שבוע ● ארה"ב קוראת לעובדים לא חיוניים לעזוב את ישראל ● בתיאום מלא עם ארה"ב: דריכות שיא במערכת הביטחון ● משרד החוץ של קנדה: קוראים לאזרחינו לעזוב את איראן עכשיו כל עוד ניתן לעשות זאת בבטחה, בריטניה פינתה את עובדיה מאיראן ומבקשת מאזרחיה להימנע מנסיעות לישראל ● עדכונים שוטפים

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד ה-7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר בעקבות פתיחת מתקפת המנע וההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שני ● עם זאת, חברות התעופה כבר מתחילות להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

פטריית עשן כתצואה מהפצצות בטהרן, אתמול / צילום: Reuters, רויטרס

היום ה-2 למלחמה עם איראן: אזעקות בגוש דן, בדרום ובאזור ירושלים

איראן מודיעה רשמית - חמינאי חוסל: "המנהיג העליון מת" ● דיווחים על פיצוצים עזים גם בדובאי ● נקבע מותה של הפצועה אנוש בפגיעה הישירה בתל אביב ● ארגון זכויות אדם: כוחות ביטחון באיראן ירו על אזרחים שחגגו ● באיראן הודיעו על 40 ימי אבל בשל מותו, שדרן טלוויזיה פרץ בבכי ● משמרות המהפכה איימו: "בעוד רגעים תחל הפעולה ההרסנית בהיסטוריה" ● עדכונים שוטפים

פעילות מערכות ההגנה האווירית במהלך מבצע עם כלביא / צילום: משרד הביטחון

הטילים האיראניים שמאיימים על ישראל, ומערכות ההגנה נגדם

איראן מאיימת בתגובה חריפה אחרי התקיפות הישראליות והאמריקאיות ● מהן מערכות ההגנה האווירית הישראליות, אילו טילים נמצאים בארסנל האיראני, ומה קורה אם האיומים מגיעים מכיוון הים? ● גלובס עושה סדר

מתקן נפט באיראן / צילום: Reuters, Essam Al-Sudani

לאיראן יש מהלך אחד שיכול לטלטל את שוק הנפט

המתיחות הביטחונית מחזירה את פרמיית הסיכון לשוק האנרגיה: אף שחלקה של איראן באספקה העולמית הצטמצם לכ-3% בלבד, שליטתה הגיאוגרפית בסמוך למיצרי הורמוז - דרכם עוברים כ-30% מהנפט המשונע בים - מעניקה לה מנוף השפעה משמעותי על המחירים ● פגיעה בנתיבי השייט עלול לזעזע בראש ובראשונה את אסיה, ובמיוחד את סין, אך גם להקפיץ את מחיר הברנט מעבר לרמות שנרשמו בימים האחרונים